ierland-vakantie-informatie

Wat te doen in Ierland? De leukste bezienswaardigheden

Er zijn veel goede redenen om Ierland te bezoeken en het is zeker dat je een geweldige tijd zult hebben. Een van de populairste bezienswaardigheden van Ierland zijn de Cliffs van Moher, de Ring of Kerry, de Aran eilanden en natuurlijk de mystieke kastelen, eenzame vuurtorens, de nationale parken en de prachtige ruige landschappen van de kust. Ierland is een veelzijdig land waar zoveel te doen is dat een vakantie eigenlijk te kort is. Daarom hebben we een selectie gemaakt van de belangrijkste highlights van Ierland die je zeker niet mag missen.

1. Cliffs of Moher
Eén van de meest iconische beelden uit Ierland is die van de majestueuze Cliffs of Moher. Deze uitgestrekte kalkstenen kliffen steken uit hoog boven de wilde oceaan. Hoewel ze zich niet altijd laten zien, leeft er een aanzienlijke populatie kleurrijke papegaaiduikers op de Cliffs of Moher. De kliffen zijn bij het grote publiek vooral bekend geworden na de Harry Potter films. Eén van de beste dingen die je in de regio kunt doen, is over de kliffen wandelen. Als je bij de Cliffs of Moher verblijft, mag je O’Briens Castle niet missen, dat niet ver van de kliffen ligt. Deze typisch Ierse toren is gebouwd in 1835 en is al van ver te zien.

ierland-mooie-plekken-gebieden2. Bunratty Castle

Het bekende Bunratty Castle en Folk Park in County Clare, niet ver van Limerick, zijn twee geweldige plekken om te bezoeken in Ierland. Bunratty Castle, één van de meest complete middeleeuwse kastelen van Ierland, dateert uit de 10e eeuw en staat op de plaats van een Viking handelspost. Het bijzondere kasteel heeft meerdere verdiepingen en is versierd met wandtapijten en kunstwerken uit de 15e en 16e eeuw. Rondom het kasteel ligt Folk Park waar je verschillende huizen en gebouwen kunt bezoeken om het 19e-eeuwse Ierland te leren kennen.

Een van de meest unieke dingen aan een bezoek aan Bunratty Castle is het feit dat je de Middeleeuwen van dichtbij kunt beleven tijdens een van de banketten. Twee keer per avond worden er banketten gehouden in het kasteel, waar je kunt genieten van Middeleeuws geïnspireerd eten en drinken zoals honingmede en je kunt vermaken met Middeleeuwse dans en zang. Het is een must als je het kasteel en Ierland bezoekt.

ierland-mooie-bezienswaardigheden-plekken3. Ring of Kerry

Eén van de leukste dingen om te doen in Ierland is het maken van een roadtrip. Ierland heeft veel mogelijkheden voor mooie trips, maar een trip die er uit springt, is de Ring of Kerry. De route is 179 kilometer en kun je in één dag afleggen. Het is echter aan te raden langer de tijd te nemen om onderweg van alle bezienswaardigheden te genieten. De Ring of Kerry begint en eindigt in Killarney in Zuidwest Ierland en biedt enkele van de mooiste landschappen van het eiland.

De Ring of Kerry gaat door het prachtige Killarney National Park in het zuiden van Ierland naar Molls Gap en vervolgens naar het kleurrijke stadje Kenmare. De route kronkelt vervolgens langs de rotsachtige kust, langs kleine stranden, groene velden en verre eilanden in de oceaan. Een omweg langs de Skellig Ring is vooral de moeite waard vanwege de dramatische kliffen, oude stenen forten en pittoreske kasteelruïnes.

