madrid-leuke-plekken-zien-vakantie

De mooiste bezienswaardigheden en plekken in Madrid

Is Madrid een mooie stad? Wat kan ik er eigenlijk allemaal doen en zien? Je vindt de antwoorden hier dankzij dit handige overzicht van mooie plekken.

1. Plaza Mayor
Als je het over Madrid hebt, is Plaza Mayor een van de meest belangrijke pleinen van de stad. Het leven in Spanje vindt zich veel meer buiten plaats dan in andere landen en daarom zijn de pleinen voor de locals ook echt een plek om elkaar te ontmoeten. Plaza Mayor is daar een goed voorbeeld van.

Dit grote plein heeft bovendien een ver verleden. Het werd in de middeleeuwen al gemaakt en fungeerde in de 16e eeuw als strijdtoneel voor stierengevechten. Later werden er ook andere toernooien georganiseerd, waaronder ruitertoernooien. Het was ook voor politieke kwesties in het verleden en belangrijke plek van de stad. Er werden zittingen gehouden en executies uitgevoerd.

Op het moment is Plaza Mayor juist een open en sfeervolle plek in de stad. Er mogen geen voertuigen over het plein heen rijden, dit maakt het relatief rustig. Wel zijn er immers veel mensen te vinden. Er is op het plein ook altijd wel iets te beleven. Er zijn vaak straatmuzikanten, concerten en er zijn tal van eettentjes om het plein.

madrid-mooie-plekken-bezienswaardigheden2. Museo Nacional del Prado
Bij een citytrip door madrid moet het Museo Nacional del Prado zeker op je lijstje staan. Dit is de grote trots van de stad: één van de belangrijkste kunstmusea van de wereld. In het museum kun je een rijke kunstcollectie bewonderen.

Er hangen meer dan 8 duizend werken uit meerdere eeuwen. Kunst van de 14e tot kunst uit de 18e eeuw. Je vindt er kunst van grote namen als Goya en El Greco. Er bekend is het schilderij ‘Las Meninas’ van de schilder Diego Velázquez. Ook wel de hofdames genoemd. Een entreekaartje voor het Museo Nacional del Prado hoeft niet duur te zijn. Op laatste twee uren van de dag kun je gratis het museum in. Dat is mooi meegenomen.

madrid-mooie-plekken-attracties3. El Retiro
Naast alle mooie gebouwen heeft de stad ook een park: El Retiro. Dit is een plek waar je de vogeltjes hoort fluiten en je je in een mooie groene omgeving begeeft. Van mooie fonteinen tot bijzondere boomsoorten en van een rozentuin tot een heerlijk open grasveld. Je kunt je hier echt even afzonderen van de drukte in de stad. In totaal heeft het park een oppervlakte van 120 hectare. Met enige regelmaat zijn er straatmuzikanten te vinden.

In het centrale gedeelte van het park ligt het Palacio de Cristal. Dit is een klein paleis die voor het grootste gedeelte van glas is gemaakt. In het Palacio de Cristal worden regelmatig tentoonstellingen en exposities vertoond.

Voor de afwisseling kun je in El Retiro ook een rustig boottochtje maken met een roeiboot of waterfiets. Vanaf de mooie wateren kun je het park weer op een andere manier leren kennen. Dit kan een romantische bezigheid zijn, al helemaal als je het bij zonsondergang gaat doen.

madrid-toeristische-attracties-hoogtepunten4. Het Koninklijk Paleis
Een bezoek aan Madrid maak je compleet met een tour door het Koninklijk Paleis. Dit paleis werd in de 18e eeuw neergezet en vind je aan het Plaza de la Armería plein. Als je van pracht en praal houdt, is dit een must-see.

In het verleden hebben veel vorsten er gewoond. De laatste vorst is in het jaar 1931 vertrokken. Nog steeds wordt het paleis voor staat ceremonies en andere officiële gelegenheden ingezet.

In totaal bestaat het paleis over ruim 3 duizend verschillende kamers. Je kunt er dus eindeloos verdwalen. Met een tour kom je langs de meest bijzondere ruimtes van het paleis. Onder andere de troonzaal, de kabel en de zalen komen voorbij. Bewonder er met eigen ogen alle prachtige kroonluchters en marmeren beelden.

madrid-wat-doen-zien-stedentrip5. Plaza de Oriente
In de buurt van het Koninklijk paleis heb je Plaza de Oriente. Het is erg leuk om eens over dit plein te lopen als je in Madrid bent. Aan de weerszijden van het plein zie je in totaal 44 beelden van alle verschillende vorsten die Spanje gekend heeft. Ze stonden niet altijd al aan dit plein, oorspronkelijk werden ze op het dak van het paleis gezet. Toen het echter te veel beelden werden en het geheel te zwaar werd, zijn de beelden verplaatst.

madrid-leuke-plekken-winkelen-tips6. Station Atocha
Een niet al te gebruikelijke bezienswaardigheid is het station van Atocha. Het komt niet vaak voor dat een treinstation op zichzelf namelijk veel bekijks trekt. Dat is bij het station Atocha wel het geval. Dit heeft het te danken aan de tropische looks en de geschiedenis. Het is namelijk het oudste en grootste station van Spanje.

