harz-wat-doen-info

Toeristische informatie over de Harz

De Harz is één van de meest populaire vakantiebestemmingen in Duitsland. En terecht. Bijna geen enkele andere regio biedt zoveel schoonheid en geeft je tegelijkertijd zoveel vrijheid bij het plannen van je reis. Het betoverende natuurlijke landschap van het Duitse middelgebergte is ideaal voor spannende berg wandelingen, fietstochten en lange afstandswandelingen.

In pittoreske stadjes als Quedlinburg, Goslar of Wernigerode ervaar je de echte Harz gastvrijheid en kun je genieten van een schat aan attracties voor jong en oud. Ze staan vol met middeleeuwse vakwerkhuizen en zijn bezaaid met bezienswaardigheden die verhalen vertellen uit vervlogen tijden.

Ga op ontdekkingstocht door deze magische regio. De Harz is geschikt voor een korte midweek met z’n tweeën of een lange vakantie met de hele familie. Wat je doel ook is, wij hebben de beste bezienswaardigheden en tips voor je vakantie in het Harz gebergte samengesteld.

harz-duitsland-vakantie-tips-informatie

 

De mooiste bezienswaardigheden en plekken van de Harz

Het loont de moeite om de auto of trein naar Duitsland te pakken voor een heerlijke vakantie. Het Harzgebergte is een regio in het hart van Duitsland met natuurgebieden, het hoogste middelgebergte van Noord-Duitsland en talloze meren. Het is daarnaast de enige regio in Duitsland waar de lynx is teruggezet in wild. Er is ontzettend veel te zien en beleven in deze prachtige streek in Duitsland. Grotten, kastelen, vakwerkhuizen, kloosters, boomtop paden en nog veel meer.

1. Hexentanzplatz
De Hexentanzplatz is naast de Brocken misschien wel de meest bekende bezienswaardigheid in deze regio. Het ligt op een vlakke vlakte, hoog boven het Bodetal in de noordelijke Harz. Elk jaar is er op Walpurgisnacht (30 april) een gruwelijk spektakel op de Hexentanzplatz. Dan komen heksen en duivels samen voor een nacht vol dans, muziek en vuurshows. Een lust voor het oog voor jong en oud. Je bereikt de Hexentanzplatz met de auto, met de kabelbaan vanuit Thale of via een wandelpad dat je vanaf de Teufelsmauer of via Thale naar de Bodekessel leidt.

harz-mooie-plekken-wat-doen2. Barbossa grotten

De Barbarossa grot is een uiterst zeldzaam natuurverschijnsel in de zuidelijke Harz. Er zijn bijvoorbeeld relatief veel druipsteengrotten, maar deze is anders. De Barbarossa grotten zijn één van de slechts twee bekende showgrotten ter wereld in anhydrietgesteente. De grot is opgedragen aan Friedrich III, beter bekend als Friedrich I Barbarossa. Dit was de eerste keizer uit de adellijke familie van de Staufer.

De mystieke Barbarossa grotten zijn een populaire bestemming voor je vakantie in het Harzgebergte. Tijdens een rondleiding van een uur leer je alles over de geologische kenmerken van deze bijzondere excursiebestemming.3. Harz smalspoortreinen

De Harz smalspoortreinen doen een beetje denken aan de Hogwarts Express. Deze gelijkenis maakt het juist een extra interessante attractie voor kinderen. Met een traditie van meer dan 100 jaar rijden de treinen, waarvan sommige nog steeds worden voortgetrokken door stoomlocomotieven, over het 130 kilometer lange netwerk door de Harz regio.

