denemarken-mooie-eilanden-gebieden-tips

Wat te doen in Denemarken? De leukste bezienswaardigheden

Denemarken heeft prachtige natuurlijke en historische bezienswaardigheden. Veel vind je er in en rondom de hoofdstad Kopenhagen. Maar ook de rest van Denemarken heeft prachtige bezienswaardigheden om te bezoeken of ervaren. Ontdek wat je kan gaan doen tijdens je vakantie dankzij dit overzicht van de mooiste bezienswaardigheden in Denemarken.

1. Nyhaven
De nieuwe haven – dat is wat het Deense woord Nyhavn betekent – is wellicht het meest bekende plaatje van Kopenhagen en van Denemarken. De haven is al lang niet nieuw meer, want is inmiddels al bijna 400 honderd jaar oud. De haven met zijn kleurrijke houten huisjes werd al in 1673 aangelegd.

Nyhavn is de centrale haven in het centrum van Kopenhagen. De kleurrijke huizen met de schepen zijn een van de herkenningspunten en symbolische afbeeldingen geworden voor een reis naar Denemarken. De haven omvat restaurants, bars en attracties op de promenade en in het water. Je ziet schepen uit de vorige eeuw. Daarnaast woonde Hans Christian Andersen in een huis in Nyhaven.

kopenhagen-bezienswaardigheden-mooie-plekken2. Kleine Zeemeermin

Het 125 centimeter hoge beeld van de kleine zeemeermin uit het sprookje van Hans Christian Andersen is het symbool van Kopenhagen. Sommigen zien het beeld ook als een nationaal symbool van Denemarken. Het staat bij de ingang van de haven van Kopenhagen, in de buurt van de Kastellet. In het Deens het beeld “Den lille Havfrue”.

Beeldhouwer Edvard Eriksen modelleerde de zeemeermin naar het lichaam van zijn vrouw, het gezicht van een bekende balletdanseres en naar het personage met dezelfde naam uit een verhaal van de Deense nationale schrijver Hans Christian Andersen. Het standbeeld werd opgericht in 1913 en heeft in de loop van zijn bestaan ​​verschillende aanvallen van verschillende aard overleefd.

kopenhagen-mooiste-plekken-dingen-doen3. Historisch pretpark Tivoli

Tivoli is een pretpark midden in de stad Kopenhagen. Zelfs als achtbanen en attracties je niet zo interesseren, is de Tivoli toch absoluut de moeite waard om te bekijken. Tivoli werd geopend in 1843 en is daarmee een van de oudste pretparken ter wereld. Zodra je door de grote toegangspoort bent gelopen, waan je je ineens in een heel andere wereld.

Alles is kleurrijk, sierlijk en magisch. Zelfs de moderne attracties, zoals de Freefall Tower, zijn ontworpen in retrostijl en passen perfect in de historische ambiance. Hoogtepunten zijn onder meer de “Rutschebanen”, een achtbaan uit 1914 met de 80 meter hoge kettingcarrousel en de achtbaan “Daemonen”.

Veel Kopenhagenaren komen regelmatig naar Tivoli. Naast attracties zijn er hier nogal wat restaurants, evenals regelmatige concerten en theatervoorstellingen. Het is vooral ’s avonds mooi als er meer dan 100.000 lampjes de Tivoli verlichten.

kopenhagen-pretpark-activiteiten-kinderen4. Legoland

Het is één van de bekendste en populairste vrijetijdsattracties in Denemarken. Legoland in Billund biedt entertainment, plezier en veel actie. Het was het eerste Legoland ter wereld, geopend in 1968. Het idee ontstond echter een paar jaar eerder, toen de Legoblokjes op hun hoogtepunt waren. Niet alleen kinderen beleven hier veel plezier in dit prachtige en originele pretpark in Denemarken.

denemarken-vakantie-wat-doen-zien5. Rømø strand

Het strand op het vakantie-eiland Rømø is vaak het eerste wat mensen zien als ze met de auto naar Denemarken rijden, aangezien het net over de grens van Duitsland ligt. Het eiland en zijn omgeving maken ook deel uit van het Nationaal Park Waddenzee, dat in 2014 door UNESCO tot werelderfgoed werd verklaard.

