normandie-leuke-plekken-plaatsen-bezienswaardigheden

Mooie bezienswaardigheden en plekken in Normandië

Terwijl je door Normandië rijdt en het prachtige landschap en de kleine pittoreske dorpjes bewondert, kom je af en toe gebouwen en ruïnes tegen die doordrenkt zijn van geschiedenis. Die mystieke ruïnes doen denken aan de geschiedenis van de Noormannen. Bovenal zijn er natuurlijk de imposante paleizen en kastelen, die ooit dienden als de residentie van belangrijke Franse persoonlijkheden en waarvan er nogal wat te vinden zijn in deze Franse provincie.

1. Mont Saint Michel
De beroemde abdijberg in de waddenzee voor de kust van Normandië wordt beschouwd als het belangrijkste kloostergebouw van de Europese Middeleeuwen. Als een piramide rijst hij op uit de zee op een heuvel van drie hectare. Volgens de legende was het de aartsengel Michaël zelf die de bisschop van Avranches de opdracht gaf om het klooster in 708 te stichten. In drie bouwfasen tot aan de 15e eeuw kreeg het gebouw zijn huidige aanzien.

Het klooster is geopend van 9:30 uur tot 18:00 uur en rondleidingen zijn mogelijk. Als je het kloostereiland wilt bezoeken, wees dan voorbereid op de toeristenmassa. Rondom dit deel van de kust van Normandië worden ook de grootste getijdenverschillen in Europa geregistreerd. De zee trekt zich bij eb zo’n 14 kilometer terug en keert daarna weer met een snelheid tot 15 kilometer per uur.

bezienswaardigheden-frankrijk-mooie-plekken-gebieden2. Krijtrotsen van Étretat

Étretat, de Franse gemeente in het departement Seine-Maritime in de regio Normandië, wordt gekenmerkt door de steile kliffen met hun machtige rotsformaties. De rotsen omringen de baai aan beide kanten. Bij eb kun je over het zandstrand onderaan de kliffen wandelen en de oesterkwekerijen bekijken. Ook wordt het legendarische gat zichtbaar bij eb. Maar pas op, als het vloed wordt, moet je maken dat je wegkomt. Want het water komt tot aan de rotsen.

normandie-etretat-krijtrotsen3. Omaha Beach

Er zijn verschillende stranden in Normandië waar je elementen van de tweede wereldoorlog terug kunt vinden. Maar geen enkele is zo bekend als Omaha Beach. Dit is de plek waar de geallieerden op 6  juni 1944 aan land kwamen op D-Day. De bekende film Saving Private Ryan is hier ook opgenomen. Omaha Beach bevindt zich tussen Colleville sur Mer en Saint Laurent sur Mer aan de kust van Normandië. Tegenwoordig is er ook een museum waar je alles te weten kunt komen over deze heroïsche dag.

normandie-stranden-museum-informatie-toerisme4. Jardin de Monet
Een bekende bezienswaardigheid is de Jardin de Monet. In de plaats Giverny kan je het voormalige huis en de grote tuin van de schilder bezoeken. Zijn tuin is niet zomaar een verzameling bloemen, maar een totaalkunstwerk, waar talloze schilders vandaag een pelgrimstocht naar toe maken. Monet ontwierp het zo dat het als sjabloon kon dienen.

Zes tuinmannen hielpen hem bij de uitvoering van zijn ideeën. Er ontstonden bloembedden die van het vroege voorjaar tot het late najaar altijd vol stonden met bloemen. Hij schikte op meesterlijke wijze bolgewassen, vaste planten en eenjarige bloemen, maar creëerde ook plekken van rust.

Tegenwoordig is deze bijzondere tuin geopend voor het publiek als een soort levend museum.

normandie-jardin-monet5. De duingebieden

Niet de gehele Normandische kust bestaat uit krijtrotsen. Er zijn namelijk ook mooie zandstranden met duingebieden er achter. Dit zijn leuke plekken voor ontspannende wandelingen. Ook met kinderen zijn er leuke activiteiten te bedenken. Zoals bijvoorbeeld duinsleeën. Met een slee of zittend op een vuilniszak kan je leuk van de duinen afglijden.

normandie-wat-doen-duinen6. Tapijt van Bayeux

Tijdens een bezoek aan Bayeux reis je ver terug in de tijd. Bayeux is een pittoreske, Middeleeuwse stad in Normandië met een zeer mooi geconserveerd historisch centrum.

