Georganiseerde rondreizen door Noorwegen
De ruige kustgebieden, fjorden, heldere meren en mooie bergen maken Noorwegen zeker de moeite waard voor een rondreis. Jaarlijks wordt Noorwegen dan ook veel bezocht door toeristen. Onder andere tijdens cruises, groepsrondreizen en individuele rondreizen. Op deze pagina vind je allerlei handige informatie over de verschillende soorten rondreizen naar Noorwegen.
Een rondreis per auto, camper of bus door Noorwegen?
Noorwegen is een geschikt land om het te gaan verkennen per auto. De wegen zijn namelijk goed en relatief rustig. Daarnaast heeft een rondreis per auto als voordeel dat je alle vrijheid hebt. Je kunt stoppen wanneer je maar wilt en zo precies zien en doen waar jullie zin in hebben.
Een nadeel van een rondreis per auto is de belasting. Er zal namelijk altijd iemand moeten rijden en onderweg dus minder kunnen zien. Bij een georganiseerde groepsreis per bus heb je dit nadeel niet. Echter heb je dan wel weer minder vrijheid.
Kies je voor een camper dan heb je voor- en nadelen van een auto maar kan je goedkoper overnachten. Campings zijn meestal namelijk goedkoper dan hotels. Echter verbruik je met een camper meer brandstof dan met een auto.
Welke vervoersmiddel leuker is, hangt af van je eigen voorkeuren. Benieuwd naar geschikte vakantiebestemmingen? Bekijk dan eens de pagina over de mooiste plekken in Noorwegen.
Een rondreis door Noorwegen per auto
Wanneer je voorkeur gaat naar een vakantie per auto, kan je nog de keuze maken tussen je eigen auto of een huurauto. Beide opties hebben zo hun voor- en nadelen. Zo kan vervoer met je eigen auto goedkoper zijn omdat je geen auto hoeft te huren. Anderzijds ben je wel extra brandstofkosten kwijt door de reis naar Noorwegen. Ook zal je voor je auto moeten betalen op de veerboot van Denemarken naar Noorwegen. Het prijsverschil kan daardoor wat gelijk worden getrokken tussen de beide opties.
Een ander groot verschil is de reis naar en van Noorwegen. Wanneer je kiest voor een huurauto, kan je naar Noorwegen reizen per trein en boot of per vliegtuig. Kies je voor je eigen auto dan zal je eerst circa 1500 kilometer moeten rijden voor je vakantie begint. De reis voert je via Noord Duitsland, Denemarken en de veerboot naar Noorwegen. Je kunt de route echter ook gebruiken om ook deze gebieden eens te gaan ontdekken.
Tegenwoordig kan je ook kiezen voor de veerboot vanuit de Eemshaven naar Noorwegen. Deze brengt je in 18 uur van Noord Groningen naar de Noorse plaats Kristiansand.
Individuele rondreizen met je caravan
Uiteraard kan je er ook voor kiezen om de caravan mee te nemen. Zo bespaar je een hoop overnachtingskosten. Echter zal je wel wat meer brandstof gebruiken en minder soepel kunnen rijden.
Heb je niet zoveel comfort nodig. Dan kan je ook gaan wildkamperen. Dit is in Noorwegen namelijk toegestaan. Zo kan je eens midden in de rustige natuur overnachten in je eigen vertrouwde caravan. Kamperen op privé terrein is echter niet toegestaan.
Maar uiteraard kan je ook kiezen voor één van de diverse campings. Deze bieden meer comfort en hebben meestal een natuurlijke uitstraling. Passend bij het land.
Wil je de reis naar Noorwegen liever niet met een caravan afleggen? Dan kan je er ook voor kiezen om een caravan te huren. De Noren kamperen graag waardoor er ook allerlei verhuurbedrijven zijn. Wil je meerdere Scandinavische landen bezoeken tijdens je vakantie? Ook dat is geen probleem. Vaak mag je namelijk ook met een gehuurde caravan of camper de grens oversteken. Bijvoorbeeld naar buurlanden als Zweden en Finland.
