tunesie-vakantie-plekken-bezienswaardigheden-stranden

Toeristische informatie over Tunesië

Tunesië, het land van kleuren, contrasten, specerijen en geuren, is een fantastisch vakantieland. Het heeft moderne hotels, uitstekende restaurants en een rijke historie. Tunesië biedt bezoekers woestijnlandschappen in de Sahara, kilometerslange zandstranden langs de Middellandse Zee, mystieke monumenten en een ongedwongen gastvrijheid van de lokale bevolking. Wat je allemaal kunt verwachten van Tunesië vertellen we je in dit reisblog.

Tunesië is een gevarieerd vakantieland met de structuur en attracties voor zowel een ontspannende strandvakantie, als voor een avontuurlijke tocht langs de culturele hoogtepunten van dit Afrikaanse land. Want in Tunesië gaan paradijselijke stranden hand in hand met overblijfselen van oude beschavingen zoals de Cartagen en de Romeinen, en de Islamitische cultuur van vandaag de dag.

peru-wat-doen-leuke-dingen

 

Leuke vakantiegebieden in Tunesië

Tunesië is niet het grootste land langs de Middellandse Zee, maar heeft toch een flink aantal vakantiegebieden om uit de kiezen. Veel bezoekers combineren een bezoek aan de hoofdstad Tunis met een weekje relaxen in vakantiegebieden als Djerba, Monastir, Sousse, Hammamet of Mahdia. Wat deze vakantiegebieden in Tunesië zo leuk maakt, lees je hieronder. Daarna gaan we verder in op de leukste steden en populairste bezienswaardigheden.

Djerba

Het mystieke eiland Djerba is de meest zuidelijke vakantiegebied en daardoor ook de warmste badplaats van Tunesië. Djerba is een eiland in de Middellandse Zee, vlak voor de kust van Tunesië dat toeristen veel te bieden heeft. Van eersteklas hotels en fantastische stranden, tot uitstekende thalassotherapie spa’s en talrijke interessante bezienswaardigheden. Bezoekers aan Djerba hebben een unieke gelegenheid om strandvertier te combineren met gezondheidsbehandelingen en wandelingen door historische plaatsen.

De hoofdstad van het eiland is de oude stad Houmt-Souk, waar de belangrijkste attractie bestaat uit drie prachtige moskeeën: Eh Sheih, Djamaa-el-Gorba en de Turkse moskee Dzhamaa Ettruk. Veel toeristen beschouwen de in de nationale stijl gebouwde gebouwen als echt exotisch. Verder zijn de piepkleine crèmekleurige huisjes in de stad met balkonnetjes en blauwe daken prachtig.

Djerba wordt gekenmerkt door een verscheidenheid aan winkels en kleurrijke markten. Dit is een prima plaats om populaire souvenirs uit Tunesië te kopen. Reizigers die iets exclusiefs zoeken, moeten op zoek gaan naar luxe tapijten uit de streek. Alle tapijten worden met de hand gemaakt, ambachtslieden besteden vaak jaren aan het vervaardigen van een tapijt met ingewikkelde patronen. Shisha, en ook andere rookartikelen, blijven ook een zeer gewilde souvenir uit dit vakantiegebied in Tunesië.

tunesie-mooie-plekken-plaatsen-vakantie-tips


Hammamet

Hammamet is één van de oudste steden in Tunesië en al decennia lang een centrum voor toerisme. Deze historische stad bestaat al meer dan vijf eeuwen. Maar ook daarvoor was deze regio al bewoond. Er zijn een aantal belangrijke archeologische opgravingen gedaan van oude Romeinse villa’s en badhuizen. Deze zijn vandaag de dag te bezoeken. Verder is Hammamet vooral bekend om zijn vele mooie baaien en zandstranden. Kortom, het is een vakantiegebied in Tunesië waar je zon combineert met cultuur en prachtige natuurlijke landschappen.

tunesie-mooie-bezienswaardigheden-wat-doen-zien


Monastir

Gelegen aan de Middellandse Zee worden Monastir en de omliggende kustlijn beschouwd als één van de populairste toeristische bestemmingen in Tunesië. Geen wonder, want deze badplaats in het midden van Tunesië heeft voor een onvergetelijke zomervakantie. Aan de ene kant strekken uitgestrekte stranden zich aan je voeten uit; aan de andere kant zijn er traditionele en zeer levendige Souks om op te gaan in de lokale cultuur. Bezienswaardigheden in de stad zijn onder andere een oud fort en de historische Ribat.