Een bezoek aan het Musée de la Tapisserie, dat het middeleeuwse tapijt van Bayeux tentoonstelt, kan een leuke een must see zijn. Guillaume le Conquérant of William de Conquerer, afhankelijk aan wie je het vraagt, liet de verovering van Engeland in afbeeldingen vereeuwigen in het wereldberoemde tapijt, als een soort Middeleeuwse strip. Het vertelt het verhaal van de Normandische verovering van Engeland na de beroemde Slag bij Hastings in 1066.7. Kasteel van Falaise

Het kleine stadje Falaise ligt ten zuiden van Caen en heeft veel om te zien. Tot aan de verovering van Engeland was het kasteel van Falaise de zetel van de heersers van de hertogen van Normandië. Het uitgebreide complex dat troont op een hoge rots heeft een massieve kasteelmuur die dateert uit de 10e eeuw en symboliseert op indrukwekkende wijze de aanspraak van de Noormannen om te heersen over Normandië. Willem de Veroveraar werd hier in 1027 geboren.

Het kasteel is eind vorige eeuw gerestaureerd met modern gewapend beton. Bij het bekijken valt dit niet altijd even prettig op, maar het onderscheid tussen historische inhoud en reconstructie is voor de leek gemakkelijk te maken.

normandie-leuke-plekken-dingen-doen8. Begraafplaats Colleville sur Mer

In Laag Normandië, direct naast Omaha Beach, bevindt zich de begraafplaats met gesneuvelde geallieerde soldaten uit de Tweede Wereldoorlog. Het is een indrukwekkend gezicht, de strak gemaaide groene heuvels met de keurig in lijn geplaatste witte kruizen. Het maakt op alle toeristen altijd een indrukwekkende indruk. Je voelt de drama’s die zich hier hebben afgespeeld. Het is juist ook een uitstekende bezienswaardigheid om met kinderen te bezoeken. Deze begraafplaats is vele malen indrukwekkender dan een verhaal uit een geschiedenisboek.

normandie-historische-bezienswaardigheden-wat-doen-zien9. Abdij van Jumièges

Deze abdij in Normandië  was ooit een van de rijkste van Frankrijk, vandaag de dag ligt het in puin. De ruïnes geven echter wel een idee van het vroegere belang van het klooster. De 47 meter hoge dubbele torens, die al van ver zichtbaar zijn, zijn nog intact. Het dakloze hoofdschip is ruim 120 meter lang en heeft enorme afmetingen.

Het klooster, gebouwd in laatgotische stijl, is gedeeltelijk verwoest. Midden in de resten van het klooster groeit al meer dan 500 jaar een machtige taxus. In de Sint Pieterskerk direct naast de hoofdkerk zijn resten van Karolingische muurschilderingen bewaard gebleven.

normandie-bezienswaardigheden-leuke-plekken-dingen10. Camembert

Camembert is waarschijnlijk het bekendste dorp in Normandië. Het Normandische dorp staat bekend om de gelijknamige zachte camembert kaas, die in 1791 door de boer Marie Harel zou zijn uitgevonden. Niet ver van het landgoed Beaumon Cel, waar Marie Harel ooit woonde, ligt nu de boerderij “La Héronnière”. Dit is de enige boerderij in het dorp Camembert die nu nog op traditionele wijze Camembert kaas produceert.11. Pont Audemer

In het centrale noorden, vlakbij de havenplaats Le Havre, ligt het historische dorpje Pont-Audemer. Ook wel bekend als “het Venetië van Frankrijk”. In de oude kern van het dorp lopen namelijk verschillende grachtjes tussen de historische vakwerkhuizen. Een sfeervol geheel waardoor het dorpje tot de hoogtepunten van Normandië behoord.

