Wat te doen in Australië? De leukste bezienswaardigheden
In een land zo groot als Australië, is er natuurlijk geen tekort aan mooie bezienswaardigheden. Het heeft door haar geïsoleerde ligging een unieke flora en fauna die je kunt bewonderen in één van de vele natuurparken dat het continent rijk is. Verder zijn er ook veel culturele bezienswaardigheden in de streken waar de Aboriginals woonden.
Ontdek wat je kan gaan doen tijdens je vakantie dankzij dit overzicht van de mooiste bezienswaardigheden in Australië.
1. Ayers Rock
Uluru, of Ayres Rock, de wereldberoemde enorme rode rots in de centrale Australische woestijn, is een heilige plaats voor de Aboriginals en een symbool van Australië vanwege zijn mystiek en kleurschakeringen. Het ligt grofweg in het midden van Australië, in de woestijn van het Northern Territory ongeveer 340 kilometer ten zuidwesten van Alice Springs. Het is gelegen in het Uluru-Kata Tjuta National Park, dat sinds 1994 op de Werelderfgoedlijst staat.
De Ayres Rock van rode zandsteen is bijzonder mooi om naar te kijken bij zonsondergang of zonsopgang. Dan schittert de Ayers Rock in zijn wereldberoemde intense kleuren, die variëren van vlammend oranje tot dieprood tot fel violet dankzij het ijzeroxide dat in de rots zit. Het fantastische spektakel vermenigvuldigt de magische uitstraling die Uluru omringt en trekt jaarlijks miljoenen toeristen.
2. Great Barrier Reef
Het Great Barrier Reef in de Australische staat Queensland ligt voor de noordoostkust van Australië en is het grootste koraalrif ter wereld. Met zijn enorme lengte van meer dan 2.000 kilometer is het vijf keer zo lang als Nederlandse kustlijn. Het gebied beslaat een oppervlakte van bijna 350.000 vierkante kilometer en is het enige koraalrif dat vanuit de ruimte te zien is. 2 miljoen toeristen per jaar genieten van de unieke schoonheid van het koraalrif en verkennen de koraal pracht ervan per boot, vanuit de lucht of onder water.
Het is eigenlijk onnodig om te zeggen dat het Great Barrier Reef het duikersparadijs is op aarde is. Meer dan 350 verschillende soorten harde koralen hebben ’s werelds grootste structuur gevormd. Een leefgebied voor 80 soorten zacht koraal, 1.500 soorten vissen en sponzen, 5.000 verschillende weekdieren, 800 soorten schelpdieren en 215 soorten vogels. Daarnaast zwemmen er zeeschildpadden, zeekoeien en zelfs bultruggen door het Great Barrier Reef.
De meest opwindende ervaring is ongetwijfeld een verkenning van dichtbij tijdens het duiken of snorkelen. De plaats Cairns in het noorden van Australië is hiervoor het beste vertrekpunt. Het Great Barrier Reef ligt hier op slechts 30 kilometer uit de kust en de strandpromenade is omzoomd met duikaanbieders.
3. Kings Canyon
Kings Canyon wordt vaak de Grand Canyon van Australië genoemd en ligt in centraal Australië in de Northern Territories. De wandelpaden bieden bezoekers een spectaculair uitzicht op de kloof en de verrassend weelderige vegetatie. Omringd door de outback, ver van enige beschaving, ligt het ruim 300 kilometer ten zuidwesten van Alice Springs in Watarrka National Park.
De meest populaire wandeling rond Kings Canyon is de “Kings Canyon Rim Walk”, omdat deze het kortste is, maar toch spectaculair. Het pad loopt langs de rand van de kloof en biedt herhaaldelijk spectaculaire uitzichten op de duizelingwekkende diepten van de kloof. De rotswanden zelf zijn ook de moeite waard – de verschillende kleuren zandsteen en de constante invloed van wind en weer hebben unieke patronen en structuren in de rots gevormd.
4. Great Ocean Road
De Great Ocean Road aan de zuidkust van Australië staat bekend om zijn prachtige kustlijn, schilderachtige baaien en spectaculaire rotsformaties in de Zuidelijke Oceaan. Langs de Australische zuidkust voert de route automobilisten langs spectaculaire watervallen, afgelegen zandstranden, mystieke regenwouden en dromerige baaien. Hier vind je ook gigantische rotsformaties, zoals de beroemde “Twelve Apostles”.