Een bijzonder hoogtepunt is de rit naar de Brocken, waarbij je het fantastische landschap van het gebergte passeert. De treinreizen zijn heel bijzonder in de winter, wanneer de treinen omgeven worden door een dikke, sneeuwwitte deken, een echte droom. Speciale treinen zijn de Quedlinburg-Brocken Express en de Selketalbahn.

vakantiegebieden-bestemmingen-duitsland-informatie4. Kasteel Wernigerode

Het kasteel in de noordelijke Harz stad Wernigerode is een gebouw dat in de loop van de tijd op verschillende manieren is uitgebreid. Het onderging de transformatie van een middeleeuws kasteel in de 12e eeuw tot een kathedraal in de laatgotische stijl in de 15e eeuw. Ten slotte vond in het midden van de 19e eeuw een monumentale renovatie plaats en werd het Kasteel Wernigerode één van de belangrijkste gebouwen van het Noord-Duitse historicisme. Laat al deze historische invloeden op je inwerken tijdens een rondleiding door het Kasteel Wernigerode en geniet van cultureel waardevolle kunst op deze bijzondere plek.

hoogtepunten-harz-vakantie-overnachten-tips5. Rabensteiner tunnels

De voormalige kolenmijn Rabensteiner Stollen is een spannende bestemming en laat het belang van de mijnbouw in de Harz zien aan bezoekers. In de ​​mijntrein daal je af naar de donkere en koude, maar fascinerende ondergrondse wereld. Tijdens een rondleiding door de mijn maak je kennis met de precaire omstandigheden waaronder de arbeiders en bewoners van het middelgebergte ooit steenkool hebben gegraven. Zorg ervoor dat je een jas meeneemt als je deze attractie bezoekt, want de temperatuur in de Rabensteiner Stollen is gemiddeld rond de 8 graden Celsius.6. Kyffhäuser monument

Op het Kyffhäuser gebergte in de zuidelijke Harz staat een imposant 81 meter hoog monument dat boven alles uittorent. We hebben het over het Kyffhäuser monument, dat je niet mag missen op je reis naar het Harzgebergte. 247 Treden leiden naar deze reus van steen. Alleen het uitzicht over de Harz is de moeite waard. Volgens de legende zou de afgebeelde koning Barbarossa op de Kyffhäuser rusten en via het hoofd van het monument zien wat er gebeurt.

harz-bezienswaardigheden-wat-zien-doen7. Uitkijkpunt Rotestein

Een minder bekend uitkijkpunt, dat hoog boven het Rappbode stuwmeer ligt, biedt een indrukwekkend uitzicht over de zogenaamde fjord van de Boven Harz tot aan de top van de Brocken. Startpunt voor de twee kilometer lange wandeling naar de Rotenstein is de parkeerplaats voor de houtskoolfabriek Harz in Stemberghaus. Als je wilt, kun je de wandeling vanaf het uitkijkpunt verlengen en over een deel van de Harzer Hexen Stieg terug naar het startpunt wandelen. De herfst verandert de bossen rond het Rappbode reservoir in een deken van rode en gele kleuren. Het is echt de moeite waard om hier te wandelen.8. Titan RT hangbrug

De hangbrug met de vreemde naam Titan RT overspant het stuwmeer van het Rappbode Tal over een lengte van bijna 460 meter. Je moet wel een beetje moed meebrengen om op 100 meter hoogte over de boomtoppen en het diepblauwe water op het rooster te wandelen. Toegegeven, de constructie wiebelt veel, maar een beetje spanning hoort bij je vakantie in het Harzgebergte en het uitzicht vanaf de brug is echt geweldig. Uitgegroeid tot een echte bezienswaardigheid.

harz-bezienswaardigheden-wat-doen-hoogtepunten9. Brocken

De Brocken is met 1141 meter het hoogste punt van het Harzgebergte. Dus wat zou een vakantie in de Harz zijn zonder een bezoek aan deze attractie? Met meer dan 2 miljoen jaarlijkse bezoekers is de Brocken één van de tien meest populaire toeristische bestemmingen in Duitsland. Het uitzicht vanaf de Brocken over de uitgestrektheid van de omliggende Harz bosgebieden is zeker de moeite waard.