Maar niet alleen de diverse grachtjes, vakwerkhuizen en steegjes zijn leuke plekken, ook de opvallend grote kerk is de moeite waard. Voor een klein dorp als Pont Audemer, is de kerk bijzonder groot.

pont-audemer-normandie-dorp12. Kasteel van Vascœuil

Sinds 1970 is het Château de Vascœuil een plaats van symbiose van historische gebouwen en hedendaagse kunst. Het gebouw is een liefdevol gerestaureerde getuigenis van de statige architectuur van Normandië in de periode na de Honderdjarige Oorlog. Vandaag herbergen de zalen van het kasteel wisselende tentoonstellingen en in de Franse tuin, aangelegd in 1744 en rondom het gebouw, zijn permanent meer dan 60 sculpturen van hedendaagse kunstenaars te bewonderen.13. Les Andelys

In het oosten van Normandië, redelijk in de buurt van Parijs, ligt het dorp Les Andelys. In het charmante dorpje zijn meerdere bezienswaardigheden te zien. Met name de ligging in de Seine-vallei is een mooi gezicht. Zeker met de rotsformaties die hoog boven de oevers van de bekende Seine rivier uitsteken.
Ook kan je een bezoekje brengen aan de overblijfselen van het Kasteel Gaillard. Alleen om de mooie uitzichten al een leuke plek. Ook de kerk en meerdere andere historische bouwwerken in het dorp kunnen leuk zijn om eens te bekijken.

normandie-leuke-plekjes-andelys14. De stranden

Normandië is uiteraard ook een gebied om te gaan genieten van stranden. Tropische zandstranden zijn er helaas niet. Desondanks zijn er verschillende leuke stranden waar je een frisse duik kan nemen of kan ontspannen in de zon. Je kan zowel kiezen uit kiezelstranden als zandstranden.
Bij een gedeelte van de stranden is de ligging extra mooi dankzij de achtergelegen rotswanden. De metershoge krijtrotsen zorgen voor een extra bijzonder plekje om te ontspannen.

normandie-stranden-plekken

 

Tickets voor de bezienswaardigheden in Normandië

Om te voorkomen dat je lang in een rij moet staan wachten, kiezen steeds meer mensen er voor om alvast voor de vakantie online entreetickets te kopen voor bezienswaardigheden en attracties. Ook kan het online bestellen er geregeld voor zorgen dat je goedkoper tickets kunt kopen. Kijk bijvoorbeeld eens bij het onderstaande aanbod. Via “Bekijk alles” kan je het hele aanbod zien.

 

Normandie

 

Leuke plaatsen en stadjes in Normandië

Normandië is verdeeld in vijf subregio’s die bekend staan ​​als het schiereiland Cotentin, Pays d’Auge, Pays de Caux, Vexin Normand en Hoog Normandië. Normandië staat bekend om zijn mooie stranden en kliffen, zijn middeleeuwse geschiedenis en steden, maar ook om zijn rijke cultuur, appelboomgaarden en schilderachtige landschappen. Normandië is een van de mooiste regio’s van Frankrijk en het is de thuisbasis van een groot aantal steden die zeker een bezoek waard zijn. We laten je graag kennismaken met de belangrijkste steden en hun bijzondere bezienswaardigheden.

Le Havre

Le Havre ligt aan de kust ten noordwesten van Caen en is de toegangspoort tot de Albasten kust met als hoogtepunt Etretat. De buitengewone architectuur van Auguste Perret, in wiens stijl de stad na bijna volledige verwoesting na de Tweede Wereldoorlog werd herbouwd, leverde Le Havre de status van UNESCO werelderfgoed op. Le Havre is tevens de stad in Normandië met de meeste bewoners en heeft de op één na grootste haven in Frankrijk, na Marseille. Le Havre is vooral  bekend om het moderne operagebouw in de haven, de hangende tuinen, de steile brug en de vele musea.