In het jaar 1851 werd het station gebouwd. Met de centrale locatie in Madrid was het een belangrijk station voor het hele land. Vanuit de perrons van Atocha werden allerlei grote Spaanse steden bereikt. Denk bijvoorbeeld aan Barcelona, Sevilla en Valencia. Het station is gebouwd door middel van een ronde gietijzeren constructie in combinatie met glas.

Ook om zijn tropische aard is het station in Atocha bijzonder te noemen. Vanaf 1992 werd in het station namelijk ruimte gemaakt voor een tropische tuin van zo’n 4 duizend vierkante meter. Hier kun je gratis in rondstruinen. In de stationshal is het heerlijk warm om de duizenden planten een goed thuis te bieden. Je ziet er palmbomen, bananenbomen en nog veel meer bijzondere gewassen. Tussen alle planten zijn ook nog vijvers aangelegd. Een bijzonder geheel, en dat allemaal in een treinstation.

madrid-bezienswaardigheden-toerisme-stedentrip7. Plaza de Cibeles
Madrid kent meerdere bewonderenswaardige pleinen. Ook Plaza de Cibeles is daar een van. Bij dit plein gebeurt er altijd veel. Dat komt allereerst door allerlei grote wegen die er op een rotonde samenkomen. In het midden van Plaza de Cibeles staat een grote fontein, de Fuente de Cibeles. Die werd er in het jaar 1777 neergezet door een architect uit Spanje.

Verder staan om het plein nog meer bezienswaardigheden van de stad. Het plein zelf is omringd door prachtige oude beelden en klassieke gebouwen. Zo vind je er 2 paleizen (Palacio de Linares en Palacio de Comunicaciones) en een grote bank van vroeger: Banco de Espana.

madrid-leuke-dingen-doen8. Flamenco show
De Flamencodans is onlosmakelijk verbonden aan de traditionele Spaanse cultuur. Ook al komt flamenco met name uit Andalusië, in Madrid ben je ook aan het juiste adres voor een flamenco optreden. Je moet dan bij de tablaos zijn, de speciale flamenco cafés in de buurt van Plaza Mayor. Het is in de 19e eeuw ontstaan en heeft in de tussentijd een ontwikkeling doorgemaakt.

Een sterke zang wordt bij flamenco gecombineerd met een ritme. Het ritme wordt door geklop of geklap gemaakt, vaak begeleid met een typisch Spaanse gitaar. Op een kunstzinnige manier wordt er een persoonlijke draai aan de dans gegeven door de artiesten. Bepaalde stijlen binnen flamenco worden met elkaar gecombineerd. Elke streek heeft weer zijn eigen invloeden op de dans. De Gitanos cultuur komt er bijna altijd wel in voor, dit zijn de Spaanse zigeuners.9. El Rastro Vlooienmarkt
Ben je op een zondag in Madrid? Ga dan zeker eens kijken bij de lokale vlooienmarkt. Je kunt de markt vanaf 9 uur bezoeken en het is tot 3 uur geopend. Je vindt de markt in La Latina. Er zijn onwijs veel kraampjes die door het oude centrum in deze wijk lopen. Het is een kleurrijk gezicht en je kijkt je ogen uit, er wordt van alles verkocht.

Zo zie je er antieke dingen, vinyl, sportkleding, toeristische souvenirs en servies. Van alles dus. Het is alleen al leuk om op de El Rastro markt de sfeer te proeven. Er is veel leven op straat en er is veel te zien. Al lopende door het centrum kom je ook langs meer dan genoeg leuke eettentjes. Plof tussen het struinen door dus zeker even neer voor een lekker biertje met wat tapas. Genoeg opties.10. De kathedraal van Almudena

Vlakbij het Koninklijk Paleis ligt de grote kathedraal van Almudena. Een imposant gebouw gelegen op een heuvel. Hierdoor heb je een mooi uitzicht over de stad vanaf het plein voor de kathedraal. Zowel van binnen als buiten is het gebouw een bezoek waard. Het is zelfs uitgegroeid tot één van de populairste hoogtepunten van Madrid.

madrid-leuke-plekken-bezoeken-tips11. Museo Reina Sofía
Voor kunst kun je in Madrid ook bij het Museum van Reina Sofia terecht, oftewel het Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia. Dit is het op één na grootste kunstmuseum van Madrid. De collectie die in dit museum hangt is enorm. Kunstliefhebbers kunnen zich er waarschijnlijk uren vermaken. Er hangt kunst van zowel de wat onbekende als bekende kunstenaars.

