Dankzij de veelzijdigheid van Duitsland, is het voor veel mensen een geschikt vakantieland. Maar het is ook een groot land, waardoor het soms lastig is om leuke plekken en vakantiegebieden te kiezen. Om je te helpen, vind je hier een handig overzicht van mooie vakantiegebieden per regio en allerlei leuke bezienswaardigheden.

plaatsen-duitsland-cochem

 

Leuke vakantiebestemmingen in Noord Duitsland

We beginnen bij het kustgebied in het noorden van het land. Een afwisselend gebied dat zelfs aan drie zeeën grenst. De Waddenzee, Noordzee en Oostzee. De noordelijke helft van het land is verdeeld in drie deelstaten; Nedersaksen, Sleeswijk-Holstein en Mecklenburg- Voor-Pommeren. Alle drie gebieden liggen in het noorden, maar zijn toch behoorlijk verschillend.

Nedersaksen
Het meest westelijke gedeelte bij de grens met de Nederland, is Nedersaksen. Een afwisselende gebied dat grenst aan de Waddenzee en de Noordzee. Ook Waddeneilanden zoals Borkum, Juist, Norderney, Langeoog, Spiekeroog en Wangerooge horen hier bij. Deze Duitse Waddeneilanden kunnen een goede tip zijn voor een leuk weekendje weg of dagje uit. Verder bestaat het noordelijke gedeelte vooral uit landerijen met kleinere (kust)plaatsen.

Meer landinwaarts heeft Nedersaksen leuke bestemmingen in de vorm van steden zoals Hannover en Bremen. Maar ook mooie natuurgebieden met heuvels en meren kan je er bezoeken. Zoals de populaire Harz en de kleurrijke Lüneburger Heide.

duitsland-vakantiebestemmingen-bezienswaardigheden-leuke-gebiedenSleeswijk-Holstein

Het middelste en tevens meest noordelijke gedeelte van Duitsland, grenst aan Denemarken en aan de Noordzee en Oostzee. Je kunt er genieten van kustgebieden met lange zandstranden, gezellige kustplaatsen en bewoonde en onbewoonde eilanden. Je kunt bijvoorbeeld een dagje uit naar de Waddenzee eilanden Amrum en Sylt. Opvallend, het “eiland” Sylt is met een dam aan het vasteland verbonden.

Het centrale gedeelte van de deelstaat Sleeswijk-Holstein is een afwisseling van vlakke en heuvelige gebieden. Daarbij liggen verdeeld door het gebied meerdere grote meren in bosgebieden. Fijne vakantieplekken voor liefhebbers van rust.

Toe aan wat gezellige drukte? Dan kan je bijvoorbeeld een dagje naar havenstad Kiel. Een levendige stad met een grote haven en veel winkels. Of kies voor een stad als Flensburg waar je je al in Denemarken waant. Ook het sfeervolle Lübeck is een goede tip voor liefhebbers van een dagje stad. Ten slotte kan havenstad Hamburg een leuk idee zijn. Het is de grootste stad van de regio en heeft een historisch centrum dat een bezoek de moeite waard is.

duitsland-leuke-gebieden-bestemmingen-vakantie-hoogtepunten

LübeckMecklenburg-Voor-Pommeren

Het oostelijke gedeelte van de deelstaat grenst aan de Oostzee. Deze binnenzee staat bekend om het rustige water. Mede hierdoor zijn aan de oostkust diverse mooie zandstranden te vinden met allerlei voorzieningen. Dit kustgebied heeft ook de meeste zonuren van Duitsland.

Ook zijn er allerlei bezienswaardigheden zoals musea, badplaatsen, kastelen, pretpark Hansapark en dierentuinen. Ook het eiland eiland Rügen is populair dankzij de krijtrotsen en mooie stranden. Meer informatie vind je op de pagina over leuke plekken op Rügen.

rugen-krijtrotsen-duitsland

 

Mooie vakantiegebieden in Oost Duitsland

Bij veel mensen staat het oosten van het land, bekend als grauw en ongezellig. Dit beeld is mede ontstaan door de saaie gebouwen die afkomstig zijn uit de tijd van de Koude Oorlog. Tegenwoordig heeft het oosten echter ook genoeg mooie kanten.

