egypte-mooie-bezienswaardigheden-gebieden-plaatsen

Wat te doen in Egypte? De leukste bezienswaardigheden

De bekendste bezienswaardigheden van Egypte zijn het Nationaal Museum in Caïro, het klooster van St. Catharina op de berg Mozes, de piramides van Gizeh en de zwemparadijzen aan de Rode Zee. Daarnaast staan de vakantieoorden langs de Rode Zee ook bekend om hun prachtige onderwaterwereld en koraalriffen. En het mooie is, dat je hier het hele jaar door kunt duiken in warm water.

Ontdek wat je kan gaan doen tijdens je vakantie dankzij dit overzicht van de mooiste bezienswaardigheden in Egypte.

1. Piramides van Gizeh
Op slechts vijftien kilometer van Caïro liggen de piramides van Gizeh, één van de belangrijkste bezienswaardigheden in Egypte. Het laatst overgebleven antieke wereldwonder werd tussen 2620 en 2500 voor Christus gebouwd door ongeveer 10.000 arbeiders.

De piramides bevinden zich op een terrein dat vroeger werd gebruikt als begraafplaats voor farao’s. Er zijn helemaal geen gegevens over de constructie van de piramides, dus wetenschappers en archeologen puzzelen vandaag nog steeds over hoe de stenen blokken met een gewicht tot 2,5 ton in relatief korte tijd zo nauwkeurig konden worden opgestapeld.

De piramide van Cheops is de grootste, hoogste en belangrijkste piramide van Egypte. De piramide van Chephren, de zoon van Cheops, lijkt voor het ongetrainde oog groter dan die van zijn vader. Dit is echter een misvatting, de piramide van Chephren staat op een verhoging. De piramide van Mykerinos, de zoon van Chephren, is de kleinste van de drie piramides. Beelden die in de Mykerinos piramide zijn gevonden, zijn vandaag te zien in het Egyptisch Museum in Caïro.

egypte-toeristische-attracties-tips



2. Sfinx
De Sfinx van Gizeh is een legendarisch beeld, gelegen direct bij de piramides van Gizeh net buiten de hoofdstad van Egypte, Caïro. Volgens de Griekse legende belegerde de Sfinx de stad Thebe en vroegen bewoners het antwoordt op het beroemde raadsel: Welk wezen loopt ’s morgens op twee, ’s middags op drie, en ’s avonds op vier poten? Als het antwoord fout was, zou de Sfinx mensen hebben gewurgd en verslonden.

Naast de indrukwekkende afmetingen, het beeld van de Sfinx is is 73,5 meter lang en 20 meter hoog, is de leeuwin met het menselijk hoofd ongeveer 4.500 jaar oud. Toch is het bijna volledig bewaard gebleven, omdat het beeld het grootste deel van de tijd bedekt was met zand.

egypte-mooiste-bezienswaardigheden-hoogtepunten



3. Vallei der Koningen
De Vallei der Koningen ligt in de buurt van Luxor en is een begraafplaats voor koningen van de 18e tot 20e dynastie in Egypte. De vallei tegenover Karnak is de laatste rustplaats van waarschijnlijk meer dan 60 koningen en andere belangrijke figuren uit die periode. Vooral de grafkamer van Toetanchamon, die volledig ongeopend was toen hij werd gevonden, is zeer bekend geworden. De Vallei der Koningen, die is omgeven door rotsen, wordt vergezeld door andere graven, zoals de Vallei der Koningen en andere graven van de edelen.

