sauerland-bezienswaardigheden-biggemeer

 

Wat te doen in Sauerland? De bezienswaardigheden

Je vindt hier een overzicht van mooie plekken en bezienswaardigheden in Beieren. Maar ook welke leuke dingen je er zoal kan gaan doen tijdens je vakantie.

1. Slot Arolsen
Slot Arolsen is de eerste bezienswaardigheid op de lijst. Het 18e eeuwse slot is gebouwd in Barokke stijl en geïnspireerd op Versailles. Het diende als zomerverblijf van het vorstendom Waldeck-Pyrmont. Het gebouw bestaat uit verschillende gebouwen. Zo heb je een geelkleurig hoofdgebouw, waarvan de gevel versierd is met uitgehouwen guirlandes. Ook zie je een beeldhouwwerk met het familiewapen.

Vandaag de dag is Slot Arolsen ingericht als museum. Je kan daarom de verschillende woonvertrekken bekijken en ontdekken hoe het vorstendom vroeger leefde. Je krijgt voor jouw rondleiding wel grote sloffen aan. Je kan dan verschillende plafondschilderingen van Griekse sagen bekijken in het trappenhuis. Ook zie je de pronkkamers, waarbij het interieur met blauw en goud is uitgevoerd. Ook zijn er Oranje invloeden te vinden. Koning Willem III is namelijk getrouwd met Emma. Zij werd later koningin van Nederland.

sauerland-wat-doen2. Ramsbeck

Ramsbeck is de volgende op de lijst. Het is een plek waar tijdens de bronstijd erts in de bodem werd gevonden. Het ging toen voornamelijk om lood en zink. In 1851 bewees mijndirecteur Markies van Sassenay dat er ook zilver in het lood zat. Later bleek dat hij het zilver zelf toevoegde aan het lood. Het bedrog zorgde wel voor een snelle industriële ontwikkeling in de omgeving. Echter stortte de bubbel in 1855 volledig in toen het bedrog naar buiten kwam. Tot 1974 was de mijn echter nog rendabel.

Daarna is het omgetoverd tot een museum, waar je een mineralenverzameling kan bekijken als je bovengronds blijft. Ondergronds kan je in een wagon, gewapend met helm en stofjas, door de mijnschachten. Ook loop je nog door vochtige, schaars verlichte gangen. Een gids vertelt jou tijdens de rondleiding alles wat je moet weten.3. Winterberg in de winter

Winterberg is een plaats waar je geweest moet zijn. Het is namelijk een stad die plezier voor het volledige gezin biedt. Het is een wintersportgebied, waar menig Nederlander te vinden is tijdens de wintermaanden.

Er is tevens vrij veel sneeuwzekerheid, doordat er veel sneeuwkanonnen beschikbaar zijn. Je hebt hier verschillende skipistes, kan kilometers ver langlaufen en kan ervaren hoe het is om met een bobslee naar beneden te gaan.

sauerland-mooie-plekken4. Burg Altena

Sauerland kent ook een lange geschiedenis. Denk aan de riddertijd. Burg Altena ligt bovenop de 180 meter hoge Wulfsegge-berg en is gebouwd aan het begin van de 12e eeuw ter verdediging van hertog van Berg tegen andere opportunistische dynastieën. In de Middeleeuwen heeft het gebouw een groot aantal eigenaren gehad door alle veroveringen die plaats hebben gevonden.

Je bereikt de brug door vanaf Altena een 90 meter lange tunnel binnen te gaan. Hier zie je historische en mythische figuren zoals ridders en dwergen. Deze zijn allemaal verwerkt in pratende schilderijen. Daarna neem je de lift door 80 meter rots, waarna je bij de burcht uitkomt. Hier zie je exposities over onder andere de riddertijd. Ook zijn er verschillende activiteiten die jou laten ervaren hoe het leven er toen uitzag. Je kijkt jouw ogen uit tijdens deze tocht.

sauerland-kasteel-wat-zien5. Attagrot

De volgende op de lijst is de Attagrot. Nadat de mijnbouwers in 1907 een gecontroleerde ontploffing hebben uitgevoerd in de Biggetaler kalksteengroeve was een enorme rotsspleet zichtbaar, met een labyrint aan stalagmieten en stalactieten. De mijnbouwers hebben het volledige labyrint doorlopen en kwamen uit bij een grot. In 1986 is de totale lengte van de grot pas ontdekt. De grot beslaat een lengte van 6670 meter.

