ardennen-mooie-plekken-plaatsen-dorpen-hoogtepunten

Toeristische informatie over de Ardennen

In de Ardennen, in het zuidoosten van België, vind je een uniek natuurlandschap met een rijke fauna en flora. Er is zowel ruig bergachtig terrein met snelstromende rivieren, als uitgestrekte bosgebieden, die allemaal ideaal zijn om te wandelen en te fietsen. Hiervoor is een wegennet van ruim 1200 kilometer beschikbaar. Het is er in de zomer heerlijk warm en de vele campings maken de Ardennen heel erg populair bij Nederlandse gezinnen met kleine kinderen.

De Ardennen is de meest natuurlijke en meest beschermde regio van België. Dit enigszins bergachtige gebied, welke meer op heuvels lijken, contrasteert sterk met het noorden van het land, dat volledig vlak is. Vanwege het ruige terrein is er niet veel landbouw in de regio. Daarom zijn er in de Ardennen nog steeds heel veel ongerepte bosgebieden te vinden.

Als klap op de vuurpijl hebben de Ardennen naast de prachtige natuurlandschappen en talloze wandel- en wandelmogelijkheden, ook zeer gezellige stadjes en dorpjes, ideaal voor een dagje uit. Bovendien, omdat het een beetje hoger gelegen is, zijn de winters iets strenger dan bij ons. Dat leidt tot ophoping van sneeuw, wat het mogelijk maakt om hier in de winter ook te skiën en snowboarden.

 

Leukste bezienswaardigheden in de Ardennen

De Belgische Ardennen bruist van culturele en natuurlijke bezienswaardigheden. Je kunt er heel veel verschillende soorten activiteiten ondernemen, de meeste zijn geschikt voor het hele gezin. Ook kun je een van de vele pittoreske dorpjes bezoeken, heerlijke eten en drinken en bijkomen langs een van de vele riviertjes en beekjes. Je zult je geen dag verdelen op jouw vakantie naar de Ardennen. Wij raden je aan om de volgende bezienswaardigheden zeker niet over te slaan.

1. Grotten van Han
Er is een enorme kalkstenen grot in het kleine dorpje Han sur Lesse. Vanaf het schattige dorpje ga je met een historische tram de bergen in op naar de ingang van de meest bekende grotten van de Ardennen en van Europa. Vanaf daar duurt de rondleiding ongeveer twee uur. Het ondergrondse grotten complex bestaat ​​uit een reeks wijd vertakte grotten met een totale lengte van 10 km. Hiervan is 3 km toegankelijk voor toeristen.

Hoogtepunten zijn de 5m hoge en 12.000 jaar oude stalagmiet, de Minaret. En de 7m hoge stalagmiet, de Trofee. In het 60m hoge Arsenaal waar de Lesse doorheen stroomt wordt een licht- en geluidshow aangeboden die bewonderenswaardig is. De verlichting brengt de natuurlijke kleuren van de grot naar voren en de stalactieten schitteren in hun unieke schoonheid.
De Grotten van Han zijn al jaren één van de bekendste en populairste bezienswaardigheden van het gebied. In de zomer kan het er dus wat druk zijn. De grotten op tijd bezoeken, kan daarom een goede tip zijn.

belgie-bezienswaardigheden-grotten-wat-doen-vakantie2. Château de Bouillon

Het stadje Bouillon ligt in een verborgen, maar bezienswaardige, hoek van de Ardennen in het zuidoosten van België. Het kasteel van Bouillon is gevestigd op drie hoog boven de Semois uitstijgende bergtoppen. De hele omgeving van Bouillon is prachtig, en het is een aanrader om in deze omgeving een huisje te huren om een aantal dagen van jouw vakantie in dit deel van de Ardennen door te brengen.