Berlijn
Zoals bijvoorbeeld hoofdstad Berlijn. Een enorme stad met in het centrum allerlei historische overblijfselen. Met name uit de tijd dat de stad was opgesplitst door de Berlijnse Muur tijdens de Koude Oorlog. Tegenwoordig kan je nog een stukje van deze roemruchte muur bekijken. Ook zijn er allerlei andere (historische) bezienswaardigheden, musea en ander vermaak. Een stedentrip is de stad dan ook zeker waard. Veel toeristen kiezen daarbij voor de hogesnelheidstrein of het vliegtuig als vervoersmiddel.

Allerlei extra toeristische informatie vind je via de volgende link op de pagina over: mooie plekken in Berlijn.

berlijn-leuke-dingen-mooie-plekken-stedentripRivier de Elbe

In het oosten van het land vind je ook de rustige natuurgebieden langs rivier de Elbe. Deze lange rivier stroomt vanuit Tsjechië door een heuvelachtig landschap naar het noorden om daar uiteindelijk bij Hamburg in de Noordzee te eindigen. Een kronkelende route met onderweg heuvels, sfeervolle dorpen en steden zoals Dresden, Wittenberg en Maagdenburg. Langs de rivier kan ook mooi gefietst worden dankzij de mooi begroeide heuvels.De heuvels van de Harz

Een populair vakantiegebied is de Harz. Een gebied dat bestaat uit heuvels vol dennenbossen en meren. Ook liggen er sfeervolle dorpjes en zijn er allerlei activiteiten te doen. Met name onder wandelaars en mountainbikers is de Harz een populaire bestemming in Duitsland. Maar voor mooie uitzichten hoef je niet persé te wandelen of fietsen. Je kunt ook kiezen voor één van de kabelbanen of de stoomtrein die je eenvoudig naar de hoogste berg van het gebied brengt.

Naast de mooie natuur, biedt de Harz ook bezienswaardigheden zoals het Miniatuurpark in Wernigerode, mijnmuseum Rammelsberg, stuwdam Rappbodetalsperre, grotwoningen en gezellige plaatsen als Goslar, Bad Harzburg en Wernigerode.

Allerlei extra toeristische informatie vind je via de volgende link op de pagina over: leuke plekken in de Harz.

vakantiegebieden-bestemmingen-duitsland-informatieDeelstaat Saksen

In het zuidelijke gedeelte van oost Duitsland, ligt de deelstaat Saksen langs de grens met Tsjechië. Het is een heuvelig gebied dat bestaat uit bossen in het zuiden, rivier de Elbe in het centrale gedeelte en grote heidevelden in het noorden. Met name het Ertsgebergte en Nationaal Park de Saksische Schweiz, zijn populaire streken. Met name dankzij de vol begroeide bergen met de bijzondere rotsformaties.
Naast de mooie natuur van deelstaat Saksen, kunnen ook steden zoals Dresden, Görlitz en Leipzig leuk zijn voor een dagje uit. Het historische gedeelte van het centrum van Dresden staat zelfs bekend als één van de mooiste van Europa.

Verder biedt Saksen bezienswaardigheden zoals Vesting Königstein, wijnvelden, musea, zilvermijnen en vele wandel- en fietsroutes. Daarnaast kan je natuurlijk een dagje uit naar buurland Tsjechië.

mooie-vakantiebestemmingen-duitsland-gebiedenDeelstaat Thüringen

De deelstaat Thüringen ligt in het midden van Duitsland en is qua natuur een afwisselend gebied. Je vindt er namelijk vlakke gebieden maar ook heuvelachtige vulkanische gebergtes. Dankzij de vele fiets- en wandelroutes kan je de mooie natuur eenvoudig gaan ontdekken.

Wat ook leuk is om te gaan ontdekken, zijn steden zoals Erfurt en het cultuurhistorische Weimar. Erfurt is de op één na oudste stad van Duitsland, dat nog goed te zien is aan het mooie middeleeuwse centrum.
Thüringen biedt verder allerlei bezienswaardigheden zoals musea, de mooie dierentuin in Erfurt, tropisch zwembad Waikiki Badewelt, voormalig concentratiekamp Buchenwald, kastelen en watervallen.
Dankzij de centrale ligging in het midden van Duitsland, kan je een vakantie in Thüringen ook handig combineren met enkele dagen in de Harz of het Sauerland.

vakantie-duitsland-zomer-herfst-winter-informatie

 

ANWB Camping – Zoek en boek meer dan 9000 campings in 27 landen

 

Mooie gebieden in het westen van Duitsland

Een vakantie in het westen van land kan praktisch zijn doordat deze regio’s het dichtste bij Nederland liggen. Zeker wanneer je kiest voor een kortere vakantie. De volgende vakantiebestemmingen liggen in dit gebied.