ierland-vakantie-plekken-plaatsen4. Blarney Castle

Ierland staat vol met kastelen. Van majestueuze en imposante kastelen tot eenzame ruïnes op de winderige kliffen, de Ierse kastelen zijn legendarisch en zeker het ontdekken waard. Iedereen heeft wel eens gehoord van Blarney Castle, het is het beroemdste kasteel van Ierland. Het is de thuisbasis van de Blarney Stone, een van de interessante eigenaardigheden waar Ierland bekend om staat. Volgens de legende wordt je, als je de Blarney Stone kust, beloond met de gave van welsprekendheid. Het kasteel zelf is een ruïne. De meeste mensen komen naar deze bijzondere plek van Ierland om de steen te kussen en de uitgestrekte en prachtig onderhouden tuinen op het terrein van het kasteel te bewonderen.

ierland-mooie-bezienswaardigheden-hoogtepunten5. Mount Tara

Bezoekers die geïnteresseerd zijn in de Ierse geschiedenis zullen de fascinerende Mount Tara in County Meath niet willen missen. In de ijzertijd werden op deze mystieke plek de Koningen van Ierland gekroond en sindsdien is Mount Tara al eeuwenlang een spiritueel centrum. Eén van de meest legendarische Keltische koningen die van deze heuvel zijn machtsbasis heeft gemaakt, is Cormac mac Airt. Op het met gras begroeide plateau kun je zijn voormalige huis nog herkennen in de overblijfselen van de houten vlechtwerk structuur.

Eén van de meest interessante bezienswaardigheden is de Heuvel der Gijzelaars, het oudste monument in Tara. Ongeveer vierduizend jaar geleden werd dit neolithische graf zo gebouwd, dat  de donkere passage maar twee keer per jaar wordt verlicht door de zonnestralen. Binnen werden minstens 200 gecremeerde lichamen ontdekt, samen met mysterieuze steengravures. Tegenwoordig kunnen bezoekers alleen door beschermende roosters naar binnen kijken.

ierland-wat-zien-doen-vakantie6. Aran eilanden

De Aran eilanden liggen voor de westkust van Ierland, vlak bij. Er zijn drie eilanden om te bezoeken: Inishmore, Inishmaan en Inisheer. Tijdens een bezoek aan de Aran eilanden maak je kennis met het Ierse plattelandsleven. Iers is de belangrijkste taal die op de eilanden wordt gesproken, hoewel de eilandbewoners ook vloeiend Engels spreken. De beste manier om elk eiland te ontdekken, is per fiets. Je kunt een fiets huren bij de winkeltjes in de buurt van de veerboot.

Inishmore en Inisheer zijn de twee meest populaire plekken van de Aran eilanden, want daar is wat meer te zien. Het hoogtepunt op Inishmore is Dun Aengus, een rond stenen fort hoog op een klif. Op Inisheer mag je het Plassey Shipwreck  niet missen. Het echte hoogtepunt van de bijzondere eilandengroep voor de kust van Ierland is echter de natuurlijke schoonheid van de groene heuvels, omringd door stenen kliffen die uitkijken over de prachtige blauwe Atlantische Oceaan.

ierland-vakantie-plekken-plaatsen-tips7. Janus Head

Op Boa Island bij Belleek staat één van de oudste en beroemdste gebeeldhouwde stenen van Ierland. De Janus Head steen is meer dan 2000 jaar oud en dateert van vóór het christendom. Op de steen staat een figuur afgebeeld van ongeveer een meter hoog, die men in Ierland Janus heeft genoemd. Het hoofd van Janus is in tweeën gedeeld door een zigzag groef. Men denkt dat het figuur zowel mannelijke als vrouwelijke godheden symboliseert. Bezoekers van dit historische monument in Ierland laten hier geld en andere spullen achter om hen geluk te brengen.8. Lismore Castle

Eén van de mooiste kastelen in Ierland om te bezoeken is het prachtige Lismore Castle in County Waterford. Dit indrukwekkende Middeleeuwse kasteel uit de 12e eeuw was ooit de thuisbasis van de graven van Desmond voordat het in 1753 het huis werd van de familie Cavendish, wiens familie het kasteel tot op de dag van vandaag bezit. Hoewel het kasteel zelf niet open is voor het publiek, zijn de prachtige tuinen en cafés dat wel.