Het Château de Bouillon, vernoemd naar de kruisvaarder Godfried van Bouillon, verkeert nog in goede staat en is in alle weersomstandigheden te bezoeken. Je kunt er heerlijk verdwalen in de vele mysterieuze gangen, en je vergapen aan de hoge torens en hun enorme gewelfde zuilen.  Château de Bouillon wordt beschouwd als een van de oudste relikwieën in België. Niet alleen het kasteel zelf is een bezoek waard, maar ook de interessante demonstratie van de valkenier met roofvogels van over de hele wereld.

ardennen-leukste-bezienswaardigheden-vakantie-bestemmingen3. Semois Vallei

De Semois kronkelt schilderachtig door de Belgische Ardennen en over de grens naar Frankrijk. In de loop van de tijd heeft de rivier zich diep in de bergen gegraven en vormt zo veel lussen rond beboste rotsachtige kliffen. Het resultaat is een prachtig natuurlandschap met kleine dorpjes, oude kastelen en grandioze uitzichtpunten. Talrijke rondwandelingen en paden leiden door het dal en volgen de loop van de rivier. Een populair startpunt voor wandelingen is Bouillon, een mooi stadje aan de oevers van de Semois. De rivier is ook populair bij kajakkers en vissers.4. Megalieten van Wéris

Wil je terug in de tijd reizen, ga dan naar Wéris. Het dorp en zijn omgeving worden beschouwd als het Belgische centrum van megalieten uit mystieke tijden. De ongewoon gerangschikte hunebedden dateren van rond 3000 voor Christus. Deze megalieten in de Ardennen behoren tot de best bewaarde gebedshuizen van Wallonië. Ze dragen dan ook de classificatie van uitzonderlijk cultureel erfgoed. Tijdens een wandeling over het megalithische veld kunnen bezoekers de oude stenen van dichtbij bekijken, en het Museum van Megalieten in Wéris geeft gedetailleerde informatie over hun geschiedenis.5. Watervallen van Coo

Coo is een Belgisch dorp in de Ardennen, en is gelegen aan de rivier de Amblève. Al in de jaren zestig bezochten talrijke toeristen dit dorp om de brullende watervallen te bewonderen. Wat deze watervallen zo bijzonder maakt is dat je de 15 meter hoge waterstroom van dichtbij zien kunt zien en voelen, aangezien een trap je direct langs het water naar beneden leidt. Je staat zo dicht bij het natuurspektakel dat je op het platform de plons van water op je huid kunt voelen. Let wel op, de treden zijn nat en daardoor erg glad.

ardennen-belgie-mooiste-plekken-plaatsen-activiteiten6. Montagne de Bueren

De Montagne de Bueren is de trap die aan het einde van de 19e eeuw werd gebouwd om soldaten de mogelijkheid te geven om vanaf de citadel boven Liège naar de binnenstad af te dalen. Het is vernoemd naar Vincent de Bueren, die Liège in de 15e eeuw succesvol verdedigde tijdens een aanval van de hertog van Bourgondië. De trap herdenkt de 600 soldaten die in deze strijd het leven lieten. Het heeft 373 treden en leidt van de oude binnenstad van Liège tot aan de citadel. De klim is zeker inspannend, de helling is bijna 30 graden. Maar uiteindelijk is het de moeite waard. Je hebt een fantastisch uitzicht over de historische stad en het noordelijk deel van de Ardennen. De trap is uitgegroeid tot één van de bekendste bezienswaardigheden van de stad.

belgie-mooie-steden-ardennen-plaatsen7. Kuuroord Spa

Als iemand Spa zegt, dan denken Nederlanders vaak meteen aan bronwater. Het bronwater merk is vernoemd naar dit kuuroord in het hart van de Ardennen. Al jaar en dag komen mensen naar Spa toe om te ontspannen in het thermale water.

Maar Spa is meer, het is ook de thuishaven van het meest bekende casino in België en het gelijknamige F1 circuit. Ondanks dat er veel te beleven valt, komen de meeste bezoekers toch voor één van de luxe wellness faciliteiten. Er zijn ook veel verwarmde zwembaden met spectaculaire glijbanen, dus ook de kleintjes zullen zich goed vermaken in kuuroord Spa.
De bekende plaats biedt allerlei bezienswaardigheden en wordt daardoor veel bezocht door toeristen.8. La Roche en Ardenne

Spectaculaire berghellingen, dichte dennenbossen, diepe valleien en woeste rivieren kenmerken de Waals-Belgische gemeenschap La Roche in de Ardennen, die vooral populair is bij actieve vakantiegangers. Enkele van de meest imposante bergtoppen in de oostelijke Ardennen zijn de blikvangers van dit ruigere deel van de Ardennen. Het wilde en romantische landschap verken je het beste te voet, per fiets of per kajak.

