costa-rica-vakantie-tips

Wat te doen in Costa Rica? De leukste bezienswaardigheden

Costa Rica, het kleine Midden-Amerikaanse land tussen de Atlantische Oceaan en de Stille Oceaan, staat vooral bekend om zijn vuurspuwende vulkanen en adembenemende natuur. In de ongeveer 30 nationale parken van Costa Rica kun je het regenwoud letterlijk van dichtbij meemaken. Ter afwisseling kun je een van de zomerse stranden bezoeken of cultuur opsnuiven in één van de steden in Costa Rica.

Ontdek wat je kan gaan doen tijdens je vakantie dankzij dit overzicht van de mooiste bezienswaardigheden in Costa Rica.

1. Nationaal park Manuel Antonio
Manuel Antonio Nationaal Park ligt aan de zuidkust van Costa Rica. Het is een van de meest populaire nationale parken in Costa Rica vanwege de exotische regenwoud vegetatie, de beeldschone stranden en de uiterst betrouwbare tropische dieren in het wild. Niet alleen de palmbossen van de Pacifische kust maken deel uit van het nationale park, maar ook twaalf kleine eilanden en de omringende zee. Het duurt ongeveer vier uur met de bus vanuit de hoofdstad San José om bij dit populaire Nationale Park in Costa Rica aan te komen.

Het getjilp en gekrijs van meer dan driehonderd soorten exotische vogels vult de lucht, met toekans en pelikanen als de grootste. In het Manuel Antonio National Park leven meer dan honderd soorten zoogdieren, die in de loop van de tijd allemaal hun angst voor mensen hebben verloren. Gordeldieren, neusberen, wasberen, luiaards en kapucijnapen scharrelen in de bossen en zijn niet bang om de ene of de andere bezoeker van dichtbij te ontmoeten.

Er leven ook veel reptielen in het nationale park, bijna alle soorten die voorkomen aan de Pacifische kust van Costa Rica zijn daar vertegenwoordigd. De meest spectaculaire bezienswaardigheden zijn zonder meer de gigantische zwarte leguanen, die hier zonder veel moeite in hun natuurlijke omgeving te bewonderen zijn.

Ook de onderwaterwereld van het Manuel Antonio National Park laat niets te wensen over. Op verschillende openbare stranden kun je snorkelen en duiken en op die manier de kleurrijke onderwaterwereld van Costa Rica vol tropische vissen, waaronder pijlstaartroggen en rifhaaien ontdekken.

costa-rica-bezienswaardigheden-mooie-plekken2. Cocos Island

Het mooie Cocos Island ligt in de Pacifische Oceaan voor de kust van Costa Rica. Het onbewoonde eiland, dicht begroeid met regenwoud, was vroeger een populaire schuilplaats voor piraten, waardoor Cocos Island de reputatie kreeg van een schateiland. Talloze zeevogels zwermen rond het eiland, maar vooral onder het wateroppervlak is het interessant. De koraalriffen worden bevolkt door krabben, sponzen, hamerhaaien, walvis- en rifhaaien, roggen en een verscheidenheid aan tropische vissen.

Tegenwoordig kan het eiland voor de kust van Costa Rica overdag door toeristen worden bezocht en staat bekend om zijn om zijn adembenemende duikplekken. Haaien, roggen en schildpadden kunnen hier zelfs worden gespot door snorkelaars. Duikers gaan tot verre dieptes in een van de vele kloven tot 4 km diep. Wie liever het hoofd boven water houdt, zal blij zijn met de kleine watervallen waar je een duik kunt nemen, de steile wandelpaden naar spectaculaire uitzichtpunten en de ongelooflijke verscheidenheid aan exotische planten.3. Poas vulkaan

De Poas vulkaan is een extreem populaire Costa Ricaanse attractie, aangezien de op een na grootste vulkanische krater ter wereld is en zich op korte rijafstand van hoofdstad San José bevindt. De krater kan met de auto, of met een bus, over een verharde weg worden bereikt. De nu slapende vulkaan had zijn laatste grote uitbarsting in 1952, toen de berg as en rook tot 8 km hoog de atmosfeer in slingerde.

