ierland-vakantie-informatie

Handige toeristische informatie over Ierland

Ierland is een opwindend land en heeft toeristen veel te bieden. Ierland heeft een prachtig ruige kust, oude kastelen, groene weiden, weelderige bossen en er is veel te doen en te zien op het eiland. Naast de prachtige natuur en de bijzondere landschappen staat het land ook bekend om zijn unieke cultuur en typisch Ierse pubs met heerlijke Guinness en vriendelijke locals. En dan zijn er natuurlijk nog de diverse mooie plekken, gebieden en steden.

De langste rivier van Ierland, de Shannon, is grotendeels verantwoordelijk voor de vorm van het landschap in het midden en westen van het eiland. Het grootste meer van Ierland is Lough Corrib, vlak bij de noordwest kust. De hoogste berg in de Carrauntoohil, die met iets meer dan 1.000 meter uitsteekt boven de ruige kustlijn in het zuidwesten van Ierland. Dublin is de hoofdstad en tevens de grootste stad van Ierland. Steden als Dublin en Cork worden steeds vaker bezocht door toeristen. En daarnaast vooral de regio’s langs de rivier de Shannon en langs de westkust.

Op deze pagina vind je handige overzichten van de mooiste plekken, gebieden en steden. Dankzij de tips kan je een passende vakantie samenstellen en boeken.

ierland-leuke-steden-plekken

 

Tip: ook de pagina over de mooiste bezienswaardigheden in Ierland kan interessant voor je zijn.

 

De mooiste plekken en vakantiegebieden in Ierland

Voor veel mensen kan Ierland een mooi vakantieland zijn. Maar welke plekken en gebieden zijn het leukste? Dat kan wat lastig zijn. Daarom hier een handig overzicht van de mooiste bestemmingen.

Aran eilanden

Ten westen van het land, liggen de Aran eilanden. Inishmore, Inishmaan en Inisheer zijn drie eilanden waar je nog het echte authentieke Ierse leven kan ervaren. Zo zijn op het grootste eiland, slechts 100 voertuigen toegestaan. Daarom gebruiken veel mensen nog een paard en wagen als vervoersmiddel. Zelfs voor het vervoer van toeristen. Een bijzonder gezicht. Maar je kunt er echter ook fietsen huren.
Ook bijzonder zijn de vele muurtjes die zijn opgebouwd uit losse keien. Ook Dun Aengus valt onder de hoogtepunten, een rond fort dat hoog op een klif staat. De kliffen worden overigens ook als de mooiste plekken gezien. De witte krijtrotsen zijn metershoog en bieden mooie uitzichten over de eilanden en de oceaan.

ierland-vakantie-plekken-plaatsen-tips


Kliffen van Moher

Vlakbij de Aran eilanden, maar dan op het vaste land, liggen de Kliffen van Moher. Dit zijn één van de hoogste klifkusten ter wereld. De metershoge krijtrotsen zijn een indrukwekkend gezicht. De hoogste rotswanden zijn zelfs ruim 200 meter hoog! Een indrukwekkend gebied waar je mooi kan wandelen.
Eén van de bezienswaardigheden in het gebied, is de O’Brien’s Tower. Een uitkijktoren bij de kust dat je kan beklimmen. Eenmaal boven heb je een prachtig uitzicht over de oceaan en de omgeving.

ierland-mooie-plekken-gebieden


Het schiereiland Dingle

Houdt je van ruige kustgebieden? Dan kan het schiereiland Dingle een leuke plek zijn om te kiezen als vakantiebestemming. Je kunt er namelijk genieten van hoge kliffen, scherpe rotsen in de zee, zandstranden en authentieke vissersplaatsen. Het is een wat afgelegen gebied maar voor liefhebbers van rustig natuur, zeker de moeite waard. ’s Zomers kan er ook mooi worden gezwommen vanaf de verschillende zandstranden.

Niet alleen dankzij de kustgebieden maar ook dankzij onder andere de Connor-Bergpas die door de Slieve Mish Mountains loopt. Een berggebied met meren, watervallen, wandel- en fietspaden en mooie autoroutes.

ierland-bezienswaardigheden-hoogtepunten


Killarney Nationaal Park

In het zuid westen ligt het groene Killarney Nationaal Park. Een gebied van ongeveer 100 vierkante kilometer waar je kunt genieten van bossen, drie meren en bergen. Maar je kunt er ook diverse soorten dieren spotten. Van edelherten tot dassen en van vossen tot zeearenden.

