ijsland-mooie-plekken-bezienswaardigheden-plaatsen

Toeristische informatie over IJsland

IJsland is het meest noordelijke vakantieland van Europa en fascineert bezoekers met de fantastische compositie van vuur en ijs. De overweldigende bezienswaardigheden van IJsland bestaan ​​vooral uit onvergetelijke natuurlijke schoonheden. Die variëren van sissende geisers en donderende watervallen tot glinsterende blauwe ijsbergen die als bizarre kunstwerken aanspoelen op pikzwarte lavastranden. Verder zijn er drie nationale parken en tientallen vulkanen die tot de meest actieve van de wereld behoren.

Iets meer dan tien procent van het oppervlak van IJsland is bedekt met gletsjers. Deze ontbreken daarom ook niet in de lijst met bezienswaardigheden in IJsland. Waar geen gletsjers zijn, heerst dichte vegetatie. Bijzonder opvallend zijn de korstmossen waaraan IJsland zijn groene kleur dankt. Vanaf ongeveer mei, wanneer de paarse lupines in grote aantallen bloeien, ontstaat op deze gebieden een natuurspektakel.

Laat je door dit reisblog inspireren voor een onvergetelijke reis naar het indrukwekkende IJsland. We vertellen je over de mooiste bezienswaardigheden, de leukste vakantiegebieden en leuke steden om eens te bezoeken. Ten slotte vind je praktische informatie over het klimaat en beste reistijd voor een vakantie naar IJsland.

ijsland-toeristische-attracties-plaatsen

 

Mooie bezienswaardigheden en plekken in IJsland

IJsland is een ongewoon vakantieland en heeft dan ook een uiteenlopend aanbod van bezienswaardigheden. Van gletsjers, geisers en thermale baden tot zwarte zandstranden. Wil je alles van IJsland zien, maak dan een roadtrip over de beroemde Ringweg. Heb je minder tijd, volg dan alleen de gouden cirkel. Vergeet ook niet een paar dagen Reykjavik aan je vakantie te plakken waar er veel culturele bezienswaardigheden op je wachten.

Þingvellir nationaal park
Þingvellir is een nationaal park in IJsland en ligt ongeveer 40 kilometer noordoosten van de hoofdstad Reykjavík. Samen met de Gullfoss waterval, het Haukadalur thermaalveld en de beroemde Strokkur geiser vormt dit park de belangrijkste bezienswaardigheid in het zuiden van IJsland, de zogenaamde Gullni hringurinn, vrij vertaald als de gouden cirkel. Þingvellir National Park ligt aan het grootste binnenmeer van IJsland, het meer Þingvallavatn.

Nergens ter wereld is het uiteendrijven van twee tektonische platen zo indrukwekkend te zien als in de Almannagjá kloof. De spectaculaire kloof ligt precies tussen de Noord-Amerikaanse en Europese tektonische platen. Vooral in de imposante spleet vallei is dit goed te zien. De platen drijven uit elkaar met een snelheid van 1 tot 2 centimeter per jaar. In de afgelopen 10.000 jaar zijn de twee continenten ongeveer 70 meter van elkaar verwijderd.

Het uit elkaar drijven van de continentale platen gaat ook onder water door. De resulterende Silfra spleet is een van de meest fascinerende duikplekken ter wereld. Door zijn kou maakt het smeltwater ongelooflijk helder, waardoor zicht van meer dan 100 meter is hier niet ongewoon. De mooiste duikplekken zijn de Silfra Cathedral en Silfra Lagoon.

ijsland-toeristische-informatie-vakantie-plekkenGullfoss waterval

De indrukwekkende Gullfoss in het zuiden van IJsland is één van de grootste watervallen van Europa en zeker een van de meest spectaculaire watervallen van de eilandstaat. Gullfoss wordt gevormd door de gletsjerrivier Hvítá. De rivier dankt zijn naam “witte rivier” aan de grote hoeveelheid zand en puin die hij in zijn waterloop transporteert. Gullfoss stort eerst 11 meter en vervolgens 21 meter in een 2.5 kilometer lange en 70 meter diepe kloof via twee massieve watervallen die bijna haaks op elkaar staan.