De ruïnes van het kasteel van La Roche, dat het verstrijken van de tijd trotseert, is ook de moeite waard. Het kasteel uit de Hoge Middeleeuwen is gevestigd op een rotsachtig voorgebergte hoog boven La Roche en Ardenne. Voor liefhebbers van historie, een echte bezienswaardigheid.

mooie-stadjes-plaatsen-ardennen-vakantie-tips9. La Chouffe

Een bezoek aan een bierbrouwerij mag natuurlijk niet missen als je naar de Ardennen op vakantie gaat. België staat bekend om zijn abdijbieren die al eeuwenlang volgens geheim recept gebrouwen worden. Meer dan tien Belgische bieren behoren tot de absolute wereldtop van bieren. La Chouffe is een van de lekkerste abdijbieren die nog steeds in het dorpje Achouffe gebrouwen wordt op traditionele wijze. Je herkent La Chouffe aan de dwerg op het etiket. Je kunt onder leiding van een gids de bierbrouwerij bezoeken om alles te weten te komen over het brouwproces van dit heerlijke biertje.10. Abdij van Stavelot

Als je een dagje cultureel wilt doen, dan is het Abdij van Stavelot een aanrader. Het is één van de oudste kloosters in de Ardennen. Vandaag de dag bevinden zich drie musea binnen de kloostermuren. Het Stavelot-Malmedy museum, het Guillaume Apollinaire museum en een museum over het Circuit van Spa-Francorchamps. Het zijn drie heel verschillende musea, wat garant staat voor een afwisselend dagje uit.

ardennen-wat-doen-leuke-plekken-dingen11. Adventure Valley

Bij het bekende plaatsje Durbuy kan je tegenwoordig een sportief attractiepark bezoeken. Zowel kinderen als volwassenen kunnen allerlei uitdagende activiteiten gaan doen bij Adventure Valley. Zowel bij mooi weer als bij wat slechter weer. De hoofdattractie is het lange klimparcours dat door het hele park loopt. Maar je kunt bijvoorbeeld ook gaan bowlen, over het hindernisparcours, teamspellen doen, ontsnappen uit een Escaperoom en nog allerlei andere dingen.

Tip: tijdens weekenden in de zomer kan het park wat druk zijn. Een ander moment kan dus geschikter zijn.

ardennen-wat-doen-sporten12. Circuit van Spa-Francorchamps

In de Ardennen ligt ook het racecircuit van Spa-Francorchamps. Het bekende circuit dat ook wordt gebruikt voor de Formule 1. Het kan interessant zijn om eens een rondleiding te volgen. Zo kan je plekken zien, die je via de tv nooit zal zien. Zoals de race control room, de pitstraat, de perszaal, de commentaarcabines en het podium. Voor racefans behoord dit uitje absoluut tot de hoogtepunten van de Ardennen.

ardennen-circuit-wat-zien13. De leisteenmijnen van Recht

Wil je wat leerzaams en spannends gaan doen? Dan kan je bijvoorbeeld de leisteenmijnen bij de plats Recht bezoeken. De mijnen zijn niet meer in gebruik maar nog wel toegankelijk voor bezoekers. Je kunt een goed beeld krijgen van het leven in de mijnen in het museum. Om je bezoek compleet te maken, kan je een rondleiding in de tunnels volgen.

Een leuke bezienswaardigheid voor zowel volwassenen als kinderen. Ook wanneer het weer wat slechter is.

ardennen-bezienswaardigheden-mijn-recht14. ZooParc Vallée de la Sûre

Sinds enkele jaren heeft de Ardennen er een nieuwe attractie bij; ZooParc Vallée de la Sûre. Een kleine dierentuin dat anders is dan veel andere dierentuinen. Men probeert namelijk de dieren er zoveel mogelijk in een natuurlijke omgeving te laten leven. Daarmee wordt de voortplanting bevorderd, zodat de dieren ook weer in het wild kunnen worden uitgezet.

Naast de diverse dieren in de vier leefomgevingen, is er ook een mooie natuurspeeltuin. Geheel in een Scandinavisch thema.