Het paleisterrein herbergt twee aangelegde tuinen. De lagere tuinen zijn informele gronden met losjes beboste delen. In het bos vind je een geweldige boomschommel en een gratis speelruimte voor de kinderen om plezier te hebben. De bovenste tuinen zijn werden aangelegd in de 17e eeuw. Tegenwoordig vind je hier sierlijsten, groentebedden en ook rozentuinen. De lente en zomer zijn de beste tijden van het jaar om Lismore Castle te bezoeken.

ierland-mooie-plekken-gebieden-vakantie9. Dingle

Het schiereiland Dingle aan de zuidwestkust van Ierland is een smal, maar bijzonder gebied dat zich tot ver in de Atlantische Oceaan uitstrekt. Maar laat je niet misleiden door de kleine omvang. Het schiereiland herbergt veel hoogtepunten van Ierland. Het landschap van Dingle is zo ongerept en haast surrealistisch dat er in het gebied veel films zijn opgenomen, waaronder de nieuwste Star Wars film.

De kust is hier omzoomd met zandstranden en steile kliffen. Landinwaarts zijn er juist weer ruige bergen. De hoogste berg is Mount Brandon, de op een na hoogste berg van Ierland. En daartussen liggen die schilderachtige, glooiende heuvels die zo kenmerkend zijn voor Ierland. De stranden van Dingle zijn perfect om te zwemmen in de zomermaanden en de bergen zijn het hele jaar door uitermate geschikt voor prachtige wandelingen.

ierland-bezienswaardigheden-hoogtepunten10. Cahir Castle

Cahir Castle aan de oevers van de rivier de Suir in County Tipperary is een plek die tot de top van bezienswaardigheden in Ierland behoort. Het is één van de grootste en best bewaarde Middeleeuwse kastelen van Ierland en werd gebouwd in de 13e eeuw. Het was ooit de thuisbasis van de machtige familie van Osmond. Cahir Castle is een geweldige plek om te bezoeken en prima te combineren met een bezoek aan de Rock of Cashel op minder dan 30 minuten afstand of Swiss Cottage op minder dan 10 minuten afstand. Stuk voor stuk geweldige attracties om te verdwalen in de Ierse geschiedenis.

Cahir Castle heeft veel torens en kamers om te verkennen. Een bezoek aan het kasteel van Cahir is een plezier voor jong en oud. Van de torens tot de kelder, er zijn veel hoeken en gaten om te ontdekken. Als je meer wilt weten over de geschiedenis van het kasteel en hoe het gebied er eeuwen geleden uit zou hebben gezien, is er een geweldige interactieve tentoonstelling waar kinderen ook van kunnen genieten.

ierland-mooiste-plekken-plaatsen11. Ierse vuurtorens

Ierland is een eiland met tientallen vuurtorens. Gezien het feit dat Ierland omringd wordt dor water is dat natuurlijk redelijk voor de hand liggend. Maar door toeristen worden de soms bijzondere vuurtorens vaak over het hoofd gezien. Irish Lights beheert de meeste vuurtorens in Ierland, ongeveer zeventig stuks in totaal. Veel van de vuurtorens staan ​​op het land, maar sommige staan midden in de zee. Een ding hebben alle vuurtorens van Ierland met elkaar gemeen, ze staan allemaal op prachtige, vaak ruige locaties.