In tegenstelling tot het Museo Nacional del Prado richt dit museum zich juist meer op de moderne kunst en hedendaagse werken. In het museum hangen in totaal ongeveer 20 duizend kunstwerken. Het meest populaire kunstwerk is er eentje van niemand minder dan Pablo Picasso. Dat is het bijzondere schilderij met de naam ‘Guernica’. In het schilderij zie je de tijd van de oorlog terug. Daarnaast kun je in Museo Reina Sofia werken van andere grote namen bewonderen. Denk bijvoorbeeld aan Salvador Dalí, Joan Miró en Juan Gris.

Het gebouw waarin dit museum is gevestigd deed eerst dienst als ziekenhuis. Sinds 1986 is het omgetoverd naar een kunstmuseum. Vanaf dat moment zijn ook de liften aan de buitenkant van het gebouw toegevoegd. Die zijn erg opvallend omdat ze van glas zijn gemaakt.12. Museo Nacional Thyssen-Bornemisza
Een ander museum in Madrid is het Museo Nacional Thyssen-Bornemisza. Hier heb je eveneens veel kunst. Vooral Europese werken worden hier tentoongesteld. Van zowel de hedendaagse kunst als werken uit het verleden. Zo hangen er ook werken uit de 13e eeuw. Meerdere collecties kun je er dus bewonderen.13. Casa de Campo
Het park El Retiro is bij het grote publiek bekend, maar wat veel mensen niet weten is dat je in Madrid een nog veel groter park hebt: Casa de Campo. Dit is een park met een oppervlakte van maar liefst 1700 hectare. Het is voor een stadspark ongekend groot.

In het verleden deed het dienst als jachtgebied. De koninklijke familie gebruikte het Casa de Campo daarvoor. Nu wordt het gebied ook wel de groene long van Madrid genoemd en vind je er ook de dierentuin. Er staat nog een bunker in het park en er zijn mooie fonteinen, veel soorten planten en bruggen.

madrid-mooie-plekken-bezienswaardigheden-114. Estadio Santiago Bernabéu
Voor voetballiefhebbers is een bezoek aan Madrid niet compleet zonder eens te gaan kijken bij het stadion. Een bekend stadion is het Estadio Santiago Bernabéu. Hier voetbalt de topclub Real Madrid. In het stadion is ruimte voor in totaal 80 duizend mensen. Daarmee is het een enorm groot stadion. Als je de kans heb om een voetbalwedstrijd in Estadio Santiago Bernabéu te bekijken, dan moet je die met beide handen aangrijpen.

madrid-toeristische-attracties-vakantie15. De Tempel van Debod
Een bezienswaardigheid die je bij de stad niet snel verwacht is de Tempel van Debod. Deze tempel vind je aan de rand van de stad en heeft Egyptische roots. Het is een tempel met een interessant verleden. Het werd aan de Spaanse regering geschonken door Egypte als dank voor hulp tijdens overstromingen van de Nijl.

Het was een behoorlijke logistieke uitdaging om de Tempel van Debod op de juiste plek te krijgen. Dat gebeurde letterlijk steen voor steen. Om de tempel heen liggen mooie vijvers die prachtige beelden opleveren. Het water geeft een spiegelend effect als het weer het toelaat.

madrid-leuke-dingen-zien-doen16. De stad per fiets verkennen

Het kan leuk zijn om tijdens je stedentrip eens een fietstocht door de stad te maken. Niet alleen leuk maar ook praktisch. Want je kan in korte tijd, diverse mooi plekken en highlights zien. Ideaal wanneer je een wat kortere citytrip doet.
Je kunt kiezen om een fiets te huren of voor een fietstour met een rondleiding van een gids. Hij of zij zal je langs allerlei hoogtepunten en leuke onbekende plekken leiden. Onderweg kan je de nodige weetjes over de stad horen.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Via de volgende link kom je op de pagina met het aanbod van: leuke fietstours door Madrid.

