indonesie-mooie-plekken-plaatsen-gebieden

Wat te doen in Indonesië? Leukste bezienswaardigheden

Nu weet hoe groot Indonesië is, en hoeveel eilanden dit prachtige land heeft, snap je dat er heel erg veel mooie bezienswaardigheden zijn in Indonesië.  Veel te veel om op te noemen. Ontdek wat je kan gaan doen tijdens je vakantie dankzij dit overzicht van de mooiste bezienswaardigheden in Indonesië.

1. Borobudur
Het boeddhistische bedevaartsoord Borobudur op het eiland Java is een gigantische boeddhistische tempel van lavagesteente en de meest bezochte attractie in Indonesië. De negen verdiepingen hoge stenen kolos stelt de drie stadia van verlichting voor en is herhaaldelijk versierd met sierlijke reliëfs en Boeddha Figuren.

Het boeddhistische complex van de Borobudur op het Indonesische eiland Java ligt in de regio Yogyakarta in Zuid-Indonesië. Het ligt op slechts 25 kilometer van de provinciehoofdstad Yogyakarta en is een van de grootste boeddhistische plaatsen in heel Zuidoost-Azië. 1991 werd de Borobudur door de UNESCO aan de Werelderfgoedlijst toegevoegd.

indonesie-hoogtepunten-vakantie-informatie2. Komodo Nationaal Park

Het Komodo Nationaal Park bestaat uit talloze kleine eilandjes en heeft de mooiste duikplekken ter wereld. Als je er toch bent, is dit de perfecte plek om je duikbrevet te halen, of om een paar duiken te maken als je al een duikbrevet hebt. In dit nationale park liggen de vier eilanden waar de Komodo’s op leven. Slechts twee daarvan zijn echter toegankelijk voor toeristen: het eiland Komodo en het eiland Rinca.

Eén van de hoogtepunten van onze Indonesië. Maar men moet er wel rekening mee houden dat deze Komodo’s gevaarlijke dieren zijn. Omdat er meer dan 60.000 bacteriën aan de tanden kleven, kan één beet dodelijk zijn. En de Komodo’s lopen vrij rond, er zijn geen omheining en geen afbakening. Maar je krijgt een gids die bekend is en weet waar en wanneer de gevaren op de loer liggen.

indonesie-wat-doen-zien-leuke-activiteiten3. Gunung Leuser Nationaal Park op Sumatra

Het Gunung Leuser Nationaal Park in het noorden van Sumatra is het grootste natuurreservaat in Indonesië. Vooral tijgers, neushoorns en orang-oetans hebben hier een belangrijk toevluchtsoord gevonden. Je kunt deze vriendelijke reuzen beter leren kennen in het opvangcentrum voor orang-oetans.

Het Gunung Leuser National Park ligt in het noordwesten van het eiland Sumatra en is met een oppervlakte van 9.000 km2 het grootste natuurreservaat van Indonesië. Samen met de twee nationale parken Kerinchi-Seblat en Barisan-Selatan staat het sinds 2004 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO onder de naam “Tropische Wouden van Sumatra”.

indonesie-rondreis-klimaat-hoogtepunten4. Istiqlal Moskee in Jakarta

Met een capaciteit van 120.000 mensen is de Istiqlal Moskee in Jakarta de grootste moskee in Zuidoost-Azië. In de eenvoudige architectuur zitten tal van mysterieuze toespelingen op de onafhankelijkheid van Indonesië en de islam verborgen. De enorme Istiqlal Moskee in de Indonesische hoofdstad Jakarta kan aanspraak maken op de titel van grootste moskee in Zuidoost-Azië. Hij ligt pal naast de monumentale kathedraal van Jakarta in het noordoostelijke deel van het enorme Merdeka-plein.

indonesie-mooie-steden-vakantiebestemmingen-rondreis5. Gunung Batur op Bali

De Gunung Batur is de tweede actieve vulkaan op het eiland Bali in Indonesië, samen met de Gunung Agung, die meer dan 3.000 meter hoog is. Aangezien de top relatief gemakkelijk te beklimmen is over een pad van 700, is het beklimmen van de Gunung Batur een must wanneer je Bali bezoekt. Ten eerste is de legendarische berg de bron van vele Indonesische mythen, ten tweede is de beklimming niet erg inspannend en ten derde heeft je vanaf de top een overweldigend panoramisch uitzicht op Gunung Abang en de torenhoge Gunung Agung – mits de mist en wolken optrekken.

