mexico-waar-vakantie-mooie-bezienswaardigheden

Wat te doen in Mexico? De leukste bezienswaardigheden

Mexico is natuurlijk veel meer dan alleen sombrero, tortilla en tequila. Maya’s, Azteken, Tolteken en Spanjaarden hebben hier allemaal hun sporen achtergelaten. Mystieke tempelcomplexen en koloniale kunstwerken zijn de stille getuigen. En dat is nog niet alles, Mexico lokt met fantastisch mooie stranden en baaien. Niet verwonderlijk, want het Caraïbisch gebied ligt op een steenworp afstand.

Ontdek wat je kan gaan doen tijdens je vakantie dankzij dit overzicht van de mooiste bezienswaardigheden in Mexico.

1. Uxmal
Uxmal ligt op het Mexicaanse schiereiland Yucatan en herbergt één van ’s werelds grootste precolumbiaanse schatten. De plaatselijke archeologische sites van de Maya’s zijn waarschijnlijk de beroemdste en belangrijkste van allemaal. De ruïnes van Uxmal behoren tot de grootste en mooiste van Mexico, dankzij hun uitzonderlijke restauratie. Uxmal staat sinds 1996 op de lijst van UNESCO Werelderfgoed.

Het 45 meter hoge stenen tempel complex, de Pyramide del Adivino, heeft afgeronde hoeken, in tegenstelling tot veel andere Maya bouwwerken. Volgens de legende werd het in één nacht gebouwd door een dwerg. Recent onderzoek wijst uit dat de bouwtijd meer dan 300 jaar bedroeg. De twee trappen op de tempel brengen bezoekers naar de top, langs versierde stenen maskers van de regengod Chaac.

De gebouwen in Uxmal dateren van rond de 6e eeuw en omvatten naast piramiden en paleizen, een balspelplaats waarvan de tribunes niet meer bestaan, en een groot aantal zuilen, bogen en platforms. Andere piramiden in dit bijzondere complex zijn de Cuadrángulo de las Monjas, Palacio del Gobernador, Casa de las Palomas en de Casa de las Tortugas.

mexico-leuke-bezienswaardigheden-hoogtepunten-toerisme2. Teotihuacán

Teotihuacán ligt ongeveer vijftig kilometer ten noordoosten van Mexico-Stad en is één van de belangrijkste tempelruïnes in de wereld. Het is gebouwd rond 1500 voor Christus door onbekende volkeren, maar werd naderhand door de Azteken overgenomen als hun eigen religieus centrum. De Azteken waren zo onder de indruk van de bouwwerken dat ze dachten dat het de geboorteplaats was van hun goden.3. Cobá

Cobá, op het Mexicaanse schiereiland Yucatan, was ooit één van de belangrijkste steden van de Maya’s, voordat het om onbekende redenen verlaten werd vlak voor de komst van de Spanjaarden in de 16de eeuw. De piramide Nohoch Mul is de grootste op het Mexicaanse schiereiland Yucatan en een van de weinige die nu nog beklommen kan worden. De ruïnes van Cobá liggen ongeveer 40 kilometer van de Caribische kust, ongeveer halverwege Valladolid en Tulum. De naam Cobá verwijst zowel naar de Maya ruïnes als naar het aangrenzende dorp, waar toeristen restaurants en hotels voor hun verblijf vinden.

mexico-vakantie-plekken-klimaat-bezienswaardigheden4. Chichén Itzá

Chichén Itzá, op het Mexicaanse schiereiland Yucatan, is de best bewaarde Maya-stad. Het staat sinds 1988 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. In 2007 werd de Kukulkan piramide die er staat uitgeroepen tot één van de nieuwe Zeven Wereldwonderen. Een andere bekend beeld van Chichén Itzá is de trappiramide El Castillo die tot in de 13e eeuw gebruikt werd door de Maya’s. Als je later op de dag gaat, dan kun je ook genieten van mystieke lichtshows in dit machtige tempelcomplex.

mexico-hoogtepunten-bezienswaardigheden-mooie-plekken5. Tulum

In tegenstelling tot de meeste andere Mayasteden ligt Tulum, op het meest oostelijke puntje van Mexico, direct aan zee. Tulum (“Muur”) werd door de Maya’s in de 13de eeuw gebouwd en wordt gekenmerkt door zijn bijzondere ligging aan de Riviera Maya, een kuststrook in de deelstaat Quintana Roo. Eén van de belangrijkste gebouwen is het Castillo (“Kasteel”). Het is het hoogste gebouw in Tulum en biedt een prachtig uitzicht op de Caribische kust.

