tunesie-vakantie-plekken-bezienswaardigheden-stranden

Wat te doen in Tunesië? De leukste bezienswaardigheden

Dankzij de lange geschiedenis van Tunesië zijn er tal van bijzondere bezienswaardigheden te bezoeken. De mengelmoes van verschillende culturen heeft er voor gezorgd dat het aanbod van attracties in Tunesië zeer gevarieerd is.

Ontdek wat je kan gaan doen tijdens je vakantie dankzij dit overzicht van de mooiste bezienswaardigheden in Tunesië.

1. Carthago
Carthago, was de belangrijkste Romeinse metropool in Afrika in wat nu Tunesië is, maar werd in de 7e eeuw verwoest. De ruïnes van de stad Carthago liggen vlakbij het huidige Tunis,  de hoofdstad van Tunesië. In de oudheid was Carthago de hoofdstad van dit deel van de wereld. Nu zijn de ruïnes van de vroegere metropool een voorstad van Tunis en één van de belangrijkste toeristische attracties van Tunesië. De archeologische site van Carthago staat sinds 1979 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Wie naar Carthago komt, zal de meeste tijd doorbrengen in de ruïnes zelf of in de gelijknamige voorstad van Tunis met zijn leuke cafés, restaurants en natuurlijk souvenirwinkels. Het Tunesisch Nationaal Museum van Carthago is zeker ook een bezoek waard: aanzienlijke collecties Punische beelden, urnen en andere kunstvoorwerpen uit het oude Carthago maken het bezoek aan de ruïnes van de oude stad compleet.

tunesie-leuke-hoogtepunten-toeristische-attracties2. El Djem

Het amfitheater in het kleine Tunesische stadje El Djem was het op twee na grootste amfitheater in het Romeinse Rijk. Tot op de dag van vandaag is de architectuur ervan uitzonderlijk goed bewaard gebleven. Met een enorme capaciteit van 35.000 zitplaatsen wordt het qua omvang alleen overtroffen door het Colosseum in Rome en het amfitheater in Capua in het zuiden van Italië. Het El Djem Amfitheater staat sinds 1979 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

De galerijen die eens de toeschouwerstribunes omzoomden, de holen van de leeuwen, de gevangeniscellen, en de schachten waardoor werktuigen, dieren en mensen uit de diepten van het amfitheater tevoorschijn kwamen, zijn vandaag nog duidelijk zichtbaar en kunnen – in tegenstelling tot het Colosseum in Rome – zonder extra toegang bezocht worden. Zelfs de oorspronkelijke versiering van de muren van het amfitheater is nog zichtbaar.

tunesie-mooie-bezienswaardigheden-toeristische-informatie3. Zitouna Moskee

De Zitouna Moskee, vrij vertaald naar olijf moskee, ligt in het hart van de medina en is misschien  wel de belangrijkste bezienswaardigheid in het historische centrum van Tunis. De imposante moskee werd in 723 gebouwd door de Aghlabidische heerser Obeid Allah Ibn-al-Habhab om de verovering van Tunesië te vieren. De oude, Byzantijnse zuilen die in de moskee gebruikt zijn, komen uit het eerder verwoeste Carthago. De Zitouna Moskee herbergt ook de Moslim Universiteit met een uitgebreide bibliotheek.4. Zaouia Sidi Sahib

De Zaouia Sidi Sahib is één van de mooist versierde gebouwen in de Tunesische stad Kairouan. Moorse en Ottomaanse architectuur verenigen zich in dit indrukwekkende complex en vormen een fascinerende symfonie. De heilige Abu Zamʿa al-Balawī, een metgezel van de Profeet Mohammed, werd hier begraven. Daarom wordt deze prachtige moskee in Tunesië ook wel het “Graf van de metgezel van de Profeet” genoemd wordt.

