mooie-vakantiegebieden-duitsland-plekken-leuk

Toeristische informatie over het Moezel gebied

Op zo’n 2.5 uur rijden van Nederland, ligt het Moezel gebied. Vooral bekend om rivier de Moezel dat tussen Trier en Koblenz door een mooi dal heen stroomt. De heuvelhellingen zijn op veel plekken vol geplant met wijngaarden. Dus ondanks dat het niet zo ver van Nederland ligt, kom je in een heel andere wereld terecht. Het Moezel gebied is zelfs het oudste wijngebied van Duitsland en ondertussen wereldberoemd om de lekker wijnen. Om je vakantie compleet te maken kan het dan ook leuk zijn om tussen de wijngaarden te gaan wandelen of fietsen. Of een bezoekje te brengen aan een lokale wijnboer.

De rivier is 540 kilometer lang, waarvan de helft door Duitsland stroomt. De Moezel ontstaat in de Franse Vogezen en stroomt bij de Duitse stad Koblenz in de Rijn. Onderweg stroomt het langs sfeervolle plaatsen, kastelen, wijngaarden en bochten.

De Moezel streek is één van de populairste toeristische gebieden van Duitsland. Samen met gebieden zoals de Harz, de mooie Eifel en het zuidelijke Zwarte Woud.

moezel-gebied-wat-doen-bezienswaardigheden

 

De mooiste bezienswaardigheden en plekken van de Moezel

Naast de leuke heuvelige natuur heeft het Moezelgebied ook diverse bezienswaardigheden en mooie plekken te bieden. Van historisch tot cultureel en van sportief tot culinair. Je kunt er bezienswaardigheden bezoeken voor jong en oud. Bekende hoogtepunten zijn:

1. Geierlay hangbrug
Een spannende en indrukwekkende bezienswaardigheid is de lange hangbrug dat sinds 2015 is geopend. Het hangt metershoog boven het dal tussen de tussen de Mörsdorf en Sosberg. Dankzij het iele uiterlijk van de brug en de bewegelijkheid, kan het overlopen een spannende activiteit zijn. Het is namelijk 100 meter lang en hangt 360 meter boven de grond.
Om de populaire hangbrug te bereiken zal je wel eerst een boswandeling moeten maken. Dankzij de natuur en mooie uitzichten, is dat al een bezienswaardigheid op zich.

moezel-mooie-plekken-wat-doen2. Burg Eltz

Het Moezel dal staat onder andere bekend om de verschillende burchten en kastelen. Eén van de mooiste is Burg Eltz. Onder andere dankzij de ligging op een steile rotspartij. Een knap stukje bouwkunst dat echter wel 500 jaar heeft geduurd. Maar desondanks is het sinds 1157, vele jaren de veilige woonplek van de graven van Eltz geweest. En ook tegenwoordig wordt het nog bewoond door de graaf en gravin van Eltz.
Het is echter ook een toeristische attractie. Het kasteel kan gedeeltelijk van binnen worden bekeken. Dankzij de rondleidingen krijg je een goed beeld van het mooie bouwwerk.

In de directe omgeving kan mooi worden gewandeld dankzij verschillende routes. Een leuke combinatie met je bezoek aan het kasteel.

eifel-kastelen-bezienswaardigheden-wat-doen-vakantie3. Burcht Thurant

Een ander kasteel staat bij het plaatsje Alken. Helaas is het kasteel in de loop der jaren wel beschadigd geraakt. Desondanks kan het de moeite waard zijn om te bezoeken. Mede dankzij de tentoonstelling en de mooie uitzichten. Je moet trouwens wel wat overhebben voor je bezoekje want je moet wel eerst een aardig stukje omhoog lopen. De mooie route tussen wijngaarden zorgt daarbij wel voor de nodige afleiding.4. Deutsche Bundesbank Bunker

In de plaats Cochem staat een bijzonder bouwwerk dat toch wel bij de hoogtepunten van de streek behoord. Het is een enorme bunker dat tijdens de Koude Oorlog diende als geheime opslag van maar liefst 15 miljard Mark. Het was jarenlang één van de grootste bankgeheimen van Duitsland. Ondanks dat het midden in een woonwijk ligt.