Andere beroemde gebouwen in Tulum zijn de Tempel van de Dalende God, die zijn naam ontleent aan het beeld van de bijengod in het fries op het dak, de Tempel met Fresco’s met talrijke afbeeldingen van verschillende dieren en goden, en de Tempel van de Wind.

mexico-highlights-tulum6. Monte Albán

Rond 700 lag de hoofdstad van de Zapoteken op de geërodeerde top van Monte Albán. De oudste delen van de stad zijn zo oud als 500 voor Christus Monte Albán (“Witte Berg”) ligt in de Mexicaanse deelstaat Oaxaca, ongeveer 10 kilometer van de hoofdstad Oaxaca de Juárez, en is één van onze top attracties van Mexico, midden in het Sierra Madre del Sur gebergte op ongeveer 2000 meter boven de zeespiegel. De ruïnes op Monte Albán staan sinds 1987 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

mexico-toeristische-attracties-informatie-tips7. Popocatepetl

De Popocatepetl (“Rokende Berg”) vulkaan ligt in centraal Mexico in de staat Estado de México en behoort tot de beroemdste en mooiste bergen ter wereld. Met zijn bijna 5.500 meter is het de hoogste vulkaan in Noord-Amerika en de op één na hoogste berg in Mexico, die regelmatig as en gas verscheidene kilometers de atmosfeer in spuwt.

De vulkaan is vooral ook bekend door de vele kloosters die rondom voet gebouwd zijn. Deze staan sinds 1994 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Ze werden met regelmatige tussenpozen gebouwd om de inheemse bevolking na hun verovering tot het christendom te bekeren.

mexico-wat-doen-zien-leuke-dingen8. Cenote Dos Ojos

De Dos Ojos is één van de vele onderwater-grottenstelsels in Mexico en is een absoluut onvergetelijke ervaring voor grotduikers. Alleen al in de staat Quintana Roo bedraagt de totale lengte van de onderzochte grotten ongeveer 1.000 kilometer. Dos Ojos betekent “Twee Ogen” en is enorm populair bij duikers, Deze bezienswaardigheid in Mexico verenigt meer dan 25 onderwatergrotten met een lengte van iets meer dan 80 km. Er zijn korte routes voor dagtoeristen en speciale tours onder begeleiding om grotere delen van deze Cenote te ontdekken.

mexico-vakantie-duiken-snorkelen-informatie9. La Huasteca Potosina

Mexico heeft veel indrukwekkendste natuurschoon, zeker in de centrale hooglanden. De La Huasteca Potosina regio is goed bedeeld en trekt jaarlijks heel veel avontuurlijke toeristen. Hier vind je bijvoorbeeld de 300 meter brede Tamul waterval die op spectaculaire wijze meer dan 100 meter naar beneden stort. Ook de Cascada de Micos en vele andere geweldige watervallen zijn een bezoekje meer dan waard.

Veel toeristen komen naar La Huasteca Potosina om te raften, hiken, zwemmen en duiken. Dat laatste wordt veel gedaan in de Laguna de la Media Luna, welke gevoed wordt door thermale bronnen en een mysterieus onderwaterlandschap heeft. Je kunt tours boeken vanuit San Luis Potosi of hier met je eigen voertuig naar toe reizen.10. Cenote Ik-Kil

Ik-Kil is één van de beroemdste cenotes van Mexico. Onder het spectaculaire decor van bijna 20 meter hoge kliffen nemen elke dag zo’n honderd bezoekers een verfrissende duik. De beroemde Cenote Ik-Kil ligt op het schiereiland Yucatan in Mexico, ongeveer 3 km van Chichén Itzá en maakt deel uit van een gigantisch onderwater-grottenstelsel. Het cirkelvormige gat in de grond heeft een diepte van 17 meter en heeft een diepte van meer dan 45 meter. Honderden mensen plonzen hier elke dag rond onder de prachtige achtergrond van het natuurlijke zwembad.