Voor natuurliefhebbers is het een mooi gebied voor een rustige vakantie. Mede dankzij de diverse wandel- en fietspaden. Meer informatie over het gebied kan je onder andere vinden in het Bezoekerscentrum. Deze valt trouwens ook onder de hoogtepunten, dankzij het bijbehorende landgoed met de mooie tuinen.

ierland-gebieden-plekken-vakantie


Wicklow Nationaal Park

Het grootste nationale park van Ierland heeft meer dan 50 hectare aan bergen, meren en mooie historisch locaties. Het gebied ligt in het oosten van het land en is een populaire bestemming onder toeristen. Met name door de diverse recreatiemogelijkheden en de nabijheid van de stad Dublin. Zo kan je in de regio mooi wandelen, fietsen, raften, vissen en zwemmen.

Daarnaast kan je verschillende bezienswaardigheden bezoeken. Zoals de leukste plaatsen, de bekende kloosterruïnes van Glendalough, het bezoekerscentrum van het Nationaal Park Wicklow Mountains, de Powerscourtwaterval (met 121 meter de hoogste van Ierland) en de Powerscourt Gardens.

De hoogste berg in het gebied, is de Lugnaquilla met een hoogte van 925 meter. De afgeronde vormen van de bergen zijn ontstaan door erosie van het leisteen en graniet. Tussen de bergen liggen meerdere beekjes, riviertjes en hooggelegen meren.

ierland-natuur-klimaat-bezienswaardigheden


De Skellig Islands

Houd je van niet toeristische gebieden? Dan kunnen de Skellig Islands een aanrader zijn. De twee eilanden, Skellig Michael en Little Skellig, zijn namelijk nog vrij onbekend bij het grote publiek. Ondanks dat de twee eilanden voor liefhebbers van natuur, zeker de moeite waard zijn. “Skellig” betekent in het Iers “steile rots”. Die naam hebben ze te danken aan de steile en bijzondere rotsformaties op en rond de eilanden.

Little Skellig is voor toeristen niet te bezoeken maar kan per boot wel bekeken worden. Je kunt er onder andere bijzondere vogels zoals papegaaiduikers spotten. In de zomer is Skellig Michael wel te bezoeken. Overnachten kan je er niet maar het kan wel een leuke plek zijn voor een daguitstapje wanneer je in zuid west Ierland bent.

ierland-mooie-gebieden-eilanden


 

Slieve League

Houd je van spectaculaire plekken? Dan kan de Slieve League een goede vakantiebestemming zijn. Het is namelijk een kustgebied waar je de hoogste zeekliffen van Europa kunt zien. De hoogste gedeelte zijn namelijk maar liefst 600 meter hoog. Daarmee zijn ze drie keer hoger dan de populaire Cliffs of Moher. Desondanks is Slieve League een stuk minder populair. Maar daardoor kan je er wel lekker in alle rust genieten.

De mooiste uitzichten heb je vanaf het One Man’s Path dat je langs verschillende uitkijkpunten leidt. Meer informatie over het gebied, kan je vinden in het Slieve League Visitor Centre. Je vindt Slieve League aan de noord westelijke kust.

ierland-vakantie-informatie

 

Via de bovenstaande links kom je rechtstreeks op de websites van goede reisorganisaties en vind je direct de overzichten van vakanties per Iers gebied. Ook vind je hier meer informatie en foto’s.

 

Leuke steden en plaatsen in Ierland

Wat mensen fascineert in Ierland is het wilde en romantische groene landschap. En verder zijn er in Ierland een aantal nationale parken die zeer geschikt zijn voor excursies en wandelingen. Het culturele leven speelt zich grotendeels af in de grotere steden als Dublin, Cork en limerick.

Daarnaast heeft Ierland nog een aantal kleinere historische steden die een bezoek meer dan waard zijn zoals Athlone in de Midlands. Dingle en Kilkee, beide gelegen aan de ruige westkust, en Waterford aan de zuidkust van Ierland, zijn leuk badplaatsen om te bezoeken als je een tour maakt door dit prachtige groene eiland.

Dublin

Duhb Linn is de naam die werd gegeven aan de hoofdstad van de Republiek Ierland toen het in 988 werd gesticht. Vertaald betekent dit zoiets als zwarte vijver en hieruit is op te maken dat Dublin in die tijd geen bijzonder aantrekkelijke plaats geweest kan zijn. Dat is inmiddels wel veranderd, want tegenwoordig is Dublin een van de populairste steden van Europa. Het stadscentrum van Dublin is klein en overzichtelijk en je kunt gemakkelijk naar alle belangrijke toeristische plekken lopen.

