provence-toerisme-vakantie-informatie

Toeristische informatie over de Provence

De Provence ligt tussen de Rhône vallei in Zuid-Frankrijk en Italië, vlakbij de Middellandse Zee. Naast Frans wordt hier Provençaals gesproken, wat geen dialect is, maar een eigen taal. Maak kennis met dit bekende wijnbouwgebied tijdens een rondreis door de Provence. Het landschap staat vooral bekend om de lavendel bloei die in juni plaatsvindt. Tijdens een reis door de Provence kun je tal van historische monumenten bezoeken, waarvan sommige UNESCO erfgoed zijn.

Het landschap van de Provence is zeer gevarieerd. Direct aan de Middellandse Zee vind je prachtige zandstranden, verder in het binnenland wijn- en olijfgaarden, kruiden- en lavendelvelden en bergketens met ruige kloven. Door het geweldige landschap, pittoreske stadjes en dorpjes, evenals de typische keuken en wijn, is de Provence uitgegroeid tot één van de meest populaire reisregio’s in Europa.

Naast steden als Arles, Nîmes en Aix de Provence, komen bezoekers voor de bijna ongerepte landschappen als de Mont Ventoux of de schijnbaar eindeloze eikenbossen van de Luberon. Als je rekening houdt met het aangename mediterrane klimaat, dan begrijp je dat dit stuk land zowel toeristen als schilders en kunstenaars aantrekt.

provence-leuke-plaatsen-plekken-bezienswaardigheden

 

Mooie bezienswaardigheden en plekken in de Provence

De Provence is al jarenlang een toeristische paradijs. Mede dankzij de diverse mooie plekken. Maar je wilt natuurlijk ook van de zon genieten, lekker op het strand liggen met de jetset en bijkomen op jouw vakantie. Je vindt hier een overzicht van de mooiste bezienswaardigheden in de Provence.

1. Camargue
Tussen de twee armen van de monding van de Rhône vormt de Camargue de grootste rivierdelta van de Provence. Het alluviale land is bijzonder geschikt voor de teelt van groenten, fruit en rijst. In het zuiden van de Camargue ligt een natuurgebied van 13.000 hectare aan de Etang de Vaccarès, een van de typische ondiepe meren met talloze watervogels. De beroemde wilde paarden en grote kuddes Camargue stieren leven nog steeds in het reservaat. Aan de kust in het zuiden ligt Saintes Maries de la Mer met een versterkte kerk uit de 9e eeuw.

De lege wetlands van het reservaat van de Camargue staan ​​in schril contrast met de typische Provence, maar dat mag je er niet van weerhouden om deze unieke plek te bezoeken. Hier grazen wilde witte paarden, stieren en zelfs roze flamingo’s. De Rhône delta herbergt momenteel meer dan 500 soorten trekvogels. Het is een geweldige plek om te fietsen, paard te rijden of met de auto rond te rijden en te genieten van de bezienswaardigheden die de Provence te bieden heeft en zwermen roze flamingo’s.

provence-mooie-plekken-plaatsen-bezienswaardigheden2. Châteauneuf du Pape

Tijdens het Middeleeuwse schisma was Châteauneuf du Pape, gelegen tussen zacht glooiende heuvels, de zomerresidentie van de pausen van Avignon in de Provence. De kasteelruïne met de toren en de restanten van de muur herinneren hieraan. Tegenwoordig is de stad met 2000 inwoners het centrum van een wereldberoemd wijngebied, waar je kelder rondleidingen en wijnproeverijen kunt doen.3. Théâtre Romain in Orange

Ten zuiden van het centrum van Orange ligt het best bewaarde amfitheater uit de Romeinse tijd. Met zijn achterwand van machtige steenblokken is het ook een van de mooiste. Het theater werd in 40 voor Christus gemaakt voor meer dan 7.000 bezoekers en werd gebruikt om de Romeinse cultuur te verspreiden en de aandacht af te leiden van politieke activiteiten. Met het begin van het christendom raakte het in verval. In de Middeleeuwen werd het gebruikt als verdedigingswerk. Sinds de 19e eeuw vinden er hier in het hart van de Provence regelmatig optredens en concerten plaats. Een mooie plek voor liefhebbers van historie en architectuur.