De Great Ocean Road betovert bezoekers met een spectaculair kustlandschap van rotsformaties gecreëerd door erosie, wind en zee. Er zijn tal van activiteiten die ondernomen kunnen worden langs de Great Ocean Road. Surfen bij Bells Beach, zwemmen in de idyllische baaien, fietsen, vissen, kamperen, paardrijden, golfen, fotograferen, rondvluchten, musea bezoeken of iets leren over de Aboriginals – jong noch oud zal zich hier vervelen.
5. Purnululu National Park
Het Purnululu National Park ligt in het oosten van de Australische Kimberley-regio in de staat West-Australië en heeft een oppervlakte van ca. 240.000 hectare. Het gebied is vooral bekend om zijn keten van gigantische bijenkorfachtige zandsteenformaties, de Bungle Bungle. Het fascinerende nationale park is een van onze top bezienswaardigheden in Australië.
De activiteiten die ondernomen kunnen worden in Purnululu National Park zijn divers. Individuele wandelingen zijn mogelijk, net als rondleidingen. Kampeerders, fotografen, amateuronderzoekers en natuurliefhebbers komen hier zeker aan hun trekken. Het maakt niet uit hoe je door de ontzagwekkende zandstenen torens beweegt, je voelt je getransporteerd naar een andere wereld.
6. Noosa
Noosa, gelegen aan de Sunshine Coast in Queensland aan de oostkust van Australië, staat vooral bekend om zijn prachtige stranden en surfplekken. Het kleine stadje Noosa ligt aan de oostkust van Australië ongeveer 100 kilometer ten noorden van Brisbane in de Australische staat Queensland. Elk jaar in maart ontmoeten ’s werelds beste surfers elkaar in Noosa Heads voor het ” Noosa Festival of Surfing “. Een unieke kans om echte professionals de enge golven te zien overwinnen.
Maar niet alleen surfers en feestbeesten komen in Noosa aan hun trekken. Gelegen direct naast Noosa National Park en Great Sandy National Park, is de omgeving van Noosa ook een must voor natuurliefhebbers. Hier kunnen koala’s in het wild worden waargenomen. Ook kunstliefhebbers zullen hun hart ophalen bij de vele tentoonstellingen, musea en markten van Noosa.
7. Sydney Opera House
Het Sydney Opera House is een van de beroemdste en meest opvallende gebouwen in de 20e-eeuwse architectuur. Het Opera House, ontworpen door de Deense architect Jørn Oberg Utzon, is het symbool van Sydney en staat sinds 2007 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het bijna 200 meter lange terrein omvat naast het operagebouw met ruim 5.500 zitplaatsen ook vijf repetitiestudio’s, een bioscoop, zes bars, vier restaurants en tal van souvenirwinkels.
De karakteristieke witte pannendaken van het architectonische meesterwerk steken 67 meter boven het kunstmatige schiereiland in de Stille Oceaan uit en zijn waarschijnlijk over de hele wereld bekend. De architect wilde eigenlijk dat het zeil achtige dak op sinaasappelschijfjes leek, maar de lokale bevolking noemt het de “Nun’s Hood” of “Open Oyster”.
8. Kangaroo Island
Kangaroo Island is een natuurlijke parel in de Australische staat Zuid-Australië en een absolute aanrader voor dierenliefhebbers. Bijna onaangetast door de menselijke beschaving, heeft zich hier een uniek paradijs ontwikkeld. Het ligt ruim 100 km ten zuidwesten van Adelaide en heeft meer dan 500 kilometer kustlijn. Kangaroo Island heeft een mild klimaat, met gemiddelde temperaturen van 13 tot 25 graden, het hele jaar door.
Een ongelooflijke verscheidenheid aan dieren voelt zich hier thuis. Naast natuurlijk kangoeroes bevolken wallaby’s, verschillende soorten vleermuizen, pinguïns, zeeleeuwen en pelsrobben, kaketoes, emoes, koala’s, het zeldzame vogelbekdier en natuurlijk talloze reptielen en insecten Kangaroo Island. In de zee zwemt een aan zeepaardjes verwante curiositeit: de zeenaald. Zodra je het beestje ziet, snap je meteen waarom het zo heet.
In het Seal Bay Conservation Park aan de zuidkust van Kangaroo Island leiden rangers je door de inheemse zeeleeuwenkolonie met maximaal 700 dieren. De schattige kleine pinguïns op Kangaroo Island zijn het best te zien aan de kusten van Kingscote en Penneshaw, waar na zonsondergang rondleidingen door hun broedgebieden beschikbaar zijn.
