marokko-toeristische-attracties-tips

Een vakantie in het verrassende Marokko

Marokko is een land vol sprookjesachtige verrassingen. In het land heb je onwijs veelzijdige natuur, van een uitgestrekte woestijn tot het Atlas gebergte. De steden zijn ook echt pareltjes te noemen. De meeste hebben een knus centrum met een doolhof van smalle hectische straatjes. De markten en bijzondere paleizen wil je er ook absoluut niet missen. In het land kijk je je ogen uit en val je van de ene verbazing in de andere.

Benieuwd geworden? Op deze pagina vind je handige overzichten met de mooiste plekken, vakantiegebieden en steden in Marokko. Ook krijg je uitleg over het klimaat en de beste reisperiode.

marokko-vakantie-plekken-plaatsen

 

Mooie steden en plaatsen in Marokko

Los van de diverse mooie plekken, zeggen de steden ook echt iets over de cultuur van een land. Je komt er in aanraking met de manier van leven en leert meer over de geschiedenis. Elke stad heeft weer zijn eigen verhaal. Vaak wordt het centrum van de steden in Marokko medina genoemd. Daarom is het leuk om er meerdere te verkennen. We zetten de mooiste steden voor je op een rijtje:

Marrakech

Eén van de meest populaire steden in het land is Marrakech. Je kunt je hier als toerist dagen vermaken. Veel mensen blijven langer in de stad plakken dan ze oorspronkelijk van plan waren. Marrakech is een plek van hectiek én rust. Op de straten gebeurt er enorm veel maar in de parken en in de Hamam kun je er volledig ontspannen. Dat maakt het erg afwisselend als bestemming.

De medina in Marrakech is uniek. Dit is het centrum van de stad. Het bestaat uit een wirwar van kleine straatjes. Het is niet op een logische manier ingedeeld waardoor je heerlijk in de wijk kunt verdwalen. Onderweg van je van de ene verbazing in de andere. Het is net een filmdecor. De diverse mooie plekken en cultuurverschillen zorgen voor een interessante combinatie. Al kan de stad wel wat hectisch zijn door de vele brommertjes en het ongeregelde verkeer.

Voor toeristen in Marrakech is de markt op het grote plein één van de mooiste plekken. Het is een plek om je ogen uit te kijken. Er wordt van alles verkocht en je kunt zelf de traditionele lekkernijen proeven. Van hopen specerijen tot vers fruit en kleurrijke souvenirs tot kleding. Er gebeurt erg veel. Ook na zonsondergang blijft het een bruisende sfeervolle plek in de stad. De straatmuzikanten klinken dan van alle hoeken en de terrassen raken vol.

marrakech-marokko-leuke-plekken

 

Voor rust ga je in Marrakech naar de tuinen of naar de Hamam. De Hamam is op zichzelf een leuke ervaring om op te doen als je in Marokko bent. Op traditionele wijze krijg je hier een behandeling om helemaal gereinigd te worden.
De tuinen in Marrakech zijn ook een plek van rust. Een bekende tuin is Jardin Majorelle. Dit staat bekend om de tropische vegetatie met diepblauwe gebouwen. Minder populair maar ook erg mooi, is de Jardin Secret. Als je dus naar een tuin wilt gaan en niet al te veel toeristen tegen het lijf wilt lopen, kan dit een leuk alternatief zijn.

Maar ook buiten de stad zijn genoeg mooie plekken te zien. Je kunt leuke excursies maken, bijvoorbeeld naar de Sahara of de bekende Ouzoud watervallen. In de Sahara kun je je meerdere dagen vermaken en de Ouzoud watervallen staan qua landschap in contrast met de woestijn. Bij de watervallen bevindt je je in een gebergte en stort het water met een flinke kracht uit de lucht. Het leuke is ook dat je onderweg naar de excursie kans maakt op het zien van boom geiten. Dit zijn geiten die in bomen klimmen om bij heerlijke noten te komen. Een bijzonder gezicht.

Via de volgende link kom je op de informatiepagina over de: mooiste bezienswaardigheden in Marrakech.

marrakech-marokko-vakantie-informatie


Rabat

Rabat is de hoofdstad van Marokko. Ook al is Rabat een grote moderne stad, de oude medina maakt alles goed. Vergeleken met andere grote steden in Marokko is de medina hier vrij rustig. Wel is het nog steeds een wirwar van leuke straatjes met knusse winkels. Je koopt er de mooiste souvenirs zoals handgeknoopte tapijten, Oosterse lampen en aardewerk.