 

Baja Bikes banner algemeen 250x250

 

Tickets voor de bezienswaardigheden in Madrid

Om te voorkomen dat je lang in een rij moet staan wachten, kiezen steeds meer mensen er voor om alvast voor de vakantie online entreetickets te kopen voor bezienswaardigheden en attracties. Ook kan het online bestellen er geregeld voor zorgen dat je goedkoper tickets kunt kopen. Kijk bijvoorbeeld eens bij het onderstaande aanbod. Via “Bekijk alles” kan je het hele aanbod zien.

 

Leuke wijken in Madrid

De stad Madrid bestaat uit meerdere wijken. De wijken hebben elk hun eigen charmes, daarom is het leuk om ze te ontdekken. Om je een beter beeld van de stad te geven zetten we ze hier voor je onder elkaar:

Sol

De meest centrale wijk in madrid heet Sol. Dit is dan ook echt het middelpunt van de stad. In de wijk heb je veel gezellige winkelstraten, restaurants en pleinen.

In de wijk Sol heb je een centraal plein die de rest van de wijk met elkaar verbindt. Het plein wordt ook wel Puerta del Sol genoemd, letterlijk vertaald als de poort van de zon. Vanuit hier kom je in alle winkelstraatjes en gezellige straten van de stad. Om het plein staat een grote stadsmuur met toegangspoort. Omdat de zon vaak door de poort heen schijnt heeft het de naam Puerta del Sol gekregen. Een ander plein in Madrid heet Plaza Mayor, bij de bezienswaardigheden lees je daar meer over.

Wat verder in de wijk Sol de moeite waard is, is een bezoek aan de Mercado de San Miguel. Dit is een grote overdekte markt waar je allerlei eten en drinken tegenkomt. Alles is typisch Spaans. Het leuke is dat je in het midden van de Mercado de San Miguel plaats kunt nemen op een klein terras om de lekkernijen zelf te proeven.

In deze wijk vind je een toeristisch informatiepunt waar je kan ontdekken wat je nog meer kan gaan zien en doen in Madrid.

madrid-leuke-wijken-gebieden


Salamanca

Lijkt het je leuk om een chique wijk in Madrid te bezoeken? Dan moet je in Salamanca zijn. Alleen al aan de winkelstraat zie je dat je in een duur deel van de stad rondloopt. De grote merken zijn er bijna allemaal aanwezig, denk bijvoorbeeld aan winkels van Vuitton, Chanel en Dior.

In de wijk Salamanca staan luxueuze gebouwen die op een mooie manier zijn versierd. Een bekende plek in de wijk is het Columbus plein: Plaza de Colón. Dit plein ligt aan de rand van de wijk en hier hangt de grootste Spaanse vlag die je ooit hebt gezien. Om je dag compleet te maken kun je in Salamanca ook nog genieten van culinaire hoogstandjes. In Salamanca zijn veel restaurants, zelfs met Michelin sterren.

madrid-bezienswaardigheden-zien


La Latina

Een derde leuke wijk van Madrid is La Latina. Dit is tevens een centraal gelegen wijk in de stad met knusse straatjes en een gezellige sfeer. In La Latina vind je een stukje authentiek Madrid. Er zijn veel toffe hotspots en vooral bij lokale bewoners is La Latina populair. Gek genoeg is de wijk in vergelijking met de andere wijken nog redelijk onontdekt door toeristen.

Je merkt in La Latina echt dat het Spaanse leven zich buiten afspeelt. Op straat zie je de hele dag door veel leven. In de wijk zijn veel plekken te vinden waar de Madrilenen samenkomen. Restaurants zijn er in overvloed. Er zijn meerdere plekken in de wijk waar je tapas van goede kwaliteit kunt eten.

Leuk in La Latina is bovendien de wekelijkse vlooienmarkt: de El Rastro markt. Als je de bruisende Spaanse sfeer van Madrid wilt proeven is dit leuk om te bezoeken. Er wordt op straat van alles verkocht: van tafellinnen tot antiek en van vinyl tot sportkleding. De wijk staat vol met kleurrijke kraampjes en er gebeurt veel.

madrid-bezienswaardigheden-leuke-plekken


Chueca

Chueca is samen met Malasaña een wijk in Madrid waar het nachtleven op zijn best is. Er zijn allerlei soorten discotheken en barretjes. Tot in de late uurtjes is er altijd wel een feestje te vinden in Chueca. Chueca is als wijk heel hip en woke. Hier wordt jaarlijks de gay pride gehouden en er is veel aan de LGBTI+ gemeenschap gedacht in dit deel van de stad. Ook is er een overdekte markt waar je kunt struinen tussen de kraampjes vol met lekkere producten.