Rondreizen door Noorwegen met een camper
Uiteraard kan je ook kiezen voor een camper. Daarmee ben je wat compacter dan met een auto met een caravan. In haarspeldbochten en wanneer je gaat wildkamperen, kan dit een fijn voordeel zijn. Heb je zelf geen camper of heb je niet zo’n zin in de lange heen- en terugreis? Dan kan je ook in Noorwegen een camper gaan huren. Er zijn vele aanbieders waardoor je in de stad waar je aankomt, vrijwel altijd een verhuurbedrijf kunt vinden. Daarbij heb je de keuze uit verschillende soorten campers, variërend in formaat en het aantal bedden.
Ga voor gemak dankzij groepsrondreizen
Wil je zoveel mogelijk genieten van de natuur en niet zelf hoeven rijden? Dan kan een georganiseerde groepsreis ideaal zijn. Dit kan een wat stoffig imago hebben maar je kunt tegenwoordig ook vele groepsreizen met leeftijdsgenoten boeken voor een uitdagende vakantie. Bij het boeken kan je aangeven in welke leeftijdscategorie je valt en zo op vakantie met voornamelijk leeftijdsgenoten. Wil je je juist een mengeling van leeftijden? Ook dat is mogelijk.
Een groepsrondreis is niet alleen geschikt voor alleen-reizenden en stellen. Er zijn namelijk ook groepsreizen specifiek voor gezinnen met kinderen. Je hebt tegenwoordig de keuze uit rondreizen naar vele bestemmingen, met allerlei soorten programma’s en gericht op verschillende doelgroepen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een:
- Seniorenreis
- Jongerenreis
- Volwassenenreis
- Sportieve vakantie
- Culturele vakantie
- Rondreis voor gezinnen met kinderen
- Singlerondreis
- Kampeerrondreis
- Wandelrondreis
Voorbeeldroutes van rondreizen door Noorwegen
Het land staat vooral bekend om de prachtige natuur. Het beboste landschap bestaat uit bergen, heuvels, heldere meren, fjorden, een ruige kust, rivieren, landelijke plaatsjes en sfeervolle steden. Met name de bergachtige gebieden zijn populair. Vooral onder kampeerders en wandelaars. Maar ook het befaamde Noorderlicht kan je met een beetje geluk van gaan genieten. Of wat dacht je van de Noordkaap, het meest noordelijke puntje van Noorwegen.
De routes van de georganiseerde rondreizen zijn zorgvuldig samengesteld. Onderweg zal je zoveel mogelijk afwisselende bezienswaardigheden kunnen zien. Zo zijn er bijvoorbeeld routes die je leiden langs:
Voorbeeldroute 1: Nederland → Veerboot vanuit Kiel (Duitsland) → Göteborg (Zweden) → Trondheim (Noorwegen) → Atlantische Route → Alesund → Trollstigen → Bergen → Oslo → Göteborg (Zweden) → Kiel → Nederland
Voorbeeldroute 2: Nederland → Geilo → Waterval → Bergen → Sognefjord → Briksdalsbreen (gletsjers) → Alesund → Otta → Lillehammer → Oslo → Nederland
Voorbeeldroute 3: Amsterdam → Oslo → Lillehammer → Atlantic Road → Molde → Trollstigen → Sognefjord → Norheimsund → Stavanger → Vrådal → Oslo → Amsterdam
De bovenstaande voorbeeldroutes tonen de bekendste plekken. Uiteraard kom je onderweg ook nog langere allerlei andere mooie plaatsen en bezienswaardigheden.
Wat zijn highlights tijdens een rondreis door Noorwegen?
Tijdens je rondreis kan je bijvoorbeeld gaan genieten van de volgende highlights:
Steden: de meeste rondreizen beginnen en eindigen in de stad Oslo. De Noorse hoofdstad dat verschillende architectonische hoogstandjes heeft te bieden. Maar ook Bergen, Molde en het olympische Stavanger zijn de moeite waard om te gaan bekijken.
Fjorden: één van de populairste natuurlijke hoogtepunten zijn de diverse fjorden. Bergmeren omringd door steile bergen en gevuld met helder smeltwater. De diverse watervallen, besneeuwde bergtoppen en bekende fjordboerderijen maken het helemaal af.
