oostenrijk-mooie-vakantie-gebieden

 

Wat te doen in Beieren? De bezienswaardigheden

Je vindt hier een overzicht van mooie plekken en bezienswaardigheden in Beieren. Maar ook welke leuke dingen je er zoal kan gaan doen tijdens je vakantie.

1. Neuschwanstein
Beieren kent een rijke geschiedenis. Dit zie je ook terug aan Neuschwanstein. Dit excentrieke kasteel is gebouwd door koning Ludwig II en is volledig gebouwd in neo-romaanse stijl. Het kasteel ligt bovenop een rots en torent uit boven het bos en een meer. Ook de Beierse Alpen liggen op de achtergrond. Neuschwanstein kent verschillende spitse torens, welke het plaatje helemaal compleet maken.

Voor de echte Disney-liefhebbers: hier is de inspiratie vandaan gehaald voor het kasteel in de pretparken. Niet alleen de buitenkant van het kasteel is de moeite waard. Aan de binnenkant heb je een mooie troonzaal en alle kamers zijn luxueus ingericht. De versieringen zijn voor velen wellicht overdreven, maar voor de koning was dit normaal. Dichtbij het kasteel zijn ook nog twee andere kastelen te vinden: kasteel Hohenschwangau en Linderhof.

beieren-bezienswaardigheden2. Linderhof

Het Linderhof is een paleis dat als favoriete woning van koning Ludwig II werd gezien. Het paleis zelf is weelderig versierd. De ligging in het midden van een groen bos laat het toch allemaal intiem aanvoelen.

Het paleis is te bezoeken door middel van een rondleiding. Tijdens deze rondleiding kom je langs de spiegelzaal, een slaap- en eetkamer en de studeerkamer van de koning. Ook zijn er twee bijzondere wandtapijten te aanschouwen. Vergeet ook niet om een bezoek te brengen aan de tuin van het Linderhof. Hier is een kunstmatige grot, verschillende plantenperken, fonteinen en zwembaden te vinden. Ook kom je nog langs een Moors paviljoen.

beieren-wat-doen-linderhof3. München

München is de hoofdstad van Beieren en tevens de derde grootste stad van Duitsland. Het is de thuisbasis van enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden van het land. Zo kan je in München onder andere naar de Marienplatz. Dit is het centrale plein van de stad en is aan één kant voorzien van een neogotische gevel van het Neues Rathaus.

Er zijn rondom het Marienplatz in München een groot aantal bezienswaardigheden die je kan bekijken. Zo zie je aan het uiteinde van het plein de kenmerkende dubbele koepeltorens van de Frauenkirche. Dit is de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal van de stad. Ook zie je nog twee belangrijke kerken: de Michaelskirche en de Peterskirche.

Een andere bezienswaardigheid die je in de stad kan bezoeken is het Glockenspiel. Het is een enorme klok met bewegende figuren en hangt aan de gevel van het stadhuis. Iedere dag om 11 uur en 17 uur van maart tot oktober zal je de klok horen luiden.

Meer informatie vind je op de pagina over het gezellige München.

mooie-steden-duitsland-zuiden-westen-noorden4. Het concentratiekamp van Dachau

Duitsland kent een lange geschiedenis aan concentratiekampen. Het concentratiekamp van Dachau is een plek waar je geweest moet zijn. Het herdenkingscentrum van het kamp is gratis toegankelijk. Het enige waar je rekening mee moet houden zijn de parkeerkosten die gelden tussen maart en oktober. Van november tot februari is het parkeren hier gratis.

Je kan het concentratiekamp zelf ook bezoeken via een georganiseerde tour. De gids vertelt je van alles over het terrein en de geschiedenis. De tours vertrekken meestal vanuit München. Tickets zijn van te voren online te koop.

beieren-wat-zien-tips5. Zugspitze

De Zugspitze is de hoogste berg van Duitsland. De berg heeft een hoogte van 2962 meter en is gelegen in de bergketen Wetterstein Alpine. Dit is de bergketen die op de grens tussen Oostenrijk en Duitsland ligt. De oostelijke top van de berg is te bereiken met een trein. De Bayerische Zugspitzbahn leidt jou naar verschillende wandelpaden, die vooral onder de fanatieke hikers erg populair is. Hier zijn verschillende wandelpaden in meerdere niveaus terug te vinden.