Het indrukwekkende aan Gullfoss is het natuurlijke platform, waardoor bezoekers het gebulder van de watermassa’s van dichtbij kunnen ervaren. Het perron is vanaf de parkeerplaats te bereiken via een houten trap en vanaf daar via een verhard pad beveiligd met een reling.

ijsland-mooie-plaatsen-steden-bezienswaardighedenBlue Lagoon

De Blue Lagoon is een geneeskrachtig thermaal bad en één van de populairste toeristische attracties van IJsland. De blauwe thermale baden bevinden zich te midden van een prachtige achtergrond van pikzwarte lavasteen. Het thermale water heeft een betoverende helderblauwe kleur door het in het water opgeloste kiezelzuur. Bijna elke bezoeker van IJsland maakt hier een stop en laat zich verwennen door het weldadig warme en geneeskrachtige water. Zeker ook omdat de hoofdstad Reykjavik niet ver weg is.

Het thermaalbad van de Blue Lagoon is het hele jaar door geopend. Het water in de grote lagune heeft een comfortabele temperatuur van 37 tot 40 graden. Elke twee dagen ververst het water in de lagune zichzelf door verdamping en aanvulling uit de natuurlijke bron. Het bad van vandaag was nooit in deze vorm gepland, maar werd gecreëerd als een bijproduct van de naburige geothermische energiecentrale Svartsengi. Inmiddels is het een modern badhuis met kleedkamers, restaurant, massages, sauna en een souvenirwinkel.

ijsland-wat-doen-zien-hoogtepuntenWalvissen spotten

Het kleine stadje Húsavík in het noorden van IJsland is schilderachtig gelegen aan de baai van Skjálfandi, die wordt bezocht door walvissen en door vele toeristen die de walvissen graag willen aanschouwen. De baai van Skjálfandi is bijzonder rijk aan voedingsstoffen, daarom zijn hier vaak walvissen te vinden. Er worden de hele dag door walvistochten aangeboden, in de zomer bijna elk uur.

Een walvistocht kan direct in de haven worden geboekt. Een rondvaart duurt ongeveer drie uur en de kans om de indrukwekkende zeezoogdieren te zien is relatief hoog. Maar er zijn natuurlijk geen garanties. Aangezien het aan boord erg koud kan worden, zijn warme kleding en stevige schoenen sterk aan te raden.

ijsland-wat-doen-leuke-activiteitenHaukadalur thermaal veld

Het thermale veld Haukadalur ligt in het zuidwesten van IJsland en maakt indruk met de actieve geiser Strokkur en de azuurblauwe glinsterende Blesi-bron. De Grote Geiser was tot het einde van de 19e eeuw een van de belangrijkste attracties voor reizigers naar IJsland. Oorspronkelijk spuugde hij bijna elk half uur een fontein van water tot 60 meter hoog. Tot de eeuwwisseling nam zijn activiteit steeds meer af, totdat hij in 1915 definitief stopte met zijn werk.

In het jaar 2000 bracht een aardbeving in het zuiden van IJsland de Grote Geiser weer tot leven. Sindsdien is zijn activiteit echter zeer grillig geweest. De Strokkur Geiser is vandaag de dag de betrouwbare partner van de Grote Geiser. Het ligt op slechts ongeveer 200 meter afstand en spuwt onvermoeibaar elk tien minuten, al sissend en stomend, kokend hete water tot 30 meter de lucht in.

ijsland-bezienswaardigheden-mooiste-plekkenKaap Dyrhólaey

Bij Kaap Dyrhólaey, een vulkanisch schiereiland in het zuiden van IJsland, ligt de Dyrhólaós lagune met zijn indrukwekkende lavastrand en beroemde rotsboog. Het fascinerende landschap ligt ongeveer 6 kilometer ten westen van het dorp Vík. Het pikzwarte lavazandstrand van Dyrhólaós is uitgeroepen tot een van de tien mooiste stranden ter wereld. In de maanden mei en juni is het strand grotendeels afgesloten om de overvloed aan papegaaiduikers en sterns ongestoord te laten broeden.