Tegenwoordig is de bunker te bezoeken. Tijdens een rondleiding kan je onder andere de kluis en atoombunker van binnen zien. Denk wel aan voldoende warme kleding, het is er namelijk maar 12 graden.5. Rheinisches Landesmuseum
In de populaire stad Trier ligt een groot museum waar je informatie kan vinden over onderwerpen als kunst, religie, bevolking en economie. Je krijgt er een goed beeld van de geschiedenis van het gebied. Voor extra duidelijkheid is het museum opgedeeld in perioden; de vroege geschiedenis, de tijd van de Romeinen, de Frankische periode en de Middeleeuwen.6. Wild- en Freizeitpark Klotten

In de buurt van de populaire plaats Cochem ligt een dierentuin en speelpark. Het Wild- en Freizeitpark Klotten ligt op een heuvel en is een leuk uitje voor zowel kinderen als volwassenen. Je kunt er namelijk naar het dierentuin gedeelte en dieren spotten zoals wolven, zwijnen, berggeiten, roofvogels, steenbokken en beren.
Maar je kunt ook naar het pretpark gedeelte. Hier vind je een grote speeltuin maar ook attracties zoals een achtbaan, wildwaterbaan, allerlei reuzenglijbanen, stoeltjeslift en draaimolens.7. Maak eens een boottochtje

Niet alleen de uitzichten op rivier de Moezel zijn mooi, ook de uitzichten vanaf de rivier zijn de moeite waard. Daarom vertrekken er vanuit verschillende plaatsen rondvaartboten. Deze leiden je door het bekende Moezeldal. Onderweg krijg je uitleg over het gebied en kan je genieten van de steeds wisselende uitzichten. Leuk voor zowel kinderen als volwassenen. Daarnaast kan het ook een geschikt uitje zijn tijdens wat slechter weer.

plaatsen-duitsland-cochem8. Geniet van de natuur tijden wandelingen

Het is ook een geschikt gebied voor liefhebbers van wandelen. Er zijn namelijk allerlei wandelroutes op verschillende niveaus. De diverse routes kan je vinden op wandelkaarten die je kunt vinden bij plaatselijke winkels of VVV vestigingen. Ook staan er geregeld routeborden bij natuurgebieden.
Geadviseerd wordt om wel goede schoenen te dragen en voldoende drinken mee te nemen.9. De steilste wijngaard

Heb je wel even zin om een sportieve activiteit te gaan doen? Dan kan je een wandeling gaan maken door de steilste wijngaard van de streek, de Calomt. En niet alleen de steiltste wijngaard van de streek, ook van Europa. Je vindt het bij de plaats Bremm, direct langs de Moezel.

Het stijgingspercentage kan wel oplopen tot 68 procent! Daarom zijn er zelfs ladders, staalkabels en stijgbeugels en nodig voor de wijnboeren. Via een speciale wandelroute kan je de wijngaard gaan bekijken. De route start bij de kerk van Bremm en is ongeveer 3 kilometer lang. De wandeling duurt gemiddeld twee uur. Het eerste gedeelte bestaat voornamelijk uit stijgen maar daarna is de route vrij vlak. Onderweg kan je genieten van mooie uitzichten over het dal.

moezel-leuke-dingen-doen-wandelen-vakantie10. Het Moezel-Fietspad (Mosel-Radweg)

Eén van de populairste fietsroutes in de streek is de Mosel Radweg. De route is 250 kilometer lang en loopt van het drielanden-punt bij het Franse Perl, tot aan de plek waar de Moezel in de Rijn stroomt. Deze plek ligt in de mooie stad Koblenz.

De fietsroute is zo geliefd omdat je onderweg langs vele hoogtepunten van het gebied komt. Daarnaast is de route vrij vlak, waardoor het voor veel mensen geschikt is. De route leidt je namelijk vooral langs de oevers van de Moezel.