Je kunt de Brocken-top op vele manieren bereiken. Neem bijvoorbeeld de Brocken spoorlijn naar de top. Sportliefhebbers en wandelliefhebbers kunnen voor de beklimming gebruik maken van verschillende aantrekkelijke wandelroutes. Een prominente wandelroute, de “Goetheweg”, begint in het Torfhaus en brengt je over een route van acht kilometer naar het hoogste punt van het Harzgebergte.

harz-landschap-natuur-hoogtepunten-vakantie10. Kasteelruïne Hohnstein

De ruïne van kasteel Hohnstein,  in de buurt van Neustadt, is een plek met een rijke geschiedenis en een geweldige punt voor foto’s bij zonsondergang. Omdat het kasteel grotendeels vernietigd werd tijdens de Dertigjarige Oorlog en volledig afbrandde, zijn vandaag de dag alleen de overblijfselen van het voorheen prachtige kasteel te zien. Een wenteltrap brengt je naar de overblijfselen van een toren waarmee je ver over de Harz naar het Kyffhäuser gebergte kunt kijken.

harz-vakantie-overnachten-activiteiten-tips11. Harzdrenalin Megazipline

Als de oversteek op de Titan RT loopbrug op honderd meter hoogte jou koud laat, ga dan een stap verder en meld je aan voor Harzdrenalin Megazipline. De langste dubbele zipline van Europa brengt je in een superman positie 120 meter boven de afgrond vanaf een brug het bos in en, als je wilt, zelfs met twee mensen tegelijk. Als je nog meer spanning zoekt, kun je er een gigaswing aan toevoegen met de 75 meter diepe slinger sprong. Top attractie voor adrenaline junkies.12. Duitse Grand Canyon

Als je iets de Duitse Grand Canyon noemt, wekt dat onze interesse. De jouwe ook? We hebben het over het Bodetal. Dit is één van de oudste natuurgebieden van Duitsland, beslaat circa 450 hectare en biedt een zeer mooie 10 kilometer lange wandelroute van Treseburg naar Thale. Vooral vanaf de Roßtrappe, de Herzogs Blick en de Wilhelms Blick heb je bijzonder mooie uitzichten. Als je een geweldig uitzicht wilt hebben, maar liever met de auto gaat, dan raden we aan om je auto te parkeren bij de kabelbaan in Thale.

harz-duitsland-mooiste-plekken-bezienswaardigheden-plaatsen13. Boomtoppenpad

In Bad Harzburg wandel je op 26 meter hoogte tussen de boomtoppen, terwijl de bladeren van de boomtoppen naast je ritselen in de wind. Op het 1000 meter lange boomtoppenpad kun je rekenen op een aantal uitkijkplatforms en informatieborden. Op die manier wordt je natuurlijke wandeling op grote hoogte niet saai. Daarnaast is deze excursie heel goed te combineren met de Burgberg kabelbaan, die je in slechts drie minuten naar de ruïnes van de Harzburg brengt.

leuke-dingen-doen-harz-vakantie14. Oker vallei

De Oker is één van de bekendste rivieren in het Harzgebergte en dat komt niet alleen door de rivier zelf, maar ook door de directe omgeving. De rotsen, de stenen trappen en de Kaste kliffen trekken ieder jaar weer veel bezoekers. De Oker rivier heeft een bizar landschap uitgesneden in het gebergte, waar je heerlijk van kunt genieten tijdens een wandeling van 10 kilometer door het Okertal. Een korte trip naar het verlovingseiland mag niet ontbreken.

harz-meren-landschap-natuur-wandelen15. Zwemmen

De mooiste zwemmeren voor het hele gezin in het Harzgebergte mogen natuurlijk niet ontbreken in de lijst met activiteiten in deze wonderbaarlijke regio van Duitsland. Er zijn altijd veel zonnige dagen in de zomer waarop een tripje met de kinderen naar een van de meren een top idee is. Dit zijn de mooiste zwemmeren in het Harzgebergte:

 • Okerteich
 • Kuttebacher
 • Salzgittersee
 • Pixhaier
 • Clausthal Zellerfeld
 • Okertalsperre
 • Güntersberge bergmeer

 

eifel-vakantie-kinderen-leuk16. Wandelen

Vooral voor wie langer wil wandelen, biedt de Harz verschillende bijzonder mooie mogelijkheden. Voor trekking in het Harzgebergte is de Hexenstieg echt een hoogtepunt. De ongekende schoonheid ervaar je niet alleen met mooi weer, maar juist ook als er een betoverende mist over de bemoste rotsen en donkere bossen hangt. Toch moet je ook voorbereid zijn op minder lekker weer met storm en regen, want het kan zomaar omslaan in de Harz. Bij mooi weer, vooral in het voor- en najaar, laten de Harz en de Hexenstieg zich van hun beste kant zien, met een spel van licht en kleuren en een zeer gevarieerd landschap en vegetatie.