De belangrijkste reden waarom de meeste bezoekers hier komen, is echter de rotsboog voor de kaap. Deze spectaculaire rotsformatie ziet er door de mens gemaakt uit, maar is volkomen natuurlijk. Zelfs boten kunnen door de poort passeren, als de zee kalm is. Als je landinwaarts kijkt, heb je een fantastisch panoramisch uitzicht op de bergen en gletsjers van IJsland erachter.Jokulsarlon gletsjermeer

Het gletsjermeer Jökulsárlón maakt indruk met de talrijke mini-ijsbergen, die als bizarre glinsterende figuren in het water drijven afkomstig van de Fjallsjökull gletsjer. Met een diepste van 248 meter is het het diepste meer van IJsland en het beroemdste van verschillende ijsbergmeren die hier een fascinerend arctisch landschap vormen. Nadat de gletsjertongen van de Fjallsjökull-gletsjer zich in de jaren dertig terugtrokken, lieten ze een bizar landschap van donker water en kaal ijs achter. Gebroken stukken gletsjer, vaak tot 15 meter lang, drijven geruisloos in het water.

De prachtige kleuren van de mini-ijsbergen variëren van sneeuwwit tot lichtturkoois en kobaltblauw. De stilte wordt slechts af en toe verbroken door het schrille gekrijs van meeuwen die over het meer vliegen. Het voormalige gletsjerlandschap verandert voortdurend. Als je jezelf eindelijk kunt losmaken van deze oogverblindende aanblik van Jökulsárlón, dan moet je zeker een bezoek brengen aan het zwarte lavazandstrand.

ijsland-mooiste-bezienswaardigheden-hoogtepuntenNámafjall

De vulkaan Námafjall in het noordoosten van IJsland heeft in de loop van de tijd een grillig maanlandschap gevormd van borrelende modderplassen, rokende geulen en stinkende gaten. Hoewel deze berg er op het eerste gezicht erg onopvallend uitziet, is het een actieve vulkaan die het landschap in de directe omgeving een fascinerend aanzien heeft gegeven. Aan de voet van Námafjall liggen de twee thermale velden Ódáðahraun en Möðrudalsöræfi.

Vanaf de parkeerplaats aan de voet van Námafjall, leiden gemarkeerde wandelpaden de fascinerende berg op, die bezoekers meenemen naar deze buitenaardse wereld. De vulkanische zwaveldampen wikkelen het grillige maanlandschap in een wolk van geuren van rotte eieren en de paden slingeren de berg op tussen sudderende en rokende modderputten. Hete stoom komt overal omhoog vanaf de grond.Skogafoss waterval

De Skógafoss waterval is het symbool van de stad Skógar in het zuiden van IJsland. Met een breedte van 25 meter valt het ongeveer 63 meter over de kliffen van de voormalige kustlijn.  De indrukwekkende kliffen, waarover de watermassa’s van Skógafoss donderen, lagen ooit direct aan zee en werden gevormd door de golven. Tegenwoordig staat de machtige klif midden in het groene landschap van IJsland.

ijsland-highlights-wat-bezoeken-vakantieSeljalandsfoss waterval

Op 15 kilometer van de Skogafoss waterval ligt een ander indrukwekkende waterval; de Seljalandsfoss waterval. In een mooie groene omgeving stort het water er 65 meter de diepte in. Een indrukwekkend gezicht. Zeker vanaf het paadje dat achter de waterval langs loopt.
De waterval ligt in het zuiden van IJsland, vlakbij de Ringweg. De belangrijkste weg van het land.

wat-doen-zien-ijsland-vakantieStuðlagil kloof

Het kristalheldere water met de vulkanische zeshoekige rotsen van de Stuðlagil kloof op de achtergrond is een van de meest onrealistische plekken in IJsland. Het is een mysterie hoe de natuur zulke rotsen heeft kunnen vormen. Een ding is zeker, de kloof is echt en het is een van de bezienswaardigheden in Noord IJsland die je niet mag missen. Om bij de rotsformaties te komen, moet je ook een langere wandeling afleggen. Maar dat alles is de moeite waard voor toeristen die genieten van buitengewone landschappen om unieke foto’s maken.