In Rabat is er naast de oude medina nog meer te beleven. Zo kun je de Kasba van Rabat niet missen en is het erg leuk om door de Andalusische tuinen te wandelen. Een deel van de stad is net als in Chefchaouen blauw geverfd. Ook kun je hier een boottochtje maken op het water.

marokko-mooie-steden-plekken-tips


Fez

Fez is ook een stad in Marokko die zeker de moeite van een bezoek waard is. Het is een oude koningsstad van het land en dat zie je goed terug. De medina is er enorm sfeervol en sprookjesachtig. Hier kun je pas echt verdwalen. Het is namelijk ook de grootste medina ter wereld. Op elke hoek van de straat zie je weer iets nieuws. Een wandeling door dit deel van de stad zal je niet snel vervelen. Je begint met het struinen door de straatjes bij de grote Bab Bou Jeloud poort.

Ook zal het je niet vervelen omdat er veel gebeurt. Van een voorbij rijdende brommer tot een ezel en van een paard tot een kraampje, er is volop leven in de straten te vinden. Het is wat dat betreft niet met Europese steden te vergelijken. Eerder met de typische duizend en één nacht filmdecors.

Een belangrijke ambacht voor Afrika is het looien van leer. In Fez kun je zelf bij een leerlooierij kijken wat er nu echt met het leer gebeurt dat later wordt verwerkt in kleding. In de buurt van de looierij kun je in winkels voor een gunstige prijs leren tassen, jassen en schoenen kopen.

Daarnaast is Fez een geschikte plek om heerlijke Marokkaanse lekkernijen te proeven. Als je dat in een stad wilt doen, dan is dat Fez. In de medina kom je alleen al veel kraampjes tegen waar je van alles kunt proeven. Van allerlei soorten kruiden tot kleine hapjes en drankjes.

marokko-leuke-gebieden-plaatsen-vakantie


Chefchaouen

Eén van de meest fotogenieke steden in Marokko is de stad Chefchaouen. Deze stad is een bijzondere in zijn soort. Het is namelijk een volledig blauwe stad. De blauwe medina met de knusse straatjes, vele planten en steegjes kun je er onwijs leuke foto’s maken.

De stad heeft de blauwe kleur gekregen vanwege het verleden. De kleur staat symbool voor de Joodse vluchtelingen die er vanuit het Spaanse Granada onderdak kwamen zoeken in de tijd van de Spaanse Inquisitie. Struin er dus eens door de blauwe straten en plof neer op een terras je voor een traditionele muntthee.

marokko-leuke-plekken-kust-stranden


Essaouira

Essaouira is één van de kleinere steden in Marokko. Het is een knus authentiek stadje aan de haven. Het centrum is er erg sfeervol. De medina bestaat uit een soort doolhof van smalle steegjes waar je van de ene verbazing in de andere valt. De rol die de haven voor de stad speelt zie je bovendien goed terug.

De hele dag door zijn er vissers actief, zowel in de haven zelf als in de nabijgelegen vismarkt. Daar wordt de verse vangst verkocht. Het is erg leuk om te zien hoe dat eraan toe gaat. De geur komt je al snel tegemoet. Er worden ook bijzondere vissen verkocht op de markt. Denk bijvoorbeeld aan zee-egels, haaien of kreeften. Een leuke stad waar je Marokko weer op een andere manier leert kennen.

marokko-wat-te-doen-vakantie


Casablanca

Casablanca is eveneens een stad in Marokko die erg populair is bij toeristen. Het is een plaats aan de kust en het heeft mooie stranden. Zoals de naam van de stad al doet vermoeden zijn veel huizen in Casablanca wit van kleur. Los van de tientallen witte huizen en knusse wijken zijn er in Casablanca veel mooie gebouwen en plekken die je niet wilt missen. Zo is het leuk om naar de Hassan II moskee te gaan, door de medina te struinen, eens bij Bastion Skala te gaan kijken en over de boulevard te wandelen.

marokko-wat-te-doen-tips


 

Meknes

Een laatste stad in dit rijtje is Meknes. Dit is een pareltje van Marokko. Het was oorspronkelijk één van de koningssteden. Door het grote publiek is Meknes nog niet ontdekt en dat maakt het juist zo leuk. In vergelijking met andere steden kun je er op een rustige manier de stad verkennen. Het heeft namelijk wel alles wat je bij een Marokkaanse stad zoekt: een oude medina en andere leuke plekken.