Bij Lakolk en Sonderstrand kunnen auto’s naar zee rijden. En dat komt goed uit, want  de 6 kilometer dat het strand breed is (overigens het breedste zandstrand van Europa) wil je niet per se lopen. In het hoogseizoen kan het hier erg druk worden. In het eerste weekend van september wordt er een spectaculair vliegerfestival gehouden op Rømø Beach.6. Birkegården Gardens

Birkegården Gardens zijn gelegen in de stad Ruds Vedby in de provincie West-Seeland in het oosten van Denemarken. Oorspronkelijk helemaal niet als tuin gepland, is het prachtig aangelegde gebied nu uitgegroeid tot de meest populaire toeristische attractie in de regio. De Japanse tuin is nu de grootste van Denemarken. De tuinen van Birkegården hebben de meest prachtige kleuren, afhankelijk van het seizoen. Al in april toveren de eerste tulpen en narcissen de Deense tuin om in een ware kleurenzee.

Ook voor kinderen hebben de tuinen van Birkegarden veel te bieden. Terwijl de volwassenen genieten van de prachtige bloemen, kunnen de kinderen hun eigen avonturen beleven op de speelplaatsen of ze kunnen van dichtbij en persoonlijk kennismaken met geiten en andere dieren in de kinderboerderij.7. Paleis Amalienborg

Het Koninklijk Paleis Amalienborg ligt in de Deense hoofdstad Kopenhagen en is eigendom van de Deense koninklijke familie. Het is een van de hoogtepunten van rococo en barok in Denemarken en mag niet ontbreken op een sightseeingtour door Kopenhagen. Het Koninklijk Paleis van Amalienborg bestaat uit vier visueel bijna identieke paleizen, het Palais Moltke, Schack, Brockdorff en Levetzau.

De vier paleizen van Paleis Amalienborg zijn gegroepeerd rond een achthoekig plein dat een perfect uitzicht biedt op de Marmeren Kerk of Frederikskerk. Net aan de andere kant is de Royal Opera . Het centrum van het Amalienborg Paleisplein wordt gesierd door een imposant ruiterstandbeeld van koning Frederik V. De gevels van de vier paleizen hebben fantastische zuilen en pilasters die tot de barokke meesterwerken van Denemarken behoren.

denemarken-vakantie-mooie-plekken-plaatsen8. St. Clemenskerk in Aarhus

De St. Clemenskerk in Aarhus, ook bekend als de kathedraal van Aarhus, is het grootste heilige gebouw in de Deense stad Aarhus. De kathedraal dateert uit het jaar 1500 en biedt plaats aan 1200 gelovigen. De prachtige kerk is gemaakt van rode bakstenen, wat een interessant contrast vormt met de pastel groene daken. De oudste klok in de kerktoren in Aarhus dateert uit de 13e eeuw.

De eerste kerk in Aarhus werd rond het jaar 900 aan Sinterklaas gewijd en was nog steeds van hout. Het was ooit de eerste kathedraal van het toenmalige bisdom Aros. De bouw van de kathedraal van Aarhus begon in 1190 en werd meer dan 100 jaar later voltooid. Het Romaanse kerkgebouw deed voortaan ook dienst als bisdom. Na een brand in 1330 die de hele stad verwoestte, werd de kathedraal van Aarhus pas in 1449 in gotische stijl herbouwd en 50 jaar later voltooid.9. Koninklijke Opera

De Opera van Kopenhagen is het nationale operahuis van Denemarken en één van de modernste opera’s ter wereld. Het werd volledig herbouwd, wat nogal ongebruikelijk is voor een operahuis in Europa. Het voor een opera ongebruikelijke gebouw van staal en glas staat op het eiland Holmen in het centrum van Kopenhagen, recht tegenover de Marmeren Kerk en het Koninklijk Paleis van Amalienborg.

De eerste opera die in het New Opera House van Kopenhagen werd uitgevoerd, was Verdi’s Aida. Zelfs als je geen enthousiaste operafan bent, moet je in ieder geval het nieuwerwetse operahuis van Kopenhagen op zijn eiland eens van dichtbij bekijken, want het is duidelijk een van de belangrijkste operahuizen van Europa.10. Ronde Toren van Kopenhagen

De Ronde Toren van Kopenhagen heet “Rundetårn” in het Deens en staat midden in het stadscentrum van de Deense hoofdstad. De Ronde Toren werd in 1637 in opdracht van de toenmalige koning Christian IV gebouwd als observatorium en werd na vijf jaar bouwen voltooid. De bijzondere kenmerken, zoals de buitentrap en de fotopuzzel op de gevel, maken het een populaire attractie.

De Ronde Toren is 35 meter hoog en heeft een diameter van ongeveer 15 meter. Het oudste observatorium van Europa is vandaag de dag nog steeds te zien onder het dak. Naast de historische apparatuur bovenop de toren, zijn ook het uitkijkplatform en het spectaculaire uitzicht over Kopenhagen enorm populair bij bezoekers.

kopenhagen-denemarken-toren11. Blokhus strand

Het 25 kilometer lange Blockhus Strand aan de Jammerbaai is niet alleen één van de mooiste stranden van Denemarken, maar zelfs van heel Scandinavië. De hoge duinen beschermen tegen windstoten en het zachte zand is krijtwit. Het strand loopt van Rødhus in het zuiden tot Løkken in het noorden. Zowel auto’s als honden (aangelijnd) zijn hier toegestaan.

