marrakech-marokko-vakantie-informatie

De mooiste bezienswaardigheden en plekken van Marrakech

In Marrakech is veel te zien en doen. Aan bezienswaardigheden geen gebrek. De stad heeft onder meer interessante gebouwen, een hectische markt, luxe hamams, prachtige tuinen en bijzondere religieuze gebouwen. Bij een bezoek aan de stad wil je natuurlijk zo veel mogelijk van het echte leven in Marrakech meekrijgen. De volgende bezienswaardigheden zijn daarom echte aanraders.

1. De Medina
Net als veel andere Marokkaanse steden heeft Marrakech een medina. Met een medina wordt een authentiek stadscentrum bedoeld met knusse straatjes waar je eindeloos in kan verdwalen. Het is dan ook een soort groot doolhof te noemen. In dit deel van de stad wil je gewoon verdwalen. Je komt op die manier op allerlei leuke plekken. In de medina is er genoeg te zien en te beleven. Bij elke hoek van de straat kom je weer in een nieuw imposant plekje terecht.

Al dwalende door de gigantische medina kom je veel tegen. Onder andere de verkopers zijn niet te missen. In de wirwar van straatjes kun je diverse bijzondere souvenirs kopen. De souvenirs passen goed bij het duizend en één nacht thema. Je ziet ook het ene uiterste naar het andere. Waar je eerst langse luxe Hamams loopt, kom je daarna bij een wat armoedige slager. En de bromfietsen niet te vergeten. Die zijn er echt in overvloed. De bromfietsen racen als het ware door de smalle straatjes heen.

marrakech-mooie-plekken-plaatsen2. Bezoek een Hamam
Eén van de eerste dingen waar je misschien aan denkt bij bezienswaardigheden in Marrakech, is een bezoek aan een Hamam. Dit is een authentieke ervaring die je in Marokko niet wilt missen. Naast alle hectiek die je op straat tegemoet loopt is het in de Hamam een goed moment om echt even te ontspannen.

Het leuke aan de Hamam is ook dat het echt hoort bij de cultuur in Marokko. Veel locals zijn met enige regelmaat in de Hamam te vinden. De Hamams zijn vaak op een rustgevende manier ingericht met allerlei mooie versiersels. Alleen al bij het kijken naar de Hamam kun je tot rust komen.

Een Hamam is goed te vergelijken met een sauna. Er is een hoge vochtigheidsgraad en de temperatuur kan behoorlijk oplopen. Je kunt er traditionele behandelingen krijgen. Allereerst zeep je je in met een typisch Marokkaanse zwarte zeep om de dode huidcellen te verwijderen. Daarna kun je plaatsnemen in een stoomkamer om eens lekker te gaan zweten. Na het stoombad krijg je in de meeste gevallen nog een scrub achtige behandeling. Dat heeft iets weg van een stevige massage.

marrakech-leuke-bezienswaardigheden-vakantie3. De Koutoubia-moskee
Bij een bezoek aan Marrakech moet de Koutoubia moskee eigenlijk wel op je lijstje staan. De minaret van deze moskee zie je al van verre staan en staat daarnaast symbool voor de stad. Het ligt op een strategische hoogte van 77 meter boven zeespiegel en is om die reden goed zichtbaar.

De moskee is voorzien van een mooie zandtint. De minaretten steken op een imposante manier boven de stad uit. Spijtig genoeg is de moskee niet open voor een groot publiek. Alleen als je echt moslim bent mag je de moskee betreden. Maar niet getreurd, vanaf de buitenkant is het al erg indrukwekkend om de moskee te bekijken.