9. Coober Pedy
Coober Pedy, ook wel de Opal Capital of the World genoemd, is een unieke locatie in de outback van Australië, bekend om zijn ondergrondse dugouts, waar huizen, kerken en hotels zijn verplaatst in de zomerse hitte. Het Australische dorp Coober Pedy is een kleine stad van 1.500 inwoners in de staat Zuid-Australië, midden in de outback op ongeveer 840 kilometer van Adelaide. De film Mad Max is in Coober Pedy gefilmd.
De woongrotten, zogenaamde “dugouts”, herbergen appartementen, bars, winkels en zelfs kerken werden eenvoudig in de rots gegraven of opgeblazen. Tegenwoordig gebeurt de uitbreiding van de ondergrondse stad met professionele freesmachines. Verse lucht wordt aangevoerd via een uitgekiend ventilatiesysteem, alleen daglicht ontbreekt enigszins.
10. Fraser Island
Een reis naar Fraser Island aan de oostkust van Australië belooft puur avontuur. Fantastische plekken om te zwemmen, offroad-tochten vol adrenaline en fascinerende natuurspektakels – dit alles wacht op u op het langste zandeiland ter wereld. Fraser Island is de ideale plek om de ongerepte wildernis te ervaren en ’s avonds te ontspannen in een luxe resort. Fraser Island is het zesde grootste eiland van Australië en ligt aan de oostkust van New South Wales en Queensland. Het bijzondere is: ondanks de zanderige ondergrond en de talrijke duinen gedijt hier een regenwoud met exotische dier- en plantensoorten.
De bezienswaardigheden van het grootste zandeiland ter wereld bestaan voornamelijk uit natuurlijke hoogtepunten, waardoor Fraser Island een welverdiende UNESCO werelderfgoedlocatie is. Je kunt hier veel verschillende dieren observeren. Of het nu gaat om pijlstaartroggen, dolfijnen, krokodillen, zeeschildpadden of tijgerhaaien. Voor een bijzonder goed zicht op de wilde zeedieren kun je het beste de rots van Indian Head beklimmen
11. Barossa Valley
Ongeveer 200 jaar geleden kwamen Duitse immigranten naar Zuid-Australië en plantte de eerste wijnstokken in het wijnbouwgebied Barossa Valley. De hier geteelde wijn heeft eigenlijk Duitse roots en inspireert tegenwoordig wijnkenners van over de hele wereld met zijn volle smaak. Ongeveer een uur rijden ten noorden van de metropool Adelaide, ligt het ongeveer 10.000 hectare grote wijnbouwgebied, het grootste van heel Down Under en produceert ongeveer 60 procent van alle Australische wijnen.
Eindeloze wijngaarden schitteren hier in weelderig groen en groeien naar de zon tot de wereldberoemde Shiraz klaar is om geoogst te worden. De Shiraz staat vooral bekend om zijn bessen aroma, dat zorgt voor een zachte, maar zware smaak. Je kunt de goede wijn proeven bij de Jacob’s Creek, Penfolds of Wolf Blass wijnmakerijen.
12. Wallaman watervallen
In het Girringun National Park in North Queensland vind je de hoogste waterval van Australie. Een indrukwekkend natuurverschijnsel dat zeker de moeite waard kan zijn. Ook de weeldige natuur van de omgeving is leuk om door heen te wandelen. Bekijk bijvoorbeeld de metershoge rotswanden, de rijke begroeiing en het riviertje.
Tip: mis ook zeker niet de handige pagina over de mooiste plekken in Australië.
13. Het prachtige Zuiderlicht
Het Noorderlicht in landen als IJsland en Noorwegen, is bij veel mensen wel bekend. Het even mooie Zuiderlicht is een stuk minder bekend. Dit bijzondere natuurverschijnsel wordt ook wel aurora australis genoemd en is vergelijkbaar met het Noorderlicht. De plek is het voornaamste verschil, het noordelijke halfrond en de zuidelijke helft.
Je kunt de felgekleurde luchten zien tijdens helder weer tussen de maanden maart en september. De beste plek is Nieuw Zeeland, maar ook in Australië is het soms zichtbaar.
14. Migratie van reuzenkrabben
Zoek je een origineel hoogtepunt van Australië? En houd je van duiken? Dan kan het leuk zijn om de migratie van Tasmaanse reuzenkrabben eens met eigen ogen te zien. Honderdduizenden krabben bewegen zich als één menigte richting de kust. Dit doen ze omdat het water aan het eind van de zomer begint af te koelen. Aan de kust is het water warmer waardoor de condities daar beter zijn om te kunnen vervellen.
