rugen-duitsland-bezienswaardigheden

 

De mooiste plekken en bezienswaardigheden van Rügen

In dit overzicht vind je de plekken die je niet mag missen tijdens je vakantie op het mooie Rügen.

1. Boomkroonpad
Als je Rügen wilt zien van tussen de boomtoppen, moet je het Boomkroonpad bezoeken. Het is een wandelpad, welke je een mooi uitzicht geeft over het gehele eiland. Zo hoef je dus niet tussen de bomen door te lopen, maar kan je het volledige eiland van bovenaf aanschouwen. Het pad heeft een lengte van 1250 meter en heeft een maximale stijging van 6 procent. Daarom is het pad voor iedereen toegankelijk en kunnen rolstoelgebruikers ook genieten van het uitzicht.

Het hoogste punt is 40 meter. Hier vind je een hoge observatietoren. Deze wordt in de volksmond ook wel het adelaarsnest genoemd. Uiteraard mag informatie over de boomsoorten in Rügen niet ontbreken. Daarom zie je overal tijdens jouw wandeling informatie terug. Ook is er een hindernisparcours aangelegd, zodat de kinderen ook wat te doen hebben tijdens de klim. Wil je nog meer adrenaline? Dan kan je een ticket kopen om van een 52 meter lange glijbaan naar beneden te glijden.

boomkroonpad-rugen2. Cape Arkona

Cape Arkona, ook wel Kaap Arkona genoemd, is een kaap die ligt op Rügen. Het is een 45 meter hoge en steile kust, welke bestaat uit krijtgesteente. Je kan deze kaap in het noorden vinden, op het schiereiland Wittow.

Op de kaap kan je een mooi gebouw terugvinden. Hier staan namelijk de restanten van de 9e eeuwse ringwalburcht Jaromarsburg. Deze is door de Slavische Ranen gebouwd en heeft een tempel voor hun god Svantovit. Ook werd het Duitse passagiersschip Cap Arcona hiernaar vernoemd in 1927.

kaap-arkona-rugen3. Granitz Hunting Lodge

Een andere bezienswaardigheid die je gezien moet hebben als je in Rügen bent, is Granitz Hunting Lodge. Het jachtslot is gebouwd tussen 1837 en 1851 en ligt midden in de bossen, ten zuiden van Binz. Het slot is gebouwd door de familie Zur Putbus. Deze familie gebruikte het jachtslot namelijk tijdens het jachtseizoen. In de tijd dat deze gebouwd is, was het een van de meest luxueuze kastelen die er te vinden waren.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog is er echter veel van de historische inrichting verloren gegaan. Wel zijn er veel foto’s overgebleven. Deze kan je hier nog altijd terugvinden. Het jachtslot is tegenwoordig namelijk ingericht als museum. Tijdens jouw bezoek kan je ook de hoge toren beklimmen. Je gaat 38 meter omhoog, zodat je het hele eiland kan zien bij goed weer.

granitz-rugen-bezienswaardigheden4. Krijtrotsen

Rügen staat bekend om de mooie krijtrotsen. Tijdens jouw bezoek moet je deze rotsen daarom ook gezien hebben. Deze liggen vlakbij het dorp Sassnitz, in het Jasmund National Park. Het is één van de vijf locaties in Europa waar je deze rotsen nog kan aanschouwen. De krijtrotsen rijzen tot 100 meter boven zeeniveau omhoog en geven een mooi contrast tussen het blauwe water, de groene beukenbossen en de rotsen zelf.