provence-mooie-bezienswaardigheden-plekken-vakantie4. Atelier Cézanne

Een must bij een bezoek aan Aix en Provence is een bezoek aan het voormalige atelier van schilder Paul Cézanne. Ondanks de toestroom van bezoekers heeft het atelier van Cézanne een onbeschrijfelijke magie behouden. Strikt genomen bestaat de studio slechts uit een eenpersoonskamer. Verwacht dus geen museum in de klassieke zin. Het gaat veeleer om de spiritualiteit van de schilder en zijn manier van leven en werken. Daarom kunnen we een audiogids alleen maar van harte aanbevelen. Alleen al dankzij de verklarende woorden wordt een bezoek extra interessant.5. Corniche des Crêtes

In een wat onbekende deel van de Provence vind je de Corniche des Crêtes, een lange kustweg die loopt van Cassis naar Cap Canaille. Deze kaap is de hoogste klif van Frankrijk, die met meer dan 300 meter uit zee omhoog steekt. De weg vervolgt daarna naar de nog hoger gelegen heuvel Grand Tête waar je op 400 meter hoogte een fantastisch uitzicht hebt over de pittoreske baaien van de Côte d’Azur.
Een leuke plek voor liefhebbers van roadtrips en natuur.

provence-stranden-kust-bezienswaardigheden-mooie-plekken6. Digne les Bains

Digne is een geweldige plek om te ontspannen in de natuur, met zijn lavendelvelden en warmwaterbronnen. In het eerste weekend van augustus vindt hier een vijfdaags lavendelfestival plaats. Digne heeft ook modderbaden, algen en vooral kruidenbaden. Het is een geweldig toevluchtsoord in het hart van de Provence. Als je even een dagje wilt ontspannen tijdens je trip naar de Provence, dan is dit de plek voor jou.7. Sint Gillis

De abdijkerk van Sint Gillis, St. Aegidius, werd gebouwd tussen 1125 en 1150 en maakte deel uit van een benedictijnenklooster. Vanwege het graf van St. Aegidius is het nog steeds een belangrijke etappe op de Via Tolosana, één van de Franse delen van de Camino de Santiago, die door de Provence naar Santiago de Compostela lopen. De kerk staat sinds 1998 op de werelderfgoedlijst van UNESCO.8. Les Baux

Les Baux is één van de meest bezochte plaatsen in Frankrijk en de Provence. Dit dorp ligt ongeveer 25 kilometer ten zuiden van Avignon. In 6000 v. Chr woonden hier al mensen en was Les Baux een machtige feodale heerschappij. Tegenwoordig komen dichters en kunstenaars hier inspiratie opdoen in de prachtige omgeving. Ze zeggen dat Dante Alighieri dit Les Baux omschreef als het vagevuur. Het is een ronduit geweldige plek. Mis het niet wanneer je de Provence bezoekt.

provence-hoogtepunten-leuke-plekken-dingen-doen9. Etang de Berre

De Étang de Berre is een zoetwatermoeras aan de Côte Bleue, die door het smalle Canal de Caronte is verbonden met de Golf van Fos. Met een oppervlakte van ruim 150 vierkante kilometer is dit Étang tevens het grootste binnenmeer van de Provence en van heel Frankrijk. Tegenwoordig is het ook toegankelijk voor grote schepen uit de Middellandse Zee via het Quarante Kanaal, dat wordt doorkruist door een snelwegbrug. De wandeling langs de noordelijke oever is het meest interessant, want het is het laatste ongerepte hoek van de Ètang, die verder grotendeels geïndustrialiseerd is.10. Cassis Calanques