Het is erg leuk om rond de moskee te lopen. Je loopt dan door de groene parken en hebt uitzicht op de torens, minaretten, van de moskee. In de buurt van de moskee heb je bovendien het Cyber Parc. Een plek waar je echt een oase van rust vindt in de hectische stad. Er zijn bovendien genoeg plekken waar je kunt neerploffen. Zowel in de zon als in de schaduw. Op warme dagen is het dan ook een fijne ontmoetingsplaats om de felle zon te vermijden.

marrakech-mooie-bezienswaardigheden-tips4. Le Jardin Secret
De naam zegt het al: deze leuke bezienswaardigheid in Marrakech is een geheime tuin. Er komen dan ook relatief weinig toeristen op de tuin af. Het is nog enigszins onontdekt. Op die manier kun je pas echt van de pracht en praal in de tuin genieten. Zo kom je tot rust in de drukte van Marrakech.

De Jardin Secret is een prachtige tuin, die op een mooie subtiele manier is afgewerkt. Nadat je de entree binnenloopt kom je eerst in een wat somberder gedeelte van de tuin. Een stukje verder vind je de rest van het park en daar kijk je je ogen uit. Er zijn prachtige perkjes aangelegd met veel verschillende planten en bomen. Het is een tropisch geheel en het wordt mooi verzorgd. Daarnaast is er een torentje bij de geheime tuin. Die kun je beklimmen om van een mooi uitzicht over de stad en omgeving te genieten.

marrakech-bezienswaardigheden-toeristische-attracties5. Le Jardin Majorelle
Een bekendere tuin in Marrakech is de Jardin Majorelle. In vergelijking met de Jardin Secret vind je in deze tuin veel meer toeristen. En dat is ook niet gek, het is namelijk een prachtige sprookjesachtige tuin die de moeite absoluut waard is om te bezoeken. Het wordt ook wel een hemelse plek in Marrakech genoemd.

De tuin heeft tevens een leuk verleden. Le Jardin Majorelle werd ontworpen door de kunstenaar Jacques Majorelle. Een kunstenaar uit Frankrijk. De bekende Yves Saint Laurent was dusdanig van de Majorelletuin onder de indruk, dat hij het kocht. Nog steeds is het in handen van Yves Saint Laurent. Hij heeft er een stichting voor opgezet om het draaiende te houden.

En wat de Majorelletuin dan zo mooi maakt? Meerdere dingen. Het park heeft wilde groene vegetatie en dat wordt gecombineerd met diep blauwe kleuren. Het is een tropisch paradijsje en het contrast met de blauwe kleur is erg fraai. Het is dus niet gek dat hier veel toeristen op af komen. Je kunt er eenvoudig mooie foto’s maken.

marrakech-leuke-hoogtepunten-stedentrip6. Het Djemaa El-Fna Plein
Niet te missen in Marrakech, is het Jemaa El-Fna Plein. Dit is het meest bekende plein van de stad en een bruisend centrum. Nagenoeg alle wegen in de stad brengen je naar dit plein. Daarom is het echt een middelpunt te noemen. Dagelijks worden er op dit plein tientallen kraampjes neergezet waar van alles wordt verkocht. Van mooie handgemaakte juwelen tot lekkere traditionele versnaperingen en van kleurrijke specerijen tot vers fruit.

De markt richt zich voor een groot deel op toerisme. Het jammere van de markt op het Djemaa El-Fna Plein is dat er soms ook dieren als vermaak worden ingezet. Denk bijvoorbeeld aan trucjes met apen of slangen om toeristen te entertainen.

Waar het plein zich ook goed voor leent, is live muziek. Vooral in de avond is het een gezellig plein in de stad met veel muziek en vermaak. Je kunt er bij de barretjes heerlijk proeven van de traditioneel Marokkaanse gerechten. De straatmuzikanten vliegen je om de oren en het is er drukker dan ooit. In de avonduren lijkt heel de stad op het Djemaa El-Fna Plein af te komen.

marrakech-marokko-leuke-plekken7. Het El Badipaleis
Een bezienswaardigheid met een interessant verleden en een enorm formaat is het El-Badipaleis. Het is een imposante verschijning. Al is veel van het paleis slechts een ruïne. De reden dat het El-Badipaleis een ruïne is, is vrij bijzonder. De sultan in die tijd kon het niet laten om de materialen uit het paleis mee te nemen naar zijn eigen paleis. Hij vond het El-Badipaleis zo mooi dat hij delen mee smokkelde.