Je kan de Atta Grot bezoeken tijdens een rondleiding van 40 minuten. Tijdens deze rondleiding ontdek je 1800 meter van de grot en het gangenstelsel. Je kan alle sluiers en druipsteenvormen ontdekken en ziet de vleermuizen hier rondvliegen. Ook kan je genieten van de lokale kaas die in een afgesloten ruimte wordt gerijpt. Ook is er nog een excursie te boeken, welke jou naar de gezondheid grot leidt. Dit deel is gunstig voor de luchtwegen en je kan hier op een ligbed genieten van de rust.6. Kyrillpad

Het Kyrillpad is een bezienswaardigheid waar je de impact van de natuur terug kan zien. In 2007 kwam orkaan Kyrill over West-Europa. In Sauerland heeft de orkaan een spoor van verwoestingen achtergelaten. Vooral miljoenen kubieke meter hout waaide om en de omgeving is hierdoor aanzienlijk veranderd. Het grootste deel van de schade is hersteld, maar je kan bij het dorp Schanze nog altijd ontdekken hoeveel schade er daadwerkelijk is gekomen. Hier is namelijk alles gelaten zoals de orkaan het achtergelaten heeft.

Het Kyrillpad ligt op de 800 meter hoge Ettelsberg en slingert tussen de half afgebroken en volledig ontwortelde bomen. Met verschillende houten bruggen kan je langs de boomstammen en je kan ook een ladder op om alles vanaf de bovenkant te ontdekken.

sauerland-leuke-plaatsen7. Naturpark Diemelsee

Naturpark Diemelsee ligt in het oosten van Sauerland, op 380 meter hoogte. Hier vind je veel heuvels, bossen en heidevelden. Het stuwmeer is ontstaan na de aanleg van de Diemel-rivierdam in 1912. Het meer ziet eruit als een boemerang en is 6 kilometer land. De breedte is maximaal 300 meter.

Je kan het meer ontdekken met een rondvaartschip of veerboot. Ook kan je een lange wandeling maken en genieten van het rustgevende landschap. Er is namelijk veel te ontdekken als je er rondloopt. De wandeling is ruim 10 kilometer lang en begint bij het dorp Heringhausen. Ook kan je naar St. Muffert Klippe, een berg van 603 meter hoog. De gemengde bossen en glooiende weilanden laten jou je ogen uitkijken. Ook kan je na de wandeling bijkomen op het zand of gras van badstrand Heringhausen.

sauerland-diemelsee-meer8. Rothaarsteig

In Sauerland kom je vooral om te genieten van de natuur. Je kan hiervoor kijken naar het langeafstandswandelpad Rothaarsteig. Het is een pad dat te volgen is door middel van een geschilderde witte R op een rode ondergrond.

De route is op verschillende manieren te bewandelen en er zijn verschillende afstanden te lopen. Het volledige pad is namelijk 154 kilometer lang en loopt door het Rothaargebirge. Onderweg beklim je ook de 842 meter hoge berg de Kahler Asten bij Winterberg. Het pad heet in de volksmond ook wel ‘het pad van de zintuigen’. Onderweg ervaar je waarom het pad deze naam heeft gekregen. Je hoort namelijk veel van de natuur, je ziet veel verschillende landschappen en je krijgt ook nog en adrenalinestoot dankzij de 12 meter diepe kloof.

sauerland-informatie9. Soest

Een plaats die je eigenlijk ook niet mag missen tijdens een vakantie in Sauerland, is de middeleeuwse stad Soest. Deze stad ligt in het noorden van het gebied en was een belangrijke handelsstad langs de Westfaalse Heilweg. De stad heeft de ontwikkeling voornamelijk te danken aan de zoutwinning in de warmwaterbronnen.