Cassis is lang niet zo beroemd als andere nabijgelegen steden aan de Rivièra, maar het is net zo mooi als alle andere. De stad is prachtig, de stranden zijn fantastisch en er zijn de beroemde rotsachtige baaien, de Calanques. Het is een geweldig gezicht en ongetwijfeld één van de mooiste plekken van de Provence. Net als veel andere kustplaatsen was Cassis ooit een vissersdorp. Die sfeer van het oude stadscentrum is goed bewaard gebleven en zeker een bezoek waard.

mooie-badplaatsen-bretagne-bezienswaardigheden-vakantie11. Historisch bergdorp Gordes

Prachtig gelegen op een berg, ligt het historische dorp Gordes. Een zeer sfeervol en fotogeniek dorp dat allerlei mooie historische bezienswaardigheden te bieden heeft. Zoals het kasteel boven op de bergtop, het paleis Saint-Firmin, de Abdij van Senanque en stadsmuren. Het gezellige dorpje met verschillende steile straatjes, maakt het geheel helemaal af. Zelfs tegenwoordig is nog van alles terug te zien van de geschiedenis van het dorp en de regio. Mede dankzij verschillende tentoonstellingen.

provence-leuke-stadjes-mooie-bezienswaardigheden-hoogtepunten12. Aquaduct Pont du Gard

Een bijzonder historische bouwwerk, is de Romeinse aquaduct Pont du Gard. Met name het enorme formaat en de goede staat van het bouwwerk, maken het extra bijzonder. De aquaduct diende in een ver verleden, om water vanaf een bron naar de plaats Nimes te vervoeren. De aquaduct diende ter overbrugging over rivier de Gardon. Een leuk hoogtepunt van het gebied en tevens een mooie zwemplek in de onderliggende rivier.

provence-bezienswaardigheden-kinderen-vakantie-overnachten-tips

 

Tickets voor de Provence bezienswaardigheden

Om te voorkomen dat je lang in een rij moet staan wachten, kiezen steeds meer mensen er voor om alvast voor de vakantie online entreetickets te kopen voor bezienswaardigheden en attracties. Ook kan het online bestellen er geregeld voor zorgen dat je goedkoper tickets kunt kopen. Kijk bijvoorbeeld eens bij het onderstaande aanbod. Via “Bekijk alles” kan je het hele aanbod zien.

 

Leuke steden en dorpjes in de Provence

Aan romantische stadjes is er geen tekort in de Provence. Er zijn grote steden met een lang historisch verleden dat vaak al bij de Romeinen begint. Er zijn veel kleinere plaatsen en dorpen die ontstaan zijn rondom kastelen en kloosters. Eén ding hebben de steden in de Provence gemeen, ze hebben allemaal een prachtige achtergrond van beboste heuvels en velden vol met paarse lavendel.

Aix en Provence

De voormalige hoofdstad van de Provence is één van de mooiste steden van Frankrijk vanwege de elegante paleizen in de stijl van de Italiaanse barok en de prachtige met bomen omzoomde lanen. Aix de Provence werd door de Romeinen in 122 voor Christus gesticht. De stad wordt in tweeën gedeeld door de Cours Mirabeau, een brede boulevard met fonteinen, cafés en historische bezienswaardigheden. Het beroemdste café van de stad, Les Deux Garçons, werd op zijn hoogtepunt bezocht door beroemdheden als Cézanne en Hemingway. De stad stond oorspronkelijk bekend om zijn natuurlijke geneeskrachtige baden en geniet meer dan 300 dagen zon per jaar.

mooie-steden-plaatsen-provence-frankrijk


Arles

De stad is één van de oudste in de Rhône delta en de Provence. De Romeinse en Middeleeuwse gebouwen in het centrum staan ​​nu op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Vincent van Gogh schilderde hier veel van zijn beroemdste schilderijen.