Bij de ingang van het park is er een informatiecentrum met een kleine cafetaria en een museum over vulkanisme, evenals een tentoonstelling over insecten. Op de anderhalf uur durende tocht naar de top slingert de verharde weg zich eerst door idyllische koffieplantages van Costa Rica en dichte nevelwouden, totdat de gevarieerde vegetatie langzaam uitdunt en het dichte nevelwoud moet wijken voor een dor landschap van as en puin.

Aangekomen op de top is de krater ongeveer 300 meter diep en heeft een diameter van 1,5 km. Op de bodem ligt een heldergroen kratermeer, de Laguna Caliente, met een pH onder de 1, waardoor het een van de zuurste kratermeren ter wereld is. Zwaveldampen die uit de krater blijven opstijgen, maken deze plek tot een uiterst onherbergzame plek. De vulkanische gassen verhinderen elke plantengroei.

costa-rica-mooiste-plaatsen-plekken4. Nationaal park Braulio Carrillo

Het Braulio Carrillo National Park ligt slechts 30 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad van Costa Rica en biedt zijn bezoekers wandelingen op spectaculaire jungle paden. De wandelpaden leiden langs schuimende rivieren, diepe kloven, brullende watervallen, mistige bossen met lianen, reuze varens en bomen met gigantische bladeren. Tussendoor fladderen vlinders en krijsen verschillende dieren. Er leven honderden soorten vogels, meer dan vijftig soorten slangen en heel veel grote zoogdieren zoals jaguars, tapirs, miereneters en poema’s.

Een unieke ervaring is zeker een ritje met de regenwoud kabelbaan, de Rainforest Aerial Tram, waarbij passagiers in kleine donkergroene gondels 2.5 km lang op 50 meter hoogte door het dichte gebladerte van het regenwoud zweven en de exotische bosdieren in de weelderige boomtoppen van dichtbij kunnen bewonderen. Als je geluk hebt, kun je een glimp opvangen van de kleurrijke Quetzal, de vogel van de goden.5. Malpais

Het Malpais gebied, gelegen in Costa Rica op de zuidpunt van het schiereiland Nicoya, biedt de meest spectaculaire stranden van Costa Rica. Zowel surfers als snorkelaars komen aan hun trekken in dit vakantieparadijs. De kusten zijn omzoomd met palmbomen en worden onderbroken door bizarre rotsformaties. De omliggende met jungle bedekte heuvels wemelen van vogels en insecten. Hoewel de infrastructuur nog niet erg ontwikkeld is, kun je het ene of het andere luxehotel vinden in het bedwelmende kustlandschap van Nicoya.

Surfers van over de hele wereld ontdekten dit stukje paradijs. Playa Carmen in de buurt van Malpais is de perfecte plek voor een unieke surfervaring bij zonsondergang. Door het gebrek aan massatoerisme zijn er nog enkele afgelegen stranden waar surfers hun golven helemaal voor zichzelf hebben. Voor snorkelaars is Playa Suecos een top bestemming. De rotsachtige kustlijn is de thuisbasis van vele tropische vissen die dicht bij de kust te zien zijn.

costa-rica-stranden-bezienswaardigheden-tips6. Irazú vulkaan

Met 3.432 meter is de berg Irazú de hoogste van de zes actieve vulkanen van Costa Rica. De machtige berg ligt bijna precies in het midden van het land en dankt zijn naam aan de Indiase taal, Irazú betekent “rommelende berg”. Drie van de vier kraters zijn gemakkelijk te bereiken. In de hoofdkrater bevindt zich een heldergroen zwavelmeer, een populaire foto achtergrond voor bezoekers.

De Irazú krater is relatief gemakkelijk te bereiken. Vanaf Carthago, dat aan de voet van de vulkaan ligt, leidt een 30 kilometer lange weg naar de grootste krater, je kunt tot een paar honderd meter dicht bij komen met de auto. Op de weg naar boven is het fantastische uitzicht op de vallei een constante metgezel. Als het weer het toelaat, biedt het uitkijkpunt Cerro Alto Grande een unieke kans om zowel de Atlantische Oceaan als de Stille Oceaan te zien.

costa-rica-mooiste-bezienswaardigheden-plekken7. Nationaal park Rincón de la Vieja

Het Rincon de la Vieja National Park, gelegen in het Caribische deel van Costa Rica, is vernoemd naar zijn slapende vulkaan. Tussen de weelderige vegetatie zones kom je overal vulkanische activiteit tegen zoals geisers en borrelende modderpoelen. De Rincon de la Vieja is bijna 1.900 meter hoog en een zogenaamde slapende vulkaan die in 1998 voor het laatst is uitgebarsten. In de vulkanische krater is tegenwoordig een giftig groen, zuur meer te zien met een watertemperatuur tot 90 °C.