Je kan hier door het historische centrum lopen, waar je veel bouwwerken terugvindt uit die tijd. Denk aan stadsmuren, een aantal kerken en een kathedraal. Het groen zandsteen heeft hier de overhand. De stad heeft een unieke uitstraling en je kan jouw ogen uit blijven kijken. Kijk in het voorjaar en de zomer ook in de stadstuinen, omdat hier veel verschillende planten en bloemen groeien.

sauerland-plaatsen-soest-tips


10. De kabelbanen en rodelbanen

De bergen in het Sauerland gebied zijn gemiddeld 800 meter hoog. Vanaf de toppen kan je genieten van mooie uitzichten. Vanuit verschillende dorpen kunnen kabelbanen en stoeltjesliften je naar de top brengen. Een leuke activiteit om te gaan doen met jong en oud. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor één van de volgende kabelbanen:

• Ettelsberg seilbahn in Willingen

• Waldecker bergbahn in Waldeck

• Meerdere kabelbanen bij Winterberg

Ook kan je kiezen voor één van de zomerrodelbanen bij de plaatsen:

• Willingen

• Nieder-Werbe

• Winterberg

• Frielendorf11. Schloss Berleburg

In het sfeervolle plaatsje Bad Berleburg staat een statig paleis. Al sinds 18e eeuw torent het boven het dorp uit. Het is gebouwd voor rijke familie en zelfs tegenwoordig woont de huidige generatie van de familie nog in het paleis. Een gedeelte is echter toegankelijk voor bezoekers. Je kunt er zien hoe men er in het verleden heeft gewoond.

Maar in Bad Berleburg is meer te doen. Zo kan je door het mooie park wandelen, het sfeervolle dorpje bekijken of een bezoekje brengen aan het smederijmuseum en het Stadtmuseum.

bad-berleburg-sauerland12. Sauerland Museum

Wil je een wat beter beeld van het Sauerland gebied krijgen? Dan kan je een bezoekje brengen aan het Sauerland museum in het stadje Arnsberg. Zowel over het verleden, als het heden kan je van alles leren. En dat kan zelfs in het Nederlands. Je kan namelijk een Nederlandstalige audiotour volgen.
Maar ook voor kinderen zijn er activiteiten te doen. Zoals verkleden en knutselen.13. Biggesee

In het zuid westen van het Sauerland ligt één van de bekende bezienswaardigheden. Het is de Biggesee. Een groot meer met een kronkelende vorm. Daardoor zijn allerlei sfeervolle hoekjes ontstaan waar je mooi kan zwemmen, vissen, waterfietsen of varen. Je kunt een bootje huren of kiezen voor een rondvaartboot. Deze leidt je langs de leukste plekjes.

Maar ook een dagje strand is mogelijk. Bij de plaatsjes Hunswinkel, Windebruch en Heiligenberg zijn namelijk leuke zandstranden en grasvelden te vinden.

sauerland-biggesee-meer14. De Sauerlandse musea

Uiteraard behoren ook de musea tot de bezienswaardigheden. In het Sauerland kan je kiezen uit een ruim assortiment musea. Ook een handig uitje wanneer het wat slechter weer is. Je kunt bijvoorbeeld de volgende musea bezoeken:

Deutsches Drahtmuseum: ontdek de ontwikkeling van de Duitse draadindustrie met de plaats Altena als middelpunt. Laat je verrassen door de vele toepassingen van draad. Het museum ligt 300 meter onder onder de burcht Altena.

Die Drehkoite: in het plaatsje Bad Berleburg-Girkhausen worden al 470 jaar kommen en schalen van hout gemaakt. Elke donderdag om 15:30 uur kan je dit aanschouwen in het streekmuseum.

Neue Galerie: een kunstmuseum met objecten uit de afgelopen 300 jaar. Van beelden tot schilderijen en van digitale werken tot interieurs. Je vindt het museum in de plaats Kassel.

Sauerland museum: een cultuur-historisch museum over de regio. Te vinden in de plaats Arnsberg.

Wintersportmuseum: waar anders dan in wintersportplaats Winterberg, kan je een Wintersportmusem bezoeken. Ontdek hoe de branche is ontstaan. Vooral de eerste perioden kunnen interessant zijn.

Kunsthuis Oude Molen: in het plaatsje Schmallenberg, staat een 14e eeuwse molen. In een bijgebouw vind je een modern kunstmuseum met allerlei verrassende objecten. Maar er zijn ook geregeld lezingen, concerten en kunstworkshops gegeven.15. Rothaargebergte

Een specifiek gedeelte van het Sauerland wordt het Rothaargebergte genoemd. Dit is het hoogste gebied en mede daardoor een populaire bestemming. Je kunt er heerlijk wandelen en mountainbiken. Maar ook bizons spotten. Nee je zal het niet verwachten maar rond het plaatsje Bad Berleburg leven wilde bizons. Maar je vindt er ook stuwmeren, moerassen, heidevelden en uiteraard (lage) bergen.
Voor kinderen kan Avonturenspeeltuin de Kleine Bizon één van de hoogtepunten zijn. Ze kunnen hier uren spelen en in de verschillende attracties.