In het hoogseizoen wordt er elke nacht om 21:00 uur een kanon boven de zee afgevuurd – een dagelijkse groet van het Blokhus Cannon Guild. Het proeven van de heerlijke vers gevangen vis is een must op Blokhus Strand – onder het genot van het beste entertainment wanneer de kleurrijke zeilen van de windsurfers dansen op de diepblauwe zee.

denemarken-wat-doen-leuke-plekken12. Kattegat

Het Kattegat wordt opgewarmd door de stromingen van de Noordzee en de Oostzee die hier samenkomen. Vertaald betekent Kattegat “kattenhol” en duidt het op het zeegebied tussen Jutland en de westkust van Zweden. Direct aan het Kattegat ligt Djursland, een Deens schiereiland dat een diversiteit aan bezienswaardigheden te bieden heeft. Het grote nationale park Mols Bjerge nodigt uit tot wandelen met zijn bos-, heide- en weidegebieden langs de kust. Ook de vuurtoren Sletterhage Fyr is een bezoekje waard, alleen de reis er naar toe is een prachtige natuurlijke ervaring.13. Kasteel Frederiksborg
Kasteel Frederiksborg ligt op de drie kleine eilanden in Hillerød. De waterburcht werd aan het begin van de 17e eeuw gebouwd door koning Christian IV en wordt beschouwd als het grootste gebouw van de Scandinavische Renaissance. Kenmerkend zijn de prachtige tuinen, die uitnodigen tot een wandeling. Het werd gebouwd om de positie van de toenmalige vorst te versterken. Dit is te zien aan de indrukwekkende decoratieve en symbolische elementen zoals de Neptunusfontein en de Marmergalerij.

denemarken-wat-zien-doen-vakantie14. Kathedraal van Roskilde

In de directe omgeving van kasteel Frederiksborg ligt de kathedraal van Roskilde. Het werd voltooid in 1280 en wordt sindsdien beschouwd als de eerste bakstenen kathedraal van de gotische periode. Deze bezienswaardigheid is de traditionele begraafplaats van de koningen van Denemarken. Bovendien staat de kathedraal sinds 1995 op de werelderfgoedlijst van UNESCO.15. Den Gamle By

Vertaald “Den Gamle By” betekent de oude stad, die ook dient als een perfecte beschrijving van het openluchtmuseum. Je kunt hier zien wat een origineel stadje in de middeleeuwen van Denemarken eruit gezien heeft. Het is een indrukwekkende getuige van de cultuur en de Deense geschiedenis. Bijna 75 gebouwen uit de 17e en 19e eeuw vertellen over de historische omstandigheden in die tijd. Het marktplein is natuurlijk het centrum van het kleine middeleeuwse stadje. Er zijn ook verschillende tentoonstellingen die draaien om textiel, traditionele kostuums en speelgoed uit die tijd.

denemarken-mooie-gebieden-plaatsen16. Huis van Hans Christian Andersen in Odense

Het huis van Hans Christian Andersen, gelegen in Odense, straalt een sprookjesachtige flair uit. Het is een klein geel hoekhuis waar de Deense dichter en schrijver waarschijnlijk is geboren. In de 19e eeuw bevond het  HC Andersens Hus zich in een van de wijken waar de armste mensen van Odense woonden. Tijdens zijn leven woonden 5 gezinnen tegelijkertijd in dit kleine huis. Het is sinds 1908 een museum en is nu een van de oudste poëzie musea ter wereld.17. Kasteel Hammershus

Kasteel Hammershus is de grootste bewaarde ruïne in Noord-Europa en staat sinds 1822 op de monumentenlijst. Lange tijd was het majestueuze kasteel op een klif met uitzicht op zee een zeer gewild eigendom. Koningen en de kerk vochten om Hammershus totdat het uiteindelijk eigendom werd van de koning van Denemarken. Het is gelegen op het eiland Bornholm, waar ook een bezoekerscentrum is dat informatie geeft over de ruïne en het dagelijks leven in 1575.

denemarken-wat-doen-mooiste-plekken18. Vrijstad van Christiania

Krakers stichtten Freistadt in de oude kazerne aan de Bådmandsgade in Kopenhagen in de jaren zeventig. De kinderen en kleinkinderen van de eerste krakers wonen nu in Christiania. Tegenwoordig hebben ze de vrije wijk opgeleukt met biologische restaurants, workshops, galerieën en muziekevenementen. De Deense autoriteiten en de inwoners van Christiania hebben de drugshandel in Push Street teruggedrongen.19. Kasteel Kronborg