Het Ruhrgebied
Langs de grens met de Nederlandse provincies Overijssel, Gelderland en Limburg ligt het Ruhrgebied. Onder veel mensen met name bekend als stedelijk gebied met een relatief grote hoeveelheid industrie.
Maar de regio kan desondanks toch geschikt zijn voor een dagje uit of weekendje weg. Mede dankzij gezellige steden zoals Münster, Keulen en Duisburg. Zeker tijdens de populaire kerstmarkten een leuk uitje.

Verder heeft het Ruhrgebied bezienswaardigheden zoals de Allwetterzoo in Münster, pretpark Movie Park bij Bottrop, vogelpark Alderwarte Berlebeck, safaripark van Stukenbrock, het sprookjespark in Tecklenburg, musea en nog veel meer.

keulen-bezoeken-tipsSauerland

Voor liefhebbers van mooie natuurgebieden kan het westen van Duitsland ook een mooie vakantiebestemming zijn. Je kunt namelijk kiezen voor bijvoorbeeld het populaire Sauerland. Een heuvelachtig gebied waar je heerlijk tot rust kan komen. Grote steden vind je er niet. Wel gezellige plaatsjes, allerlei outdoor activiteiten, musea, mooie meren, stuwdammen, kastelen, grotten en vooral veel natuur.

Veel gebouwen in de historische dorpskernen zijn nog gebouwd met het karakteristieke vakwerk. Deze historische bebouwing in combinatie met de beboste heuvels, zorgt voor een sfeervol vakantiegebied. Niet alleen in de zomer, ook in de winter is het geliefd dankzij de wintersportmogelijkheden. Zo vind je onder andere de bekende wintersportplaats Winterberg in dit gebied. De regio is al binnen een paar uur rijden vanaf Nederland te bereiken.

Bekijk ook eens de pagina over de leukste plekken in het Sauerland.

leuke-plekken-plaatsen-duitsland-vakantie

 

Ook in de winter kan het Sauerland een leuke vakantiebestemming zijn. Het is namelijk een bekend skigebied. Uiteraard niet zoals in landen als Oostenrijk en Zwitserland maar desondanks kan je er leuk een paar dagen skiën. Vooral de pistes rondom de plaats Winterberg zijn populair. Er zijn 27 kilometer aan pistes verdeeld over 34 afdalingen. Aangevuld met maar liefst 27 skiliften. Via de onderstaande fotoknop vind je meer informatie over vakantie in Winterberg.

 Nationaal Park de Eifel
Het Sauerland is een vergelijkbaar met het Eifel gebied. Ook hier vind je sfeervolle dorpjes in een landschap van beboste heuvels. Gecombineerd met beekjes, meren en rivieren waardoor een sfeervolle regio is ontstaan. Ook de Eifel is binnen een paar uur vanuit Nederland te bereiken, het ligt namelijk in de buurt van de grens met België.
Bezienswaardigheden zijn ook in dit gebied in allerlei vormen te vinden. Van sportieve activiteiten tot musea en van oude mijnen tot attracties zoals klimparken en dierenparken. Een sfeervolle en mooie bestemming vol natuur.

Allerlei extra toeristische informatie vind je via de volgende link op de pagina over: mooie plekken in de Eifel.

mooie-vakantiegebieden-duitsland-tips-toerisme-regio


 

Het Moezelgebied
Iets zuidelijker dan het Eifelgebied, ligt het Moezelgebied. Een regio dat met name bekend staat om de mooie natuur rondom rivier de Moezel. Langs de bochtige rivier liggen namelijk heuvelhellingen vol wijngaarden. Afgewisseld met gezellige dorpjes en kastelen. Het romantische wijnlandschap zorgt dat er jaarlijks vele, met name oudere, Nederlanders het Moezeldal bezoeken. Vooral via busreizen en bootreizen.

Vanaf het water heb je namelijk prachtige uitzichten op de schuine heuvelhellingen vol wijnranken. De scherpe bochten van de rivier zorgen voor een extra mooi geheel. Je vindt de Moezelvallei tussen de plaatsen Trier en Koblenz, ter hoogte van Luxemburg.