Deauville

Als je het zuidelijke deel van Normandië bezoekt, dan moet je zeker een bezoek brengen aan gezellige stadje Deauville. Deauville is de beroemdste badplaats van Normandië en het is niet ongewoon om hier op het American Film Festival talloze Hollywoodsterren langs te zien lopen. Wat deze plek ook zo bijzonder maakt, zijn de prachtige houten strandpromenade, de unieke vakwerkarchitectuur, een jachthaven en twee bekende paardenrenbanen.

normandie-hoogtepunten-toerisme-leuke-dingen-doen


Rouen

Rouen is een charmante stad in het noordwesten van Frankrijk en wordt beschouwd als het hart van Normandië. De hoofdstad van Normandië staat vol met Middeleeuwse architectuur, waaronder vakwerkhuizen, smalle kronkelende straatjes en imposante kerken. Rouen staat ook wel bekend als de stad met meer dan honderd kerktorens. Verder is dit een uitstekend  vertrekpunt voor verschillende dagtochtjes door heel Normandië. En het centrum van Rouen barst van de gezellige restaurants en bars om al het lekkers uit de regio te proeven.

normandie-mooiste-steden-plaatsen-stadjes


Honfleur

Meer aan de noordkant van Normandië ligt het kleine havenstadje Honfleur. Het staat bekend om zijn verse zeevruchten. De visrestaurants staan schouder aan schouder langs de haven. Het kleine stadje in Normandië is erg mooi met zijn vakwerkhuizen en kleine steegjes. Ook bijzonder, de grootste houten kerk van Frankrijk staat in Honfleur. De gezellige binnenhaven midden in het centrum, maakt het geheel helemaal af. Eén van de leukste plaatsen van Normandië.

normandie-wat-te-doen-vakantie-leuke-dingen


Caen

Caen is een prima startpunt voor je vakantie in Normandië. Gelegen tussen groene heuvels en met uitzicht op de rivier de Orne, heeft Caen indrukwekkende abdijen, heldere zandsteenkleurige gebouwen en drukke straatjes. Hier kun je de vele musea en galeries verkennen of slenteren door de charmante oude stad met zijn designerboetieks en handwerkwinkels.

Het kasteel van Caen is het herkenningspunt van de stad en werd in de 11e eeuw gebouwd door Willem de Veroveraar. Door de eeuwen heen is de faciliteit voortdurend uitgebreid en verbouwd. Tegenwoordig bevinden het Musée des Beaux-Arts, het Musée de Normandië en de kerk van Saint Georges zich in het kasteel.

normandie-mooiste-steden-plekken-bezienswaardigheden


Cherbourg

Cherbourg is een charmant vissersstadje op het schiereiland van Normandië. Het is na Calais, het punt van Frankrijk wat het dichtst bij het Verenigd Koninkrijk ligt. Van hier pak je de veerboot naar Bournemouth of naar de Britse Kanaaleilanden. In Cherbourg ligt Le Redoutable, een nucleaire onderzeeboot die tegenwoordig geopend is voor het publiek. Verder is hier La Cité de la Mer, een museum over de maritieme wereld diep onder water.


 

Bayeux

In het centrale noorden van Normandië, op een paar kilometer van de kust, ligt het historische plaatsje Bayeux. Het heeft een historische dorpskern met meerdere interessante hoogtepunten. Met name de grote kathedraal mag je eigenlijk niet missen als je in de buurt bent. Maar ook de oude huizen, gebouwen, kanaaltjes met waterraderen, de kerk en de oorlogsbegraafplaats kunnen interessant zijn om te zien.

normandie-dorpen-bayeux

 

 

Sportieve vakantie tips Normandië

Indrukwekkende rots armen, kilometerslange stranden en mooie dorpjes, het is geen wonder dat Normandië een van de mooiere reisbestemmingen in Frankrijk is. Daarnaast wacht er veel historie op je tijdens een vakantie in Normandië. Maar de regio in Noord-Frankrijk heeft ook veel in petto voor avonturiers. Zo kan je rotsduiken maken vanaf de kliffen langs de zee of de diepte in bungeejumpen vanaf oude viaducten.

Minder spannend, maar minstens zo onvergetelijk, kun je Normandië al wandelend ontdekken door het schilderachtig kustlandschap. Of wat dacht je van een kanotocht door Normandisch Zwitserland? Na een dag vol avontuur wachten er ’s avonds hartige gerechten op je, zoals de moules frites (verse mosselen met friet).