Malasaña

Een hip deel van Madrid is de wijk Malasaña. Dit is dan ook de plek waar veel studenten zich vestigen. In Malasaña kun je goed winkelen en heerlijk neerploffen met een hapje en een drankje. Je kunt je er de hele dag wel vermaken.

Als je van shoppen houdt ben je in Malasaña dus aan het juiste adres. Fuencarral is een bekend gebied om te winkelen. Maar ook zijn er door de wijk heen veel vintage winkels waar je leuk kunt shoppen. Na het winkelen zijn er genoeg barretjes waar je een hapje en of een drankje kunt doen. Vaak is er zelfs live muziek aanwezig. Voor het nachtleven van Madrid ben je in Malasaña ook op de juiste plek.


Retiro

Ook Retiro is een wijk in Madrid. Al staat deze wijk vooral bekend om het gelijknamige El Retiro park. Dit is een lang uitgestrekt park waar je midden in de stad een oase van rust tegemoet loopt. Er zijn veel soorten bomen, planten en door het hele park heen vind je vijvers. Je kunt er zelfs met een bootje varen. Een hoogtepunt in het park is voor kunstliefhebbers ook het glazen paleis. Hier zijn vaak tentoonstellingen te vinden.

madrid-leuke-dingen-te-doen

 

Toeristische informatie over Madrid

Met het vliegtuig kun je Madrid makkelijk en snel bereiken. De vlucht duurt gemiddeld slechts twee en een half uur en er gaan dagelijks veel directe vluchten naar de hoofdstad. De kans is dus klein dat je onderweg nog moet overstappen. Er is daarnaast geen tijdsverschil met Madrid. Met de auto is het ook mogelijk om naar Madrid te rijden. Dat kost je zo’n 15 uur.

Wat verder handig is om te weten is dat het in Madrid in de meeste gevallen mogelijk is om kraanwater te drinken. Vaak zit er wel een chloorsmaak aan het water. Daarom is het in het land gebruikelijk om waterflessen bij de supermarkt te kopen.

Op het gebied van veiligheid en criminaliteit is het in Spanje goed om te weten dat er de laatste jaren meerdere meldingen worden gedaan van criminelen die zich voordoen als de politieagenten. Op de weg worden toeristen met trucjes tot stilstand gebracht waarna ze kunnen worden beroofd. Vaak wordt er beweerd dat er iets mis is met de auto. Wees hier alert op. Mocht het gebeuren, houd dan ramen en deuren gesloten en bel de politie.

madrid-mooie-plekken-hoogtepunten-stedentrip

 

Het zomerse klimaat van Madrid

Het klimaat dat je in Madrid vindt, is een landklimaat. Het heeft ook veel weg van een mediterraans klimaat. Dat type klimaat houdt in dat het er in de winter koud en in de zomer overwegend warm is.

Het verschil tussen de hoogste en laagste temperatuur is in Madrid relatief groot. Er is niet alleen sprake van grote verschillen in temperatuur tussen de seizoenen, in één dag kan het in de stad behoorlijk veranderen. Dat merk je met name in het voorjaar en najaar. Waar het overdag een aangename temperatuur kent, is het er in de avond erg koud.

Neerslag in Madrid

Over het algemeen kun je stellen dat het in Madrid erg droog is. In vergelijking met andere landen en gebieden valt er dan ook weinig neerslag in de stad. Wel wisselt de hoeveelheid neerslag per jaar. Het ene jaar kan het er onwijs droog zijn en het andere jaar valt er ineens meer neerslag. Vooral in de zomer is er in Madrid weinig neerslag. Dan hebben we het over de maanden van juni tot en met september.

Ook al is het niet erg gebruikelijk, in Madrid kan het in de winter soms zo koud worden, dat het gaat sneeuwen. Sneeuwval is er dus wel mogelijk maar komt niet vaak voor. Madrid ligt ook op een hoogte van zo’n 666 meter boven zeespiegel, waardoor dit eerder op kan treden. De laatste jaren sneeuwt het wel vaker in Madrid dan voorheen.

madrid-vakantie-boeken-bezoeken

 

Via de volgende links kom je op de informatiepagina’s over voorbeelden van mooie steden en andere Spaanse steden zoals Sevilla, sinaasappelstad Valencia en het onterecht vrij onbekende Malaga.

 

 

Heb je al ervaringen met Madrid? Plaats dan hier onder je vakantie ervaring en help je medereizigers aan een extra goed beeld van de stad. Alvast bedankt en een mooie vakantie gewenst!

Reviews

Nog geen reviews. Wees de eerste om een review achter te laten!

Deel jouw Madrid-ervaring en tips!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 SuggestMe.com