bezienswaardigheden-belgie-vakantie-tips17. Mijnen van Rammelsberg

Bij de plaats Goslar zijn de bekende mijnen van Rammelsberg te zien. Maar liefst 1000 jaar is hier gezocht naar metalen als zilver, goud, koper, tin en ijzer. Dankzij de rijke geschiedenis en de goed behouden installaties, staan de mijnen van Rammelsberg zelfs op de UNESCO Werelderfgoedlijst.
Je kunt de mijnen bezoeken en ontdekken hoe men er al die jaren heeft gewerkt. Maar je kunt ook een rondleiding in de mijn krijgen. Een interessante en spannende activiteit dat zowel voor volwassenen en kinderen leuk kan zijn.

harz-highlights-mijn-museum18. Thale Erlebniswelt

Bij het noord oostelijke plaatsje Thale kan je de Thale Erlebniswelt bezoeken. Een soort attractiepark voor het hele gezin. Er zijn attracties zoals een kabelbaan, stoeltjeslift, een bikepark voor mountainbikers, midgetgolfbaan, rodelbaan en allerlei kinderattracties. Ook zijn er meerdere mooie uitkijkpunten waar je heen gebracht kan worden met de kabelbaan en stoeltjesligt. Verder kan je wandelen over de vol begroeide heuvels.19. Uitkijktoren Josephskreuz

Op op de Grote Auerberg bij de plaats Stolberg, staat een bijzonder bouwwerk. Het is een metalen toren dat lijkt op zowel de Eifeltoren als een groot kruis. De staat al sinds 1834 te stralen op een hoogte van 759 meter. De toren zelf is 38 meter hoog. Na een aardig klim via de trappen, word je beloond met mooie uitzichten over de Harz. Een leuke bezienswaardigheid dat je handig kan combineren met het historische plaatsje Stolberg.

harz-stolberg-toren

 

Leukste stadjes in de Harz

In het Harz vind je prachtige stadjes die stuk voor stuk de moeite waard zijn om te bezoeken. In de historische stadscentrum vind je kleurrijke vakwerkhuizen, indrukwekkende kastelen en heel veel bezienswaardigheden. Een aantal van de stadjes in de Harz zijn UNESCO werelderfgoed. Meer dan de moeite waard dus om een bezoekje te brengen aan Goslar, Stolberg, Wernigerode en Quedlinburg.

Goslar
De historische stadje Goslar in de Boven Harz bestond eeuwenlang van de inkomsten uit de ertsmijn Rammelsberg, die na de val van de Muur werd omgebouwd tot een mijnmuseum. De mijn van Rammelsberg en de mooie oude binnenstad van Goslar staan ​​sinds 1992 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Goslar staat bekend om zijn vele Middeleeuwse kerken, romantisch kronkelende straatjes en prachtige vakwerkhuizen. Goslar heeft een uitermate gezellige sfeer voor wandelingen en sightseeingtours.

harz-goslar-plaatsenQuedlinburg

Strikt genomen behoort het mooie Quedlinburg tot het noordoostelijke voorland van de Harz, maar mag het niet ontbreken op je rondreis door deze prachtige regio. Met zijn prachtige oude stad, vol met vakwerkhuizen en middeleeuwse gebouwen die typisch zijn voor de regio, is Quedlinburg een echte toeristische trekpleister.

De oude stad van de Palts werd al in de 9e eeuw genoemd en genoot in de Middeleeuwen een belangrijke reputatie. Tegenwoordig kun je de overblijfselen van die tijd goed terugzien. De collegiale kerk van St. Servatius, met het aangrenzende kasteel museum, staat op de lijst van UNESCO als een “architectonisch meesterwerk van de romaanse stijl”. Reden genoeg om een ​​bezoek te brengen aan deze spannende plek en de talrijke bezienswaardigheden te bekijken.

harz-leuke-stadjes-dorpen-vakantie-informatieStolberg

Het kleine stadje Stolberg in de zuidelijke Harz, met zo een duizend inwoners, heeft een ongelooflijke dichtheid aan mooie, goed bewaard gebleven vakwerkhuizen en is een echte insider tip voor je vakantie in de Harz. Hier is het een stuk rustiger in vergelijking met de veel bekendere Harz vakwerksteden Wernigerode, Goslar en Quedlinburg.