In het verleden was het El Badipaleis onderdeel van het grootste paleizencomplex in die tijd. De binnentuinen zijn nog mooi bewaard gebleven. De typische vorm van een Islamitische tuin zie je erin terug. Het is een klein paradijsje. In die tuinen zie je nog goed hoe er in die tijd werd geleefd.

marrakech-toeristische-attracties-stedentrip8. Palais de la Bahia
De Moorse paleis structuur is ook heel goed te zien bij het Paleis de la Bahia. Bij een bezoek aan dit paleis waan je je echt in een Arabische sprookjeswereld. Het paleis heeft een oppervlakte van 8 duizend vierkante meter en het is onwijs mooi afgewerkt en aangekleed. De traditionele Arabische wooncultuur uit de 19e eeuw zie je er daardoor goed terug. Het zal je daarom niet verbazen dat dit paleis echt een highlight is van Marrakech.

Als je door het paleis heen loopt begrijp je al snel waarom het zo goed in de smaak valt. Het is echt een pareltje. Er zijn mooie bogen, wandversiering, prachtig kleurrijke tegeltjes, mooie lampen en heel fijn houtsnijwerk. Om het paleis liggen bovendien mooie paleistuinen. Een absolute lust voor het oog. Ook daar kun je heerlijk doorheen wandelen en even van de rust genieten.

marrakech-vakantie-informatie-toerisme9. Ville Nouvelle
Een wat nieuwe gedeelte van Marrakech, is Ville Nouvelle. Dit deel van de stad is niet te vergelijken met het oude centrum. Het is een wereld van verschil. In Ville Nouvelle is het juist weer erg westers. Op straat kom je bekende winkels als de Zara tegen en kun je eten bij grote concerns als de McDonalds. Het is wat dat betreft niet authentiek Marokkaans, maar voor de afwisseling kan het leuk zijn om Ville Nouvelle eens te zien.10. Maison de la Photographie
Een niet zo typische bezienswaardigheid in Marrakech is het Maison de la Photographie. Dit kun je vertalen naar het huis van de fotografie. In dit huis vind je een fotocollectie van een Franse fotograaf. De werken komen uit de periode van 1860 tot 1950. Het geeft op een indrukwekkende manier weer hoe de geschiedenis van Marokko er in die tijd uit heeft gezien. Als je een fotoliefhebber bent wil je dit huis niet missen.11. De Mellah
In Marrakech zegt ook de Mellah iets over het verleden van de stad. Dit is de synagoge en begraafplaats van de Joodse gemeenschap. Vroeger leefde hier een van de grootste Joodse gemeenschappen in Marokko. Je kunt de synagoge nog steeds bezoeken. Een culturele bezienswaardigheid.

marrakech-vakantie-toerisme-tips12. De Saädieden Tombes
Ook weer een unieke plek in de stad zijn de Tombes van de Saädieden. Ze worden ook wel de Saaditombes genoemd. Nog niet al te lang geleden werden de tombes ontdekt. Dit gebeurde per toeval vanuit de lucht, in 1917 om precies te zijn. Het is een enorm bouwwerk die adembenemende is om met eigen ogen te zien.

In het verleden liet sultan Ahmed El Mansour Eddahbi de tombe bouwen. Hij vond dat al zijn vertrouwelingen, de personen in zijn naaste omgeving, de kans verdiende om bij hem begraven te worden. Vandaar dat de tombe werd gemaakt. Ook zijn ze op een bijzondere manier versierd. Met allemaal marmer en traditionele decoratie.

marrakech-bezienswaardigheden-mooie-plekken13. Museum Dar si Saïd
Ben je een museumliefhebber? Dan kun je in Marrakech eens een bezoek brengen aan het museum van Dar si Saïd. Het ligt in de buurt van het Bahia paleis en is dus goed te combineren. Ooit was het museum een woning van een bekende Marokkaan. Nu is het voornamelijk een ode aan de ambachten en kunsten van het land. Als je het bezoekt zie je het mooie keramiek, borduurwerk en prachtige sieraden.14. Ouzoud watervallen
Het leuke aan Marrakech is bovendien dat je vanuit de stad vele uitstapjes kunt maken in de omgeving. De stad is op een mooie plek gevestigd waar je je niet snel zult vervelen. Er is meer dan genoeg te zien.