Bij het station kan je ook genieten van het uitzicht in het panoramische restaurant. In de wintermaanden is de Zugspitze een populair skioord. Vooral als er een dik pak sneeuw ligt, kan je hier dagenlang afdalingen maken.

beieren-hoogtepunten6. Beierse Alpen

De Beierse Alpen is waar veel toeristen naartoe komen. Het is namelijk het berggebied dat zich strekt van München tot de Oostenrijkse grens. In het westen vind je het Bodenmeer en Salzburg ligt in het oosten. Er zijn verschillende bergtoppen die tot wel 3000 meter hoog zijn. Je kan hier veel mooie valleien vinden, welke ook voorzien zijn van diepe gletsjers.

Ook zijn er talloze meren waar je een wandeling kan maken. In de zomermaanden zal je hier dus voornamelijk zijn om te wandelen en de natuur in je op te nemen. In de wintermaanden is het gebied vooral populair dankzij een groot aantal skigebieden.
Op het platteland in de valleien vind je verschillende mooie stadjes, zoals Mittenwald, Garmisch-Partenkirchen en Berchtesgaden. Zorg er daarom voor dat ook deze steden op jouw lijst met bezienswaardigheden staan en bezoek één van de vele kerken.

beieren-plekken-info-natuur7. Residenz

De Residenz is gelegen in München en is al eeuwenlang een vestigingsplaats van hertogen, koningen en keizers. Het is één van de meest spectaculaire paleizen die je in Europa kan vinden. Het complex omvat zeven grote binnenplaatsen en meerdere gebouwen.

De drie hoofdsecties zijn afgebeeld in Alte Residenz, de Königsbau en de Festsaalbau. De feestzaal heeft een mooi uitzicht op de Hofgarten. Het Antiquarium, dat gebouwd is in de 16e eeuw, maakt deel uit van het Residenz museum. Waar je vooral langs moet gaan als je bij de Residenz bent, zijn de schatkamer, het Cuvillies-theater en de hofkerk van Allerheiligen. Ook de oude binnenplaatsen en nauwkeurig aangelegde hoftuin zijn de moeite waard om te bezoeken als je hier bent.

beieren-highlights-musea8. Nymphenburg

De Nymphenburg is een land paleis waar de koninklijke familie in de zomermaanden naartoe ging. Het is een paleis dat omgeven wordt door prachtige tuinen. Het symmetrische gebouw is geheel anders dan de andere paleizen. Zo lijkt het gebouw te zweven boven de gigantische waterpartijen. De tuinen en fonteinen geven het complex weer een romantisch uiterlijk.

Het paviljoen is centraal gelegen en gebouwd in de stijl van een Italiaanse villa. Hier vind je een rijkelijk versierde stenen hal, drie verdiepingen hoog, en de gemeubelde privékamers. In de gebouwen ernaast heb je de mogelijkheid om de paleiskapel te bezoeken. Ook kun je een bezoek brengen aan het Marstallmuseum, waar je een opvallende verzameling staatsbussen en rijtuigen kan aanschouwen.

Het hoogtepunt van het landpaleis is de 17e eeuwse tuin. De kleurrijke bloemen, struiken en fonteinen laten jou je ogen uitkijken.

beieren-nymphenburg-paleis9. Legoland Duitsland

Als je met het gehele gezin op vakantie gaat, mag een bezoek aan Legoland Duitsland niet ontbreken. Legoland ligt in het zuiden, in Günzburg. Het park beslaat zo’n 26 voetbalvelden en staat helemaal in het teken van de welbekende LEGO-blokjes.