Het plaatselijke strand van Monastir is ongeveer 700 meter lang en heeft het fijnste witte zand van heel Tunesië. Vanaf het historische centrum kun je het strand gemakkelijk te voet bereiken. Je kunt ook een wandeling maken door de omliggende rotsen en kliffen of je wagen aan een watersport. Als je hier ’s avonds komt, verandert de stad in een feest hotspot die zijn hoogtepunt heeft op de strandpromenade.

tunesie-vakantie-plekken-plaatsen-stranden


Sousse

Vakantiegangers komen naar Sousse voor een combinatie van geschiedenis, moderniteit en ontspanning. Het is één van Tunesië’s bekendste vakantieregio’s en de derde stad van het land. Deze belangrijke havenstad kon niet meer doordrenkt zijn van geschiedenis. Dat komt vooral tot uiting in de veelheid van bezienswaardigheden in het centrum van de stad zelf. De hotels en stranden van Sousse vind je buiten het centrum, waar je vooral komt om van de zon te genieten en ‘s avonds lekker te eten en drinken langs de boulevard terwijl de zon langzaam ondergaat.

tunesie-leuke-badplaatsen-plekken-plaatsen-tips


Mahdia

Lange zandstranden, een overzichtelijk aantal hotels en een stad met culturele hoogtepunten wachten op bezoekers van Mahdia. Hier kun je sightseeing en strandvakantie heerlijk combineren. De badplaats wordt nog steeds beschouwd als relatief onontdekt. Toeristen komen hier voor een ontspannen en rustgevende vakantie in Tunesië. Mahdia is deels gelegen op een rotsachtig schiereiland, daardoor biedt de stad een prachtige uitzichten over zijn grote haven en de historische oude stad.

 

Mooie steden en plaatsen in Tunesië

Tunesië bestaat voor een groot deel uit woestijn, waar je eigenlijk alleen onder begeleiding van een gids heen kan. Alle vakantiegebieden en mooie plaatsen van Tunesië liggen aan de kust langs de Middellandse Zee. De belangrijkste en meest bekende is natuurlijk de hoofdstad van Tunesië, Tunis. Deze historische stad is een werkelijke parel en een bezoek meer dan waard. Andere Mooie plaatsen in Tunesië zijn Sidi Bou Saïd, Kairouan, Sousse en Monastir. Hieronder lees je waarom je al deze mooie plaatsen in Tunesië echt een keer moet bezoeken.

Tunis

Tunis, de hoofdstad van Tunesië, is een van de oudste steden langs de Middellandse Zee. De historische oude stad van Tunis, ook wel medina genoemd, die we nu kennen, werd al in de 7e eeuw gebouwd en herbergt ongeveer 700 prachtige paleizen, moskeeën, Madrassa’s (Koranscholen) en mausolea. In 1979 werd de medina van Tunis door de UNESCO tot werelderfgoed verklaard.

tunesie-toeristische-attracties-steden-plaatsen

Tunis, gesticht door de Puniërs in de 9e eeuw voor Christus, werd eeuwenlang overschaduwd door het machtige Carthago, dat toen de belangrijkste stad in Noord-Afrika was. Eerst onder de Puniërs en later onder de Romeinen. Tunis werd in de eeuwen daarna geregeerd door veel verschillende heersers, waaronder Spanjaarden en Turken. Aan het begin van de 17de eeuw vestigden vluchtelingen uit Andalusië zich in Tunesië en hielpen de stad aan verdere economische en culturele groei. Toen ontstond er een nieuwe stad met een Europees tintje naast de historische medina.