Eén van de bekendste vuurtorens is de Hook Head Lighthouse op het Hook Head schiereiland ten zuidwesten van Wexford. Hook Head Lighthouse is de oudste vuurtoren van Ierland en zelfs ook van de wereld. De enige manier om de binnenkant van de vuurtoren te zien is met een rondleiding. Na de informatieve tour door deze bijzondere vuurtoren heb je alle tijd om na te genieten van het uitzicht op de Ierse Zee en het platteland van Wexford.

ierland-leuke-dingen-doen-zien12. Wicklow Nationaal Park

Het mooie Wicklow National Park is een geweldige bestemming voor natuurliefhebbers. Het grootste nationale park van Ierland heeft meer dan 50 hectare aan bergen, meren en prachtige historisch belangrijke locaties. Wicklow National Park staat bekend om de enorme biodiversiteit en prachtige landschappen in groene tinten. Een van de meest bezochte delen van het park is de Glendalough vallei met het gelijknamige 6e-eeuwse kloostercomplex, wat ook een bezoek waard is.

Voor liefhebbers van een ontspannende hike is de wandeling rond de Glendalough meren bij het klooster de perfecte manier om een ​​ochtend in de frisse buitenlucht van Ierland door te brengen. Als je een naar meer avontuur op zoek bent, moet je de Wicklow Way zeker proberen. Dit is een afwisselend parcours van ongeveer 100 kilometer dat begint in Marlay Park bij Dublin en helemaal doorloopt naar het dorp Clonegal. Deze spannende tocht neemt ongeveer 7 dagen in beslag en neemt je mee door het hart van het Nationale Park.

ierland-natuur-klimaat-bezienswaardigheden13. Rock of Cashel

De Rock of Cashel, gelegen in County Tipperary in het oude oosten van Zuid Ierland, is een populair nationaal monument waarvan het oudste gebouw meer dan 1000 jaar oud is. Deze historische plek, ook bekend als Cashel of the Kings of St Patrick’s Rock, was eeuwenlang de traditionele zetel van de koningen van Munster, zoals Zuid Ierland heette voor de Normandische invasie in de 12e eeuw. In 1101 schonk de toenmalige koning zijn fort aan de kerk. De 30 meter hoge ronde toren is de enige overgebleven structuur van zijn regeerperiode. De meeste gebouwen die er tegenwoordig te zien zijn, zijn gebouwd in de 12e en 13e eeuw.

Je kunt urenlang genieten van de gewelfde plafonds en indrukwekkende bogen van de Cormac kapel uit de 12e eeuw en de kruisvormige kathedraal die in de 13e eeuw is gebouwd. Ook het kerkhof voor de kerk is bijzonder met zijn uitzonderlijke verzameling Keltische grafstenen, waaronder de indrukwekkende en sierlijke hoge kruisen. Alle bezoekers zijn onder de indruk van de rijke geschiedenis van Ierland die je hier kunt ontdekken.

ierland-vakantie-informatie-toerisme14. Giant’s Causeway

In het noorden van Ierland, ligt een bijzondere bezienswaardigheid. Vele jaren geleden geschonken door de natuur, is de Giant’s Causeway. Een verzameling van maar liefst 40.000 basaltzuilen. Ze zijn vooral zo bijzonder omdat ze nagenoeg perfect van vorm zijn, alsof niet de natuur maar de mens dit gemaakt heeft. Ze zijn miljoenen jaren geleden gevormd tijdens een vulkaanuitbarsting.

De vele vierkante stenen pilaren geven zijn een bijzonder geschikt. Rond deze mooie plek kan je meerdere wandelroutes volgen, waardoor je s van steeds andere uitzichten kan genieten. Voor natuurliefhebbers is de Giant’s Causeway met recht een hoogtepunt van Noord Ierland te noemen.

Tip: wil je een beetje actie? Ga dan naar de Carrick-a-Rede Rope Bridge. Een touwbrug dat hoog boven de zee hangt. Ondanks dat het “slechts” 20 meter langs is, kan het toch even een leuke activiteit zijn om te doen tijdens je rondtour.

ierland-highlights-bezienswaardigheden


15. Kylemore Abbey
In het uiterste westen van Ierland, in het Connemara National Park, staat een historisch klooster dat is gebouwd om Belgische nonnen een veilige plek te bieden tijdens de Eerste Wereldoorlog. Tegenwoordig is het een toeristische attractie. Bezoekers kunnen het kasteel-achtige gebouwen van binnen en buiten bekijken. Ook kan je de bijbehorende tuinen bekijken of door het grote landgoed wandelen.