Een wat tropischer uitstapje vind je bij de Ouzoud watervallen. Veel toeristen vinden dit een plek om niet te missen. Vanuit Marrakech kun je de watervallen goed bereiken. In een gebergte kun je de watervallen zien. Vanaf grote hoogte stort het water er naar beneden in verschillende niveaus. Dit is een prachtig uitzicht. Door de verschillende niveaus zie je een aaneenschakeling van watervallen. En dat in een mooie groene en bergachtige omgeving.

marrakech-leuke-plaatsen-highlights15. De Sahara
Als je dan in Marrakech bent, wil je natuurlijk ook wel met eigen ogen de Sahara zien. Vanuit de stad kun je een excursie doen om de sahara te verkennen. In de vroege uurtjes kun je met een gids mee om het prachtige uitgestrekte gebied te zien. De gids brengt je vast en zeker naar verschillende dorpjes. Die zijn erg bijzonder. Soms worden huizen enkel van stro gemaakt.

Bij een tripje naar de woestijn horen natuurlijk ook kamelen én berbers. Berbers zijn de lokale bevolking in de Sahara. Hun manier van leven is uniek. Met een gids kun je hoogstwaarschijnlijk een kijkje nemen bij de Berbers. Je ziet dan hun bijzondere klederdracht, kookkunsten en kampen.

Voor avontuur ben je in de Sahara ook aan het juiste adres. Sandboarden is één van de activiteiten die je er kunt doen. Je gaat dan met een soort snowboard van de zandduinen naar beneden. Dat is een activiteit voor de echte avonturiers onder ons. En als je er dan toch bent: ga er zeker eens voor zitten om de zonsondergang te zien. Dit is een van de mooiste van de hele wereld. En als het donker wordt kun je waarschijnlijk oneindig veel sterren aan de hemel zien staan.

peru-wat-doen-leuke-dingen16. Essaouira
Als je vanuit Marrakech een leuk uitstapje wilt gaan maken, zou je ook naar Essaouira kunnen gaan. Naar deze bestemming kun je in één dag een leuke excursie maken. Essaouira is een authentieke havenstad met een rustige mooie kust. Ook heeft Essaouira een knusse medina met een wirwar van gezellige straten.

Je loopt er echt tussen de vissers en kunt er dan ook heerlijke verse vis eten. De haven is dus erg belangrijk voor de stad. Hier is dan ook veel leven te vinden. Er is vlakbij de haven een levendige vismarkt waar de verse vangst wordt verkocht. Je ziet er allerlei vissen: haaien, zee-egels, garnalen, witvis en kreeft.

Als je van Marrakech naar Essaouira rijdt, kom je onderweg ook een ander opvallend hoogtepunt tegen. Op de route vind je namelijk boom geiten. Dit zijn geiten die om de een of andere reden weg zijn van de argannoot. Dit zorgt ervoor dat ze zelf op een zo vlot mogelijke manier de boom in klimmen en naar de toppen springen om bij de noten te komen.

marokko-wat-te-doen-vakantie

 

Zoals je ziet zijn er allerlei bezienswaardigheden en mooie plekken in Marrakech. In het centrum kan je het toeristisch informatiepunt bezoeken, om te ontdekken wat je nog meer kan gaan zien en doen in de levendige stad.

Ben je even zat van het geslenter? Dan kan je de stad ook eens per fiets gaan bekijken. Handig en leuk. Je kunt zelf een route kiezen of een fietstour met een Nederlandstalige gids gaan doen. Meer informatie vind je op de website van Baja Bikes over de leuke fietstours door Marrakech.