Nadat de grafkamer van Toetanchamon in Egypte was geopend, verspreidde de legende van de vloek van de farao zich snel dat archeologen een wrede dood zouden sterven. Als gevolg hiervan stierven enkele van de mensen die bij de opgravingen betrokken waren daadwerkelijk, een aantal van hen door zelfmoord uit angst voor de vloek.

egypte-wat-doen-zien-vakantie



4. Karnak tempel complex
De Karnak tempel, het  grootste tempelcomplex in Egypte, ligt ook in de buurt van Luxor en tegenover de Vallei der Koningen. Net als delen van Luxor staat ook Karnak op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De grootste tempels in dit complex zijn de tempels van Ramses III, Chons en Amun-Re. De gigantische stenen hal en fijn gedecoreerde zuilen maken Karnak tot een heel bijzondere plek. De faciliteit werd gebruikt om offers en gebeden te houden om de goden te sussen. Dit werd gedaan door koningen, of speciaal opgeleide hogepriesters, om de wereldorde te handhaven.

egypte-bezienswaardigheden-vakantie-rondreis-toerisme



5. Bibliotheek van Alexandrië
Al in de derde eeuw voor Christus ontstond de Bibliotheek van Alexandrië, in het noorden van Egypte . De eerste collectie, die vermoedelijk meer dan 500.000 documenten omvatte, was waarschijnlijk al bij de opening ter beschikking gesteld en in de loop der jaren kwam er alleen maar meer bij. Van de oude papyrusrollen is geen enkele teruggevonden, wat te wijten is aan de slechte houdbaarheid van het papier in het vochtige klimaat, en het constante gebruik van de rollen.

In 2002 werd de nieuwe Bibliotheca Alexandrina geopend, deze ligt dicht bij de oorspronkelijke locatie en heeft zo’n acht miljoen boeken. Een enorme leeszaal vult ongeveer de helft van het gebouw. De nieuwe Bibliotheek van Alexandrië is een attractie op zich in Egypte.

egypte-toeristische-informatie-vakantie-tips



6. Egyptisch Museum
In Caïro, hoe kan het ook anders, is het grootste museum voor oude Egyptische kunst te vinden welke tevens één van de belangrijkste bezienswaardigheden in Egypte is. Het werd in 1835 door de regering opgericht om verdere plundering van de archeologische schatten te voorkomen. De kunstcollectie is verdeeld in twee ruimtes, die elk afzonderlijk kunnen worden bezocht: het hoofd museum en de mummie kamer.

Voor bezoekers is het voordeliger om beide afdelingen op een dag te bezoeken. De entree is namelijk goedkoper met een combi ticket. In dit mooie museum in Egypte vind je onder andere de mummies van beroemde farao’s. De tentoonstellingen wisselen vaak, omdat het grootste deel van de collectie opgeslagen staat in archieven.



7. Ras Mohammed National Park
Het Ras Mohammed National Park bij Sharm el Sheikh, in het noorden van Egypte, dankt zijn naam aan de hoge rots die op een menselijk hoofd lijkt. Vissers noemde de rots Ras Mohammed, wat zoveel betekent als het hoofd van Mohammed. Dit park heeft veel te bieden voor toeristen die van natuur houden. Je kunt hier namelijk genieten van mountainbiketochten, wandelen en ook zwemmen of snorkelen. Het is een schitterende plek voor buitenactiviteiten. De onderwaterwereld doet niet onder voor de natuur op het land. Voor de kust kun je je vergapen aan exotische vissen en zeedieren te midden van kleurrijke koraalriffen.

Meer informatie over de populaire badplaats vind je op de handige pagina over Sharm el Sheikh.

egypte-vakantie-boeken-rondreis-ideeen



8. Siwa oase
De Siwa oase ligt in de Libische woestijn in het noordwesten van het Afrikaanse land Egypte. Daar kun je je vergapen aan olijfbomen en dadelpalmen midden in de woestijn. Niet voor niets hield Alexander de Grote van deze ongewone plek, want de ruïnes van de Amon tempel, waar zijn vertrouwde orakel zou wonen, staan ​​hier nog steeds. Een magische plek, midden in de hete woestijn van Egypte.