Je kan een mooie wandeling maken, welke begint bij Sassnitz tot StubbenKammer. Het hoogtepunt van de rotsen is Königsstuhl. Deze is 118 meter en is vanaf de zee al zichtbaar. Tijdens een regenbui is het niet aan te raden om de wandeling te maken. Het kan er dan namelijk erg glad zijn.

rugen-krijtrotsen-wat-zien5. Rugendambrug

De Rugendambrug is één van de bruggen die je gezien moet hebben. Het is een plek waar je vooral als voetganger of op de fiets veel kan genieten van het uitzicht. Niet alleen heb je hier namelijk een goed overzicht over het eiland, ook kan je in de verte kijken en het vasteland zien. De brug is te bezoeken, maar je kan ook besluiten om erlangs te lopen. Tijdens jouw wandeling kom je erachter hoe imposant het bouwwerk is. Het is een goede manier om even helemaal tot rust te komen tijdens je vakantie.

rugen-bezienswaardigheden6. Prora

Prora is een plek op Rügen waar tijdens het tijdperk van Hitler all-inclusive vakanties aangeboden werden. Het is een kazerne-achtige kolos, welke de architectuur van de neo-nazi’s duidelijk laat zien. Het ligt in het oosten van Rügen. Het idee van Hitler was om een enorme badplaats te bouwen, die 20.000 Duitsers zou kunnen herbergen. Vooral de normale burger moest in deze tijd kunnen ontspannen, iets wat normaal alleen voor de elite was.

Het vakantiecomplex is gebouwd door de Keulse architect Clemens Klotz in 1935 en was in 1936 klaar voor gebruik. De infrastructuur van de stad bestond niet alleen uit de wegen en het complex, maar ook een energiecentrale, ziekenhuis, school en treinstation. Alles wat je je maar kon bedenken, was in deze badplaats te vinden. Het was nazi ten top, in alles wat er zich afspeelde.

Vandaag de dag kan je hier nog een bezoekje aan nemen en de architectuur aanschouwen van die tijd.

prora-rugen-wat-doen7. De mooie zandstranden

Uiteraard vallen de mooie zandstranden ook onder de bezienswaardigheden van het eiland. Ondanks dat het water niet azuurblauw is, kan je er toch leuke zwemmen en zelfs snorkelen. Ondanks de noordelijke ligging van het eiland, is het water verrassend helder. Zeker langs de rotswanden.

Verder kan je lekker luieren op het fijne zand, bijvoorbeeld in één van de typisch Duitse overdekte strandbanken.
Maar je kunt ook gaan zwemmen in één van de zwembaden van de campings of hotels. Of neem een frisse duik in één van de meren.

rugen-wat-doen-stranden8. De verschillende meren

Op het eiland zijn meerdere meren te vinden. Het zijn leuke plekken om langs te wandelen of fietsen. Eén van de meren ligt tussen de drie dorpen Sellin, Baabe en Gohren.

Ook kan je naar het Hertha meer. Het ligt in het midden van Rügen, in het Jasmund Nationaal park. Ook hier kan je leuk wandelen en fietsen. Maar ook een bezoekje brengen aan het Hertha Castle. Het staat op de dijk naast het meer en is toegankelijk voor bezoekers.

rugen-leuke-plekken9. Stoomtrein de Rasender Rolland

Heb je even genoeg gewandeld en gefiets? Dan kan je het eiland ook gaan verkennen met de historische stoomtrein. Liefkozen de “Rasender Rolland” genoemd. Of ter wel; de razende Rolland”. Ondanks dat het slechts 30 kilometer per uur rijdt.

De stoomtrein rijdt als sinds 1899 tussen de dorpen Putbus en Gohren. Je kan het hele jaar meerijden en tijdens het hoogseizoen rijdt de trein na Göhren ook nog verder naar Lauterbach Mole. Voor slechts een paar euro kan je een rustig en origineel ritje maken.

rugen-wat-doen-tips10. Wandelen en fietsen

Voor de meeste bezoekers is Rügen voor een mooie plek om sportieve activiteiten te gaan doen. Met name wandelen en fietsen. Door het toerisme zijn er vele wandel- en fietspaden aangelegd. Daardoor kan je allerlei routes kiezen.
Zo kan je vanuit één accommodatie het eiland gaan verkennen, maar ook een rondreis maken. Daarbij wandel of fiets je van accommodatie naar accommodatie. Zo kan je extra veel van Rügen zien en genieten van veel afwisseling.
Wat je voorkeur ook is, er zijn genoeg vakantiemogelijkheden.

