slovenie-leuke-dingen-doen-vakantie

Wat te doen in Slovenië? De leukste bezienswaardigheden

In Slovenië is er genoeg te bewonderen. Er zijn prachtige bezienswaardigheden in de natuur, zowel boven als onder de grond. Ook zijn er kastelen die de moeite meer dan waard zijn om eens langs te gaan. Ontdek wat je kan gaan doen tijdens je vakantie dankzij dit overzicht van de mooiste bezienswaardigheden in Slovenië.

1. Kasteel van Predjama
Heb je het over de mooie bezienswaardigheden van Slovenië, dan heb je het ook over het Kasteel van Predjama. Dit kasteel hoort zeker in het rijtje thuis. Het kasteel is namelijk op een wonderbaarlijke manier gebouwd, in een rots in het zuidenwesten van het land. In het midden van een groene vallei zit het kasteel verstopt in de rotswand. Het ziet er alleen al vanaf de buitenkant sprookjesachtig uit.

Er kleeft ook een bijzonder verhaal aan het kasteel van Predjama. Er gaan geruchten rond dat het de schuilplaats is geweest van de Robin Hood van Slovenië: een ridder met de naam Erasmus. Achter het kasteel ligt een netwerk van geheime gangen en tunnels in de rotswand. Hiermee was Erasmus veilig en kon hij zichzelf voorzien van water en eten. Volgens de verhalen leefde Erasmus er totdat hij door zijn bediende werd verraden. Het kasteel is nu een museum die je kunt bezoeken.

slovenie-mooiste-bezienswaardigheden-hoogtepunten2. Kasteel van Bled
Op een klif bij het meer van Bled vind je het kasteel van Bled. Het kasteel ligt op een hoogte van 130 meter en is een bijzondere toeristische bezienswaardigheid. In het kasteel kun je een audiotour volgen en op die manier een rondleiding krijgen door bijzondere gebouw. Ook worden er met regelmaat bijzondere evenementen georganiseerd die je meenemen naar een andere eeuw. Vanuit het kasteel heb je prachtig uitzicht over het meer van Bled en over de rest van de omgeving.

slovenie-mooiste-plekken-gebieden-vakantie3. Grotten van Postojnska
Voor een bijzonder mooi natuurlijk verschijnsel ben je bij de grotten van Postojnska aan het juiste adres. Dit is een bijzondere plek onder de grond. De grotten zijn gemaakt van druipsteen. Het bestaat uit een stelsel van grotten van in totaal 20 kilometer lang. In het stelsel kom je hallen tegen en bijzondere doorgangen. Als bezoeker kun je slechts een deel van het stelsel bewonderen, ongeveer 5 kilometer is voor publiek geopend. Hier kun je echter al je ogen uitkijken. Er is genoeg te zien. Je kunt ervoor kiezen om een deel van het grottenstelsel met een ondergrondse trein te verkennen. Onderweg zie je de meest bijzondere gesteentes en stalagmieten.

slovenie-mooie-bezienswaardigheden-grotten-tips4. Waterval van Peričnik
In de buurt van Lake Bled vind je de waterval van Peričnik. Dit is een waterval van in totaal 52 meter hoog in een mooie groene omgeving. Vlakbij de waterval kun je je auto parkeren. Vanuit de parkeerplaats kun je aan een wandeling naar boven beginnen. Dit is een toegankelijke wandeling, het kost je hooguit een half uur om boven te komen. Via allerlei trappen kun je op 2 verschillende niveaus de waterval bewonderen. Een aan de bovenkant van de waterval en een lager gelegen niveau. Beide plekken leveren prachtige plaatjes op.

Het leuke aan de waterval van Peričnik is dat je ook achter de waterval kunt komen. Wees daarbij wel voorzichtig. Het is er erg vochtig en daarom kan het glad zijn. Van achter de waterval heb je een uniek uitzicht over de groene bergachtige omgeving. Een mooie bezienswaardigheid in Slovenië.

slovenie-mooie-plekken-plaatsen-gebieden5. Boka waterval
Een andere waterval in Slovenië is de Boka waterval. Dit is spectaculaire grote waterval van in totaal 144 meter hoog. De breedte van de waterval bedraagt maar liefst 18 meter. Een imposant verschijnsel dus. Als je houdt van watersport en avontuur is de Boka waterval ook the place to be in Slovenië. Bij de rivier heb je namelijk de mogelijkheid om te gaan raften. Een unieke ervaring.