egypte-natuurgebieden-mooie-plekken-vakantie



9. Mohammed Ali moskee
De indrukwekkende Mohammed Ali moskee, ook bekend als de albasten moskee, is een grote moskee in Caïro. Het is naar Turks model gebouwd in 1884. Binnen in de moskee zijn de muren bekleed met albast en zijn de vloeren bedekt met rode tapijten. Bijzonder mooi zijn de ronde lampjes, die nu de oude olielampen vervangen. Rechts van de ingang is het graf van Muhammad Ali, die stierf in 1849, lang voordat de bouw van de moskee tot voltooiing kwam.

egypte-hoogtepunten-mooie-veilige-gebieden



10. Catharinaklooster in Sinaï
Het Catharinaklooster aan de voet van de Sinaï in het noorden van Egypte is het oudste nog werkende Grieks-orthodoxe klooster ter wereld. Het werd voltooid in zijn huidige vorm in 560 en volgens de legende herbergt het de beenderen van St. Catherina. De berg Sinaï is vooral bekend vanwege de overdracht van de Tien Geboden aan Mozes en zijn ontmoeting met God in de brandende braamstruik. Een uitloper van deze legendarische struik zou nog steeds in de buurt van het klooster te vinden zijn. In 2002 werd het Catharinaklooster opgenomen in het UNESCO Werelderfgoed.



11. Edfu tempel
De tempel Edfu is gewijd aan de god Horus uit het oude Egypte, die ruwweg overeenkomt met de Griekse god van het licht, Apollo. Van Horus, de god met het hoofd van een valk, wordt gezegd dat hij op dit punt zijn belangrijke strijd tegen Seth heeft gestreden. Daarom was het tempelcomplex ook in de oudheid al een bekend heiligdom in Egypte. Naast de tempel is ook een groot deel van de oude stad Edfu bewaard gebleven, die je zeker ook moet bezoeken.

egypte-leuke-badplaatsen-rondreis-vakantie



12. Aswan Dam
De Aswan-dam moest in de jaren zestig in het zuiden van Egypte worden gebouwd om de watervoorziening in droge tijden te reguleren en tegelijkertijd overstromingen van de Nijl te voorkomen. Beide uitersten hadden eerder geleid tot dramatische oogstverliezen, die op hun beurt hongersnood veroorzaakten. Dit had catastrofaal kunnen zijn vanwege de groeiende bevolking. Hierdoor werd de eerste dam van dit type, destijds de grootste, al in 1902 in gebruik genomen. Toen bleek dat ook deze onvoldoende water kon vasthouden, ontstond vanaf 1947 het idee voor de grote Aswandam. Dankzij deze tweede konden grote delen van de bevolking van Egypte eindelijk van elektriciteit worden voorzien.



13. Abu Simbel tempel
In de 13e eeuw voor Christus werd in het uiterste zuiden van het huidige Egypte de Abu Simbel tempel gebouwd, één van de beroemdste bezienswaardigheden in Egypte. Het werd gebruikt om farao Ramses II en zijn vrouw Nefertari te aanbidden. De zittende beelden van de farao’s zijn maar liefst 20 meter hoog en kijken uit op het oosten als de zon daar opkomt. Deze rotstempel staat ook op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

egypte-leuke-dingen-zien-doen-plekken



14. De Rode Zee

Egypte is uiteraard een prachtige vakantiebestemming dankzij de vele historische bezienswaardigheden. Maar vergeet ook zeker de mooie stranden en het heldere water van de Rode Zee niet. Het water vak de Rode Zee staat bekend als extreem helder. Daarnaast is er vaak veel onderwaterleven te zien. Zoals koraal, tropische vissen en grotere dieren zoals schildpadden en dolfijnen.

Het zwemmen, snorkelen en duiken behoord voor veel toeristen zeker tot de hoogtepunten van de vakantie. Bekende badplaatsen zijn bijvoorbeeld Dahab en Hurghada.

egypte-highlights-wat-doen



15. De Sahara

Denk je aan Egypte, dan denk je aan woestijnen. Indrukwekkende natuurgebieden met zand zo ver het oog reikt. Ondanks dat het eentonige natuurgebieden zijn, kan het toch interessant zijn om tijdens je vakantie een tocht te maken door de Sahara woestijn. Bijvoorbeeld per auto, quad of lopend. Uiteraard is het verstandig om dit wel onder leiding van een gids te doen.