Het park zelf is onderverdeeld in 10 themagebieden. Entrance Area, LEGO NINJAGO WORLD, Lego City, Miniland, LEGO X-treme, Knight’s Kingdom, Imagination, Adventure Land, Kingdom of the Pharaohs en Pirate Land leiden jou allemaal door verschillende bouwwerken met deze blokjes. Tevens zijn er talloze attracties voor jong en oud te vinden. Een dag zal daarom niet genoeg zijn, maar geeft jou wel een goed beeld van het volledige park.

beieren-duitsland-info10. Het historische centrum van Neurenberg

Neurenberg is een stad met een lange geschiedenis. Een bezoek aan Altstadt mag daarom ook niet ontbreken. Het is het historische oude stadscentrum en is omgeven door een 4 kilometer lange stadsmuur. Deze stadsmuren dateren uit de 12e tot 16e eeuw. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is het stadscentrum zwaar beschadigd, maar nu is de plek weer volledig hersteld. Je kan daarom genieten van de Hauptmarkt, een van de beroemdste kerstmarkt van Neurenberg en de 14e eeuwse gotische kerk van St. Lawrence. Ook kan je naar verschillende musea, welke jou meer leren over de geschiedenis en cultuur.

beieren-neurenberg-plaatsen11. Nürnberger Burg

De Nürnberger Burg is het oude kasteel van Neurenberg, welke omringd is door huizen. Het kasteel torent binnen de stadsmuren boven alle huizen uit en vormt al meer dan 500 jaar de thuisbasis van de Duitse koningen en keizers. Het is tevens een van de best bewaarde Middeleeuwse forten van Europa.

Het paleis laat jou je ogen uitkijken en je hebt een mooi uitzicht over de rest van de stad door middel van de achthoekige torens. Je kan ook de 15e eeuwse keizerlijke stallen en de Kaiserburg bezoeken. Tegenwoordig vind je in het kasteel ook het Imperial Castle Museum, waar je alle wapens en wapenuitrustingen uit de Middeleeuwen kan bewonderen.

beieren-kasteel-neurenberg12. Dinkelsbühl

Het romantische Dinkelsbühl is één van de mooiste ommuurde steden van Beieren. Het is een stad die in de 15e en 16e eeuw volledig tot leven kwam door de bloeiende wolhandel. Vanaf dat moment zijn er ook veel mooie bouwwerken gemaakt. Zo kan je bijvoorbeeld de puntgevels op de Weinmarkt aanschouwen, maar ook de sierlijke houten bekleding op het Deutsches Haus bekijken.

In juli kan je ook het volksfeest Kinderzeche aanschouwen. Het is een van de meest kleurrijke traditionele festivals van het land. Op ieder moment van het jaar kan je daarom weer iets nieuws ontdekken in deze stad.

beieren-dinkelsbuhl13. Berchtesgaden

Berchtesgraden ligt in het zuidoosten van Beieren en is één van de oudere steden die het gebied kent. De stad was tijdens de Tweede Wereldoorlog een belangrijke plek voor nazi-Duitsland. Het was namelijk het woongebied van Hitler en enkele officieren. Zij verbleven op de Obersalzberg in het Kehlsteinhaus.

Vandaag de dag staat dit huis ook bekend als het Adelaarsnest. Zijn woning stond onder andere in verbinding met die van Bormann en Göring. Aan het einde van de oorlog zijn de gebouwen zwaar gebombardeerd. De stad zelf heeft echter nog veel moois te ontdekken. Via de pittoreske straten van de stad en de oudste actieve zoutmijn van Duitsland leer je meer van de omgeving kennen.

beieren-berchtesgaden-plaatsen14. Würzburg

Würzburg is een charmante stad, wat vandaag de dag een levendige universiteitsstad is. De stad ligt aan de rivier de Main, in het midden van het Frankische wijnbouwgebied. De verschillende hellingen omringen de stad en je kan langs de oevers van de rivier wandelen om de omgeving in je op te nemen.