Meer informatie over het populaire eiland vind je op de pagina over de bezienswaardigheden op Bali.

indonesie-bezoeken-vakantie-plekken-toerisme6. Dieng Plateau op Java

Het Dieng Plateau op het eiland Java in Indonesië ligt op een hoogte van bijna 2100 meter ten noordwesten van Yogyakarta. Het unieke vulkanische landschap en de oude hindoe tempels behoren tot de populairste attracties op Java. Het Dieng Plateau op Java, Indonesië, is de krater van een vulkaan die al lange tijd niet meer actief is geweest. In de loop van de millennia is de vulkaankrater veranderd in een moerassig landschap, bezaaid met meren en kraters en omgeven door berghellingen die terrasgewijs zijn aangelegd voor de landbouw.

indonesie-leuke-eilanden-gebieden-plekken7. Kepulauan Seribu Marine National Park op Java

De Kepulauan Seribu, vertaald als “duizend eilanden”, strekken zich 45 km uit van de noordkust van Jakarta in de Javazee. Het Kepulauan Seribu Marine National Park ligt in Indonesië bestaat uit een keten van paradijselijke eilanden. De meeste van de eilanden zijn onbewoond en staan volledig in dienst van de natuur, met enkele resorts die erop gebouwd zijn. De Kepulauan Seribu van Indonesië bieden ideale plaatsen voor watersport en recreatie.8. Prambanan tempelcomplex op Java

Het Prambanan Hindoe tempelcomplex ligt op het eiland Java en is het grootste Hindoe tempelcomplex in Indonesië. Het geheel omvat 8 hoofd tempels en meer dan 250 kleine secundaire heiligdommen. Het Prambanan tempelcomplex ligt op het eiland Java in de Pacifische staat Indonesië en is de grootste hindoetempel van het land en een van de grootste tempelcomplexen in Zuidoost-Azië. Prambanan staat sinds 1991 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

indonesie-mooie-plekken-hoogtepunten-toeristische-informatie9. De Christus de Verlosser bij Kaap Fatucama, Oost-Timor

De Christus de Verlosser op Kaap Fatucama aan de zuidkant van de baai van Dili in het noorden van Oost-Timor werd opgericht door de Indonesische president toen Oost-Timor nog de 27e provincie van Indonesië was. Het 27 meter hoge standbeeld van Cristo Rei troont op een steile klif en biedt een adembenemend uitzicht op Dili en de Banda Zee. Kaap Fatucama ligt aan de zuidkant van de baai van Dili in het noorden van de kleine staat Oost-Timor en is vooral bekend om zijn prachtige uitzichten.10. Sangiran Archeologische Park

Dit gebied ligt in Midden-Java, het hoofdeiland van Indonesië, maakt deel uit van het Unesco-werelderfgoed. Tijdens opgravingen tussen 1936 en 1941 werden hier de eerste menselijke fossielen ontdekt. Het Sangiran-gebied is al 1,5 miljoen jaar bewoond en de talrijke vondsten zijn van uiterst groot belang voor het onderzoek naar de menselijke geschiedenis. De vondsten dragen in belangrijke mate bij tot het begrip van de menselijke ontwikkeling vanaf het vroege Pleistoceen tot heden. Het Pleistoceen beslaat de periode van ongeveer 1,8 miljoen v.Chr. tot 11.500.


 11. Nationaal Museum

Het wordt ook Gedung Gajah genoemd, wat “olifanten gebouw” betekent, omdat er een bronzen olifant staat, een geschenk van koning Rama V van Thailand in 1871. Het museum ten westen van het Onafhankelijkheidsplein wordt beschouwd als het grootste en best uitgeruste museum in heel Zuidoost-Azië. Het bevat een collectie met gedetailleerde informatie over vulkanen, eilanden, volkeren en hun gewoonten, evenals traditionele kunst en ambachten op alle eilanden van wat nu Indonesië is.