Tip: zorg dat je ventilerende, lichte en bedekkende kleding meeneemt. Zo brandt de zon niet rechtstreeks op de armen en benen.

egypte-leuke-dingen-doen



16. De Nijl

De wereldberoemde Nijl is “slechts” een rivier maar desondanks toch zeker één van de hoogtepunten van Egypte. Dat komt mede doordat veel plaatsen en bezienswaardigheden, langs de rivier zijn te vinden. Daarnaast kan het prettig zijn om in relatieve rust, het wat chaotische dagelijkse leven in de Egyptische steden te kunnen zien.

Je kunt tijdens je vakantie kiezen voor een dagtochtje per boot of zelfs voor een meerdaagse riviercruise. Een ontspannen en veilig manier om veel van Egypte te zien.

egypte-mooie-plekken-steden-bezienswaardigheden



17. Hatsjepsoet tempel

Bij de stad Luxor, ligt een bijzondere tempel. Het heeft namelijk geen sierlijk ontwerp maar is juist strak en modern ogend. Dit heeft er onder andere mee te maken dat het bijna volledig gerestaureerd en herbouwd is. Toch is het oorspronkelijk ontwerp grotendeels gelijk gebleven. De tempel is gebouwd in opdracht van farao Hatsjepsoet als haar dodentempel. Daarom zijn er ook veel faraobeelden te zien met een “nepbaard”.
Ondanks het moderne uiterlijk valt de tempel toch onder de highlights van het land.



18. Medinet Habu tempel

Een andere tempel bij Luxor, is de Medinet Habu tempel. Het is gebouwd in opdracht van farao Ramses III en net als de meeste Egyptische tempels, een indrukwekkend bouwwerk. Het is een vrij goed behouden tempel waar je nog diverse muurschilderingen, beelden, pilaren en hiërogliefen kunt zien.

egypte-wat-te-doen-zien



19. Tempelcomplex Saqqara

Op 30 kilometer van de stad Gizeh, ligt de dodenstad Saqqara. Een grote verzameling van archeologische vondsten. Ondanks dat het nog geen drukke toeristische plek is, staat Saqqara toch op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Je kunt er vele graven en overblijfselen van bouwwerken bewonderen. Waaronder de trappiramide van Djoser, die wordt gezien als de eerste piramide van het Oude Egypte. Maar je zult ook allerlei ingangen van andere bouwwerken in het zand omhoog zien steken. Er valt nog veel te ontdekken onder de zandduinen.

egypte-bezienswaardigheden-wat-te-doen



20. Sportieve activiteiten

Uiteraard heeft Egypte veel meer te bieden dan alleen historische vondsten. Je kunt ook diverse (actieve) dingen gaan doen. Zoals allerlei watersporten in de Rode Zee. Maar ook allerlei sporten in de woestijnen. Zoals bijvoorbeeld rijden met een kameel, quad, motor of auto. Of ga eens zandsleeën van de hoge duinen van de woestijn.

peru-wat-doen-leuke-dingen

 

Uiteraard zijn er nog veel meer leuke dingen te doen en bezienswaardigheden te zien in Egypte. Bij je hotel en via excursiebedrijven, vind je meer leuke ideeën. Hieronder kan je ter inspiratie alvast allerlei vakanties bekijken.

 

 

Tip: mis ook zeker niet de handige pagina over de mooiste plekken in Egypte. Of bekijk de pagina’s over de populaire badplaatsen Hurghada en het oostelijke Sharm el Sheikh.

 

Via de bovenstaande links kom je rechtstreeks op de websites van goede reisorganisaties en vind je direct de overzichten van vakanties per Egyptisch gebied. Ook vind je hier meer informatie en foto’s.

© 2024 SuggestMe.com