Er is veel te zien in Stolberg: zo is er het oude postkantoor, dat vroeger door postkoetsen werd gebruikt; de ziekenhuiskapel, waar de zieken werden verzorgd; het stadhuis van Stolberg op het marktplein, dat meerdere verdiepingen telt, maar geen trappen heeft en waar toegang alleen mogelijk is van buitenaf; en het muntenmuseum, waar je de geschiedenis van het munten op een levendige manier kunt zien. Het prachtige barokke kasteel dat op een heuvel boven de stad uittorent is ook absoluut de moeite waard.

harz-leuke-steden-stadjes-wat-doenWernigerode

Een ander leuk stadje is Wernigerode. Een gezellige vakwerkstadje met prachtige historische gebouwen, zoals het middeleeuwse vakwerk stadhuis op het marktplein, dat als één van de mooiste van Europa wordt beschouwd. Ook bezienswaardig is het scheve huis, waarin een museum met wisselende tentoonstellingen is gevestigd.

Een ander hoogtepunt van de stad is het barokke kasteel Wernigerode, dat op een heuvel boven het centrum troont en via een kort voetpad te bereiken is. Als je wilt, kun je ook het interieur van het kasteel bezoeken, alleen of als onderdeel van een rondleiding. Op sommige avonden worden zelfs zaklamp tours aangeboden.

harz-duitsland-mooie-stadjes-dorpen-plaatsen

 

Accommodaties zoals campings, vakantiehuizen en en hotels

Aangezien de Harz één van de meest populaire toeristische regio’s van Duitsland is , vind je er een groot aantal hotels. Of het nu standaard of luxe klasse is, er is voor ieder wat wils. Je kunt ook een vakantieappartement in het Harzgebergte huren en je vakantie individueel vormgeven. Er zijn kleine pensions beschikbaar evenals diverse campings voor een geslaagde kampeervakantie met vrienden of familie. Kamperen is vooral leuk met kinderen, want die vermaken zich prima in de buurt van de natuur. Verder zijn er ook een flink aantal kuuroorden waar je heerlijk kunt genieten.

Als je eens iets ander wilt, verblijf dan eens op een Almhof. Een bekende is de Ziegenalm Sophienhof. Je kunt niet alleen overnachten, er is ook genoeg te doen op de boerderij zelf. Op dit Almhof leven meer dan honderd geiten, waarvan de melk in de plaatselijke kaasmakerij wordt verwerkt tot heerlijke biologische producten. Ook andere dieren zoals koeien, varkens en kippen zijn hier te vinden. Als lid van de non-profitorganisatie Slow Food Germany zet de boerderij zich in voor duurzame en diervriendelijke voedselsystemen. De Ziegenalm is perfect voor een familievakantie in het Harzgebergte.

 

 

Is een Harz vakantie voor kinderen ook leuk?

Of het nu gaat om kabelbaan ritten, pony rijden, arresleetochten, tochtjes met de stoomlocomotieven, een afdaling naar de avonturen mijn, of de ontdekkingstocht op de zilver vijver midden in het Nationale Park Harz, je familievakantie in de Harz zal een blijvende indruk achterlaten op zowel kinderen als ouders. Dankzij de centrale ligging in het midden van Duitsland is deze regio de ideale reisbestemming voor een korte familievakantie.

In Krodoland bij Bad Harzburg kunnen kinderen op pony’s rijden of midgetgolfen. Ook het indianendorp en de speelschuur zijn spannend. Ga bij slecht weer naar de overdekte speelhal in Halberstadt. Sprookjes fans zullen grote ogen krijgen in de Märchen Grund in het zuidelijke kuuroord Bad Sachsa in de Harz. In een idyllische sfeer worden de bekende volksverhalen theatraal uitgebeeld.