Uiteraard zijn er nog meer leuke fietsroutes in het gebied. Bij de plaatselijke VVV vestigingen kan je meer informatie vinden.11. Moselweinbahn

Je kunt ook eens een ritje maken in de Moselweinbahn. Een 10 kilometer lange spoorlijn dat langs de Moezel loopt. De trein rijd tussen de plaatsen Bullay en Traben-Trarbach. Onderweg stopt het in de dorpen Kröv – Kövenig en Reil. Het spoorlijntje wordt vooral door toeristen gebruikt. Bijvoorbeeld wanneer men van plaats naar plaats wandelt.12. Beklim de Prinzenkopf uitkijktoren

De Zeller Hamm is een bekende bocht in de Moezel bij de plaats Alf. Op de heuvels naast de rivier staat een uitkijktoren. De plek heeft een rijke geschiedenis doordat er sinds 1888 al een uitkijktoren stond.  Ondertussen zijn er al meerdere torens verwoest of afgebroken. Tegenwoordig staat er een moderne variant van staal.

Verschillende wandelroutes komen langs de toren. Zoals de Moselsteig wandelroute, de Kulturwanderweg Kanonenbahn en het Rote Pfad. Niet alleen de mooie uitzichten en natuur zijn een wandeling waard, ook Marienburg is zeker een hoogtepuntje. De mooie burcht ligt op ongeveer 10 minuten wandelen van de uitkijktoren.

 

Zoals je hebt kunnen lezen, is er van alles te doen in het Moezel gebied tijdens een vakantie. Er zijn diverse bezienswaardigheden en er zijn allerlei activiteiten te doen. En niet alleen in de zomer, ook in het voorjaar en najaar kan het een geschikte streek zijn voor een weekend weg of vakantie.

moezel-duitsland-wat-doen

 

Leuke plaatsen aan de Moezel

Plaatsen en dorpen die direct aan de Moezel liggen, bieden dankzij de mooie ligging vaak al snel een leuke sfeer. Maar enkele plaatsen zijn met even extra leuk. Bijvoorbeeld door de hoeveelheid winkels, horeca en bezienswaardigheden. Je kunt tijdens je vakantie bijvoorbeeld de volgende leuke plaatsen bezoeken:

Cochem
Eén van de meest bekende en populaire plaatsen aan de Moezel is Cochem. Een levendig plaats dat is uitgegroeid tot een toeristische trekpleister. Onder andere dankzij het levendige centrum met de diverse winkeltjes en restaurants. Verdeeld over de vele straatjes en steegjes omringd or vakwerkhuizen. Ook leuk is de levendige wandelpromenade langs de rivier.

Het gezicht van Cochem is de Reichsburcht. Een goed behouden kasteel dat op een heuvel boven Cochem staat te pronken. Niet alleen het kasteel is mooi om te bekijken, ook de uitzichten zijn de moeite waard.

leuke-plaatsen-dorpen-duitslandDe stad Koblenz

De Moezel komt in de stad Koblenz ten einde. Hier stroomt het namelijk in de Rijn. Het punt waar de rivieren samenkomen, en de rest van de stad, zijn een bezoekje waard. Koblenz is namelijk een historische stad wat in het oude centrum nog steeds duidelijk te zien is. De vele historische gebouwen zorgen voor een leuke sfeer. En ook het fort dat op de heuvel naast de Rijn staat, kan leuk zijn om eens te bezoeken. Zeker omdat je het kunt bereiken via een kabelbaan dat over de Rijn loopt.

mooie-steden-duitsland-citytrip-koblenzBernkastel Kues

Door velen wordt Bernkastel Kues als één van de mooiste plaatsen van het Moezeldal gezien. Net als bij andere mooie plaatsen in de omgeving, is de populariteit vooral te danken aan de mooie ligging en de historische dorpskern. Ook Bernkastel Kues is namelijk gelegen tussen de heuvelhellingen met wijngaarden en rivier de Moezel. En ook deze mooie plaats heeft een kern met kronkelende straatjes omringd door vakwerkhuizen. Dankzij de aanvulling van winkels en restaurants, ontstaat een sfeervol en gezellig geheel. Leuk als uitje tijdens je vakantie.