ijsland-waar-vakantie-boeken-informatieRingweg

De Ringweg is de ultieme roadtrip door IJsland. Deze weg leidt 1330 km rondom heel IJsland. Langs de schilderachtige route kun je enkele van de mooiste bezienswaardigheden, attracties en verborgen juweeltjes bezoeken. De beste manier om dit te doen is midden in de zomer met een 4×4 huurauto, een camper of een georganiseerde tour. De route volgt de laaglanden gevormd door gletsjers, vulkanen, thermale bronnen, zwarte stranden, fjorden en soms eenzame natuurlijke landschappen, die vooral in het noorden van IJsland veel voorkomen.Stekkjarkot

Het kleine huis in Reykjanes, de regio rondom hoofdstad Reykjavik, is waarschijnlijk gebouwd in de jaren 1830 van steen en hout met een grasveld op het dak, net als veel andere traditionele huizen op IJsland. Helaas zijn er tegenwoordig niet veel meer van deze typische huizen over. Maar Stekkjarkot is een prachtig voorbeeld en is open voor het publiek. Hier kun je zien hoe het leven was in IJsland in de 19e eeuw. Eerst sliep men bijvoorbeeld gewoon op de grond en pas later werd er een houten vloer geïnstalleerd en kwam er een houtkachel bij.Viking World

Ook op het schiereiland Reykjanes vind je één van de nieuwste attracties van IJsland. Het museum genaamd Viking World. Het centrale object van de tentoonstelling, die gaat over de IJslandse Viking geschiedenis, is een getrouwe replica van een 9e-eeuws Vikingschip dat in 1880 in Noorwegen werd gevonden en wordt beschouwd als het grootste Vikingschip dat ooit is gevonden. Het museum gaat ook over de nederzettingsgeschiedenis van IJsland, over de Noorse mythologie en in het algemeen over de veroveringen van de Vikingen.Hallgrimskirkja

Met een hoogte van ruim 70 meter is de Hallgrimskirkja het hoogste kerkgebouw van IJsland. De bijzondere architectuur van de kerk, die doet denken aan orgelpijpen, waarvan de bouw in 1945 begon, is dan ook bijna overal in de stad te zien. Vanwege de architectonische vormgeving is het ook de moeite waard om een ​​kijkje binnen te nemen, maar je moet er niet de gebruikelijke kerkversieringen verwachten, het gebouw is vrij eenvoudig gehouden. Interessanter is de rit met de lift naar het uitkijkplatform, waar je een fantastisch panoramisch uitzicht hebt over de stad en tot ver in de omgeving.

ijsland-bezienswaardigheden-klimaat-vakantieIcelandic National Gallery

De Icelandic National Gallery werd geopend in 1884 en toont op drie verdiepingen werken van zowel lokale als buitenlandse kunstenaars die zich bezighouden met de IJslandse cultuur en geschiedenis. Opvallend is het aantal werken uit Denemarken, waar de National Gallery eigenlijk is opgericht. Het tentoonstellingsgebouw is gelegen aan de Frikirkjuvegurstraat in een gebouw dat ooit dienst deed als koelcel.

 

IJsland

 

Leuke vakantiegebieden en plekken in IJsland

IJsland bestaat uit diverse woeste en vulkanische landschappen en wordt gedomineerd door gletsjers en rotsformaties. Het is het land van vuur en ijs. Voor een rondreis door de verschillende regio’s heb je zeker een 4×4 nodig. De meeste bezoekers volgen de grote ringweg die langs de kust alle gebieden in IJsland met elkaar verbindt. Als je naar het binnenland wilt, is het aan te raden om met een ervaren gids op pad te gaan. Voor wie IJsland wilt leren kennen, zonder al te veel avontuur, is de Gouden Cirkel route rondom de hoofdstad een perfect compromis.