 

 

 

 

Via de bovenstaande links kom je rechtstreeks op de websites van goede reisorganisaties en vind je direct de overzichten van vakanties naar het indrukwekkende Marrakech. Ook vind je hier meer informatie en foto’s.

 

Leuke wijken in Marrakech

Marrakech bestaat uit meerdere wijken. De ene wijk wil je als toerist liever bezoeken dan de andere. Met kennis van de wijken weet je waar je wel en niet wilt zijn. Voor het boeken van een overnachting kan dat ook nuttige informatie zijn.

Medina
De medina van Marrakech staat met een reden op de UNESCO werelderfgoedlijst. Het is een prachtige wijk in het hartje van Marrakech. Het bestaat uit allerlei steegjes en smalle straten die als een soort doolhof zijn gebouwd. Voor toeristen zijn hier tal van bezienswaardigheden te bewonderen en het leven vindt er veel plaats op straat. Het kan er wat hectisch aan toe gaan. De markt is vrij druk en door de hele stad rijden brommertjes.

marokko-leuke-plekken-kust-strandenL’Hivernage
L’Hivernage is een welvarende wijk in Marrakech. Het ligt naast het stadscentrum. Dit is één van de meest veilige en hippe wijken van de stad. Dat maakt het een leuke wijk om eens te verkennen of om in te overnachten. Je kunt er heerlijk winkelen en uit eten gaan. Ook heb je er een theater en een paleis. In een half uur wandelen zit je in het midden van het centrum.La Palmeraie
Een andere wijk waar veel toeristen overnachten is in La Palmeraie. Deze wijk staat bekend om de rust en is nog steeds op loopafstand van het centrum. Al hangt de afstand er natuurlijk wel van af hoe ver je je in de wijk bevindt. La Palmeraie is verder te omschrijven als een woestijnoase. Zoals de naam van de wijk al doet vermoeden staan er in de wijk veel palmbomen. Ook zie je er ander groen, zoals cactussen en exotische bloemen.

Het is ook echt ingesteld op het toerisme. Er staan veel grote complexen en hotels om toeristen te verwelkomen. Kamelen zijn er ook in grote getallen. Je kunt er een ritje mee maken al is het de vraag of de dieren dat prettig vinden.De Joodse Wijk
In Marrakech heb je ook de Joodse wijk. Voorheen stond de wijk bekend als Hooi essalam. Het ligt aan de zuidkant van het Djemaa el Fna plein. Deze wijk is er eentje om als toerist, vooral in de avond, te vermijden. Het is een buurt waar je veiligheid volgens de media niet kan worden gegarandeerd. Andere wijken om te vermijden bevinden zich met name in de buitenwijken van de stad. El-Azzouzi is er een voorbeeld van, dat is een achterstandswijk waar je als toerist niet wilt zijn.

 

marrakech-stedentrip-vakantie-informatie

 

Via de volgende verwijzing kan je alvast eens de hotels in Marrakech via Booking.com zien.

Ook kan je de pagina over fietstours door Marrakech bekijken.

 

Toeristische informatie over Marrakech

Als je met het vliegtuig naar Marrakech gaat, doe je daar met een directe vlucht ongeveer 5 uur over. Wekelijks gaan er vanuit Nederland meerdere directe vluchten naar de stad. In Marokko, en dus in Marrakech, is er geen tijdsverschil met Nederland. Je kunt de stad ook met de auto bereiken. Zorg er dan voor dat je bijtijds de veerpont reserveert om er zeker van te zijn dat je een plekje hebt.

In het land wordt naast het Arabisch en Berbers veel Frans gesproken. Dit is dan ook de tweede officiële taal van Marokko. In het noorden van het land kan je je met Spaans in veel gevallen ook redden. En met wat geluk kom je mensen tegen die Engels spreken.