St. Patrick’s Cathedral, een prachtige kerk vernoemd naar de beschermheilige van Ierland, is een van de bezienswaardigheden van de stad. Een andere is de Christ Church Cathedral, dat meteen ook het oudste gebouw in Ierland is. Een andere aanrader om te bezoeken is het eerbiedwaardige Trinity College met de Long Room, één van de meest uitgebreide bibliotheken ter wereld. Het legendarische Book of Kells, een boek waarin de geschiedenis van het Ierse volk is geschreven, is hier te zien.

Dublin is ook een uitstekende stad als het gaat om winkelen en dineren. De beste selectie winkels, goede restaurants en gezellige koffie zaakjes vind je in en rondom Henry Street en Grafton Street. Als je boeken wilt kopen, ga dan naar Dawson Street, want in deze straat vind je alleen boekwinkels.

’s Avonds uitgaan in Dublin is geweldig. De beste pubs en tavernes bevinden zich in de wijk Temple Bar. Met een glas whisky of Guinness in je hand luister je naar de live muzikanten in de pubs, die grappige drinkliedjes en melancholische ballads zingen.

Meer informatie vind je op de pagina over de mooiste plekken in Dublin.

dublin-centrum-wat-zien-doen


Cork

De stad Cork ligt in het gelijknamige graafschap in de provincie Munster in het zuiden van Ierland. Cork is de tweede grootste stad Ierland, maar meteen al een stuk kleiner dan Dublin. Het stadscentrum werd gevestigd op een eiland in de monding van de rivier de Lee. Volgens legendes werd er rond het jaar 600 een klooster op dit eiland gesticht. Daarna maakten Vikingen deze plek tot een handelspost. Tegen het einde van de 12e eeuw regeerden de Noormannen over de stad Cork en de hele regio. Het regime werd later overgenomen door koopmansfamilies die door handel met het Europese continent rijk zijn geworden.

De Franse Hugenoten gaven in de 18e eeuw vorm aan het huidige stadsbeeld. Tot op de dag van vandaag dragen veel straten Frans klinkende namen en in dezelfde eeuw werden veel Middeleeuwse gebouwen vervangen door neoklassieke Georgische architectuur. Voorbeelden hiervan zijn Christ Church, Church of St. Anne en het Custom House. Aan het einde van de eeuw kon de haven flink uitbreiden, ontstonden er een aantal glasfabrieken en kwam de hele stad tot bloei.

Het historische centrum van Cork is juist heel divers door de constant wisselende invloeden. Cork is een handig vertrekpunt voor excursies in het zuiden van Ierland. Naast de kerken en andere historische gebouwen kun je hier ook een bezoek brengen aan het Botermuseum met levendige verhalen over de historische boterhandel. En je kunt bier gaan proeven in één van de bekende bierbrouwers van Ierland: Murphy’s en Beamish & Crawford.

ierland-leuke-steden-plaatsen


Limerick

Limerick ligt in het zuidwesten van Ierland ligt, aan het begin van de monding van de grote rivier Shannon. Limerick is het culturele centrum van de provincie Munster en kan terugkijken op een zeer lange geschiedenis. Het waren de Vikingen die rond 800 een nederzetting bouwden in wat nu Limerick is. Een aantal eeuwen later werd het een stad toen de Noormannen een groot deel van Ierland hadden veroverd. Ze bouwden het machtige King John’s Castle, wat nu nog steeds de belangrijkste trekpleister is van deze gezellige stad in het westen van Ierland.

Het kasteel is gebouwd in een vijfhoek, heeft drie grote verdedigingstorens en een bastion. Binnen in het kasteel kun je meer te weten komen over de geschiedenis van Limerick, oude wapens bewonderen en vanaf één van de torens genieten van adembenemende uitzichten over de rivier en de stad. Ook de Mariakathedraal is een bezoek waard. Irish Town is zoiets als de oude binnenstad van Limerick, met veel musea, prachtige oude huizen en, zoals het Ierland betaamt, tal van pubs.

ierland-vakantiebestemmingen-rondreis


Athlone

In het hart van Ierland, ruim 100 kilometer ten westen van Dublin, ligt de stad Athlone. De Shannon stroomt door Athlone en voordat het overgaat in de Lough Ree, één van de grootste meren van Ierland. Athlone is daarom ook een uitstekend vertrekpunt voor excursies en hikes in het prachtige natuurgebied rondom het meer.