Een andere bezienswaardigheid ligt bij het plaatsje Willingen. Hier kan je namelijk een tochtje maken in een kabelbaan. Eenmaal boven kan je genieten van mooie uitzichten en wandeltochten maken. Ook kan je een snelle rit maken in de zomerrodelbaan.

sauerland-kabelbaan-willingen


16. Spielberg

Op de Bromberg, in het oosten van het Sauerland gebied, ligt een bijzondere speeltuin. Het is namelijk gebouwd op de helling van een heuvel en bestaat onder andere uit een lang aaneengesloten klauterparcours. Dankzij de mooie ligging en vele klimtoestellen, is het uitgegroeid tot een populaire kinderplek. Maar ook voor volwassenen kan de Spielberg een leuk uitje zijn. Je kan er namelijk genieten van mooie uitzichten over de omgeving. Ook is er een goed bergrestaurant.

Het speelpark is het hele jaar geopend en gratis toegankelijk. De Spielberg ligt naast het bekende vakantiepark Hochsauerland. Onderdeel van de Centerparcs-keten.

 


17. De indrukwekkende Sky Walk

Een bekende attractie is de Sky Walk bij de levendige plaats Willingen. Het is een smalle hangbrug voor voetgangers van maar liefst 665 meter lang. De brug overspant een breed dal en staat garant voor een spannende wandeling. Zeker doordat je door de roosterbodem naar beneden kan kijken en de zijkanten alleen bestaan uit stalen kabels.

De Sky Walk is sinds de bouw in 2020, al snel uitgegroeid tot één van de populairste attracties van Sauerland. Jong en oud waagt zich aan de bijzondere wandeling op 100 meter hoogte. De hangbrug is echter niet geschikt voor mensen die minder goed ter been zijn. De uiteinden van de hangbrug zijn namelijk alleen via een stijgende en dalende wandeling bereikbaar.

sauerland-mooie-plekken-willingen


18. Boomkroonpad

Op de zuidoever van de Edersee, kan je een bijzondere wandeling maken over een boomkroonpad. Onderweg kan je genieten van mooie uitzichten over het omliggende bos en de naast gelegen Edersee. Het wandelpad bereikt een hoogte van 30 meter maar is desondanks goed toegankelijk voor mindervaliden, kinderwagens en mensen die minder goed ter been zijn.

Je zou het bezoek aan de Baumkronenweg ook kunnen combineren met het nabij gelegen wildpark. Mede dankzij een combiticket. Meer informatie kan je vinden via de website baumkronenweg.de.


 

19. Winterberg in de zomer

Veel mensen kennen de plaats Winterberg vooral als wintersportbestemming. Maar tegenwoordig zijn er ook ’s zomers steeds meer leuke dingen te doen. Mede doordat de sneeuwzekerheid afneemt door de opwarming van de aarde, richt men zich ook steeds meer op andere activiteiten. Ook ’s zomers is de plaats uitgegroeid tot een toeristische plek. Mede dankzij de:

  • zomerrodelbaan
  • stoeltjesliften (ook voor mountainbikers)
  • vele mountainbikeparcoursen
  • lange tokkelbaan
  • panoramabrug
  • klimparcours
  • midgetgolfbaan
  • Fly-Line (zoef rustig via een hangende baan door het bos)

 

 

Zoals je hebt kunnen zien, zijn er in het Sauerland allerlei leuke dingen te zien en doen voor een mooie vakantie.

Benieuwd naar andere bestemmingen? Via de volgende links kom je op de pagina’s over andere leuke vakantiebestemmingen in Duitsland zoals de gezellige Duitse steden of bosrijke gebieden zoals de Eifel of het zuidelijke Zwarte Woud.

Of ben je nieuwsgierig naar de rest van het land? Bekijk dan eens de pagina’s over de mooiste plekken in Duitsland en het overzicht van de leukste bezienswaardigheden in Duitsland.

 

© 2024 SuggestMe.com