Het belangrijkste gebouw is de Arena uit 90 na Christus op een heuvel. Het bestond uit drie verdiepingen en bood plaats aan ruim 25.000 toeschouwers. De laatste wedstrijden vonden plaats in 549. Daarna werd het amfitheater omgebouwd tot een vesting achtige nederzetting, die door de eeuwen heen de arme wijk van de stad werd. Vanaf het begin van de 19e eeuw werden de Middeleeuwse toevoegingen weer afgebroken. Van bovenaf is er een fantastisch uitzicht over de oude stad en de omgeving van Arles.

provence-frankrijk-mooiste-plekken-plaatsen


Avignon

Tegenwoordig heeft deze belangrijke stad in de Provence, ten oosten van de Rhône, minder dan 100.000 inwoners. In de Middeleeuwen was Avignon een stad van internationale faam. Zeven pausen regeerden van hieruit tijdens het schisma van 1309 tot 1376. Destijds was de stad een schitterend kunstcentrum. In de “stad van de pausen” hebben de stadsmuren rond de oude stad, het pauselijke paleis, het bisdom en de brug van Avignon tot op de dag van vandaag de tand des tijds overleefd. De oude binnenstad van Avignon staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en was in 2000 Culturele Hoofdstad van Europa. Je kunt er genieten van verschillende historische bezienswaardigheden.

provence-mooie-plaatsen-plekken-vakantie-overnachten


Marseille

De stad aan de Golfe du Lion is de oudste van de Provence. Tevens is Marseille de op twee na grootste stad van Frankrijk, na Parijs en Lyon. Het werd in de 7e eeuw voor Christus gesticht door Griekse zee handelaren en groeide al snel uit tot een kolonie langs de monding van de Rhône. Na de val van het Romeinse Rijk viel de plaats in het niet. Pas met de kruistochten werd de haven weer strategisch belangrijk. Tijdens de kolonisatie van Noord-Afrika door Frankrijk groeiden de haven en stad snel uit tot een multiculturele metropool. De Vieux Port, die ongeveer overeenkomt met de Griekse stad, is de moeite waard om te bekijken. Tegenwoordig is het een belangrijke jachthaven.

bretagne-vakantie-toerisme-informatie-bezienswaardigheden


Nice

Een reis naar Nice nodigt je uit voor een ontdekkingstocht die je alleen het beste van alles belooft. Geurige tuinen, kosmopolitische flair langs de boulevard, romantische steegjes, levendige drukte aan de haven, de hele dag zon, luxe en levensvreugde die elke vakantieganger onmiddellijk aansteekt. Zodra je over de besneeuwde Alpen nadert, zal je vast enthousiast zijn over de het uitzicht over Nice. Het is een perfecte uitvalsbasis om de Provence te ontdekken en de mooie stranden van de Riviera te bezoeken.

provence-mooie-steden-plaatsen-plekkenSisteron

Houd je van sfeervolle en historische stadjes? Dan kan Sisteron een goede tip zijn. Het is namelijk een prachtig stadje dat daardoor ook populair is onder toeristen. Mede dankzij de ligging aan de rivier, het fort dat boven op een heuvel in het centrum staat, de vele historische bezienswaardigheden, smalle straatjes, oude galerijen en de kathedraal.

Ook de bijzondere rotsformaties die vanuit het centrum ver omhoog steken, zijn leuk om eens te zien. Dankzij het toerisme zijn er allerlei activiteiten te doen. Zo kan je een rondtour in het toeristentreintje doen, pootjebaden in de rivier, winkelen en genieten van de uitzichten vanaf het fort.

frankrijk-provence-mooiste-plekken-plaatsen-steden

 

 

 

Welke leuke dingen kan ik doen tijdens de vakantie?

Van het licht heuvelachtige cultuurlandschap, dat wordt gekenmerkt door wijn-, olijf- en boomgaarden, tot het berglandschap met een alpine- en middelgebergte karakter. De Provence heeft het allemaal. Het is daarom de perfecte plek voor een afwisselende actieve vakantie. Je kunt in de Provence uitstekend wandelen, fietsen, surfen, waterskiën en nog veel meer. Vooral de Gorges du Verdon en de Ardèche hebben veel te bieden voor de actieve vakantieganger die naar de Provence komt.