Nog meer populaire attracties voor jong en oud:

 • Western familiepark Pullman City II in Hasselfelde
 • Sprookjesbos in Bad Harzburg
 • Dierentuin op Hexentanzplatz in Thale
 • Zoutvallei paradijs in Bad Sachsa
 • Hoge touwenparcours in Sankt Andreasberg
 • Druipsteengrot in Iberg

 

Geniet van sneeuw tijdens een weekend weg

Ook in de winter kan de Harz een leuke vakantiebestemming zijn. Op de hogere bergen kan namelijk al een mooie laag sneeuw liggen, terwijl er in de gebieden omheen geen sneeuw ligt. Dankzij de bergen kan je toch heerlijke sneeuwwandelingen maken. Geniet van de rust, sneeuw en mooie natuur. Ook voor kinderen kan dit een leuk avontuur zijn. Bijvoorbeeld tijdens een weekendje weg.

harz-winter-weekend-weg-vakantie

 

Het weer en klimaat

In het voorjaar ontwaakt de natuur na haar winterslaap en lokt wandelaars met lichte, gemengde beukenbossen, waarvan de jonge bladeren de zon nog alle ruimte geven. De bloemen en kruiden beginnen te bloeien op de open vlaktes. Wandelen is heerlijk in het voorjaar. Maar de meeste bezoekers vinden het water in de honderden meren en vijvers nog te koud om in te zwemmen.

De zomer kenmerkt zich door veel zonlicht over de vlakke bergplateaus en de schaduwrijke bossen waar het koeler blijft. Ook bij hoge temperaturen vind je altijd een aangenaam plekje waar je beschut blijft tegen de hitte. Op de plateaus rond Clausthal Zellerfeld zijn de talloze meren populair om te zwemmen en te zonnebaden in de zomermaanden.

In de herfst vormt de Harz een prachtig en kleurrijk schouwspel. Vooral de diverse gemengde bossen schitteren dan in de zon met de bekende tinten geel, oranje, rood en bruin. Weiden en sparren voegen het groen toe, de lucht het blauw. In de herfst beleeft de Harz een ware “Indian Summer”. Heerlijk voor een actieve vakantie.

Fantastische besneeuwde landschappen lokken ook in de winter om het Harzgebergte te bezoeken. De bossen en vlaktes worden vaak met een dik pak sneeuw bedekt. Je kunt een van de kuuroorden met warme thermale baden bezoeken, of heerlijk genieten op een van de vele kerstmarkten. Er is genoeg te doen om een wintervakantie in de Harz door te brengen.

harz-winter-vakantie-wat-doen

 

Zoals je hebt kunnen zien, zijn er in de Harz allerlei leuke dingen te zien en doen voor een mooie vakantie.

Benieuwd naar andere bestemmingen? Via de volgende links kom je op de pagina’s over andere leuke vakantiebestemmingen in Duitsland zoals de gezellige Duitse steden of bosrijke gebieden zoals de Eifel of het zuidelijke Zwarte Woud.

Of ben je nieuwsgierig naar de rest van het land? Bekijk dan eens de pagina’s over de mooiste plekken in Duitsland en het overzicht van de leukste bezienswaardigheden in Duitsland.

 

Heb je al ervaringen met de Harz? Plaats dan hier onder je vakantie ervaring en help je medereizigers aan een extra goed beeld van het gebied. Alvast bedankt en een mooie vakantie gewenst!

Reviews

elly op 23-07-2022
"Handig dichtbij"

Fijn gebied. Vooral om te wandelen, zwemmen in meertjes en om stadjes te bezoeken. Bad Harzburg stond ons hotel. Leuke plek. Met de kabelbaan de Wurmberg op en met een driewieler weer van af is leuk om te doen

Diana en Danny op 23-03-2022
"Midweekje gemountainbiked"

We hebben een midweek gemountainbiked in de Harz. Is het een mooi gebied voor. Uiteraard niet zo mooi als Oostenrijk of Zwitserland maar wel lekker dichtbij. We zaten in de plaats Bad Harzburg. Wel een aanrader. Veel restaurants.

Deel jouw Harz-ervaring en tips!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 SuggestMe.com