Naast deze bekende cenote, heeft Mexico veel meer van deze bijzondere zwemplekken. Deze zijn minder bekend maar wel een stuk rustiger. Via een gids of hotelmedewerker kan je achterhalen welke cenotes in de buurt liggen.

mexico-vakantie-tips-bezienswaardigheden-zwemmen11. Laguna Bacalar

De meer dan 40 kilometer lange paradijselijke lagune van Bacalar ligt aan de zuidkant van de Riviera Maya en wordt ook wel het meer van de zeven kleuren genoemd. Door de ontmoeting van zout en zoet water ontstaat in de lagune een schouwspel van verschillende lichtgevende tinten. De tinten turkoois en blauw die door het kristalheldere water ontstaan zijn ongelooflijk.

De paradijselijke flair van het panorama wordt nog versterkt door het witte zand, de ontelbare tropische vissen, watervogels, apen en toekans. Je hebt gewoon het gevoel dat je aan de Caribische kust bent.

Dit op één na grootste zoetwatermeer van Mexico is ook niet zo druk als de rest van de Riviera Maya, behalve in juli en augustus. Dan is het een populaire bestemming voor Mexicaanse gezinnen. Het schilderachtige dorpje wordt steeds meer bevolkt door senioren die de Bacalar Lagune als hun bejaardentehuis hebben gekozen.12. Drijvende tuinen van Xochimilco

De drijvende tuinen van Xochimilco werden in de 14de eeuw door de Azteken aangelegd in het Texcocomeer om hun hoofdstad Tenochtitlán van voedsel te voorzien. Tegenwoordig wordt het idyllische park door de UNESCO beschermd en is het een populaire bestemming. Xochimilco is één van de 16 districten van de Mexicaanse hoofdstad Mexico-Stad met ongeveer 400.000 inwoners en ligt ongeveer 20 km ten zuiden van het stadscentrum.

mexico-leuke-dingen-doen-zien-toerisme

 

 

13. Ruïnes van Palenque
Verscholen in de zuidelijke jungle, ligt één van de mooiste tempelcomplexen van Mexico. Het zijn de ruïnes van Palenque. Je kunt er genieten van de combinatie van historische Maya-bouwwerken, de omliggende jungle, watervallen, grotten en tropische dieren.

mexico-wat-te-doen14. Six Flags Mexico

Je zal het in een land als Mexico niet zo snel verwachten, maar ook hier heb je een Six Flags pretpark. Het ligt aan de rand van hoofdstad Mexico stad. Je kunt er genieten van vele attracties waaronder meerdere spectaculaire achtbanen. Het pretpark kan een leuke afwisseling bieden tijdens je vakantie. Zeker wanneer je reist met kinderen.15. Eco-thema park Xcaret

In de buurt van de populaire badplaats Playa del Carmen, ligt een eco-themapark. Het is een soort combinatie tussen een dierentuin, natuurgebied en een pretpark. Je kunt er genieten van allerlei natuurlijke bezienswaardigheden. Zo kan je bijvoorbeeld een wandeling maken door het vogelreservaat en de vlindertuin. Maar er is ook een aquarium waar je het plaatselijke onderwaterleven kan zien. Compleet met koraal en dieren zoals roggen en haaien.

Je kan ook sportieve dingen in het park gaan doen. Zoals zwemmen en snorkelen in ondergrondse rivieren in grotten. Daarnaast kan je ook zwemmen met dieren zoals dolfijnen, haaien en roggen.

Na al deze actie kan je gaan luieren op één van de stranden. Of de historische Maya bouwwerken bekijken die her en der staan. Verder zijn er meerdere winkels, restaurants en zelfs shows. De toegangsprijs is hoog maar dan ben je ook wel zeker een hele dag zoet.16. Zilverdorp Taxo

Op ongeveer 100 kilometer afstand van Mexico stad, ligt het zilverdorp Taxo. In de 18e eeuw werd hier een grote hoeveelheid zilver in de grond gevonden. Sindsdien werd de winning van zilver er de belangrijkste bezigheid en werd het dorp bekend als de zilverplaats van Mexico.