Trollstigen: één van de meest bekende wegen van Noorwegen is de Trollstigen. Ofwel de route van de trollen. Het is een bergweg dat je via elf haarspeldbochten omhoog of naar beneden leidt. Het is één van de steilste wegen van Europa. Eenmaal boven kan je genieten van prachtige uitzichten. Bijvoorbeeld vanaf de moderne uitkijkplatforms.
Lofoten: aan de westkust van het land ligt een eilandengroep van 80 eilanden. Samen worden ze de Lofoten genoemd. Er hangt een bijzonder sfeer dankzij de bergen, meren, zandstrandjes en authentieke dorpjes. Het is een geliefde tussenstop tijdens rondreizen. Bijvoorbeeld om de middernachtzon en het noorderlicht te zien.
Noorderlicht: dit bekende natuurverschijnsel is op diverse plekken in het land te zien. Bij de meeste rondreizen is één of meerdere van deze plekken meegenomen in de route. Met name tussen oktober en maart heb je de meeste kans om het Noorderlicht te kunnen zien.
Watervallen: de verschillende enorme watervallen kunnen een indrukwekkend gezicht zijn. Eén van de mooiste watervallen is de Voringfossen. Je kunt genieten van een enorme hoeveelheid water dat 145 meter de diepte in valt.
Preikestolen: heb je geen last van hoogtevrees? Dan kunnen de Preikestolen een leuk uitje zijn. Het zijn bijzonder gevormde rotsformaties die aan een berghelling hangen. De bovenzijde van de uitstekende rotsformatie is vlak waardoor een natuurlijk uitkijkplatform is ontstaan. Uiteraard maakt de natuur geen hekjes. Op de Preikestolen gaan staan is zodoende alleen voor de waaghalzen onder ons. Al durven veel mensen het midden van de plateaus wel aan.
Dieren: in en rond Noorwegen leven andere dieren in de natuur dan wij gewend zijn. Je kunt er bijvoorbeeld tijdens je rondreis walvissen, elanden, beren, wolven, Muskusossen, rendieren, orka’s, poolvossen, rendieren en walrussen. Bij diverse rondreizen worden er excursies ondernomen om de dieren te gaan spotten. Zo kan je bijvoorbeeld een boottocht maken waarbij geprobeerd wordt om je walvissen te tonen.
Zweden: tijdens een gedeelte van de rondreizen zal je ook Zweden bezoeken. Dit kan leuk zijn omdat je zo in één reis de cultuurverschillen tussen beide landen kunt ervaren. Ook de natuurlijke verschillen kan je ervaren.
Hoogtepunten van de route door Zweden zijn steden als Stockholm, Malmö en Kopenhagen. Maar ook de mooie natuur is eigenlijk één grote bezienswaardigheid. Net als in Noorwegen vind je ook in Zweden veel meren, bergen, rivieren en pittoreske dorpjes.
Rondreizen tijdens de wintermaanden
Noorwegen is uiteraard een echt winterland. De besneeuwde bergen, bomen en bevroren meren zijn prachtig om te zien. Daarom kiest een deel van de bezoekers ook voor een rondreis in de winter. Je zou dan zelfs een paar dagen kunnen gaan skiën als start of afsluiting van de vakantie. Ook kan je gaan langlaufen of sneeuwschoenwandelingen langs de fjorden maken. Of kies voor een sledetocht waarbij je door enthousiaste huskyhonden door besneeuwde bossen wordt getrokken.
Kies je voor een route via het noorden, houd er dan wel rekening mee dat de zon van november tot januari altijd donker is. Op het midden van de dag ontstaat wel geregeld het zogenaamde “Blauwe licht”. Dit is een soort schemerlicht dat bijna net zo mooi is als het bekende Noorderlicht.
Ook is het weer iets om rekening mee te houden. Het grootste gedeelte van het land heeft het subarctisch klimaat. Hierdoor kan het er in de winter behoorlijk koud worden. Goede winterkleding wordt dus geadviseerd.
Ook in de wintermaanden is een uitgebreid aanbod van rondreizen via verschillende aanbieders.