Gouden Cirkel

Voor bezoekers die niet de tijd hebben om heel IJsland in hun vakantie te bezoeken, is er de Gullni hringurinn, ofwel de gouden cirkel. Dit is de toeristische regio rondom hoofdstad Reykjavik waar je een miniversie van IJsland kunt ervaren in een kortere tijd. De route van ongeveer 300 kilometer voert door typisch IJslandse landschappen en biedt tal van geweldige uitzichten over land en zee. De belangrijkste bezienswaardigheden langs deze route zijn het Thingvellir nationale park, het geothermisch gebied van Haukadalur, de Gullfoss en Brúarfoss watervallen en het Kerið kratermeer.

ijsland-mooie-gebieden-plekken-tips


Westfjorden

De Westfjorden zijn de meest afgelegen regio van IJsland. Hier vind je een wereld die cultureel origineler en geologisch ouder is dan in de meeste andere delen van het eiland. Machtige basaltplateaus en diepe fjorden kenmerken het landschap. Het leven is rustig en tradities worden in stand gehouden. Op de imposante kliffen vind je de grootste vogelkolonies in de Noord-Atlantische Oceaan. Het verlaten schiereiland Hornstrandir, dat alleen over water te bereiken is, biedt natuurliefhebbers eenzame ervaringen weg van de bewoonde wereld.

ijsland-leuke-dingen-doen-activiteiten


Noordwest IJsland

Noordwest IJsland is een grotendeels onbekende regio. Het omvat de zelden bezochte schiereilanden Vatnsnes, Skagi en Skagafjörður. Veel gletsjerrivieren uit de hooglanden verenigen zich hier op weg naar de zee en vormen brede valleien. Veel paardenfokkers profiteren van dit rustige, groene landschap. Vooral de Héraðsvötn rivierdelta staat bekend om zijn rijkdom aan paarden. Hier bevindt zich ook de oude veenboerderij Glaumbær. Aan de kust ontstaan ​​lagunes en strandmeren met goede leefomstandigheden voor zeehonden en in ondiep water broedende vogels.


Mývatn regio

De geologisch en toeristisch belangrijke Mývatn regio strekt zich uit van Skjálfandafljót in het westen tot voorbij de machtige gletsjerstroom Jökulsá á Fjöllum in het oosten. En van de onbewoonde lavawoestijn Ódáðahraun in het zuiden tot de uitgestrekte Öxarfjörður in het noorden. Het geologisch zeer actieve en biologisch diverse gebied rond het Muggenmeer en de machtige Dettifoss waterval in het Jökulsárgljúfur National Park zijn twee van de belangrijkste bezoekersmagneten van IJsland. Het nationale park staat bekend om een indrukwekkend canyon landschap.

ijsland-toeristische-attracties-vakantie


Zuid IJsland

Het centrale zuiden van IJsland wordt gekenmerkt door de plateau gletsjer Mýrdalsjökull en de Vestmannaeyjar archipel. De regio is alleen bereikbaar met een 4 × 4 of highland bus. De ijsvrije kustranden zijn hier breed en de vulkanische elementen nemen meer ruimte in naast de glaciaal gevormde landschapscomponenten. Kilometers zwarte stranden worden in het uiterste zuiden onderbroken door een massieve rotsformatie bij Kaap Dyrhólaey.

ijsland-leuke-gebieden-regios-plaatsen


Centrale Hooglanden

De legendarische IJslandse Hooglanden zijn het meest onherbergzame en geologisch actieve deel van IJsland. Talloze mythen vertellen over bandieten die in dit dorre landschap de kost verdienen. Het landschap bestaat uit kleurrijke geothermische meren, ruwe gletsjers en machtige vulkanische kraters, allemaal gesitueerd in een droge woestijn. Overtochten door het binnenland vinden plaats op de Kjölur en Sprengisandur routes.

ijsland-mooie-gebieden-plekken-toerisme

 

Mooie steden en plaatsen in IJsland

IJsland staat niet echt bekend om zijn steden, de bezoekers komen voor al het natuurlijke schoon dat dit prachtige eiland te bieden heeft. De hoofdstad Reykjavik is de grootste stad van het land. De helft van de IJslanders woont in en rondom de hoofdstad. Andere steden zijn dus aanzienlijk kleiner, maar niet minder interessant om te bezoeken als je een tocht rondom IJsland maakt. De steden Húsavík en Akureyri, beide aan de noordkust, zijn een aanrader.