rugen-activiteiten

 

De leukste plaatsen op Rügen

Mooie natuur en bezienswaardigheden zijn er op Rügen genoeg. Maar welke plaatsen zijn eigenlijk leuk? Bijvoorbeeld om te gaan overnachten. Je vindt hier voorbeelden van leuke dorpen.

Bergen

Als je in Rügen bent, mag een bezoek aan de stad Bergen niet ontbreken. Deze stad in Nedersaksen ligt in het Lüneburger Heide gebied, waar je vooral boerderijen terugvindt. In de stad zelf zijn veel bezienswaardigheden te vinden. Denk als eerste aan de hunebedden Sieben Steinhäuser, Sprockhoff-Nr 806 t/m 810. Het complex heeft vijf megalietgraven, welke gekenmerkt zijn met A tot en met E. De hunebedden zijn in 2015 nog gerestaureerd en voorzien van een omwalling. Ze liggen op een militair oefenterrein, dus moeten goed beschermd worden.

Ook kan je in de stad verschillende oorlogsmonumenten en kerkhoven uit de oorlogsperiode vinden. Zo krijg je een beter beeld van wat zich in het verleden heeft afgespeeld.

rugen-plaatsen-bergenBinz

Binz is een leuke badplaats, dat door veel mensen wordt omschreven het als een stukje Scheveningen in het voormalige Oost-Duitsland. Binz zelf is een gezellig stadje. Er is een mooie promenade, een lange pier en de stranden zijn bijna helemaal wit. De stad zelf heeft slechts 5000 inwoners, waardoor het niet altijd druk is. Vooral buiten het vakantieseizoen kan je hier helemaal tot rust komen.

binz-plaatsen-rugenKlein Zicker

Klein Zicker is een plek met veel water, een groot aantal terrassen en meerdere hotels. Het ligt vlakbij een groot aantal badplaatsen, zodat je het altijd als uitgangspunt kan nemen voor jouw vakantie. Zo kan je naar de omliggende steden rijden en ontdekken hoe de geschiedenis van het gebied was, maar ook besluiten om aan het water tot rust te komen. Iedere dag kan je genieten van een drankje op het terras en kijken hoe iedereen plezier heeft in het water.

klein-zicker-plaats-rugenSassnitz

Sassnitz is één van de grootste dorpen van het eiland. In de 20e eeuw heeft het dorp een flinke groei doorgemaakt. Dit komt door de haven, welke zowel vrachtverkeer als visserij kan faciliteren. In het dorp zelf wonen ongeveer 10.000 inwoners. Als je in het dorp bent, kan je onder andere naar de krijtrotsen in het Jasmund National Park. Ook kan je naar het U-boot museum. Dit is een museum over onderzeeboten, welke ook gevestigd zijn in een oude onderzeeboot.

De ferry die vanaf de haven gaat, brengt jou naar het vasteland van Duitsland. Ook kan je een boot pakken naar Scandinavië. In 2.5 uur kan je namelijk al in Zweden staan.

sassnitz-plaats-rugen

 

Zoals je ziet zijn er allerlei leuke dingen te doen op Rügen voor een mooie vakantie.

Ben je ook benieuwd naar andere Duitse vakantiebestemmingen? Bekijk dan bijvoorbeeld de pagina’s over de gezellige Duitse steden, de vrij noordelijke Harz of het zuidelijke Zwarte Woud.

Of ben je nieuwsgierig naar de rest van het land? Bekijk dan eens de pagina’s over de mooiste plekken in Duitsland en het overzicht van de leukste bezienswaardigheden in Duitsland.

 

© 2024 SuggestMe.com