Rond de grote gebouwen van de medina van Tunis strekt zich een waar doolhof van steegjes uit, ongeveer 1,5 kilometer lang en 800 meter breed, die gedomineerd worden door de Souks (markten) van Tunis. In het smalle doolhof van straatjes onderhandelen handelaars luidruchtig over de prijs van exotische specerijen, rijk versierde tapijten, handgemaakte sieraden en mooie souvenirs uit Tunesië.

tunesie-mooie-plekken-bezienswaardigheden-toerisme


Sidi Bou Saïd

Het schilderachtige kunstenaarsdorpje Sidi Bou Saïd ligt ongeveer 20 kilometer van de hoofdstad Tunis. Het is het meest bezochte dorp van Tunesië vanwege zijn fantastische schoonheid. Het ligt aan de Golf van Tunis en dicht bij de historische ruïnes van Carthago. Sidi Bou Saïd is gemakkelijk te bereiken door de TGM trein van Tunis naar La Marsa te nemen, die er ongeveer een half uur over doet.

Sidi Bou Saïd ontleent zijn suggestieve naam aan een heilige genaamd Abou Said bin Khalef ibn Yahia Ettamini el Beji, die zich hier in het begin van de 13e eeuw vestigde om het soefisme te ontwikkelen. Zijn aanwezigheid maakte na zijn dood van Sidi Bou Saïd een heilige plaats.

Het prachtige dorp is nu een mystieke compositie van kleurrijke architectuur en beeldende kunst. De overheersende kleuren in Sidi Bou Saïd zijn onmiskenbaar helder blauw en zuiver wit. Kleurige vazen, sierlijke deur- en raamversieringen, geurige bloemstukken en andere accessoires aan bijna elke woning zorgen voor subtiele kleuraccenten op de voornamelijk witte gebouwen.


Kairouan

Als heilige stad heeft de medina van de Tunesische stad Kairouan een veelheid aan schatten te bieden. Kronkelige straatjes, talrijke moskeeën en levendige markten vormen de typische sfeer van een Noord-Afrikaanse stad in Tunesië. Kairouan, ook gespeld als Qairawãn, ligt in Tunesië, ongeveer 150 km ten zuidwesten van de hoofdstad Tunis. Tegen de 11de eeuw was Kairouan een belangrijk centrum van Islamitische geleerdheid in Noord-Afrika. In 1988 werden de medina van Kairouan, haar markten en moskeeën door de UNESCO tot werelderfgoed verklaard.

Wat in elk geval tot vandaag gebleven is, is de reputatie van Kairouan als de stad in Tunesië van de tapijten. Prachtig geweven en geknoopte tapijten, “zarbia” genoemd, in alle kleuren en maten zijn op elke hoek van de Kairouan medina te vinden. De tapijten van Kairouan staan wereldwijd bekend om hun uitstekende kwaliteit en worden over de hele wereld verkocht. De tapijten worden overigens alleen door vrouwen geknoopt.

tunesie-vakantie-plekken-plaatsen-bezienswaardigheden


Sousse

Tot op de dag van vandaag is de historische stad Sousse een belangrijk haven- en handelscentrum voor Tunesië. Sousse ligt ongeveer twee uur ten zuiden van de hoofdstad Tunis en 57 kilometer ten oosten van heilige stad Kairouan. Sousse is de op twee na grootste stad van Tunesië en staat bekend als de “Parel van de Sahel”. Kilometers dromerige stranden en helder water trekken bezoekers naar de stad met zijn vriendelijke bevolking die in de typische Tunesische blauw-witte huizen woont. De oude medina van Sousse maakt indruk met zijn moskeeën, de Souks en de oude koffiehuizen. Het aangenaam milde klimaat maakt reizen het hele jaar door mogelijk.

Vooral de oude stad, de medina van Sousse, maakt indruk met haar oorspronkelijke charme en de goed bewaarde stadsmuur, die sinds 1988 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO staat. Vanaf de Ribat, de voormalige wachttoren die in de stadsmuur is geïntegreerd, heb je een prachtig uitzicht over de oude stad en de belangrijkste moskee. Het ingangsportaal wordt ondersteund door Korinthische zuilen, binnen staan een moskee en de resten van een olijfpers.

tunesie-vakantie-plekken-plaatsen-bestemingen


Monastir

Monastir is één van de populairste toeristische bestemmingen in Tunesië. De stad combineert all-inclusive hotels aan zee met lange zandstranden en bezienswaardigheden als de medina van Monastir, de Ribat en het mausoleum van Habib Bourguiba in het historische centrum. Door zijn gunstige, centrale ligging is Monastir ook een ideaal vertrekpunt voor uitstapjes naar Sousse, het pottenbakkers stadje Moknine, Mahdia en het beroemde El Djem amfitheater.