Het fictieve verhaal van Shakespeare over Hamlet speelt zich af in kasteel Kronborg in Helsingor bij de ingang van de Oresund-straat. Het paleis ligt een uur ten noorden van Kopenhagen en omvat een verzameling renaissance- en barok kunstwerken, een balzaal en het standbeeld van Holger Danske in de kazematten onder Kronborg.

denemarken-wat-doen-zien-bezienswaardigheden20. Louisiana-museum voor moderne kunst

Het museum in Humlebæk toont werken van Pop Art van Andy Warhol en Nouveau Réalisme van Yves Klein. Ook Duitse kunst uit de jaren 80 van onder meer Anselm Kiefer is hier vertegenwoordigd. Verschillende architecten hebben de geschakelde gebouwen van het museum ontworpen. Het gebied omvat ook een park met een meer en sculpturen.21. Kasteel Rosenborg

In het kasteel zijn de Deense kroonjuwelen en insignes van de koningen van Denemarken te zien. De ceremonie van de wisseling van de wacht begint dagelijks om 11.30 uur, voor het kasteel. Van daaruit marcheren de bewakers naar het paleis Amalienborg. Samen met de exposities, de ceremonie en de Renaissance-architectuur is het kasteel een van de meest bezochte attracties in Denemarken.

kopenhagen-paleis-musea-mooie-gebouwen22. Oresundbrug

Slechts een paar jaar geleden kreeg Kopenhagen een nieuw gezicht met het Opera House en de Öresundbrug. Het werd in 2000 voor het verkeer opengesteld en is al lang niet alleen een technisch meesterwerk met een hoge mate van praktisch gebruik, maar ook een van de toeristische attracties van Denemarken. Met een totale lengte van 7845 meter biedt het een directe verbinding tussen Kopenhagen en de stad Malmö in Zweden.

Op de bovenste verdieping van de brug rijden auto’s over vier rijstroken, waaronder de spoorlijn loopt tussen de twee buurlanden. Nog verder naar beneden kunnen schepen onder de brug door, tot een hoogte van 55 meter. De constructie werd in ongeveer 40 maanden gebouwd door een consortium van internationale bouwbedrijven, waarbij de meeste onderdelen als geprefabriceerde onderdelen werden geleverd.

denemarken-toeristische-attracties-hoogtepunten23. Vikingschipmuseum in Roskilde

Welk beeld heb je in gedachten als je aan de geschiedenis van Denemarken denkt? De kans is groot dat je inmiddels aan Vikings hebt gedacht. En aangezien dit geen fantasiefiguren zijn, maar juist een belangrijke rol hebben gespeeld in de geschiedenis van dit land, kom je hun sporen ook op verschillende plekken in Denemarken tegen.

Omdat Roskilde vele jaren geleden ooit de belangrijkste stad van het land was en de Vikingen opzettelijk enkele schepen in de wateren voor de stad tot zinken brachten om te voorkomen dat potentiële vijanden de kust zouden bereiken, is dit bij uitstek de plek voor het Vikingschipmuseum. Hier vind je in het museum indrukwekkende replica’s van Vikingschepen die hier voor de kust gevonden zijn.24. Nationaal park Mols Bjerge

Het Mols Bjerge National Park heeft een prachtige dwarsdoorsnede van landschappen die de moeite waard zijn om te zien, waaronder kuststroken, bosgebieden, heide en wat doorgaat voor bergen in Denemarken – met een hoogtepunt van slechts 137 meter. Aangezien alles rondom vlak is, kun je met een korte wandeling naar deze hoogte een geweldig panoramisch uitzicht over de omgeving krijgen.

Behalve de landschappen die echt de moeite waard zijn, die zeker een van de bezienswaardigheden van Denemarken zijn , kun je in het nationale park ook historische dingen zien: grafheuvels geven aan dat hier al in het stenen tijdperk menselijke nederzettingen waren.

denemarken-mooiste-bezienswaardigheden-plekken

 

Zoals je hebt kunnen zien, zijn er allerlei leuke dingen te zien en doen in Denemarken. Hieronder kan je ter inspiratie alvast Deense vakanties bekijken.

Tip: mis ook zeker niet de handige pagina over de mooiste plekken in Denemarken.

 

Via de bovenstaande links kom je rechtstreeks op de websites van goede reisorganisaties en vind je direct de overzichten van vakanties per Deens gebied. Ook vind je hier meer informatie en foto’s.

© 2024 SuggestMe.com