Er is ook een collectie Hindoe kunstwerken uit Java en porselein uit de Ming, Han en Tang perioden. Er is ook een afdeling keramiek te bewonderen. Het heeft tentoonstellingen zoals 2000 jaar oud aardewerk en oud porselein. Het prehistorische gedeelte biedt de overblijfselen van de Javamens, d.w.z. Homo erectus, talrijke stenen inscripties en cultusvoorwerpen, evenals boeddhistische en hindoeïstische beelden.12. Boomhuizen van de Korowai stam op Papoea

De boomhuizen op Papoea in het uiterste oosten van Indonesië zijn gebouwd in de boomtoppen van het regenwoud op een hoogte van 30-50 m boven de grond. De minimum hoogte is 10 m en de huizen worden beklommen met ladders. Zij dienen als bescherming tegen wilde dieren en het moeras dat bij hevige regenval ontstaat. Ze worden meestal bewoond door meerdere families.

De bouw van de huizen vereist uiterste zorgvuldigheid. Eerst moet een geschikte boom worden gevonden, meestal een zeer sterke bananenboom. De stam wordt afgezaagd en een steiger wordt geplaatst voor de vloer van de hut. De vloer wordt gemaakt van gevlochten takken bedekt met palmschors. De muren zijn gemaakt van palen van de sagopalm. De daken worden bedekt met de bladeren. Zodra de huizen klaar zijn, worden de steigers afgebroken. De boomhutten kunnen dan alleen beklommen worden met lange palen die in de treden zijn gehakt.

indonesie-mooie-plekken-toeristische-hoogtepunten

 


13. Vulkanen van Java

De vulkanen van Java liggen in een bijzonder gebied. Het is namelijk grotendeels bedekt met stenen en zand. Hierdoor waan je je in een land als Egypte. De bijzondere vorm van de vulkanen en de hoogte van circa 2400 meter, maken de bergen tot leuke hoogtepunten van het eiland. De vulkanen liggen in het oostelijke Nationaal Park Bromo Tengger Semeru.

Onder andere de zonsopkomsten zijn populair onder de bezoekers. Veel toeristen kiezen voor een bezoek met een gids. Door het boeken van een excursie hoef je zelf niet te zoeken naar de juiste route en de mooiste plekken.

indonesie-wat-te-doen14. Ga eens oerang oetans spotten

Hoe leuk zou het zijn als je tijdens je vakantie, orang oetans in het wild kan zien. Zoveel specialer dan in een dierentuin. Op het eiland Sumatra kan het. Met name bij het jungledorp Bukit Lawang. Het is een populair dorpje onder backpackers. Mede dankzij de aanwezigheid van de apen rond het dorp.

Het dorp ligt aan de rand van het regenwoud en bij een rivier. Je kunt er overnachten in meerdere sfeervolle guesthouses. Veel bezoekers blijven er namelijk een paar dagen zodat ze meer wild kunnen spotten.
Voorzieningen heeft het dorp niet zoveel maar er zijn wel basisvoorzieningen zoals wat kleine winkeltjes en restaurantjes. Ook zijn er gidsen die je over de rivier of door de jungle kunnen leiden.

indonesie-leuke-dingen-doen15.
Geniet van niet-toeristische Indonesië
Zoek je de niet-toeristische kant van Indonesië? Bezoek dan eens één van de dorpen in de binnenlanden. Je zult zien dat het leven hier lekker rustig aan gaat. Ook kan je er de authentieke levensstijl en cultuur ervaren. En dat zonder dat je allerlei andere toeristen ziet.

Een voorbeeld van zo’n dorpje is Sidemen. Gelegen in het centrale oosten van Bali. Geniet vanuit één van de guesthouses van de bergen, rijstvelden en de rust.