De krabben wegen soms wel 13 kilo en hebben een flinke afmeting. De menigte aan krabben is een spannend en indrukwekkend gezicht. De migratie vind vooral plaats voor de kust van de zuidelijke stad Melbourne.
15. Lake Hillier
Een afgelegen, maar mooie bezienswaardigheid, is Lake Hillier. Een meer met een diep roze kleur. Een groot contrast met de omliggende groene bomen en de vlakbij gelegen blauwe zee. De kleur ontstaat waarschijnlijk door de aanwezigheid van bacteriën. Bij bepaalde weerscondities kan het water ook rood of paars kleuren.
Een nadeel van Lake Hillier is de ligging. Het ligt namelijk op het eiland Middle Island voor de zuidelijke kust. Het is een wat afgelegen plek en moet dus per boot en vliegtuig bereikt worden.
16. Flying Doctors
De wereldberoemde organisatie Flying Doctors doet al jaren goed werk in afgelegen gebieden. Wil je de hulporganisatie wel eens met eigen ogen in actie zien? Dat kan in het centraal gelegen plaatsje Alice Springs. Hier staat een belangrijke vestiging van de organisatie. Vanaf hier worden patiënten in de afgelegen outback bezocht.
Je kunt de locatie bezoeken en een beeld krijgen van het werk van de hulporganisatie. Je kunt een interactieve rondleiding volgen door het bezoekerscentrum. Ook kan je een “vlucht” maken in een flightsimulator waarbij je een noodlanding moet maken op een nogal afgelegen plek. Een leuke ervaring.
17. Opvangcentrum voor kangoeroes
Een ander hoogtepunt van de outback, is de opvanglocatie voor kangoeroes. Het Kangaroo Sanctuary is een bekend opvangcentrum, mede dankzij verschillende reportages over het centrum. De oprichter heeft 20 jaar geleden drie baby kangoeroes gered. Vanaf dat moment is de passie voor de opvang van jonge kangoeroes ontstaan. Geen eenvoudige taak want een baby kangoeroe moet behoorlijk verzorgd worden. Zo moet er elke paar uur een fles melk worden gegeven.
Net als de locatie van de Flying Doctors, staat ook dit centrum bij het plaatsje Alice Springs. Gelegen in het centrale deel van Australië, middenin de outback.
18. Kata Tjuta rotsformatie
Een ander bezienswaardigheid bij Alice Springs is de Kata Tjuta. Een bijzondere rotsformaties dat bestaat uit dertig ronde rotsen die wat weg hebben van hoofden. Daarom noemen de Aboriginals ze The Olgas. De hoogste rots is maar liefst ruim 500 meter hoog. Echter schijnen de rotsen slechts de toppen te zijn van een ondergrondse rotsformatie.
Meer informatie kan je vinden in het nabij gelegen bezoekerscentrum. Je vindt er informatie over de Kata Tjuta rotsen, de bekende Uluru rots en de Aboriginals. Verder kan je de mooie wandelroute tussen de rotsen lopen.
19. De enorme rode krab migratie
In Australië vindt jaarlijks één van de grootste dierenmigraties ter wereld plaats. Op Christmas Island trekken maar liefst 150 miljoen rode krabben van de binnenlanden naar de kust om daar te gaan paren. Dit zorgt voor een rode zee van krabben wat zorgt voor een indrukwekkend gezicht.
De enorme migratie zal met zekerheid indruk op je maken. Maar ook de ligging van het eiland is bijzonder. Dit stukje Australië ligt namelijk voor de kust van Indonesië. Hierdoor wordt het vanaf Australië eigenlijk alleen per vliegtuig bezocht. De migratie vindt plaats in de maanden oktober, november of december.
Zoals je hebt kunnen zien, zijn er allerlei leuke dingen te zien en doen in Australië. Hieronder kan je ter inspiratie alvast allerlei rondreizen bekijken.
Tip: mis ook zeker niet de handige pagina over de mooiste plekken in Australië.
Bekijk hier alvast eenvoudig mooie Australië reizen
Handige verwijzingen naar goede reisorganisaties
Via de bovenstaande links kom je rechtstreeks op de websites van goede reisorganisaties en vind je direct de overzichten van vakanties per gebied. Ook vind je hier meer informatie en foto’s.