De vulkanische activiteit onder het oppervlak van deze regio van Costa Rica maakt het park juist zo interessant. Naast de meest uiteenlopende vegetatiezones van het regenwoud in het noorden tot het droge bos in het zuiden, zijn er ook naar zwavel ruikende stoomgaten, water spuwende geisers en kokende modder vijvers te bezoeken. Jaguars, poema’s, gordeldieren, miereneters, luiaards, apen en tapirs zwerven rond tussen de warmwaterbronnen en dichte begroeiing.

costa-rica-vakantie-gebieden-plekken8. Cahuita

De naam Cahuita in Limón, de meest zuidoostelijke provincie van Costa Rica, duidt zowel een dorp als een nationaal park en een strand aan. Alle drie de bestemmingen zijn ideale plekken om tot rust te komen en te genieten van de Caribische flair. Cahuita wordt beschouwd als het centrum voor het backpack toerisme van Costa Rica en wordt dan ook overspoeld met bezoekers van over de hele wereld. Kleine hotels, bezoekerscentra, souvenirwinkels, restaurants, bars en cafés evenals talloze touroperators bieden alles wat het hart van een vakantieganger begeert.

Playa Cahuita is een wit zandstrand dat zo van Instagram komt. Onderbroken door kleine rotsen en omzoomd met palmbomen, biedt het een prachtig decor om te zonnebaden en te ontspannen. Voor de kust ligt het langste koraalrif van Costa Rica, dat snorkelaars en duikers een spectaculaire onderwaterwereld biedt van kleurrijke tropische vissen, zee-egels en zeeschildpadden.

Het Cahuita National Park bestaat uit tropisch regenwoud, prachtige stranden en mangrovemoerassen en biedt een verscheidenheid aan dieren en planten beschutting. Kleurrijke vogels en krijsende apen bevolken de boomtoppen, vlinders fladderen rond bezoekers, mieren rennen rond met hun bladeren en bizarre leguanen, basilisken en andere gigantische hagedissen steken de wandelpaden over.

costa-rica-leuke-dingen-doen-zien9. Schildpadden spotten

De schattige zeeschildpadden zijn op veel stranden van Costa Rica te zien. Van een veilige afstand en zonder de schildpadden te storen, kun je tijdens rondleidingen live ervaren hoe de dieren voorzichtig hun eieren op het strand leggen en terug de zee in rennen. Bezoeken aan schildpadden reservaten zijn dan ook een must voor een vakantie in Costa Rica. Het is een zeer speciale ervaring die je niet snel zult vergeten, zeker voor kinderen.10. Indianen stammen

Benieuwd naar de authentieke cultuur van Costa Rica? Dan zou je bijvoorbeeld een echte indianenstam kunnen bezoeken. In de binnenlanden leven nog meerdere van deze stammen. Ze leven van landbouw en zijn vrijwel geheel zelfvoorzienend. Vaak levert een bezoek een flinke cultuurshock op voor ons westerlingen. Daarom kan het een interessant uitje zijn om tijdens je vakantie te gaan doen.

De Bribri indianen kunnen worden bezocht met een gids. Deze verzorgd ook de communicatie en geeft je extra informatie. Tijdens je bezoek kan je onder ander zien hoe men leeft en woont.

costa-rica-mooiste-bezienswaardigheden11. La Fortuna waterval

In het centrale noorden van het land, ligt het plaatsje La Fortuna. Vooral bekend van de Arenal vulkaan. Eén van de bekendste bezienswaardigheden in Costa Rica. Maar bij het plaatsje ligt ook de La Fortuna waterval. Het water stroomt vanaf een hoogte van 70 meter, in een mooi meertje. Een indrukwekkend gezicht door de grote watermassa.
Leuk extra-tje; in het meertje kan je leuk zwemmen. Door de waterval is het een extra bijzondere zwemplek.