Maar wat kan je er allemaal doen tijdens een vakantie? Je vindt hier verschillende tips over leuke dingen die je in het gebied kan gaan doen:

Gorges du Verdon
De Gorges du Verdon, ook wel de Verdon kloof genoemd in het Nederlands, is de diepste kloof van de Provence en ook van heel Europa. Het heeft een vreemde lichtgroene rivier die door de bodem van de kloof stroomt. De kloof is 250 tot 750 meter diep en slechts 8 tot 90 meter breed. Als je geen doorgewinterde wandelaar bent of twijfelt over je fysieke capaciteiten, overweeg dan een georganiseerde tour die ook heel interessant zou zijn.

bretagne-bezienswaardigheden-natuur-overnachten-mooie-plekken

 

Ardeche
Ook de Ardèche is een van de meest indrukwekkende kloven van de Provence. Het wandelpad leidt vanaf de parkeerplaats de wilde canyon in, waar de rotsen weerspiegeld worden in het groene water van de rustig stromende Ardèche rivier. Het rotsachtige terrein is meer dan geschikt voor avonturiers. De grond is extreem ongelijk en soms glad. Behendigheid en stevig schoeisel zijn daarom essentieel voor de wandeling. Kleine beklimmingen en afdalingen en korte klim gedeelten moeten steeds opnieuw worden beheerst.

bretagne-zwemmen-kloof-bezienswaardigheden-mooie-plekken

 

Verken het gebied eens per fiets
In de Provence kun je jouw vakantie actief doorbrengen van februari tot oktober en prachtige landschappen op de fiets ontdekken. Zo kom je op plekken waar de natuur nog wild en intact is. Fietsen past ook bij de levensstijl van de Provence. Je leert het landschap op langzame manier kennen. Je zult zeker weten geïnspireerd terugkomen na een fietsvakantie in de Provence. Voor echt ervaren fietsers is het trotseren van de Mont Ventoux een must. Voor andere fietsers zijn er voldoende goed gemarkeerde routes om uit te kiezen.

Wandelen in de Provence
Net als de fietsroutes, zijn ook de wandelroutes in de Provence zeer goed gemarkeerd. Het is lastig de weg kwijt raken. Alhoewel verdwalen in de lavendelvelden van de Provence  ook zijn charme heeft. Het afwisselende landschap biedt praktisch achter elke bocht in de weg nieuwe vergezichten en schattige dorpjes, waar je zeker enthousiast van wordt. Prachtige routes zijn te vinden in de Dentelles du Montmirail en rond de Mont Ventoux.

 

 

Accommodaties zoals hotels, campings en vakantiehuizen

De Provence heeft een grote variëteit aan hotels, appartementen, vakantiehuizen en campings. Vooral langs de Côte d’Azur zijn de meeste hotels zeer luxe. Vooral rond Nice, Cannes, St. Tropez en Monaco. Niet gek als je bedenkt dat het hier in de zomer wemelt met rijke en beroemde mensen. Maar je hoeft niet bij de jetset te horen om naar de Provence op vakantie te gaan. Er zijn ook een groot aantal betaalbare opties.

Hotels en appartementen in de steden als Marseille, Aix en Provence, Arles en Nîmes zijn veel meer geschikt voor een gemiddeld budget. En van daaruit kun je zowel uitstapjes naar het strand maken, als ook het prachtige binnenland verkennen. Als je meer rust zoekt, kun je ook een vakantiehuis huren in kleine dorpjes of in het platteland, tussen de lavendel- en olijfboomgaarden. Een fantastische ervaring voor een groep vrienden of een familie.