Uiteraard zijn er meer kleine dorpen waar je in alle rust van het land kan genieten.

indonesie-wat-te-doen-tips16. Sacred Monkey Forest Sanctuary

Bij het centraal gelegen plaatsje Ubud, op het eiland Bali, kan je allerlei apen gaan spotten. Je vindt er namelijk het Sacred Monkey Forest Sanctuary. Een beschermd natuurgebied dat voornamelijk bestaat uit dicht bos. Er leven diverse diersoorten zoals apen, vogels en Javaanse herten. De verschillende wandelroutes leiden je langs drie hindoeïstische tempels, natuurlijke bezienswaardigheden en plekken waar veel dieren leven.

Het bos is uitgegroeid tot één van de meest populaire bezienswaardigheden van Bali.

indonesie-wat-doen-zien-tips17. Tumpak Sewu waterval

Het eiland Java heeft de eer om, volgens velen, de mooiste waterval van Indonesië te hebben. Eigenlijk is het een verzameling van watervallen die samen een gebogen muur van water vormen. De naam “Tumpak Sewu” staat dan ook voor “duizend watervallen”.

Een indrukwekkende plek dat de wandeling zeker de moeite waard maakt. Ook door de hoogte waar de watermassa van naar beneden valt. De watervallen hebben namelijk een hoogte van 120 meter en zijn daarmee één van de hoogste van Indonesië.

Eel bezoekers overnachten in de plaatsen Malang en Lumajang en doen vanaf daar een dagtocht naar de waterval. Het kan handig zijn om gebruik te maken van een gids. Zeker vanaf de parkeerplaats wanneer je de wandeling van ongeveer 40 minuten start.

indonesie-hoogtepunten-highlights18. Roze stranden

Wereldwijd zijn er slechts enkele “roze stranden”. Eén daar van ligt op het Indonesische eiland Komodo. Een bijzonder natuurverschijnsel waarbij het zand roze kleurt doordat het een mengsel is van zand en kleine stukje koraal. De combinatie met de omliggende donkere rotsen en het azuurblauwe water, maakt het helemaal af. Een bijzonder plekje dat een leuke tussenstop kan zijn tijdens je vakantiedag.

indonesie-mooie-stranden-bezienswaardigheden19. Tuk Tuk rondtours

Heb je even genoeg gelopen? Stap dan eens in een tuk tuk en ga een rondtour doen. Zo kan je eenvoudig allerlei plaatselijke bezienswaardigheden zien en kan je ondertussen even lekker uitrusten. Uiteraard is een ritje met een tuk tuk al een ervaring op zich.20. Ontdek de vrolijke wijk Jodipan

Wil je even wat extra vrolijks gaan doen? Breng dan een bezoekje aan de wijk Jodipan. Het wijkje ligt op Java en was vroeger een krottenwijk. Om de trieste leefomgeving te verbeteren, werd het dorpje opgeknapt en werden vrijwel alle gebouwen geverfd in allerlei vrolijke kleuren. Hierdoor is een enorm vrolijke leefwereld ontstaan. Je krijgt haast hoofdpijn van de vele felle kleuren. Een bijzonder verschijnsel dat leuk kan zijn om te gaan bekijken.

In de buurt van Jodipan ligt sinds 2018 een vergelijkbare plek. Het is Kampung. Een wijk dat in 2018 in verschillende blauwtinten is geverfd.

Onze tip: geef een inwoner wat geld of koop iets. Zo help je mee aan de verbetering van de dorpen.

indonesie-wat-doen-vakantie

 

Zoals je hebt kunnen zien, zijn er allerlei leuke dingen te zien en doen in Indonesië. Hieronder kan je ter inspiratie alvast allerlei vakanties bekijken.

Tip: mis ook zeker niet de handige pagina over de mooiste plekken in Indonesië. Of bekijk de pagina over het populaire eiland Bali.

 

Via de bovenstaande links kom je rechtstreeks op de websites van goede reisorganisaties en vind je direct het overzicht van vakanties naar Indonesië. Ook vind je hier meer informatie en foto’s.

Alvast een mooie vakantie gewenst!

© 2024 SuggestMe.com