 

 

Mooiste bezienswaardigheden en plekken in Tunesië

Dankzij de lange geschiedenis van Tunesië zijn er tal van bijzondere bezienswaardigheden te bezoeken. De mengelmoes van verschillende culturen heeft er voor gezorgd dat het aanbod van attracties in Tunesië zeer gevarieerd is. Je zult je niet snel vervelen tijdens jouw vakantie naar een van de mooie vakantiegebieden in Tunesië. Nu volgt een overzicht met de meest bezochte bezienswaardigheden in Tunesië.

Carthago
Carthago, was de belangrijkste Romeinse metropool in Afrika in wat nu Tunesië is, maar werd in de 7e eeuw verwoest. De ruïnes van de stad Carthago liggen vlakbij het huidige Tunis,  de hoofdstad van Tunesië. In de oudheid was Carthago de hoofdstad van dit deel van de wereld. Nu zijn de ruïnes van de vroegere metropool een voorstad van Tunis en één van de belangrijkste toeristische attracties van Tunesië. De archeologische site van Carthago staat sinds 1979 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Wie naar Carthago komt, zal de meeste tijd doorbrengen in de ruïnes zelf of in de gelijknamige voorstad van Tunis met zijn leuke cafés, restaurants en natuurlijk souvenirwinkels. Het Tunesisch Nationaal Museum van Carthago is zeker ook een bezoek waard: aanzienlijke collecties Punische beelden, urnen en andere kunstvoorwerpen uit het oude Carthago maken het bezoek aan de ruïnes van de oude stad compleet.

tunesie-leuke-hoogtepunten-toeristische-attractiesEl Djem

Het amfitheater in het kleine Tunesische stadje El Djem was het op twee na grootste amfitheater in het Romeinse Rijk. Tot op de dag van vandaag is de architectuur ervan uitzonderlijk goed bewaard gebleven. Met een enorme capaciteit van 35.000 zitplaatsen wordt het qua omvang alleen overtroffen door het Colosseum in Rome en het amfitheater in Capua in het zuiden van Italië. Het El Djem Amfitheater staat sinds 1979 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

De galerijen die eens de toeschouwerstribunes omzoomden, de holen van de leeuwen, de gevangeniscellen, en de schachten waardoor werktuigen, dieren en mensen uit de diepten van het amfitheater tevoorschijn kwamen, zijn vandaag nog duidelijk zichtbaar en kunnen – in tegenstelling tot het Colosseum in Rome – zonder extra toegang bezocht worden. Zelfs de oorspronkelijke versiering van de muren van het amfitheater is nog zichtbaar.

tunesie-mooie-bezienswaardigheden-toeristische-informatieZitouna Moskee

De Zitouna Moskee, vrij vertaald naar olijf moskee, ligt in het hart van de medina en is misschien  wel de belangrijkste bezienswaardigheid in het historische centrum van Tunis. De imposante moskee werd in 723 gebouwd door de Aghlabidische heerser Obeid Allah Ibn-al-Habhab om de verovering van Tunesië te vieren. De oude, Byzantijnse zuilen die in de moskee gebruikt zijn, komen uit het eerder verwoeste Carthago. De Zitouna Moskee herbergt ook de Moslim Universiteit met een uitgebreide bibliotheek.


Zaouia Sidi Sahib
De Zaouia Sidi Sahib is één van de mooist versierde gebouwen in de Tunesische stad Kairouan. Moorse en Ottomaanse architectuur verenigen zich in dit indrukwekkende complex en vormen een fascinerende symfonie. De heilige Abu Zamʿa al-Balawī, een metgezel van de Profeet Mohammed, werd hier begraven. Daarom wordt deze prachtige moskee in Tunesië ook wel het “Graf van de metgezel van de Profeet” genoemd wordt.

De moskee is omgeven door een muur, waarvan de binnenmuren rijk versierd zijn met mozaïeken. De talrijke patronen en versieringen van de wandtegels zijn gemaakt volgens Turkse stijl, net als de slanke minaretten en het weelderig stucwerk op de muren en koepels van de moskee.