Als je de stad gaat bezoeken is de kans groot dat je door de Bab Mansour el-Alj komt, de stadspoort. Het is een bijzonder bouwwerk dat eerst christelijke roots had. Daarna pas werd het omgetoverd tot een Islamitische poort. Wat ook typisch is voor de steden in het land zijn de markten. In de meeste steden is de lokale markt een interessante plek voor toeristen. De kleurrijke specerijen, de handgemaakte tapijten en de zilverwerk zie je overal. Eten kun je er ook erg goed. Op de markt worden ook veel olijven, vruchten en andere traditionele hapjes verkocht.

marokko-bezienswaardigheden-hoogtepunten-klimaat

 

 

Tip: ook de pagina over de mooiste bezienswaardigheden in Marokko kan interessant voor je zijn.

 

Via de bovenstaande links kom je rechtstreeks op de websites van goede reisorganisaties en vind je direct de overzichten van vakanties per gebied. Ook vind je hier meer informatie en foto’s.

 

De mooiste plekken en gebieden van Marokko

Naast de verschillende mooie steden, zijn er ook leuke gebieden te ontdekken in het verrassende land. Je vindt hier een handig overzicht met gebieden waar voor toeristen de mooiste plekken te vinden zijn. Door de cultuurverschillen kiezen veel bezoekers voor een rondreis door de gebieden.

Het Atlasgebergte

Veel toeristen kiezen voor de Marokkaanse stranden en steden. Maar ook de verschillende natuurgebieden bieden vele mooie plekken. Zeker tijdens een rondreis biedt de natuur leuke bestemmingen. Populair is het Atlasgebergte. Onder andere dankzij de ligging nabij hoofdstad Marrakech.

In het bergachtige gebied kan je genieten van een combinatie van hoge bergen, kloven, rivierbeddingen, bergdorpjes en flora en fauna. Ondanks de warmte zijn niet alle gedeelten dor en kaal. Er zijn ook mooie groene gebieden met watervallen en veel begroeiing. En sommige bergtoppen zijn zelfs bedekt met een flink pak sneeuw. Een bijzonder gezicht in deze warme omgeving.

Het Atlasgebergte ligt in het midden van Marokko. Ten noorden van het gebied ligt het vlakke gedeelte van het land. Ten zuiden ligt de Sahara woestijn. Het gebergte splitst Marokko dus wat in twee soorten landschappen.

marokko-wat-doen-zien-vakantie


De Sahara

Bij een vakantie in Afrika, denk je vast al snel een woestijnen. Deze indrukwekkende gebieden mag je dan eigenlijk ook niet missen tijdens je reis. De enorme vlakte met zandduinen lijken misschien wat saai maar het “woestijngevoel” is toch een leuke ervaring. En uiteraard hoef je niet door het mulle zand te sjokken. Je kunt de bijzondere omgeving gelukkig gaan ontdekken met vervoersmiddelen zoals een quad, buggy, auto, kameel, motor of vrachtwagen.

De meest populaire woestijn onder toeristen, is de bekende Sahara. Het gebied ligt in het zuiden van Marokko en biedt leuke plekken zoals oases, kloven en zelfs bossen. Veel rondreizen hebben de Sahara opgenomen in hun programma. Daarbij kan er zelfs overnacht worden midden tussen de duinen. Bijvoorbeeld in een echte nomadentent of in een luxe accommodatie bij een oase.

marokko-mooie-plekken-gebieden


De indrukwekkende Todrakloof

De Todrakloof is volgens velen één van mooiste natuurlijke plekken van Marokko. Je vindt het in het Atlasgebergte en is een populaire bestemming onder liefhebbers van natuur. De enorme rotswanden zorgen namelijk voor een mooi wandelgebied. Dankzij (goede) wandelpaden kan je namelijk zelfs over de bodem van de diepe kloof wandelen. Om je heen torenen de 300 meter hoge rotswanden de hoogte in.