De moskee is omgeven door een muur, waarvan de binnenmuren rijk versierd zijn met mozaïeken. De talrijke patronen en versieringen van de wandtegels zijn gemaakt volgens Turkse stijl, net als de slanke minaretten en het weelderig stucwerk op de muren en koepels van de moskee.5. Ichkeul Nationaal Park

De moerassen en meren van het Ichkeul Nationaal Park in het noorden van Tunesië zijn een belangrijke rustplaats voor miljoenen trekvogels die uitrusten na hun reis over de Middellandse Zee. Het Ichkeul meer en Djebel Ichkeul liggen beide in het Ichkeul Nationaal Park. Het meer is door een rivier verbonden met de zoutwaterlagune Lac de Bizerte. Na het meer van Ichkeul is de berg Djebel Ichkeul de tweede attractie van het nationale park. De berg bestaat uit kalksteen en is gevormd in het Trias en Jura tijdperk, toen dinosauriërs over onze planeet heersten.

tunesie-mooie-plekjes-natuur-stranden6. Djamaa Sidi Oqba

De Djamaa Sidi Oqba Moskee van Kairouan is na Mekka, Medina en Jeruzalem het vierde belangrijkste bedevaartsoord in de islamitische wereld. Zevenmaal de Djamaa Sidi Oqba bezoeken staat gelijk aan een bezoek aan de al-Haram Moskee in Mekka. De massieve muren herbergen ’s werelds oudste minaret, een enorme gebedshal en een indrukwekkende zuilengalerij.

Toeristen mogen de Djamaa Sidi Oqba bezoeken zonder schoenen en bedekt met een grote witte doek. Zij mogen niet de gebedshal zelf betreden. Die is voorbehouden aan moslims, die een gebedsmatje meenemen en in volledige stilte hun gebeden opzeggen. Toch is een bezoek aan dit adembenemende bouwwerk een absolute must voor elke reiziger naar Tunesië.7. Chebika oase

De Chebika in Tunesië is een oase met watervallen, dadelpalmen en opmerkelijke grotten. In Tunesië’s woestijnen tussen de oude ruïnes, steden en stranden liggen verborgen juweeltjes zoals de oase Chebika. Het is een bestemming bij het Djebel el Negub gebergte op de grens met Algerije. Het landschap heeft ook enkele filmregisseurs aangetrokken. Het landschap van de Chebika oase is gebruikt als achtergrond in Star Wars film en ook in de English Pacient.

tunesie-toeristische-attracties-hoogtepunten-informatie8. Grand Erg Oriental

Grand Erg Oriental in Tunesië is het hart van de Sahara met een eindeloze zee van duinen. De “Grote Zee van Zand” (Grand Erg) is het gebied tussen Algerije en Tunesië. Het is het grootste aaneengesloten duinlandschap in de Sahara. De Zee van Zand is een van de landschappelijke hoogtepunten in Tunesië. Je kunt er in een duinbuggy rijden, op een jeepsafari gaan of op een kameel de zonsondergang tegemoet rijden. Ervaren reizigers kunnen met eigen woestijn camper op safari’s door het Jebel Nationaal Park.

tunesie-hoogtepunten-toerisme-vakantie-plekken9. Chenini in Tataouine

Chenini is één van de laatste bewoonde Berberdorpen in de Tataouine streek, in het zuiden van Tunesië. De belangrijkste attractie in het dorp Chenini is het historische centrum. Daar tref je een doolhof van gangen met grotwoningen, kleine binnenplaatsen en terrassen. Het uitzicht vanaf de witte moskee op de top van Chenini heuvel strekt zich uit tot ver over de diepe kloof met palmbomen, de verspreid liggende groene oases en de lokale huizen. Ondanks zijn geschiedenis en ligging, is Chenini nog steeds niet ontdekt door het massatoerisme.

tunesie-vakantie-bestemmingen-klimaat-tips10. Nationaal Museum van Bardo

Het grootste archeologische museum van Tunesië herbergt één van de grootste collecties Romeinse mozaïeken ter wereld. Dit belangrijke museum in Tunesië bevindt zich in het Bardo district van de hoofdstad Tunis. Behalve de mozaïeken omvat de collectie ook werken uit de Punische, Griekse, vroegchristelijke, Joodse en Arabische geschiedenis van Tunesië. Wie iets meer wilt weten over de multiculturele geschiedenis van de Noord-Afrikaanse land mag een bezoek aan het Museum van Bardo zeker niet overslaan.11. Chott el Djerid meer

Dit zeventig kilometer is één van de grootste zoutmeren in de Sahara. Er worden extreme temperaturen tot 50° gemeten en delen ervan liggen tot meer dan twintig meter onder de zeespiegel. Vooral na de voorjaarsregens vormen zich dikke zoutkorsten rond het Chott el Djerid meer. Zo’n bijzonder gezicht dat er zelfs scenes van de bekende Star Wars films zijn opgenomen.