Maar Bernkastel Kues heeft ook bezienswaardigheden als de pleintjes, het historische stadhuis, de oud stadspoort en de hooggelegen ruïne van burg Landschat.

moezel-mooie-plaatsen-wat-doenTrier

Ook de oudste stad van Duitsland ligt in het Moezel gebied; het mooie Trier. Het is zeker de moeite waard om te bezoeken. Met name door het mooie historische centrum. De vele historische (vakwerk) gebouwen, kerken en pleinen zorgen voor een mooie sfeer. Maar er zijn zelfs historische bezienswaardigheden uit de Romeinse tijd. Zoals de stadspoort, brug, het Amfitheater en het paleis van de Romeinse keizer Constantijn de Grote. De winkels en horeca maken het centrum helemaal af.

Heb je nog niet genoeg historie gehad? Dan kan je nog het Rheinisches Landesmuseum bezoeken. Een groot geschiedenismuseum.

Wil je na de gezellige drukte even wat meer rust? Dan kan je het 1.6 kilometer lange Weinkulturpfad gaan lopen. Deze wandelroute leidt je dwars door wijngaarden. Dankzij informatieborden leer je onderweg over het proces van wijn maken. De route begint bij het amfitheater.

moezel-leuke-mooie-plekken-plaatsenBeilstein

Een ander leuk stadje is het pittoreske Beilstein. Toeristisch maar sfeervol. Het plaatsje is tegen een heuvelhelling naast de Moezel gebouwd. De ligging is mooi maar ook de authentieke sfeer in de dorpskern. Je vindt er namelijk allerlei kronkelende straatjes met vakwerkhuizen. Vaak aangekleed met bloembakken. Ook zijn er verschillende historische gebouwen te zien zoals de kerk en de Burg Metternich ruïne. Verder is het gezellige marktplein geliefd.

Door de populariteit van het mooie plaatsje, kan het verstandig om Beilstein op tijd te bezoeken.

moezel-leuke-stadjes-plekjes-vakantieBrodenbach

Een ander mooi dorp aan de rivier is Brodenbach. Maar het staat niet alleen bekend om de mooie dorpskern maar ook als luchtkuuroord. Bordenback ligt namelijk in het bos, in een bocht van de Moezel. Door de bocht en de vele bomen zou de lucht er extra gezond zijn.

Ook voor mensen die de extra schone lucht met een korreltje zout nemen, kan het toch een leuke bestemming zijn voor een uitje. Je kunt er namelijk ook de Ehrenburg bezoeken. Een burcht dat boven het dorp op een heuvel ligt. Of maak een wandeling door de indrukwekkende Ehrbachklamm kloof.

moezel-wat-doen-zien-vakantie-toerisme

 

Andere mooie plaatsen zijn:

• Konz
• Schweich
• Traben-Trarbach
• Ürzig
• Müden

 

Benieuwd naar andere bestemmingen? Via de volgende links kom je op de pagina’s over andere mooie vakantiebestemmingen in Duitsland. Zoals de leuke Duitse steden of bosrijke gebieden zoals de Harz of het zuidelijk gelegen Zwarte Woud.

Of ben je nieuwsgierig naar de rest van het land? Bekijk dan eens de pagina’s over de mooiste plekken in Duitsland en het overzicht van de leukste bezienswaardigheden in Duitsland.

 

 

Heb je al ervaringen met de Moezel? Plaats dan hier onder je vakantie ervaring en help je medereizigers aan een extra goed beeld van het gebied. Alvast bedankt en een mooie vakantie gewenst!

Reviews

Nog geen reviews. Wees de eerste om een review achter te laten!

Deel jouw Moezel-ervaring en tips!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 SuggestMe.com