In de buurt liggen echter meer mooie watervallen. Deze zou je kunnen combineren tijdens een wandeling. In het gezellige dorpje vind je meer informatie, zoals wandelroutes.

costa-rica-mooie-hoogtepunten12. El Arenal vulkaan

Bij het gezellige plaats La Fortuna ligt een letterlijk hoogtepunt van het land; de El Arenal vulkaan. Het is één van de meest actieve vulkanen ter wereld. Desondanks kunnen toeristen het bezoeken. Een populaire activiteit dankzij de mooie omliggende natuur. Door de hoogte van de vulkaan, wordt de rand van de krater maar weinig bezocht. Wel heb je vanuit de omliggende natuur, mooie uitzichten op de vulkaan.

Ook kan er je er warmwaterbronnen bezoeken en wandelingen maken over afwisselende routes. Onderweg kan je bijvoorbeeld over bruggetjes, langs watervallen, over touwbruggen en langs een rivier komen. Verder kan je uiteraard allerlei dieren spotten.

costa-rica-toeristische-attracties-tips13. Venado Grotten

In de buurt van de Arenal vulkaan kan je nog meer leuke dingen gaan doen. Zoals de Venado grotten bezoeken. Een grottenstelsel dat je met een gids van binnen kan gaan bekijken. Onderweg kom je onder andere langs bijzondere rotsformaties en langs vleermuis kolonies.14. Crocodile bridge

Kom je tijdens een roadtrip door het land, langs de centrale plaatsen Jaco of Manuel Antonio? Dan kom je waarschijnlijk over de Crocodile bridge. Een brug over de Tarcoles rivier waar vele krokodillen leven. Vanaf de brug heb je mooie uitzichten op de dieren.

costa-rica-wat-te-doen15. Walvissen spotten

Tijdens je reis door Costa Rica kan je allerlei tropische dieren verwachten, maar walvissen had je waarschijnlijk niet echt verwacht. Toch kan je die ook gaan bekijken. De enorme dieren leven namelijk bij de westkust. Vanuit verschillende kustplaatsen kan je een walvisexcursie gaan doen. Met name in de wintermaanden en de eerste periode van het voorjaar, zijn de dieren actief in het gebied.16. Frog’s heaven

Costa Rica staat onder andere bekend om de vele kikkersoorten. Ben je wel eens benieuwd naar de bijzondere soorten die er leven? Dan kan je een bezoekje brengen aan Frog’s Heaven. Een bedrijf dat zorgt dat je verschillende soorten kikkers kunt zien. Tijdens wandeling zoekt de gids de kikkers of men zoekt de kikkers voor je aankomst.

Het bedrijf biedt ook nachtelijke excursies aan waarbij je met een gids, dieren zoals slangen en tarantula’s gaat bekijken in de jungle. Het kan een leuk idee zijn wanneer je wat spannends wilt gaan doen.

Je vindt Frog’s Heaven in het noord oostelijk binnenland bij het dorpje Horquetas.

costa-rica-wat-doen-highlights17. Ziplinepark

Wil je toch liever iets anders spannends gaan doen? Dan kan je ook kiezen voor het ziplinepark. Hier kan je langs lange stalenkabels naar beneden zoeven. Je vindt er de langste ziplines van Latijns Amerika. Zo is de langste kabel maar liefst een kilometer lang! Ook kan je dankzij de Tarzan Swing een flinke slinger door de lucht maken.
Je vindt het Extremo Park bij de noordelijke plaats Monteverde.18. Monteverde

Het plaats Monteverde is vrij bekend in Costa Rica. Er zijn namelijk verschillende bezienswaardigheden en leuke dingen te doen. Naast het grote ziplinepark, is er namelijk ook een lange touwbrug. Deze loopt midden door bijzondere nevelwoud. Verder kan je de orchideeëntuin, vlindertuin en het opvangcentrum voor luiaards bezoeken.

Ten slotte kan je er mooie wandelingen maken door het natuurgebied. Onderweg kan je allerlei planten en dieren bekijken.

costa-rica-wat-doen-zien

 

Zoals je hebt kunnen zien, zijn er allerlei leuke dingen te zien en doen in Costa Rica. Hieronder kan je ter inspiratie alvast allerlei vakanties bekijken.

Tip: mis ook zeker niet de handige pagina over de mooiste plekken in Costa Rica.

 

Via de bovenstaande links kom je rechtstreeks op de websites van goede reisorganisaties en vind je direct de overzichten van vakanties per gebied. Ook vind je hier meer informatie en foto’s.

© 2024 SuggestMe.com