Tegenwoordig is de zilvermijnbouw flink afgenomen. Desondanks wordt er nog zilver gesmeed en kan je er allerlei zilveren voorwerpen kopen. Maar je kunt ook koloniale barokke bouwwerken gaan bekijken en genieten van de uitzichten. Het dorp ligt namelijk boven op een berg.

mexico-mooiste-bezienswaardigheden-tips17. Walvissen spotten

Je zal het niet echt verwachten bij een land als Mexico, maar je kunt er ook walvissen gaan spotten. In het najaar trekken er namelijk langs de westkust op weg naar het warmere zuiden. Met name bij het meest zuidelijke punt, Baja California. De enorme dieren zijn een indrukwekkende bezienswaardigheid, zeker wanneer je ze vanaf dichtbij kan zien. Dit mag echter alleen via officiële organisaties dus op tijd een plek reserveren kan verstandig zijn.18. Jungletochten

Veel toeristen bezoeken Mexico vooral als bestemming voor een strandvakantie. Maar er komen ook steeds meer andere mogelijkheden. Bijvoorbeeld voor het ontdekken van de jungle. Je kunt de bijzondere natuurgebieden gaan ontdekken met een plaatselijke gids. Dat kan lopend maar ook met een vervoersmiddel zoals een auto of een boot. Een dagje jungle kan een indrukwekkende ervaring zijn en een leuke afwisseling met de vakantiedagen op het strand.

mexico-vakantiebestemmingen-wat-doen-zien19. Tequila distilleerderij

Het glaasje Tequila vindt zijn oorsprong in Mexico. Benieuwd naar het drankje? Dan kan je een bezoek brengen aan één van de distilleerderijen. Vaak is er een soort mini museum ingericht en kan je een proeverij gaan doen. Met name in de staat Jalisco zijn meerdere distilleerderijen. Bij je hotel of een toeristisch informatiepunt, kan je de dichtstbijzijnde openbare stokerijen vinden.20. Ervaar de woestijnen

Wil je eens ervaren hoe het is om door een woestijn te lopen? Ook daarvoor zit je in Mexico goed. Het land heeft namelijk niet alleen jungle. In het noorden liggen namelijk meerdere woestijnen, zoals in de Sonora en Chihuahua woestijn en op het schierland Baja California. De woestijnen bestaan niet alleen uit zandduinen maar zijn een combinatie van bijzondere rotsformaties, planten zoals cactussen en bergen.

mexico-hoogtepunten-highlights21. De Mexicaanse stranden

Wanneer je een vakantie boekt naar Mexico, zal je zien dat veel hotels in de buurt van de mooie stranden staan. Tenzij je kiest voor een rondreis of een stedentrip naar bijvoorbeeld Mexico stad.
Bekende badplaatsen zijn bijvoorbeeld Playa del Carmen, Cancun, Isla Mujeres en Isla Holbox. Je kunt er genieten van zon, zee en prachtige stranden. Maar veel toeristen gaan ook leuke dingen in de binnenlanden doen. Meestal tijdens excursies zodat ze niet zelf de juiste route naar de highlights te hoeven zoeken.

mexico-vakantie-leuke-gebieden-bestemmingen

 

Zoals je hebt kunnen zien, zijn er allerlei leuke dingen te zien en doen in Mexico. Hieronder kan je ter inspiratie alvast allerlei Mexicaanse vakanties bekijken.

Tip: mis ook zeker niet de handige pagina over de mooiste plekken in Mexico. Of bekijk de pagina over extra luxe reizen naar Mexico.

Of bekijk informatiepagina’s over populaire bestemmingen zoals Cancun of het veelzijdige Yucatan.

 

Via de bovenstaande links kom je rechtstreeks op de websites van goede reisorganisaties en vind je direct de overzichten van vakanties per Mexicaans gebied. Ook vind je hier meer informatie en foto’s.

© 2024 SuggestMe.com