De dierentuin zal de komende jaren verder worden uitgebreid. Je vindt het park bij Vaux-sur-Sûre.15. Het fort van de plaats Hoei

De Waalse stad Hoei heeft verschillende bezienswaardigheden. De kerk en het fort zijn daarvan de meest bekende. Beide bouwwerken kunnen ook van binnen worden bekeken. Voor liefhebbers van historie zijn het zeker interessante plekken. Het fort staat aangegeven als “Citadelle de Huy”.

Maar ook het gezellige centrum is een bezoekje waard. Mede dankzij de pleinen, winkels, restaurants, terrassen en de mooie ligging aan rivier de Maas.

ardennen-hoei-huy-fort

 

Leuke stadjes en plaatsen in de Ardennen

Romantische stadjes nestelen zich tegen beboste heuvels, rivieren banen zich een weg door de bergen en majestueuze kastelen waken al eeuwen over dit alles. De Ardennen, in het zuidoosten van België, is een droombestemming voor het hele gezin. Straks vertellen we meer over de verschillende activiteiten, maar eerst bespreken we hier de  leukste steden van de Ardennen.

Dinant

Dinant is zeker een van de meest betoverende plaatsen in de Ardennen en in heel België. De Maas verdeelde hier ooit de rotsen van de Ardennen en liet een diepe kloof achter waar vandaag het charmante stadje Dinant in ligt. Vooral watersporters en klim liefhebbers komen hier graag, maar de plek zelf is gewoonweg betoverend en voor iedereen de moeite waard om  te bezoeken. Vooral de citadel op 120 meter hoogte is een highlight in deze stad aan de Maas. Je kunt ervoor kiezen om de berg, waarop de citadel staat, te beklimmen of gebruik te maken van de kabelbaan. Hoe dan ook, wanneer je op de top aankomt, kun je genieten van een spectaculair uitzicht op de Notre Dame kerk, de stad Dinant, de Maas en de Lesse.

ardennen-dinant-wat-zien


Namur

Namur, de hoofdstad van de Ardennen, is op een magische plek  gelegen aan de Samber en Maas en biedt bezoekers tal van bezienswaardigheden en culinaire hoogtepunten. Bij een bezoek aan Namur hoort zeker een bezoek aan de citadel, een van de grootste vestingwerken van Europa. De citadel is vooral indrukwekkend vanwege de ligging op een rots boven de stad en het uitzicht vanaf daar is spectaculair. Maar ook het bezoekerscentrum is de moeite waard.

mooie-gezellige-steden-plaatsen-belgie-stedentrip


Bouillon

Een wandeling door het stadje Bouillon in het zuidoosten van de Ardennen mag ook niet ontbreken op jouw vakantie in het zuiden van België. De stad aan de oevers van de Semois ligt midden in de Ardennen en heeft niet alleen tal van bezienswaardigheden te bieden, maar is ook een hoogtepunt voor natuurliefhebbers. Omdat er tal van wandelpaden rond de plaats zijn.

De plaats zelf wordt gedomineerd door het gelijknamige kasteel, dat ook een van de belangrijkste attracties van de stad is. Onder Gottfried V, de leider van de eerste kruistocht en koning van Jeruzalem, werd het kasteel op de rotsachtige landtong omgebouwd tot een fort en was gedurende vele jaren het centrum van de heerschappij van het Huis van Ardennen. Vanaf de uitkijktoren Tour d’Autriche heb je een fantastisch uitzicht op dit ruige deel van België.

ardennen-leuke-plaatsen-bezienswaardigheden-vakantie


Redu

Het boekendorpje Redu is idyllisch gelegen, midden in de Ardennen. Hoewel het tegenwoordig wereldberoemd is, doet dit niets af aan de idylle. Je kunt in alle rust het kleine dorpje met ruim twintig boekwinkels bezoeken en snuffelen tussen alle literaire pracht. Met name op het boekenfeest, dat altijd in het paasweekend wordt gevierd, is het erg druk in Redu. Dan viert het dorp zichzelf en zijn winkels met geweldige aanbiedingen en activiteiten.

