engeland-uk-bezienswaardigheden-hoogtepunten

Wat te doen in Engeland? De leukste bezienswaardigheden

Engeland is net zo gevarieerd als de dialecten van zijn inwoners. Betoverende steden en prachtige kustlijnen zijn doordrenkt van geschiedenis. Prehistorische vindplaatsen en kastelen laten je het leven van vroeger herbeleven en zijn inmiddels vaak bekende filmlocaties.

Ontdek wat je kan gaan doen tijdens je vakantie dankzij dit overzicht van de mooiste bezienswaardigheden in Engeland.

1. Stonehenge
De beroemde monolieten van Stonehenge bevinden zich in de buurt van Amesbury in Wiltshire, Engeland, ongeveer 13 kilometer ten noorden van Salisbury. Het bijzondere complex, gemaakt van in totaal 80 stenen die tot 50 ton per stuk wegen, werd gebouwd in het Neolithicum, ongeveer 3000 jaar voor Christus en werd gebruikt tot de Bronstijd. Waarom of door wie Stonehenge werd gebouwd, is tot op de dag van vandaag niet volledig opgehelderd.

Voor sommigen wordt de mystieke stenen structuur beschouwd als een geheime tempel van een onbekende godheid, een prehistorische kalender of de begraafplaats van stamhoofden uit het stenen tijdperk. Wat het ook was, de reden moet belangrijk zijn geweest, want het plaatsen van de zware stenen in hun huidige vorm was in die tijd zeker geen gemakkelijke taak. Het imposante complex is één van de meest bijzondere bezienswaardigheden in Engeland.

engeland-vakantie-gebieden-bestemmingen2. Hadrians Wall

De Muur van Hadrianus, op de grens tussen Schotland en Engeland, was ooit de grootste verdedigingswal van het Romeinse Rijk. De Muur van Hadrianus controleerde het grensverkeer en fungeerde als een barrière tegen Schotse aanvallen op het Romeinse Rijk en clandestiene grensovergangen door Schotse en Ierse stammen naar wat toen de provincie Britannica was. Tegenwoordig kunnen de resten van de muur en oude forten worden verkend via wandel- en fietspaden.

Enkele interessante musea in de buurt van de muur van Hadrianus geven bezoekers inzicht in de turbulente tijden aan de grenzen van het Romeinse Rijk. Talloze pubs, cafés, hotels en pensions bieden accommodatie en maaltijden na een lange trektocht in de voetsporen van de oude Romeinen. Acht van de forten uit die tijd zijn er nu nog, vijf in Northumberland, twee in Newcastle en één in Cumbria. De meest bekende zijn Vindolanda en Housesteads.3. Seven Sisters

De heuvels van South Downs kenmerken het jongste nationale park van Engeland. Dit indrukwekkende krijtlandschap ligt in de graafschappen Sussex en Hampshire aan de zuidkust van Engeland. De torenhoge witte krijtrotsen langs de kust zijn zeer imposant, maar geleidelijk verdwijnt dit zachte steen door erosie. Als je met de boot naar van Frankrijk naar Engeland vaart, dan heb je een fantastisch uitzicht op dit natuurlijke wonder van Zuid-Engeland.

Je kunt prima wandelen door dit fascinerende terrein met zijn weelderige groene weiden en knoestige bossen. Je kunt zelfs zwemmen in de zee onder de trotse Seven Sisters. Als je verder wandelt in de richting van Beachy Head, vind je deze prachtige wit glinsterende klif aan je voeten. Aan het einde kun je genieten van heerlijke versnaperingen in het pittoreske dorpje East Dean.

engeland-uk-bezienswaardigheden-hoogtepunten4. London Eye

De indrukwekkende London Eye op de zuidelijke oever van de Theems bij Westminster Bridge is tot op heden het hoogste reuzenrad van Europa en het vierde hoogste reuzenrad ter wereld. Naast het fantastische uitzicht over Londen biedt de London Eye ook culinaire hoogstandjes in de glazen gondels. Aan het 120 meter brede reuzenrad zijn 32 glazen hutten bevestigd, die elk plaats bieden aan 25 personen.

Het reuzenrad beweegt met een snelheid van iets minder dan één km/u, zodat het niet hoeft te stoppen om zijn passagiers te laten in- en uitstappen. Alleen voor rolstoelgebruikers wordt de London Eye even kort stopgezet. Een normale rit met de London Eye duurt tussen de 30 en 40 minuten. Onder ideale omstandigheden is het uitzicht vanaf de London Eye tot aan Windsor Castle net buiten Londen. Vanaf dit uitkijkpunt is de perfecte symbiose van Londen van traditie en moderniteit prachtig te zien.

londen-toeristische-attracties-stedentrip5. Buckingham Palace

Buckingham Palace, de Londense residentie van de Britse koningin Elizabeth II, heeft meer dan 700 kamers. Wil je er een paar bezoeken? In de zomermaanden is het mogelijk om door de prachtig ingerichte staatsvertrekken te wandelen. In de andere maanden kun je een bezoek brengen aan het Visitors Centre naast het paleis. Mis ook de wisseling van de wacht niet die elke ochtend om 11 uur plaatsvindt.