Tot de populairste attracties behoren de Fata Morganas, die vooral in de zomer in Chott el Djerid veel voorkomen. Het beste vertrekpunt voor een tocht naar de Chott is de oase van Tozeur. Deze oase is beroemd om zijn dadelpalmen, adobe architectuur en oude ruïnes.

tunesie-wat-doen-highlights12. Dougga

Voor liefhebbers van historie, kan Dougga één van de hoogtepunten van Tunesië zijn. Het is namelijk een plek vol goed behouden archeologische vondsten. Waaronder een tempel, theater, thermale baden en een mausoleum. De historische bouwwerken liggen op een heuvel waardoor je tijdens je bezoek, mooie uitzichten over de omliggende vruchtbare vallei Oued Khalled hebt.

Dougga ligt in het noord westen van het land, op ongeveer 100 kilometer van de stad Tunis.13. Matmata

In het uiterste zuiden van Tunesië, ligt een heus berberdorp. Men leeft er in grote eenvoud waarbij er zelfs wordt gewoond in grotwoningen. De manier van leven en de bijzondere woningen kunnen interessant zijn om te zien. De huizen zijn namelijk lang geleden uitgegraven uit de heuvel. Dit zorgt voor een bijzonder gezicht, waardoor is het dorp zelfs te zien is in één van de Star Wars films.

tunesie-wat-te-doen-zien14. Tozeur oase

In een woestijnland als Tunesië mag een bezoekje aan een echte oase natuurlijk niet ontbreken. Je kunt er het echte woestijngevoel ervaren. De grootste en mooiste versie is de Tozeur oase. Het ligt bij de gelijknamige plaats in het midden van het land. De oase bestaat onder andere uit een mooie kloof waar je doorheen kan wandelen. Maar uiteraard ook uit het meertje, zelfs compleet met een waterval! Verder is er een groot bos van palmbomen.

Maar ook de plaats Tozeur is leuk om te zien, mede dankzij bezienswaardigheden als het oude centrum, de Belvedère en de dierentuin.15. Sidi Bou Saïd

In de buurt van de hoofdstad Tunis, ligt één van de meest bezochte dorpen van het Tunesië. Sidi Bou Saïd bestaat namelijk uit sfeervolle wit blauwe gebouwen. Daarnaast hebben veel huizen allerlei versieringen en staan ze in smalle straatjes en steegjes. In het dorp heerst door de frisse kleuren een vriendelijke en nette sfeer. Leuk om tijdens je vakantie door heen te lopen.

Een bezoek aan Sidi Bou Saïd zou je kunnen combineren met een bezoek aan Carthago. Dit is een historische stad waar tegenwoordig nog ruïnes van te zien zijn. Het ligt tussen het dorp en de hoofdstad in waardoor het vaak op de route ligt. Het is uitgegroeid tot één van de meest populaire bezienswaardigheden van Tunesië en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

tunesie-hoogtepunten-overzicht-info16. Kunststadje Erriadh

Ten oosten van Tunesië, ligt het eiland Djebba. Het staat vooral bekend om de mooie stranden. Maar ook om het bijzondere dorpje Erriadh. Hier werd in 2014 het Djerbahood straatkunst festival gehouden. Des tijds zijn er maar liefst 150 muurschilderingen aangebracht door kunstenaars uit de hele wereld. Sindsdien is het dorp een toeristische attractie geworden.

Andere bezienswaardigheden op het eiland Djebba zijn de Fadhloun moskee, de kerk van Houmt Souk en de oudste synagoge van Afrika.

Je hoeft trouwens niet perse per boot naar het eiland. Het is namelijk via een 7 kilometer lange brug verbonden met het vasteland.

 

Zoals je hebt kunnen zien, zijn er allerlei leuke dingen te zien en doen in Tunesië. Hieronder kan je ter inspiratie alvast allerlei vakanties bekijken.

Tip: mis ook zeker niet de handige pagina over de mooiste plekken in Tunesië.

 

Via de bovenstaande links kom je rechtstreeks op de websites van goede reisorganisaties en vind je direct de overzichten van vakanties per gebied. Ook vind je hier meer informatie en foto’s.

© 2024 SuggestMe.com