slovenie-highlights-vakantie-bezoeken6. Waterval van Savica
In de buurt van het meer van Bohinj heb je ook de waterval van Savica. De waterval is de bron van het meer, heeft een hoogte van 78 meter en ligt in het Triglav Nationaal park. Het is een toegankelijke wandeling. In 20 minuten kun je boven zijn. Het is wel een klim. Als je het leuk vindt om langer te wandelen zijn er opties voor een langere hike door het natuurgebied. Onderweg is je uitzicht erg divers, je komt door mooie bossen, ziet ruige steile rotswanden en schattige riviertjes. De waterval zelf stort naar beneden vanaf een klif.
8. De Vintgarkloof
In het zuidwesten van Slovenië vind je ook de Vintgarkloof. De kloof is in de buurt van Lake Bled en het meer van Bohinj. Je kunt in de buurt van de kloof parkeren en vervolgens een wandelroute door de kloof afleggen langs de rivier. Het is een kloof met een lengte van 1.6 kilometer en na de wandelroute eindig je bij een waterval. De Slap Šum waterval om precies te zijn.

Door middel van een houten voetpad kun je de kloof verkennen. Het is een mooi gezicht: je ziet er steile rotswanden en heel helder blauw stromend water. Je kunt er de vissen in zien zwemmen. Het houten pad bevindt zich afwisselend links en rechts van de rivier, met af en toe een brug om de rivier over te steken.

slovenie-wat-doen-leuke-dingen-zien9. Soca rivier

Wanneer je van natuurlijke highlights houdt, kan de vallei waar de Soca rivier door heen stroomt, een aanrader zijn. Tussen de beboste heuvels stroomt de rustige rivier tussen de rotspartijen door naar lagere gebieden. Door de rivier stroomt opvallend helder en blauw water. Dit maakt de vallei extra mooi.

Op en rond de Soca rivier kan je allerlei leuke dingen gaan doen. Zoals raften, pootje baden, zwemmen, mountainbiken, kanoën en wandelen. Tijdens de wandelingen kan je kiezen voor routes die mooi langs de rivier lopen en er soms zelfs overheen. Er zijn namelijk meerdere bruggen over de smalle gedeelten. Leuk om eens recht boven de smalle kloof te staan.

slovenie-mooiste-bezienswaardigheden-natuur10. Skocjan grotten

Net buiten het zuid oostelijk gelegen dorp Skocjan, ligt een bijzonder grottenstelsel. Het is namelijk één van de grootste grotten- en gangenstelsels ter wereld. De ondergrondse ruimten zijn ontstaan door het water van de Reka rivier dat het “zachte” kalksteen in de loop der tijd heeft weg geslepen. Hierdoor zijn diverse grotten en gangen ontstaan. Maar zelfs tot op de dag van vandaag, zijn nog niet alle ruimten ontdekt.

De brug, stalactieten, stalagmieten en kolkende ondergrondse rivier maken het plaatje compleet. Je kan een route van 3 kilometer gaan lopen onder de grond. Ook met kinderen, kan dit een leuk actief uitje zijn om te gaan doen tijdens je vakantie.

slovenie-hoogtepunten-wat-doen11. Lippizaner hofstoeterij

Voor liefhebbers van paarden kan de Lippizaner hofstoeterij in de plaats Lipica een leuk uitje zijn. Al jarenlang zijn de Lippizaner paarden erg populair. Meestal bestaan de paarden uit schimmels die oorspronkelijk bedoeld waren om het hof van Graz aan te vullen van de Oostenrijkse koning Karel II. Hierdoor heeft de fokkerij ook de titel hofleverancier gekregen.

Ook tegenwoordig is het nog steeds een hoogstaande paardenfokkerij. In het bijbehorende In het Lipizzaner Museum Lipikum, kan je allerlei informatie vinden over het heden en verleden van de fokkerij.12. Tolmin kloof

Bij het noord westelijke plaatsje Tolmin ligt een mooie kloof in de bossen verscholen. Je kunt er allerlei actieve dingen gaan doen. Je kunt er bijvoorbeeld mooi wandelen en naar de thermale warmwaterbron. Ook kan je uiteraard genieten van de uitzichten op de 200 meter lange kloof. De met mos begroeide wanden maken de kloof extra speciaal.

slovenie-wat-te-doen-zien13. Een historisch en verborgen ziekenhuis

Helaas heeft Slovenië ook een rijke geschiedenis opgebouwd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Je kunt de geschiedenis onder nog zien dankzij het bijzondere Franja ziekenhuis in de afgelegen Pasica kloof. Het ziekenhuis werd gebouwd door de onderdrukte Partizanen die het gebruikten om gewonde soldaten van de partizanen en de geallieerden, in het geheim te behandelen.