Je betaalt in het land met de dirham. In vergelijking met Nederland is het leven in Marokko goed betaalbaar. De prijzen liggen er veel lager. Het zit bovendien in de cultuur om af te dingen. De prijzen van goederen worden vaak hoog ingezet, omdat er altijd over wordt onderhandeld. Het is dus erg gebruikelijk om met een tegenbod te komen als je in het land iets wilt gaan kopen.

Verder is het nuttig om te weten dat LHBTIQ strafbaar is in het land. Het is dus verboden om lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender, queer en interseke te zijn. Ook voor buitenlanders. Dat is dus iets om rekening mee te houden. Bovendien is het land islamitisch. Veel vrouwen op straat bedekken zichzelf met een nikab of een hoofddoek. Als vrouwelijk toerist kan het slim zijn om niet al te bloot gekleed te gaan. Het is gepast en respectvol om je schouders en knieën in het land te bedekken.

Tijdens je stedentrip zal je waarschijnlijk al snel merken dat er veel hulp wordt aangeboden op straat. Bijna alle mensen zijn ontzettend vriendelijk en gastvrij in Marokko. Als je als toerist door Marrakech loopt zijn er allerlei mensen die je ergens bij willen helpen. Denk bijvoorbeeld aan hulp bij het parkeren of het wijzen van de weg. Het gaat dan om kleine bedragen. Over het algemeen geldt: laat het duidelijk weten als je er niet op zit te wachten of spreek van te voren een bedrag af om onduidelijkheden te voorkomen.

marrakech-leuke-plekken-toerisme

 

Het klimaat en de beste reistijd van de stad

Het klimaat in Marrakech kan omschreven worden als een landklimaat. In de zomer heb je in de stad hete dagen met dusdanig warme temperaturen dat ze niet meer aangenaam zijn. In het voor en najaar is de temperatuur daarentegen vrij constant. S Winters daalt de temperatuur behoorlijk. Soms zitten ze zelfs tegen het vriespunt aan.

Wat daarnaast typerend is voor Marrakech, zijn de stormen uit de Sahara. Vanwege de ligging heeft de stad hier op jaarbasis af en toe mee te maken. De Sahara Wind wordt ook wel Chergui genoemd. Je herkent het aan de vrij hoge temperaturen in combinatie met een droge zandstorm.

marrakech-mooie-bezienswaardigheden-plaatsen

 

Is Marrakech een veilige stad?

In het kader van veiligheid is het slim om in Marrakech met verschillende dingen rekening te houden. In de stad kunnen overvallen en gevallen van diefstal voorkomen. Er zijn de laatste jaren meldingen gedaan van toeristen die met messen werden bedreigd en werden overvallen. Het algemene advies hiervoor is: zorg dat je waardevolle spullen op een onopvallende manier bij je draagt of opbergt. Probeer verder zo veel mogelijk bij daglicht te reizen. Zo maak je het criminelen niet te makkelijk.

In het hele land geldt een hoogste dreigingsniveau voor terrorisme. Er worden vanuit de overheid maatregelen genomen om de risico’s te beperken. Volg altijd de recente ontwikkelingen en informatie op. En ga je een uitstapje maken vanuit de stad? Kijk dan eerst of het gebied waar je naartoe wilt gaan veilig is. Met name de grensgebieden van Marokko kunnen riskant zijn.

 

Via de volgende links kom je op de handige informatiepagina’s over de leukste bezienswaardigheden in Marokko en over de mooiste plekken in Marokko. Of bekijk het overzicht van mooie steden binnen en buiten Europa.

 

Via de bovenstaande links kom je rechtstreeks op de websites van goede reisorganisaties en vind je direct de overzichten van vakanties naar het indrukwekkende Marrakech. Ook vind je hier meer informatie en foto’s.

 

Heb je al ervaringen met Marrakech? Plaats dan hier onder je vakantie ervaring en help je medereizigers aan een extra goed beeld van de mooie stad. Alvast bedankt en een mooie vakantie gewenst!

Reviews

Nog geen reviews. Wees de eerste om een review achter te laten!

Deel jouw Marrakech-ervaring en tips!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 SuggestMe.com