Je kunt verschillende tours boeken naar Kylemore Abbey. Vaak met vervoer en een gids. Het klooster wordt daarbij ook vaak gecombineerd met andere bezienswaardigheden in de regio.

ierland-bezienswaardigheden-attracties


16. Charles Fort
Bij het zuidelijke kustplaatsje Kinsale, ligt een enorm fort. Het Charles Fort stamt uit de 17e eeuw en was ooit zelfs de grootste militaire nederzetting van Ierland. Tegenwoordig is het een toeristische attractie en een nationaal monument. Je kunt het fort en het bijbehorende bezoekerscentrum bezoeken om een idee te krijgen van de geschiedenis van het bouwwerk.

Daarnaast kan je het kleurrijke dorpje Kinsale bezoeken. Kleurrijk dankzij de diverse huizen in in de vrolijkste kleuren zijn geschilderd. Maar Kinsale staat ook bekend als een culinair dorp. Er zijn namelijk meerdere restaurants te vinden, waarvan een gedeelte zelfs is aangesloten bij de bij de Good Food Circle. Een soort keurmerk voor restaurants.

ierland-attracties-hoogtepunten-zien


17. Garnish Island
Ierland staat uiteraard niet echt bekend als een zomerse vakantiebestemming. Maar er zijn plekken die er een uitzondering op zijn. Waaronder Garnish Island. Een eiland voor kust bij de uiterst zuidelijke badplaats Glengarriff. Het eiland ligt in de luwte van een diepe baai, genaamd Bantry Bay. Mede hierdoor heerst er een bijzonder klimaat op het eiland en kunnen er tropische planten en bomen groeien. Een bijzonder verschijnsel in het koele Ierland.

Het eiland kan per boot worden bezocht. Onderweg vaar je langs een zeehondenkolonie die op de rotsen genieten van het plaatselijke klimaat. Eenmaal op het eiland kan je genieten van de “tropische” natuur. Voor natuurliefhebbers een echte bezienswaardigheid.

ierland-highlights-wat-zien-doen18. Dursey Island

Een ander bijzonder eiland in deze zuidelijke regio, is Dursey Island. Met name bijzonder doordat je er heen kan met de enige kabelbaan van het land. Eenmaal op het eiland vindt je vooral echte rust. Maar ook bezienswaardigheden zoals een kerkruïne, een seintoren uit het tijdperk van Napoleon en een kasteel. Daarnaast kan je dolfijnen spotten. Vooral tijdens de overtocht met de kabelbaan.

ierland-wat-te-doen-zien19. The Gobbins

Sinds 2015 kan je de oostelijke kustkliffen van wel heel dichtbij bekijken. Namelijk dankzij het spectaculaire wandelpad the Gobbins. De wandelroute heeft een lengte van 3.5 kilometer en loopt langs de rotswanden boven het ruige zeewater. Het pad loopt door uitgehouwen tunnels en bruggen. De hoge rotswanden, beukende golven, zeedieren en uitzichten zorgen voor een bijzondere plek.

De route ligt in de buurt van de stad Belfast en kan worden bewandeld onder leiding van een gids. Ook (oudere) kinderen vinden het vaak een leuke en spannende activiteit om tijdens de vakantie te gaan doen.

ierland-highlights-wat-doen

 

Zoals je hebt kunnen zien, zijn er allerlei leuke dingen te zien en doen in Ierland. Hieronder kan je ter inspiratie alvast allerlei Ierse vakanties bekijken.

Tip: mis ook zeker niet de handige pagina over de mooiste plekken in Ierland.

 

Via de bovenstaande links kom je rechtstreeks op de websites van goede reisorganisaties en vind je direct de overzichten van vakanties per Iers gebied. Ook vind je hier meer informatie en foto’s.

© 2024 SuggestMe.com