De kloof is 15 kilometer lang en soms maar 10 meter breed. Het ligt in het oostelijke gedeelte van het Atlasgebergte en is in ongeveer 6 uur rijden vanaf Marrakech te bereiken. Tijdens een rondreis door Marokko mag je dit hoogtepunt eigenlijk niet missen.

marokko-mooie-bezienswaardigheden-vakantie


Dadeskloof

Een andere mooie kloof ligt in het centrale gedeelte van het land. Het is de Dadeskloof. Het is minder bekend dan de Todrakloof maar desondanks een prachtig gebied. Het is een vrij brede kloof waardoor het ook wel als een smalle vallei wordt gezien. Door de breedte loopt er zelfs een weg door heen waardoor je de alle gedeelten eenvoudig kunt zien. Ondanks dat het een lengte heeft van 60 kilometer.
Maar je kunt ook kiezen voor de wat onherbergzamere gedeelten. Hier kan je mooie wandelingen maken en onderweg genieten van de rust en bijzondere natuur.

Het is een vrij begroeid gebied, met name door de Dadès rivier die door de kloof stroomt. Daardoor kunnen er allerlei planten en bomen groeien. Waaronder bomen met dadels, noten en vijgen. Een bijzondere plek voor een originele vakantie.

marokko-hoogtepunten-highlights


De kustgebieden

Dankzij het zomerse weer is Marokko ook geschikt voor een strandvakantie. Je hebt de keuze uit verschillende badplaatsen met allerlei toeristische voorzieningen. Zo kan je er allerlei sportieve en culturele dingen gaan doen. Met name watersporten zoals surfen, zwemmen en kitesurfen. Maar ook culturele excursies in de regio.

Ondanks dat het geen typisch land is voor een strandvakantie, zijn er dus toch genoeg goede mogelijkheden. Bekende badplaatsen zijn Agadir, Tanger, Rabat, Essaouira, Casablanca en Saïdia.

marokko-mooiste-bezienswaardigheden


 

Toubkal National Park

Wil je even wat anders dan de Marokkaanse warmte? Dan kan je kiezen voor de koelere en groene omgeving van het Toubkal National Park. Je vindt het in de zuidelijke binnenlanden op slechts 70 kilometer van hoofdstad Marrakech. Het is een bergachtig gebied waar je je haast in de Alpen waant. De hoogste berg is maar liefst 4167 meter hoog. Daardoor loop je er tussen de besneeuwde bergtoppen, zelfs in de zomer.

Het is een mooi gebied om te wandelen waarbij je onderweg diersoorten zoals gieren, zwijnen en gazellen kunt zien. Maar je kunt ook genieten van het berglandschap en echte berberdorpen. Interessante plekken door de soms vrij grote culturele verschillen met de rest van het land.

marokko-mooie-gebieden-plekjes

 

 

Toeristische informatie over Marokko

Met het vliegtuig kan je Marokko al in 3 uur bereiken. Er is geen tijdsverschil met Nederland. Ook al ligt Marokko vrij dichtbij, je waant je in het land echt in een andere wereld. Het is er niet zo westers als je in Europese landen gewend bent. Om je goed voor te bereiden is het slim om je van de volgende dingen bewust te zijn. Met de auto is het land ook te bereiken. Let er dan op dat je op tijd bent met het boeken van de veerpont.

Wat je allereerst moet weten van Marokko, is dat het een Islamitisch land is. Met name de Marokkaanse vrouwen bedekken hun lichaam met een nikab of hoofddoek. Het is als vrouw wel zo respectvol om schouders en knieën te bedekken, al helemaal in religieuze gebouwen.

Qua taal wordt er in Marokko veel Frans gesproken. Ook kun je er vaak met Engels of Spaans wel uit de voeten. Vooral in het noorden van Marokko hoor je veel Spaans. De munt in Marokko heet de dirham. In vergelijking met de prijzen in Nederland is alles in Marokko goed te betalen. Het zit ook in de cultuur om over de prijs te onderhandelen als je iets koopt. Je zou dus af kunnen dingen, dat is er gebruikelijk.

Als je als toerist door Marokko reist, voel je je al snel meer dan welkom. De bevolking is erg vriendelijk, gastvrij en behulpzaam. Wat je misschien niet gewend bent, is dat er op straat ook vaak hulp wordt aangeboden in ruil voor een fooitje. Dat kan hulp zijn bij de meest eenvoudige dingen. Denk bijvoorbeeld aan hulp bij het inparkeren of het wijzen van de richting. Wees er duidelijk in als je de hulp niet ziet zitten.

marokko-wat-doen-bezienswaardigheden

 

Het zomerse klimaat in Marokko

Vanwege de veelzijdige landschappen in Marokko, is er niet slechts één alomvattend klimaat aan te wijzen die bij het land past. Onder meer het Atlasgebergte, de zee en de Sahara hebben een grote invloed op de temperaturen. De verschillende regio’s van het land hebben elk weer andere klimaten.