Tijdens jouw wandeling ontdek je prachtige architectuur in de barokstijl en zijn een groot aantal bezienswaardigheden te vinden. Zo kan je naar het Residenz Würzburg, welke op de UNESCO-lijst staat. Ook kun je naar een van de belangrijkste renaissance kerken, de Neubau Kirche. Tevens zijn de Mariakapel en de Oude hoofdbrug hier te bekijken. Een dag naar deze stad gaat niet vervelen.

beieren-wurzburg-plekken15. Königssee

De königssee wordt beschouwd als een van de mooiste plekken van Beieren. Dit komt door de smaragdgroene kleur van het water. Het water is omringd door steile beboste berghellingen en rotsachtige kliffen.

Aan de oever van de Königssee kan je naar de kleine bedevaartskerk St. Bartholomeus. Deze kerk is voorzien van mooie, rode koepels. De kerk dateert uit 1697 en is van binnen bekleed met stucwerk. Het kerkje kan je ook bereiken met de boot vanuit Schönau. Als je het wandelpad volgt aan de oostelijke oever van het meer heb je een goed uitzicht op de kerk en het volledige meer.

beieren-konigssee-meer-tips16. Herrenchiemsee

De Herrenchiemsee is een ander meer dat je kan bezoeken als je in Beieren bent. Het is het grootste meer van Beieren en kent één van de grootste paleizen van de omgeving. Het paleis Herrenchiemsee ligt op het eiland in Chiemsee en heeft een Versaillaanse spiegelzaal die je kan bezoeken. Deze zaal is slechts gedeeltelijk voltooid. Koning Ludwig II van Beieren stierf immers op 40-jarige leeftijd. Het paleis zelf heeft zowel voltooide als onvoltooide vertrekken. Zo kan je een imposante trap zien, heb je toegang tot de staats slaapkamer en is er een groot museum met veel artefacten en persoonlijke spullen van de koning.

Ook de omliggende tuinen zijn de moeite waard. Deze zijn geïnspireerd op de tuinen van Versailles en versierd met beelden en tuinen. Je kan het eiland per boot bereiken en is alleen te bezoeken met een gids.

beieren-herrenchiemsee-zien17. Historische stad Rothenburg ob der Tauber

Ook de plaats historische stad Rothenburg ob der Tauber is een goede tip voor een leuk dagje uit. Het plaatsje heeft namelijk een zeer sfeervol centrum met allerlei authentieke vakwerkhuizen. De schuine straatjes bekleedt met keien, maken de sfeer extra mooi. Ook kan je er historische bouwwerken zien, waaronder wachttorens en toegangspoorten. Verder vind je er bezienswaardigheden zoals:

• (toegankelijke) stadsmuren
• de Klingentoren
• St. Wolfgangskerk
• St.Jakobskerk
• Marktplatz
• Weißer toren

beieren-duitsland-leuke-plekjes18. Breitachkloof

De afgelopen eeuwen heeft de Breitach rivier een diepe kloof laten ontstaan. Het stromende water heeft het steen langzaam weggeslepen waardoor de 150 meter diepe Breitachkloof is ontstaan. Een indrukwekkende plek dankzij de grote diepte. De kloof is 2.5 kilometer lang waardoor de drukte van bezoekers zich goed verspreidt.

Je kunt zelfs de bodem van de kloof goed bekijken dankzij wandelpaden die net boven het water lopen. Een spannende activiteit voor jong en oud.

highlights-duitsland-breitachkloof

 

Zoals je hebt kunnen zien, zijn er in Beieren allerlei leuke dingen te zien en doen voor een mooie vakantie.

Benieuwd naar andere bestemmingen? Via de volgende links kom je op de pagina’s over andere leuke vakantiebestemmingen in Duitsland zoals de gezellige Duitse steden of bosrijke gebieden zoals de Eifel of het zuidelijke Zwarte Woud.

Of ben je nieuwsgierig naar de rest van het land? Bekijk dan eens de pagina’s over de mooiste plekken in Duitsland en het overzicht van de leukste bezienswaardigheden in Duitsland.

 

© 2024 SuggestMe.com