Ichkeul Nationaal Park
De moerassen en meren van het Ichkeul Nationaal Park in het noorden van Tunesië zijn een belangrijke rustplaats voor miljoenen trekvogels die uitrusten na hun reis over de Middellandse Zee. Het Ichkeul meer en Djebel Ichkeul liggen beide in het Ichkeul Nationaal Park. Het meer is door een rivier verbonden met de zoutwaterlagune Lac de Bizerte. Na het meer van Ichkeul is de berg Djebel Ichkeul de tweede attractie van het nationale park. De berg bestaat uit kalksteen en is gevormd in het Trias en Jura tijdperk, toen dinosauriërs over onze planeet heersten.

tunesie-mooie-plekjes-natuur-strandenDjamaa Sidi Oqba

De Djamaa Sidi Oqba Moskee van Kairouan is na Mekka, Medina en Jeruzalem het vierde belangrijkste bedevaartsoord in de islamitische wereld. Zevenmaal de Djamaa Sidi Oqba bezoeken staat gelijk aan een bezoek aan de al-Haram Moskee in Mekka. De massieve muren herbergen ’s werelds oudste minaret, een enorme gebedshal en een indrukwekkende zuilengalerij.

Toeristen mogen de Djamaa Sidi Oqba bezoeken zonder schoenen en bedekt met een grote witte doek. Zij mogen niet de gebedshal zelf betreden. Die is voorbehouden aan moslims, die een gebedsmatje meenemen en in volledige stilte hun gebeden opzeggen. Toch is een bezoek aan dit adembenemende bouwwerk een absolute must voor elke reiziger naar Tunesië.


Chebika oase
De Chebika in Tunesië is een oase met watervallen, dadelpalmen en opmerkelijke grotten. In Tunesië’s woestijnen tussen de oude ruïnes, steden en stranden liggen verborgen juweeltjes zoals de oase Chebika. Het is een bestemming bij het Djebel el Negub gebergte op de grens met Algerije. Het landschap heeft ook enkele filmregisseurs aangetrokken. Het landschap van de Chebika oase is gebruikt als achtergrond in Star Wars film en ook in de English Pacient.

tunesie-toeristische-attracties-hoogtepunten-informatieGrand Erg Oriental

Grand Erg Oriental in Tunesië is het hart van de Sahara met een eindeloze zee van duinen. De “Grote Zee van Zand” (Grand Erg) is het gebied tussen Algerije en Tunesië. Het is het grootste aaneengesloten duinlandschap in de Sahara. De Zee van Zand is een van de landschappelijke hoogtepunten in Tunesië. Je kunt er in een duinbuggy rijden, op een jeepsafari gaan of op een kameel de zonsondergang tegemoet rijden. Ervaren reizigers kunnen met eigen woestijn camper op safari’s door het Jebel Nationaal Park.

tunesie-hoogtepunten-toerisme-vakantie-plekkenChenini in Tataouine

Chenini is één van de laatste bewoonde Berberdorpen in de Tataouine streek, in het zuiden van Tunesië. De belangrijkste attractie in het dorp Chenini is het historische centrum. Daar tref je een doolhof van gangen met grotwoningen, kleine binnenplaatsen en terrassen. Het uitzicht vanaf de witte moskee op de top van Chenini heuvel strekt zich uit tot ver over de diepe kloof met palmbomen, de verspreid liggende groene oases en de lokale huizen. Ondanks zijn geschiedenis en ligging, is Chenini nog steeds niet ontdekt door het massatoerisme.

tunesie-vakantie-bestemmingen-klimaat-tipsNationaal Museum van Bardo

Het grootste archeologische museum van Tunesië herbergt één van de grootste collecties Romeinse mozaïeken ter wereld. Dit belangrijke museum in Tunesië bevindt zich in het Bardo district van de hoofdstad Tunis. Behalve de mozaïeken omvat de collectie ook werken uit de Punische, Griekse, vroegchristelijke, Joodse en Arabische geschiedenis van Tunesië. Wie iets meer wilt weten over de multiculturele geschiedenis van de Noord-Afrikaanse land mag een bezoek aan het Museum van Bardo zeker niet overslaan.Chott el Djerid

Het zeventig kilometer brede zoutmeer scheidt het noorden en zuiden van Tunesië, en de Tunesische Middellandse Zeekust van de Algerijnse grens. Chott el Djerid is een van de grootste zoutmeren in de Sahara. Er worden extreme temperaturen tot 50° gemeten en delen ervan liggen tot meer dan twintig meter onder de zeespiegel. Vooral na de voorjaarsregens vormen zich dikke zoutkorsten in de streek. Ook hier zijn scenes voor Star Wars gefilmd.