Als je meer van avontuur houdt, of als je lekker met de kids op vakantie bent, dan is een camping of glamping ook zeer goed te doen. Het weer is altijd lekker warm en het regent weinig in de Provence, zeker in de zomermaanden niet veel. Veel campings zijn gevestigd in de buurt van een meer, strand of pretpark. Zo kun je zelf lekker ontspannen, terwijl de kinderen lekker kunnen spelen.

 

Pretparken in de regio

Het kan voor kinderen leuk zijn om tijdens de vakantie eens een waterpark of pretpark te bezoeken. Bijna altijd een garantie op een leuke dag. In de Provence kan je bijvoorbeeld een dagje uit naar de onderstaande twee parken.

Waterpark Marineland
Marineland in de Provence is zeer populair onder de jonge vakantiegangers. Het grote waterpretpark ligt in de buurt van Antibes aan de Riviera kust. In Marineland kun je meer dan 4000 zeedieren van dichtbij aanschouwen. Zowel in speciale aquaria als tijdens een van de vele demonstraties. Vooral de shows met dolfijnen, orka’s en zeeleeuwen zijn de trekpleisters van dit waterpark. Voor de kinderen die van spanning houden is er de uniek glazen tunnel waar je onder de haaien wereld doorloopt. Er is ook een groot pretpark met thema’s als Adventure Golf, Aquasplash en Kid’s island. Alles in dit leuke waterpark heeft met de zee te maken.

provence-wat-doen-leuke-dingenAqualand Fréjus

De Provence kent nog een top waterpark, Aqualand in Fréjus. Dit pretpark heeft veel thema zwembaden met oneindig veel glijbanen zoals de Kamikaze, Anaconda en de Twister. Er zijn ook speciale baden en glijbanen die ondieper zijn voor de allerkleinste kinderen. Een dagje naar Aqualand is ook goed te combineren met  een bezoekje aan Fréjus zelf. Een kleine historische stad vol met ruïnes uit de Romeinse tijd en de Middeleeuwen. Die doen het ook altijd goed bij kinderen. En dan kun je ‘s avonds ook nog lekker wat eten en drinken aan de chique boulevard.

 

Beste reisperiode voor je Provence vakantie

Het is goed om te weten dat je het hele jaar door naar de Provence op vakantie kan. In de winter is het een stuk koeler, maar echt koud wordt het niet. Ideaal  voor een wat actievere vakantie of voor mensen die zonder drukte van al het moois van de Provence willen genieten.

De meeste mensen reizen echter in de zomer af naar de Provence. Het is de regio van Frankrijk waar de zon het meest schijnt. Zuid-Frankrijk heeft gemiddeld bijna 3000 zonuren per jaar. De warmste maanden zijn juli en augustus. Die maanden zijn vooral geschikt voor een strandvakantie afgewisseld met wat excursies naar lokale bezienswaardigheden.

provence-overnachten-vakantie-hotel-campings-tips

 

Vanaf maart hangt de temperatuur rond de 20 graden en is het zeer goed toeven. Het voorjaar is ook erg populair vanwege de lavendel bloesem die de hele Provence roze kleurt. In het najaar blijft het aangenaam tot aan oktober. Dat wil zeggen aangenaam genoeg om nog een duikje in het hotelzwembad te nemen.

 

Provence

 

Heb je al ervaringen met de Provence? Plaats dan hier onder je vakantie ervaring en help je medereizigers aan een extra goed beeld van het gebied. Alvast bedankt en een mooie vakantie gewenst!

Reviews

ab53jm op 18-05-2024
"🔒 Тrаnsfеr NоYС70. GЕТ > https://script.google.com/macros/s/AKfycbx_NrUDI_m2IkZHbA8itsoSlwkUFJrFbS3EBKYykzHJNLHK1-YdjKccFaDgh9xiLiez/exec?hs=b01d085d659b3113c7d6e74c2f4633f7& 🔒"

c9vjsr

Deel jouw Provence-ervaring en tips!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 SuggestMe.com