Allerlei extra toeristische informatie vind je via de volgende link op de pagina over de: leukste plekjes in het Moezel dal.

mooie-vakantiegebieden-duitsland-plekken-leuk

 

Leuke vakantieplekken in zuid Duitsland

Houd je van hoge heuvels en bergen tijdens je vakantie? Dan is het zuiden van Duitsland de meest geschikte regio. Hier heeft de natuur namelijk flinke hoogten bereikt, met de Zugspitze (2962 meter) als letterlijk hoogtepunt. De voornaamste vakantiegebieden in het zuiden zijn:


Zwarte Woud
Langs de grens met Frankrijk, ligt een bebost natuurgebied met flinke heuvels, het Zwarte Woud. Een sprookjesachtig gebied met sfeervolle dorpjes, rust, natuur, allerlei sportieve mogelijkheden en burchten. De heuvels hebben een maximale hoogte van 1500 meter. Hierdoor zijn kan je er in de winter zelfs wintersporten.

Het gebied is vooral geschikt voor liefhebbers van een sportieve en rustige vakantie midden in de natuur. Je vindt er bezienswaardigheden zoals kabelbanen, rodelbanen, kastelen, pretpark Europa-Park, meren, watervallen en allerlei speciale Belevenispaden. Zo wordt het wandelen voor de kinderen extra leuk.
Grotere steden zijn in deze streek niet te vinden, wel kan je naar Freiburg. Een gezellig stadje met een historisch centrum vol pleinen, winkelstraten en oude gebouwen zoals de kathedraal. Of ga naar Baden-Baden dat bekend staat als kuuroord. Ook Freudenstadt is een bezoekje waard, mede dankzij het grootste marktplein van Duitsland.

Allerlei extra toeristische informatie vind je via de volgende link op de pagina over: mooie plekken in het Zwarte Woud.

leuke-gebieden-duitsland-vakantie-plekken


 

Schwäbischer Alb
Een ander vakantiegebied in het zuiden, is de Schwäbischer Alb. Een heuvelachtig gebied dat iets minder hoog is dan het Zwarte Woud en Beieren. Het is een mooi heuvelgebied dat bekend staat om de vele burchten, grotten en kastelen. Dankzij de afgeronde heuvels was het een geschikt gebied voor de bouw van kastelen. Tegenwoordig zijn dit nog steeds belangrijke bezienswaardigheden van de regio.

Maar het gebied is ook interessant voor liefhebbers van geschiedenis van de natuur. De Schwäbischer Alb is namelijk door de UNESCO aangemerkt als Geopark door de vele prehistorische vondsten. Van fossielen tot grotten van vulkaankraters tot meteorietgaten. Veel van deze vondsten kan je tijdens je vakantie nog bekijken.

Verder kan het een mooi gebied zijn om te gaan wandelen of fietsen. Mede dankzij het uitgebreide netwerk van verschillende soorten paden.

mooie-vakantiegebieden-streken-bestemmingen-duitslandBeieren
Het meest zuidelijke vakantiegebied in Duitsland is Beieren. Dankzij de hoge bergen waan je je hier in Zwitserland of Oostenrijk. Een mooie combinatie van bergen, heuvels, meren, kastelen, paleizen en sfeervolle dorpen. Met name de bergen zijn voor veel toeristen een groot voordeel. Mede dankzij de kabelbanen kan je er genieten van prachtige uitzichten.

Maar ook de bezienswaardigheden zijn de moeite waard. Zoals de gezellige stad München, uiteraard bekend van de Oktoberfesten. Ook het bijzondere kasteel Neuschwanstein is bij veel mensen wel bekend. Of bezoek één van de minder bekende bezienswaardigheden, zoals de prachtige historische paleizen. Vaak met mooie tuinen en binnenplaatsen. Voor veel kinderen is animatiepark Legoland de grootste attractie.

Meer informatie vind je op de pagina over het mooie Beieren.

mooie-vakantiegebieden-streken-leuke-plekken

 

Zoals je hebt kunnen zien kan je kiezen uit allerlei leuke vakantiegebieden in Duitsland. Dankzij de grote variatie qua natuur en bezienswaardigheden, is er voor bijna iedereen wel een leuke bestemming te vinden bij onze oosterburen. Van de stranden in het noorden tot de wijnranken langs rivier de Moezel en van de bergen van Beieren tot de heuvels van de Harz.

 

 

© 2024 SuggestMe.com