Tot de populairste attracties behoren de Fata Morganas, die vooral in de zomer in Chott el Djerid veel voorkomen. Het beste vertrekpunt voor een tocht naar de Chott is de oase van Tozeur. Deze oase is beroemd om zijn dadelpalmen, adobe architectuur en oude ruïnes. En op zichzelf ook een bezoek waard.

tunesie-toeristische-hoogtepunten-bezienswaardigheden

 

Praktische informatie voor je Tunesië vakantie

Door de grote natuurlijke en culturele verschillen tussen Nederland en Tunesië, is het verstandig om je te verdiepen in de praktische kanten van het land. Zo kan je onduidelijkheden of vervelende situaties tijdens je vakantie voorkomen. Met de onderstaande praktische informatie en tips kan je al een goed basis leggen van de voorbereiding.

• Je kunt het land bezoeken zonder een visum. Tenzij je langer blijft dan drie maanden. Wel moet je een (geldig) paspoort en een retourticket hebben.

• Er worden bepaalde vaccinaties geadviseerd. Welke dat zijn, verschilt per periode. Actuele informatie kan je vinden op de website van de GGD.

• Tunesië is één van de rijkste landen van het continent Afrika. Daarom is het geen goedkoop land. Desondanks is het toch goedkoper dan Nederland.

• Tijdens onze zomertijd is het in Tunesië een uur vroeger dan bij ons. Tijdens onze winter is er geen tijdsverschil.

• Bij vervoer tijdens de vakantie wordt bij korte afstand vaak gekozen voor een taxi. Tijdens excursies wordt het vervoer geregeld en wanneer je zelf op ontdekking wilt is de trein een goed optie. Er is namelijk een kwalitatief treinnetwerk in het land.

• Het Arabisch is de officiële taal. Maar in de toeristische sector zijn vrij veel mensen die ook Frans en (wat) Engels spreken.

• De valuta waarmee wordt betaald in Tunesië is de Dinar (TD). Maar je kunt ook op veel plekken pinnen met een bankpas dat is voorzien van een Maestro-logo. Ook betaling met creditcard is op vrij veel plekken mogelijk.

• Het is een redelijk veilig land maar er is wel een verhoogde kans op aanslagen. Zeker op gebedshuizen zoals moskeeën en synagogen. Door de verhoogde dreiging kan je onderweg controles tegenkomen door de politie en het leger.

• De Islam is het belangrijkste geloof. In deze cultuur is familie en gastvrijheid belangrijk. Je zou dus uitgenodigd kunnen worden voor een uitgebreide maaltijd bij een familie. Dit afslaan wordt gezien als onbeschoft.
Ook dien je je op straat en in de omgeving van gebedshuizen voldoende bedekkend te kleden.

Na het boeken van je vakantie naar Tunesië, zal je van de reisorganisatie meestal meer praktische informatie ontvangen. En ook tijdens je vlucht en in het hotel zijn vaak praktische tips te vinden.

tunesie-mooie-plekken-praktische-info

 

Het klimaat van Tunesië

Tunesië is het hele jaar door warm. In de zomer kunnen de temperaturen extreem zijn, vooral in het binnenland en in de Sahara. Hoe verder men zich van de Middellandse Zee verwijdert, hoe meer de invloed van de Middellandse Zee afneemt en hoe hoger de temperaturen stijgen. Vooral ten zuiden van het Atlasgebergte merk je weinig meer van het mediterrane klimaat. Hier heerst het hele jaar door een droog en heet woestijnklimaat, met temperaturen die vaak oplopen tot 45 °C en meer.

 

 

Heb je al ervaringen met Tunesië? Plaats dan hier onder je vakantie ervaring en help je medereizigers aan een extra goed beeld van het land. Alvast bedankt en een mooie vakantie gewenst!

Reviews

Nog geen reviews. Wees de eerste om een review achter te laten!

Deel jouw Tunesie-ervaring en tips!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2022 SuggestMe.com