In het centrum van de stad staat Athlone Castle, gebouwd in de 13e eeuw. Een ander overblijfsel uit de oudheid is St Marys Hall, oorspronkelijk een abdij en de plaats van waaruit de nederzetting Athlone is ontstaan. De kathedraal van St. Peter en Paul ligt op de westelijke oever van de Shannon. Verder kun je in Athlone lekker struinen, genieten van de vele pubs en goed winkelen.

ierland-leuke-steden-plaatsen-vakantie.


Dingle

De stad Dingle ligt op het gelijknamige schiereiland in het westen van Ierland. Omdat het zo dicht bij de stad Tralee ligt, kun je een bezoek aan beide stadjes heel makkelijk op een dag combineren. De exacte stichting van Dingle is niet bekend, alhoewel er geschriften gevonden zijn uit de 13e eeuw die het over Dingle hebben. Wel is bekend dat koning James I in rond 1600 Dingle een speciale status verleende in naam van koningin Elizabeth I van Engeland. Daarom mag worden aangenomen dat Dingle al meer dan 400 jaar een stad met stadsrechten is.

Wie vandaag naar Dingle reist, kan zich verheugen op een aantal prachtige en historische bouwwerken. Bovendien zijn er tal van pubs om te bezoeken, evenals visrestaurants en ambachtswinkels. Niet alleen de lokale bevolking winkelt hier, maar ook de toeristen. Je vindt er dus ook veel souvenirs en lokaal ambachtswerk. Bezoekers die een dagtocht naar de regio maken, kunnen een bezoek aan Dingle combineren met een tocht over de Connor Pass, de hoogste in Ierland, en Slea Head, een steile klif.

ierland-mooie-plekken-kust-stranden


Kilkee

Een uur rijden ten westen van Limerick en net ten zuiden van de Cliffs of Moher ligt de charmante badplaats Kilkee. Kilkee, een verborgen juweeltje aan de Ierse Wild Atlantic Way en  een populaire zomerbestemming voor veel inwoners van Limerick. Kilkee’s populariteit als badplaats is toegenomen sinds de 19e eeuw en de uitbreiding van treindiensten naar de Ierse kust. Het werd ooit beschouwd als de meest populaire badplaats in Groot-Brittannië en Ierland. Naast de natuurlijke schoonheid biedt Kilkee authentieke Ierse ervaringen in een handvol Ierse pubs en restaurants.

Het meest opvallende kenmerk van Kilkee aan de Atlantische Oceaan is de hoefijzervormige baai. De baai wordt beschermd tegen de ruwe Atlantische golven door het Duggerna Reef. Het rif bestaat uit natuurlijke rotsformaties, gewoonlijk “pollock holes” genoemd. Naast het neerslaan van de krachtige golven, worden de Pollock Holes door bewoners en bezoekers gebruikt als natuurlijke zwembaden.

Na een verfrissende duik in de Pollock Holes is een wandeling langs de kliffen van Kilkee een must. De kliffen vind langs de hele lengte van Kilkee, maar ze zijn niet zo hoog als de bekendere Cliffs of Moher. Ze zijn daarom vrijwel verstoken van toeristen. De Loop Head Way is een pad van zeven kilometer dat begint bij de Pollock Holes. De kliffen bieden een prachtig uitzicht op Kilkee, het Ierse platteland en de Atlantische Oceaan.

ierland-kustplaatsen-hoogtepunten-tips


Waterford

Waterford, gelegen aan de zuidkust van Ierland, wordt vaak over het hoofd gezien door toeristen, en toch heeft deze kleine stad zoveel te bieden. Ten eerste is er de geschiedenis van Waterford, want dit is de oudste nederzetting van Vikingen in Ierland. Overal in de stad en in de Vikingdriehoek kom je Viking erfgoed tegen. Voor een virtual reality ervaring waarbij je je in een 9e-eeuws Vikingdorp waant, ga je naar de King of Vikings Experience. In Waterford leer je een hele andere kant van Ierland kennen.