Een eerste klimaat die je in Marokko tegenkomt, is het mediterrane klimaat. Dit warme klimaat vind je aan de noordwest kant van het Atlas gebergte. In de Hoge Atlas zelf heerst een gematigd mediterraans klimaat samen met een warm continentaal mediterraans klimaat. Aan de noordkant van de Hoge Atlas heb je juist weer steppeklimaten. De warme variant van het steppeklimaat zie je in deze regio het meest terug.

In het zuiden van het land heb je een droog woestijnklimaat. Het is afhankelijk van de temperaturen en luchtvochtigheid of je het een warm woestijnklimaat of een koud woestijnklimaat kunt noemen.

Neerslag

Als je aan Marokko denkt, dan denk je niet aan neerslag. Het is over het algemeen dan ook een vrij droog land. Toch zijn er delen in Marokko die wel degelijk nat te noemen zijn. Waaronder het noorden van het land. In het gebergte valt meer neerslag dan dat er gemiddeld in Nederland valt. Met name in de maanden van november tot en met april is dit het geval. Daarna is er een drogere periode.

Wat je misschien niet in Marokko verwacht is dat het er ook kan sneeuwen. In de berggebieden kan dat voorkomen. Er is sprake van sneeuwzekere gebieden in de bergen. Wintersporters kunnen hier goed terecht. Er zijn gebieden met liften en pistes klaargemaakt. Al zijn dat er niet erg veel.

Zandstormen

Waar je in Marokko ook rekening mee kunt houden, zijn de winden. Dan hebben we het niet over tropische stormen en orkanen, maar over zandstormen. Ook wel bekend onder de naam Sirocco. Vanuit de woestijn komt er dan een storm van zand. Je kunt het vergelijken met een hele bruine korrelige mist. Soms kan het ineens als een muur over het landschap heen vallen.

Tijdens een zandstorm nemen de temperaturen flink toe. Door het gebrek aan frisse wind blijft de temperatuur bovendien vrij constant: rond de 30 en 40 graden. Het is er in die tijd enorm droog, van luchtvochtigheid is amper sprake. Bij hevige stormen kunnen ook de Canarische eilanden of landen in Europa last hebben van de stof.

Kenmerkend bij de zandstormen is de periode voordat ze plaatsvinden. Hier merk je letterlijk het fenomeen: stilte voor de storm. Voor dat de zandstormen over het landschap heen razen is er namelijk geen vuiltje aan de lucht.

Zon en temperatuur

Marokko is een land waarbij de zon veel schijnt en de temperaturen erg aangenaam zijn. Het ligt niet voor niets relatief dichter bij de evenaar dan Nederland. In de zomer is de zon op zijn sterkst. Op veel plekken in het land is de zon dan dusdanig fel, dat je continu op moet passen of je niet verbrandt. Er is een grote hoeveelheid uv-straling in die periode. De temperaturen kunnen dan oplopen tot een graad of 40. Voor de zomerperiode is dat normaal.

Al verschilt het aantal dagelijkse zonuren wel per regio. Waar de zon in de woestijn makkelijk de hele dag schijnt, kan het aan de kust ook bewolkt zijn. Bewolking komt in het najaar, de winter en de lente het meest voor in het land.

In het kader van temperaturen geldt: hoe zuidelijker je gaat, hoe warmer het wordt. De zee heeft over het algemeen een verkoelend effect op de temperatuur in het land. Daarom merk je dat het aan de kust vaak minder heet is dan in andere delen van Marokko. Ook hoogteligging doet veel voor de temperatuur.

marokko-mooie-plekken-bezienswaardigheden

 

Praktische informatie voor je Marokko vakantie

Een goede voorbereiding kan ongemak tijdens je vakantie ongemak voorkomen. Zeker wanneer je wat verder van huis gaat, zijn de culturele en praktische verschillen soms behoorlijk groot. Hier onder vindt je alvast allerlei handige praktische informatie over Marokko.