Het boekendorp Redu bestaat al sinds 1984, toen het de eerste in zijn soort in Europa was. Vandaag de dag laten de tweedehands boekwinkels niets te wensen over: kookboeken, kinderboeken, evenals esoterische en Engelstalige boeken. Elke tweedehands boekhandel is gespecialiseerd in een specifiek genre.Durbuy

Een ander mooi dorpje in de Ardennen is Durbuy. Verstopt tussen de beboste heuvels maar toch bekend dankzij de mooie ligging. Durbuy kan zo in een sprookje dankzij de historische gebouwen, de ligging aan rivier de Ourthe, de terrasjes en de omliggende beboste heuvels.
Bekende bezienswaardigheden in de buurt zij de Grotten van Hotton, het Topiary Park met gesnoeide sculpturen en het beroemde labyrint (doolhof) dat zelfs één van de grootste ter wereld is.

ardennen-mooie-stadjes-dorpen-plaatsen-bezienswaardigheden


 

Oûr

Steek een gebeeldhouwde brug over naar het kleine dorpje Oûr, één van die typische dorpjes in de Ardennen met de charmante zandstenen huizen rond de kerk van Saint-Laurent en langs de rustig kabbelende rivier de Lesse. Pure rust heerst er hier. Oûr wordt beschouwd als een van de mooiste dorpen van de Ardennen en een wandeling door dit charmante stadje mag zeker niet ontbreken. Oûr staat niet alleen bekend als één van de mooiste dorpen van de Ardennen, het is ook een absolute insider tip waar je weinig toeristen tegen het lijf loopt.

Uiteraard zijn er meer leuke plaatsen in de Ardennen. Zoals Chiny, Rochefort, Nadrin, La Roche en Ardenne en het middeleeuwse dorpje Crupet.

 

 

Welke leuke dingen kan je in de Ardennen doen?

De Belgische Ardennen zijn het perfecte wandelgebied in dit deel van Europa. Of het nu in het noorden is, in de heide van de Hoge Venen; in de lieflijke heuvels in het oosten van België; in de rotsachtige rivierdalen van de Semois, Lesse, Ourthe of Maas; of in de diepe bossen in het uiterste zuiden. De Ardennen barst van de ongerepte natuur, goed onderhouden wandelpaden en indrukwekkende cultuurschatten.

Maar wat kan je er allemaal doen tijdens een vakantie? Je vindt hier verschillende leuke dingen die je kan gaan doen:

Wandelen

Wandelaars en actieve vakantiegangers zijn in de Ardennen op de juiste plek. In dit natuurgebied zijn er ongelooflijk veel paden en gemarkeerde wandelroutes door de natuur en langs spannende bezienswaardigheden. De wandelroute rond de Baraque Michel is zeker een hoogtepunt. Tijdens deze wandeling loop je over smalle paden door de wilde natuur en door een afwisselend hoogveengebied richting het hoogste punt van België: het Signaal van Botrange (694m). Van daaruit kun je genieten van het uitzicht op de groene natuur en vervolgens verder wandelen door het hoogveen. Overigens is deze regio in de winter ook bijzonder geschikt voor langlaufen.

ardennen-hoogtepunten-bergen-wat-doen-vakantie

 

Verken de heuvels per fiets

In het voorjaar en de zomer kun je lange fietstochten en mountainbiketochten maken door de natuurlijke omgeving. In de Ardennen vind je een uitgebreid fietsnetwerk met bewegwijzerde fietspaden. Er zijn zelfs zeer steile hellingen in de regio rond Points, Spa en Malmedy, zodat je er echt op uit kan. Vergelijk de verschillende routes alvorens je op vakantie gaat. Want sommige fietsroutes vergen wel wat ervaring en spierkracht. En zeker in de hitte van de zomer kan dat nog wel eens tegenvallen.

ardennen-leuke-dingen-doen-bezienswaardigheden

 

Je kunt zelfs gaan watersporten

De Ardennen zijn natuurlijk ook geschikt om te kanoën, zwemmen en peddelen. Bezoek bijvoorbeeld het stuwmeer in Nisramont en beleef een ontspannend dagje op en in het water. Kleinere rivieren zijn uitermate geschikt voor kajakken en kanoën, zoals het riviertje de Lesse die bij Dinant in de Maas stroomt. In een van de vele meren kun je uitstekend zwemmen, Stand Up peddelen of gewoon zwemmen. Veel meertjes hebben heerlijke zandstranden zodat de hele familie kan genieten van een dagje uit aan het water.