Als je tijd hebt voor een dagje uit, is ook het Irish National Heritage Park in Wexford een aanrader. Dit is een geweldig openluchtmuseum met interessante informatie over de geschiedenis van Waterford en het zuiden van Ierland. Een ander hoogtepunt is natuurlijk Waterford Crystal. Het gerenommeerde kristalbedrijf is tot ver buiten de grenzen van Ierland bekend en is zelfs interessant voor mensen die geen fan zijn van extravagant glaswerk. Tijdens de rondleiding leer je veel over het proces en kun je zelfs proberen je eigen kristallen souvenir te maken.

ierland-vakantie-hoogtepunten-tips

 

Praktische informatie voor je Ierland vakantie

Doordat de cultuur, gewoonten en regelgeving per land verschillen, is het verstandig om voor een vakantie je goed voor te bereiden. Dankzij de onderstaande praktische informatie, ben je alvast van verschillende belangrijke praktische zaken op de hoogte.

• Er worden stopcontacten gebruikt met drie dikke pinnetjes. Je zult dus een wereldstekker of een verloopstekker type G nodig hebben tijdens je vakantie. Het netstroom heeft een voltage van 230 Volt.

• Wil je een huisdier meenemen? Houd er dan rekening mee dat er strenge controle is op bijvoorbeeld ziektes. Men wil namelijk voorkomen dat er (dieren)ziektes op het eiland komen. Het is verstandig om je voor vertrek te verdiepen in de regelgeving over het meenemen van dieren. Zo is er bijvoorbeeld een EU-dierenpaspoort nodig. Deze kan je regelen via je dierenarts. Honden en katten dienen minimaal 21 dagen voor aankomst een inenting te hebben gekregen.

• Het kraanwater is van goede kwaliteit en kan dus worden gedronken.

• Bij je bezoek heb je geen visum nodig, uiteraard wel een geldig paspoort.

• De gezondheidszorg is van goede kwaliteit. Heb je medische zorg nodig? Neem dan ook contact op met de verzekering. Wanneer je medicijnen meeneemt die onder de Opium wet vallen, is het verstandig ook een medische verklaring mee te nemen.

• Net als in heel Groot Brittannië, wordt ook in Ierland links gereden. Daarbij zal je niet zo vaak over snelwegen rijden. Deze zijn er namelijk relatief weinig.

• Er wordt Engels en Iers (Gaelisch) gesproken. Soms wordt er een dialect gesproken maar communiceren is bijna nooit een probleem.

• In Ierland wordt betaald met de Euro. In Noord Ierland met de Britse Pond, de Pound Sterling.

Na het boeken van je vakantie ontvang je meer praktische informatie en tips van de reisorganisatie.

 

 

Het klimaat van Ierland

Het eiland Ierland wordt begrensd door de Atlantische Oceaan, de Keltische Zee en de Ierse Zee. In tegenstelling tot andere landen op dezelfde noordelijke breedtegraad, heeft Ierland een vrij mild klimaat. Dit wordt zelfs omschreven als licht mediterraan. Dit aangename klimaat in Ierland is te danken aan de invloed van de warme Golfstroom, die extreme temperatuurschommelingen tegengaat en zorgt voor warme gemiddelde temperaturen van 18° C ​​in de zomer. In de winter schommelen de gemiddelde temperaturen tussen 3° C en 8° C, wat zeer mild is voor Noord-Europese landen.

Tegelijkertijd is natuurlijk de invloed van de omringende zeeën zeer uitgesproken. Deze brengen frequente regenval met zich mee, die de Ieren “liquid sunshine” noemen. Mocht je een van de vrij korte en niet al te heftige buien tegenkomen, dan kun je je natuurlijk snel terugtrekken in een gezellige kroeg of je reis voortzetten met een regenjack aan. De meeste neerslag valt in de herfst en winter. Tijdens deze maanden kun je ongeveer 15 dagen neerslag verwachten per maand. Het verschil met de zomer met zijn 10 tot 13 regendagen per maand is niet erg uitgesproken.

ierland-mooiste-plaatsen-cork

 

Tip: ook de pagina over de mooiste bezienswaardigheden in Ierland kan interessant voor je zijn. Of bekijk de pagina over hoofdstad Dublin.

Of bekijk via de volgende verwijzingen de pagina’s over voorbeelden van mooie vakantielanden en over mooie plekken in Schotland en buurland Engeland.

 

Via de bovenstaande links kom je rechtstreeks op de websites van goede reisorganisaties en vind je direct de overzichten van vakanties per Iers gebied. Ook vind je hier meer informatie en foto’s.

 

Heb je al ervaringen met Ierland? Plaats dan hier onder je vakantie ervaring en help je medereizigers aan een extra goed beeld van het land. Alvast bedankt en een mooie vakantie gewenst!

Reviews

Nog geen reviews. Wees de eerste om een review achter te laten!

Deel jouw Ierland-ervaring en tips!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 SuggestMe.com