Reykjavik

Reykjavik is niet alleen de hoofdstad, het is ook de meest noordelijke hoofdstad ter wereld. De IJslandse hoofdstad is een moderne metropool met de charme van een kleine stad. Het uitgaansleven is beroemd, er is namelijk geen avondklok. Als je wilt, kun je tot in de vroege uurtjes dansen in één van de vele clubs. Vooral District 101 staat bekend om zijn clubs en chique restaurants.

De temperaturen in Reykjavik zijn eigenlijk niet zo arctisch als je op het eerste gezicht zou denken. Er zijn relatief milde winters en koele zomers, met temperaturen die zelden boven de 20° C uitkomen. In de winter blijven je voeten altijd lekker warm tijdens een dagje shoppen in de binnenstad dankzij een uniek vloerverwarmingssysteem.

Attracties in Reykjavik zijn onder andere het Nationaal Museum met kunstwerken en objecten van de IJslandse cultuur zoals sieraden, wapens, kerkkunst en gebruiksvoorwerpen. Andere IJslandse culturele schatten zijn te zien in het Museum van IJslands Cultureel Erfgoed, de Nationale Bibliotheek en het Natuurhistorisch Museum. In de National Gallery is werk te zien van IJslandse kunstenaars zoals Asgrimur Jonsson. Eén van de hoogtepunten van de stad is de kathedraal, dat het oudste gebouw in Reykjavik is.

ijsland-reykjavik-mooie-steden


Húsavík

De stad Húsavík ligt in de IJslandse gemeente Norourping, in het noorden van IJsland. De naam Húsavík betekent de baai met huizen. De stad wordt geflankeerd door twee bergen, de Husavikurfjall en de Skjalfandibucht. De eerste Viking die langere tijd in IJsland verbleef, was Caroar Svavarson uit Zweden. Hij overwinterde in Húsavík en noemde de plaats aanvankelijk naar zichzelf, Garoarsholmur. Tegenwoordig wordt hij herdacht met een gedenkteken in de buurt van de Húsavík school. Húsavík is een vissershaven en voorziet de regio van verse vangst.

De kerk van Húsavík werd aan het begin van de vorige eeuw van hout gebouwd. Het  is genereuzer ontworpen dan de meeste andere plattelandskerken, heeft witte muren en grote ramen. Walvissen spotten is ook een reden voor toeristen om naar Húsavík te komen. Als je geluk hebt, kun je in de regio dwergvinvissen en dolfijnen spotten. In het Walvismuseum in Húsavík is er veel informatie over dit onderwerp.

ijsland-leukste-steden-plaatsen


Akureyri

De stad Akureyri ligt aan de oever van de Eyjafjöröur fjord en de rivier de Glerá. Akureyri werd in 1602 gesticht als een Deense handelspost. Tegenwoordig leeft de stad vooral van de hightech industrie en het toerisme. Akureyri ligt aan de noordelijke ringweg rond IJsland en is daarom een perfect vertrekpunt om de vulkanische regio te ontdekken. Toeristen die op doortocht zijn verblijven vaak één of twee nachten in Akureyri.

De stad is niet heel groot, maar heeft toch een aantal interessante bezienswaardigheden. Er zijn twee historische kerken, namelijk de Akureyrarkirkja Evangelisch-Lutherse Kerk  en de kerk van Glerárkirkja. Verder zijn er een aantal musea met tentoonstellingen over dit deel van IJsland, zoals het Akureyri Art Museum, gemeente museum, natuurhistorisch museum en het transportmuseum op de luchthaven. Wil je meer over de lokale flora te weten komen, dan is een bezoek aan de botanische tuin een aanrader.

ijsland-mooie-steden-plaatsen-vakantie

 

Praktische informatie voor je IJsland vakantie

Omdat elk land haar eigen gewoonten, regelgeving, cultuur en klimaat heeft, is het verstandig om je voor je vakantie te verdiepen in dergelijke praktische zaken. Dat kan onduidelijkheden of vervelede situaties voorkomen. Met de onderstaande praktische informatie kan je alvast een goede basis leggen voor je vakantievoorbereiding.