Het ziekenhuis is in het geheim gebouwd en goed gecamoufleerd. Door de afgelegen ligging in de kloof, is het nooit gevonden door de bezetters. Het ziekenhuis bestond uit houten gebouwtjes die op palen zijn gebouwd. Een bijzonder gezicht wat interessant kan zijn om eens zelf te gaan bekijken. Tegenwoordig is er een museum in de gebouwen gevestigd waardoor je een goed beeld kan krijgen van de gebeurtenissen. Voor liefhebbers van historie is dit zeker één van de hoogtepunten van Slovenië.

slovenie-wat-doen-highlights14. Park of Military History

Zoek je een andere plek om iets te leren over het militaire verleden van het land? Dan kan je ook naar het Park of Military History. Een oorlogsmuseum in het zuid oosten van Slovenie. Je kunt er vele militaire voertuigen, vaartuigen en vliegtuigen van zien. Een gedeelte kan je zelfs van binnen bekijken. Zoals de indrukwekkende onderzeeër.

Maar je vindt er ook allerlei informatie over de Eerste Wereldoorlog, Tweede Wereldoorlog, de Koude Oorlog en het uiteenvallen van Joegoslavië.15. De mooie watervallen van Slovenië

Veel mensen bezoeken het land voor de mooie natuur. Vaak wil men actieve dingen gaan doen zoals wandelen en mountainbiken. De tochten kunnen extra leuk worden dankzij natuurlijke hoogtepunten onderweg. Zoals een mooie waterval. Die heeft Slovenië gelukkig genoeg te bieden. De volgende watervallen staan bekend als de mooiste van het land:

  • Slap Veliki Kozjak (bij de noord oostelijke plaats Veliki Kozjak)
  • Slap Savica (bij de noord oostelijke plaats Ukanc)
  • Slap Martuljek (bij de noord oostelijke plaats Gozd Martuljek)
  • Slap Boka (bij de noord oostelijke plaats Bovec)
  • Slap Pericnik (bij de noord oostelijke plaats Mojstrana)

 

slovenie-leuke-dingen-doen-zien


16. Italiaans gedenkteken
In de geliefde vallei van de Soca rivier, staan een Monument ter nagedachtenis aan de Eerste Wereldoorlog. De Italiaanse kerk staat vlakbij de plaats Kobarid, boven op een heuvel. De vrij kleine kerk wordt omringd door een Italiaans gedenkteken. Toen het bouwwerk in 1938 werd gemaakt, behoorde de plaats nog tot Italie. Daardoor valt het gedenkteken nog steeds onder Italiaans bestuur. Je kunt het het Italiaanse ossuarium gratis bezoeken.

slovenie-leuke-dingen-doen

Maar je kunt in de Soca vallei ook nog allerlei andere leuke dingen doen. Zoals kanoën, suppen of raften op de Soca rivier. Of een wandeling maken door de mooie Tolmin kloof. Wil je een extra spannende activiteit gaan doen? Dan kan je naar het grootste zipline park van Europa. Je kunt er over lange staalkabels naar beneden suizen.17. Herdersdorp Velika Planina

Wil je graag wat meer weten over de Sloveense cultuur? Dan kan je een bezoekje brengen aan een echte herdersdorp. Een hooggelegen bergdorpje dat ’s zomers gebruikt wordt de koeienboeren. De koeien grazen tijdens de zomermaanden op de hooggelegen alpenweiden. De boeren wonen er tijdelijk in houten huisjes met leien daken. De melk van de koeien wordt onder andere gebruikt voor het maken van kaas.

Je kunt het dorp bekijken en een bezoekje brengen aan het bijbehorende Preskarjev museum. Ook kan je in sommige huisjes overnachten en een herdersmaaltijd nuttigen. Uiteraard kan je ook allerlei sportieve activiteiten gaan doen zoals wandelen en mountainbiken.

Het dorpje is te bereiken via de kabelbaan in de Kamniška Bistrica vallei.

slovenie-bezienswaardigheden-wat-doen

 

Zoals je kunt zien bestaan de hoogtepunten van Slovenië vooral uit natuurlijke bezienswaardigheden. Je kunt dan ook heerlijk tot rust komen tijdens een vakantie in het verrassende land. Maar je kunt ook allerlei leuke dingen gaan doen. Zoals sportieve activiteiten als zwemmen, raften, klimmen, wandelen en mountainbiken.

 

Zoals je hebt kunnen zien, zijn er allerlei leuke dingen te zien en doen in Slovenië. Hieronder kan je ter inspiratie alvast allerlei Sloveense vakanties bekijken.

Tip: mis ook zeker niet de handige pagina over de mooiste plekken in Slovenië. Of bekijk de pagina over het mooie Meer van Bled.

 

Via de bovenstaande links kom je rechtstreeks op de websites van goede reisorganisaties en vind je direct de overzichten van vakanties per Sloveens gebied. Ook vind je hier meer informatie en foto’s.

© 2024 SuggestMe.com