ardennen-wat-doen-vakantie-kinderen-tips

 

Accommodaties zoals hotels, campings en vakantiehuisjes

De nummer een accommodatie in de Ardennen is de camping. Er zijn er ontzettend veel in de hele regio, met verschillende gradaties van faciliteiten. Als je met de kids op vakantie gaat, is een camping langs een beekje of langzaam stromend riviertje een absolute aanrader. De kleintjes kunnen dan de hele dag ravotten in het ondiepe water. Tegenwoordig zijn er ook veel glampings en caravanparken die meer comfort bieden dan een camping.

In de vele dorpen en steden zijn er hotels en accommodaties te vinden in alle prijsklassen. Vooral in grotere steden als Liège, Namur, Spa en Dinant kunnen de prijzen hoog liggen tijdens het zomerseizoen. In de kleinere dorpjes zul je goedkopere huisjes en appartementen vinden. Gezien de Ardennen al decennia lang erg toeristisch is, zijn er ontzettend veel opties.

 

Is een Ardennen vakantie voor kinderen ook leuk?

Alle kinderen kennen Plopsaland natuurlijk. Zij zullen dan ook blij zijn om te weten dat in Coo, in het hart van de Ardennen, inmiddels ook een Plopsaland is geopend. Het pretpark is naast de beroemde watervallen van Coo gevestigd. Hier kunnen de kids de hele dag plezier beleven met Mega Mindy, de dansende fonteinen en alle spannende attracties voor jonge en oudere kinderen.

Een mooi alternatief is de natuurlijke speeltuin Parc Chlorophylle. Het is een paradijs voor kinderen dat hoog in de bomen is gevestigd. Het staat bomvol klimtorens, touwbruggen, boomtoppen en uitkijktorens. Hier leren ze spelenderwijs meer over de lokale vegetatie en vogels. Dit pretpark is vooral leuk voor kinderen tot een jaar of twaalf.

Zoals we hierboven al aangaven, is de natuur eigenlijk de beste attractie voor kinderen. Om het meeste uit je familie vakantie in de Ardennen te halen, kun je het beste neerstrijken op een van de vele campings. Kinderen zullen de hele vakantie druk zijn met het bouwen van kleine dammen in de beekjes, het vangen van kikkers en vissen en gezellig met andere kids op de camping spelen. De Lesse, Semois en Ourthe zijn de meest kindvriendelijke riviertjes in de Ardennen.

ardennen-leuke-plaatsen-dingen-doen-vakantie

 

Beste reistijd voor je Ardennen vakantie

In de Ardennen is het altijd een paar graden warmer dan in Nederland, dankzij de zuidelijke ligging. Zeker in de zomer kan het hier lekker warm worden en zijn dagen met temperaturen boven de 30 graden geen uitzondering. Toch kan het weer ook wel afwisselend zijn, want het ondervindt invloed van de koelere lucht die vanaf de Noordzee over België trekt. Je doet er dus goed aan om zowel binnen- als buitenactiviteiten in te plannen als je in de zomer naar de Ardennen op vakantie gaat.

Het voor- en najaar zijn ook uitstekende reistijden voor de Belgische Ardennen. Gezien de wat lagere temperaturen tussen de 15 en 20 graden, zijn deze jaargetijden perfect voor actieve wandel- en fietsvakanties. Ook de kuuroorden worden druk bezocht in deze seizoenen buiten de kindervakanties om. Steden als Namur en Dinant lenen zich ook uitstekend voor een leuke stedentrip in het naseizoen.

In de winter kan het flink koud worden in de Ardennen. Het kwik schommelt rond het vriespunt in de wintermaanden. Het voordeel is dat het vaak sneeuwt en dat je er uitstekend kunt wintersporten. Naast skiën en snowboarden, zijn de heuvels van de Ardennen uitermate geschikt voor langlaufen.

ardennen-belgie-vakantie-wat-doen

 

© 2024 SuggestMe.com