• De officiële taal is het Oud-Noors of ook wel IJslands genoemd. Maar gelukkig spreken in de toeristische branche ook veel mensen Engels.

• De maanden juni tot en met september worden gezien als de beste reisperiode.

• Voor deze vakantiebestemmingen worden geen inentingen geadviseerd.

• Tijdens onze zomertijd is het in IJsland twee uur vroeger, tijdens onze winters is dat maar één uur.

• Het officiële betaalmiddel is de Kroon. Ook kan je geregeld je bankpas of een creditcard gebruiken. Tip: zorg dat je bankpas ingesteld staat op “werelddekking”.

• Fooien worden in IJsland weinig gegeven. Bij excursieleiders is men het echter wel gewend.

• Het alarmnummer voor alle hulpverleningsdiensten is, net als bij ons, 112.

• De gezondheidszorg is goed. Zorg wel dat je een pas van je zorgverzekering meeneemt.

• Net als de meeste zaken, is ook alcohol duur in IJsland. Het rijden met alcohol op is strafbaar. Slechts een heel laag promillage wordt toegestaan.

• Het land heeft slechts 340.000 inwoners.

• De netspanning is 230 Volt. Daarbij worden dezelfde stopcontacten gebruikt als bij ons in Nederland.

• Het kraanwater is van hoge kwaliteit en kan dus gerust gedronken worden. Het staat zelfs bekend als het beste kraanwater ter wereld doordat het bronwater is.

Ook na het boeken van je vakantie, zal je vaak nog praktische informatie ontvangen van de reisorganisatie.

ijsland-mooie-plekken-plaatsen-tips

 

Het klimaat van IJsland

IJsland heeft net als in Nederland vier seizoenen. Terwijl het de ene maand stormt en sneeuwt, kan het andere moment de zon schijnen. Het IJslandse gezegde luidt: “Als het weer je niet bevalt, wacht dan vijf minuten”. Het is ook niet constant koud in IJsland, wat veel mensen denken. Het klimaat in IJsland is eigenlijk relatief mild, wat te wijten is aan de Golfstroom. IJsland heeft koele zomers en milde winters. Het zuiden van het eiland is door de Golfstroom warmer dan het noordoosten en zuidwesten, waar de Groenlandse stroom koudere temperaturen met zich meebrengt.

De beste tijd om naar IJsland te reizen is in de zomermaanden. Dan valt de minste neerslag bij temperaturen tot 15° C. Natuurlijk verschillen de temperaturen per regio. In de winter dalen de temperaturen tot onder het vriespunt, alhoewel het aan de kust over het algemeen iets warmer blijft dan in het binnenland. Belangrijk om te weten als je van plan bent IJsland met een huurauto te verkennen, is dat de wegen naar de hooglanden meestal afgesloten zijn van september tot juni.

De beste reistijd voor het noorderlicht zijn de wintermaanden van oktober tot maart. Daarbuiten is het ook mogelijk om de aurora borealis te zien, maar in de wintermaanden is de kans vele malen groter. Helaas is er nooit een garantie. Koude, donkere en heldere poolnachten bieden de beste omstandigheden. Als de lucht bewolkt is, is de kans dat de prachtige groene lichten erdoorheen komen klein.

De plaatsen Húsavík, Akureyri, Reykjavik, de Westfjorden en het schiereiland Snaefellsnes zijn populair voor walvistochten. Hier heb je de kans om dolfijnen, gewone vinvissen, bultruggen, dwergvinvissen, blauwe vinvissen en soms orka’s te zien. Het seizoen om walvissen te spotten is tussen begin juni en eind augustus. Als je geluk hebt, kun je deze prachtige reuzen ook zien in de maanden mei, september en oktober.

ijsland-mooiste-plekken-bezienswaardigheden

 

IJsland

 

Heb je al ervaringen met IJsland? Plaats dan hier onder je vakantie ervaring en help je medereizigers aan een extra goed beeld van het land. Alvast bedankt en een mooie vakantie gewenst!

Reviews

Nog geen reviews. Wees de eerste om een review achter te laten!

Deel jouw IJsland-ervaring en tips!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2022 SuggestMe.com