In de buurt van het paleis kun je ook een bezoek brengen aan de grandioze Westminster Abbey. Het is volledig in gotische stijl gebouwd en is sinds de middeleeuwen de kroningskerk van Engeland.

londen-mooie-bezienswaardigheden-plekken6. Durdle Door aan de Jurassic Coast
De spectaculaire kustlijn strekt zich uit van het graafschap Dorset tot East Devon in het zuidwesten van Engeland. De fascinerende kliffen van de 150 km lange Jurassic Coast zijn niet voor niets uitgeroepen tot Unesco-werelderfgoed. Met name de krijtrotsen en pilaren van de Old Harry Rocks en de “Durdle Door” die uit de zee torent, zijn majestueuze, natuurlijke monumenten. Hier en aan de aangrenzende westkust van Devon zijn veel fossielen gevonden.7. Windsor Castle

Windsor Castle ligt ten westen van Londen. Hier trekt de koningin Elizabeth II en haar familie zich terug als het te druk wordt in de levendige hoofdstad. Hoogwaardige gasten worden ontvangen in de eerbiedwaardige middeleeuwse zalen, maar veel ruimtes zijn ook open voor bezoekers. Je kunt bijvoorbeeld de beroemde St. George’s Chapel bezoeken, een prachtige kerk in de Engelse versie van de gotiek. Shakespeare werd ook geïnspireerd door Windsor Castle. In zijn toneelstuk The Merry Wives of Windsor is het kasteel een van de belangrijkste symbolen.

engeland-vakantie-wat-doen-zien8. Brighton Beach

Brighton ligt 80 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Londen direct aan de zuidkust van Engeland. De beroemdste badplaats van Engeland wordt ook wel “London by the Sea” genoemd. Er is hier altijd wel iets te beleven. Een prachtig vertrekpunt om de stad te ontdekken is de Brighton Palace Pier. De Brighton Beach Huts in Hove zijn een echte foto hotspot. De felgekleurde vierkante houten hutten staan ​​kilometers ver langs het strand opgesteld.

Een ander hoogtepunt is het Royal Pavilion, het voormalige koninklijke zomerverblijf dat er van buiten uitziet als een Indiaas paleis en van binnen is het ingericht in Chinese stijl. Tegenwoordig is het een prachtig museum. Vlakbij het Pavilion kun je lekker shoppen in de Seven Dials wijk van Brighton waar je ook lekker kunt eten of gewoon flaneren.

engeland-kust-gebieden-stranden9. Northumberland National Park

Het Northumberland National Park wordt beschouwd als een van de mooiste natuurlijke landschappen in Engeland. Maar is bij het grote publiek nog niet heel erg bekent. Waarschijnlijk heeft de afstand er iets mee te maken. De ruige heuvels die wandelaars en klimmers aantrekken bevinden zich namelijk in het uiterste noordoosten van Engeland. Als je op zoek bent naar rust, zit je hier zeker goed.

Een bijzonder hoogtepunt is Bamburgh Castle direct aan de kust. Dit legendarische kasteel ligt op een 150 m hoge heuvel en biedt een prachtig uitzicht over de zee. Plan wat meer tijd en ga ook naar het zuiden van Northumberland. Daar vind je Alnwick Castle op ongeveer 30 minuten rijden. Dit is de plek waar Harry Potter voor het eerst op zijn bezemsteel vloog.10. Kathedraal van Canterbury

De prachtige Cathedral of Christ Church in Canterbury in het zuiden van Engeland staat op de Unesco-werelderfgoed sinds 1988. Engelands belangrijkste kathedraal heeft zowel gotische als romaanse elementen en de toren (Bell Harry) is 75 m hoog. Aartsbisschop Thomas Becket wordt vaak genoemd in verband met de kathedraal, hij werd daar in 1170 vermoord door vier ridders van koning Hendrik II en slechts drie jaar later heilig verklaard. Een bezoek aan de kathedraal met zijn vele kapellen en graftombes is zeker de moeite waard als je in Engeland op vakantie bent.

engeland-mooie-gebieden-plekjes-vakantie11. Sherwood Forest

Zoals veel mensen weten staat Nottingham, in het midden van Engeland, bekend om het Sherwood Forest waar Robin Hood de armen hielp door te stelen van de rijken. Tegenwoordig zijn er veel attracties, zoals de Robin Hood Experience, waar traditioneel geklede mensen de sfeer van weleer herscheppen. Er zijn ook tal van musea in Nottingham, zoals The Galleries of Nottingham en The Games Workshop Museum.