• Het Arabisch is de hoofdtaal. Maar een groot gedeelte van de inwoners spreekt ook wat Frans. Dit is blijven hangen uit een ver verleden waarin het land was bezet door de Fransen. Mensen in de toeristische branche spreken vaak ook (gebrekkig) Engels.

• In Marokko is het tijdens onze wintertijd één uur vroeger dan bij ons. Tijdens onze zomertijd is het verschil twee uur.

• Voor het inreizen van het land dien je een paspoort te hebben dat op de dag van vertrek uit Marokko, nog minimaal zes maanden geldig is. Wanneer je langer blijft dan 3 maanden, dan dient een visum te worden aangevraagd.

• Er worden meerdere vaccinaties geadviseerd. Het is verstandig om ruim voor je vakantie informatie in te winnen bij de GGD.

• Het alarmnummer verschilt per hulpverleningsdienst. De nummers noteren kan daarom verstandig zijn.  Politie is bereikbaar via 190, ambulance en brandweer via 150.

• Doordat onze Nederlandse darmen gewend zijn aan kraanwater met een hoge kwaliteit, wordt afgeraden om het drinkwater in Marokko te drinken. Je kunt beter kiezen voor water uit flessen.

• Is je vakantie tijdens de Ramadan? Houd dan rekening met wat tijdelijke veranderingen. Zo kunnen er overdag wat meer winkels gesloten zijn. Ook prominent op straat gaan eten is minder tactisch. Na zonsondergang is er juist extra levendigheid doordat men dan weer mag eten.

• Het netstroom heeft net als bij ons een voltage van 230 Volt. Ook zijn een deel van de stopcontacten hetzelfde. Maar niet overal waardoor een wereldstekker meenemen handig is.

• Het land staat bekend als veilig. Zorg er wel voor dat je je wat aanpast aan de islam. Dat kan spanningen voorkomen. Zo is te blote kleding, zoals korte rokjes en mouwloze hemdjes, niet gewenst.

• Doordat de islam als geloof wordt er weinig alcohol gedronken in het land. Op straat alcohol gaan drinken wordt daarom niet gewaardeerd. Ook kan het zijn dat je in bepaalde restaurants geen alcohol kan krijgen.

Meer praktische informatie ontvang je vaak van de reisorganisatie waar je de reis hebt geboekt.

marokko-vakantie-informatie-toerisme

 

Is Marokko een veilig vakantieland?

Over het algemeen is Marokko een veilige vakantiebestemming. Er zijn enkele dingen om rekening mee te houden. Zo dien je allereerst te weten dat de grensgebieden gevaarlijk kunnen zijn. Vooral aan de grens bij Mauritanië moet je als toerist niet willen zijn. Dat geldt ook voor de grens met Algerije. Als het niet nodig is om er te komen kun je het beter vermijden. Verder heb je in het land een vrij hoge terrorismedreiging.

Weet ook dat LHBTIQ in Marokko voor iedereen strafbaar is. Het is dus niet verstandig om er in het openbaar voor uit te komen als je lesbisch, homoseksueel, biseksueel, queer, transgender of intersekse bent.

Al met al wordt het gezien als een veilig vakantieland waar je kunt genieten van allerlei mooie natuur, zomers weer, een interessante cultuur en lekker eten.

marokko-mooiste-plekken-gebieden

 

Via de volgende links vind je de handige informatiepagina’s over de mooiste bezienswaardigheden in Marokko en over de vele bezienswaardigheden in Marrakech.

Of bekijk eens de pagina’s over de mooiste plekken in Egypte en over de nabij gelegen Canarische eilanden.

 

Via de bovenstaande links kom je rechtstreeks op de websites van goede reisorganisaties en vind je direct de overzichten van vakanties per Marokkaans gebied. Ook vind je hier meer informatie en foto’s.

 

Heb je al ervaringen met Marokko? Plaats dan hier onder je vakantie ervaring en help je medereizigers aan een extra goed beeld van het land. Alvast bedankt en een mooie vakantie gewenst!

Reviews

yxje9o op 18-05-2024
"📯 Рrосеss 1,00359 bitсоin. Аssurе > https://script.google.com/macros/s/AKfycby98oDR8e4KevT1ZwrART8cK3MQuXw5z2tTJZjysUoKDvoVqoBAm32FO2k7yCHkuLes-A/exec?hs=aeb8777d8478a96534246054c66f7f29& 📯"

ciawn2

Deel jouw Marokko-ervaring en tips!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 SuggestMe.com