Het 17e-eeuwse Nottingham Castle is zeker een bezoek waard. Volgens de legende versloeg Robin Hood de Sheriff van Nottingham bij Nottingham Castle. Naast rondleidingen en musea zijn er altijd theatervoorstellingen en andere bijzondere evenementen in de omgeving van Sherwood Forest. Dus check de agenda voordat je dit legendarisch stuk Engeland bezoekt.12. Zweinstein

Ben je fan van de Harry Potter verhalen? Dan kan het leuk zijn om het “echte” Zweinstein te gaan bezoeken. Het prachtige kasteel waar Harry Potter en zij vrienden studeerden bestaat namelijk echt en staat in Engeland. Het is te vinden in de regio Northumberland in het noordoosten van Engeland. Het kasteel heet uiteraard geen Zweinstein maar Alnwick Castle.

Je kunt het ook van binnen bekijken en er worden geregeld activiteiten georganiseerd.

engeland-bezienswaardigheden-overzicht13. Boekendorp Hay on Wye

In Wales ligt het dorpje Hay on Wye. Het heeft slechts 1800 inwoners maar is toch vrij bekend in Engeland. Het dorpje heeft namelijk circa 25 boekenwinkels. Daardoor wordt het liefkozend het Boekendorp genoemd.
Om die naam te versterken worden er geregeld evenementen over boeken georganiseerd. Het dorpje is geen groot hoogtepunt maar kan wel een leuke tussenstop zijn tijdens een rondreis. Ook mede dankzij de diverse historische panden.14. De Engelse kastelen

Engeland staat bekend om de rijke geschiedenis en de overblijfselen er van. Zo heeft het land nog diverse goed behouden kastelen te bieden. De meeste daar van zijn toegankelijk voor bezoekers. Voor liefhebbers behoren de grote kastelen zeker tot de highlights van het land. Je kunt bijvoorbeeld de volgende kastelen bezoeken:

  • Warwick Castle; het mooiste middeleeuwse kasteel van Engeland
  • Castle Howard; 18e-eeuwse kasteel in een groot tuincomplex
  • Blenheim Palace; een imposant landhuis met een enorme tuin
  • Stourhead; mooi landhuis waarbij vooral het omliggende park populair is
  • Sissinghurst Castle; een landhuis uit 1930 in een grote tuin
  • Hampton Court; een paleis met tuinen en een doolhof
  • Leeds Castle; mooi kasteel met een Engelse cottagetuin, volière, wijngaard en een doolhof
  • Chatsworth House; statig paleis waar je onder andere bekende schilderijen kunt zien
  • Windsor Castle; groot kasteel dat nog wordt bewoond door de Koninklijke familie

 

engeland-leuke-hoogtepunten-tips

Conwy castle (Wales)15. Het Romeinse Bath

De plaats Bath was in een ver verleden een Romeinse nederzetting. Daar is tot op de dag van vandaag, nog veel van terug te zien. Daardoor staat de gehele plaats zelfs op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Voor liefhebbers van historie behoord Bath dan ook zeker tot de bezienswaardigheden van Engeland.

Tijdens je bezoek kan je onder andere een badhuis, een enorme abdij, mooie bruggen en sfeervolle straatjes. Maar je kunt er ook moderne bezienswaardigheden vinden zoals het Fashion Museum, allerlei winkeltjes en een modern wellnesscentrum.

engeland-bezienswaardigheden-highlights16. Kathedraal van Durham

Wanneer je het noord oosten van Engeland bezoekt tijdens je vakantie, dan zou je de stad Durham eens kunnen bezoeken. Het staat namelijk bekend om het grote kathedraal. Sinds de bouw in de 12e eeuw was het een der mate belangrijk gebouw, dat er een kasteel naast werd gebouwd. Deze moest de kathedraal verdedigen. En met succes want de kathedraal is goed behouden gebleven.

Tegenwoordig kan je het gebouwen zowel van buiten als van binnen bekijken. Binnen kan je onder ander kostbare voorwerpen, kunst en een historische bibliotheek zien.

engeland-mooiste-bezienswaardigheden17. Ervaar een wedstrijd in de Premier League

Je zou de vakantie kunnen combineren met een bezoek aan een voetbalwedstrijd in de Premier League. Voor voetballiefhebbers vaak één van de hoogtepunten van de vakantie. De passie, de stadions en de merkbare voetbalcultuur, maken de wedstrijden vaak een mooie ervaring. Bijvoorbeeld via P1 Travel, een specialist in sportreizen.

Premier League tickets

 

Zoals je hebt kunnen zien, zijn er allerlei leuke dingen te zien en doen in Engeland. Hieronder kan je ter inspiratie alvast allerlei Engelse vakanties bekijken.

Tip: mis ook zeker niet de handige pagina over de mooiste plekken in Engeland. Of bekijk eens de pagina over de leukste bezienswaardigheden in Londen.

 

Via de bovenstaande links kom je rechtstreeks op de websites van goede reisorganisaties en vind je direct de overzichten van vakanties per Engels gebied. Ook vind je hier meer informatie en foto’s.

© 2024 SuggestMe.com