Maar wat kan je er allemaal doen tijdens een vakantie? Je vindt hier verschillende tips over leuke dingen die je in het gebied kan gaan doen:

Paragliden
Normandisch Zwitserland staat bekend om zijn schilderachtige en dichtbegroeide, heuvelachtige landschap, dat je tijdens het paragliden van bovenaf kunt zien. Rondom het idyllische dorpje Clécy zijn verschillende startpunten, van waaruit jij en je tandempartner kunnen vertrekken. Je kunt ook genieten van een fantastisch uitzicht op de Rochers des Parcs en, afhankelijk van het weer en de vlucht die je kiest, tussen de 10 en 30 minuten in de lucht hangen.

Bungeejumpen
Als je op zoek bent naar een echte adrenalinestoot, dan vind je die op Le Mans. Hier bevindt zich het Viaduc de la Souleuvre, dat vandaag de dag, samen met het Normandy Skypark, een echte avonturenspeeltuin is. Naast bungeejumpen vanaf 61 meter hoogte wachten verschillende achtbanen en een zipline op je. Het bijzondere is dat je hier ook samen met anderen tegelijkertijd de diepte in kunt duiken.

Kanoën en kajakken
In het westen van Normandië, ten zuiden van Saint Lô, bekend als de paardenstad met de zetel van de nationale vereniging Haras National de Saint Lô, wacht een kano avontuur op je. Er is een kano- en kajak club direct aan de rivier de Vire, waar je een kano of kajak kunt huren voor een onvergetelijk avontuur op het water.

normandie-leuke-plekken-plaatsen-dingen

 

Overnachten in accommodaties zoals hotels en vakantiehuizen

In Normandië vind je natuurlijk ook prachtige accommodaties met landelijke charme die past bij de idyllische dorpjes. Wat dacht je bijvoorbeeld van een knusse vakantiewoning op het platteland in een prachtig oud herenhuis? Of misschien verkies je liever een kleine houten hut met een ruime tuin?

Als je op zoek bent naar iets ongewoons, raden we een boomhut aan als accommodatie. Dan maak je je kinderdroom waar. In de grote en hectische metropolen vindt je tenslotte vaak genoeg designhotels en grote hotelcomplexen. Grijp je kans in Normandië en verblijf in een idyllische accommodatie, weg van de drukte van de grote stad.

 

Normandie

 

Is een Normandië vakantie voor kinderen ook leuk?

Normandië wordt beschouwd als een van de mooiste streken van Frankrijk met zijn wilde kusten, schattige vakwerkstadjes uit een prentenboek en weelderige groene boomgaarden. Normandië charmeert niet alleen volwassen, maar ook de kinderen. Als je wat oudere kinderen hebt, kun je een van de avontuurlijke activiteiten ondernemen, zoals kajakken of paragliden. Als je jongere kinderen hebt, kunnen we de volgende attracties aanraden:

Château de Crèvecoeur
Château de Crèvecoeur in Normandië is een kleine waterburcht uit de Middeleeuwen, waarvan alleen een ruïne is overgebleven, maar die toch een bezoek waard is. Elke zomer is er een Middeleeuws festival met Middeleeuwse kostuums, theatervoorstellingen, workshops en spelletjes op het terrein. De verschillende gebouwen geven inzicht in het Middeleeuwse leven, jongleurs spelen op oude instrumenten en de kinderen kunnen oude spellen uitproberen zoals (veilig) kruisboogschieten, jeu de boules en hobby paardenraces.

Zelf kaas maken
Ontdek hoe Normandische kaas wordt gemaakt bij zuivelfabriek Graindorge. Kaas mag op geen enkele vakantie in Normandië ontbreken. Maar weet je precies hoe kaas wordt gemaakt? Dit wordt bijzonder levendig overgebracht in de kaasmakerij Graindorge in Livarot, die je gratis kunt bezoeken.

Musée Paléospace
Je kunt de reis naar Trouville sur Mer combineren met een bezoek aan het Musée Paléospace in het nabijgelegen Villers sur Mer. Iedereen die geïnteresseerd is in fossielen en dinosaurussen krijgt hier glanzende ogen. In twee grote tentoonstellingsruimtes zijn tal van schatten te bewonderen, allerlei interessante weetjes over fossielen en grote dinosaurusskeletten inclusief een interactieve show om te ontdekken.

Jeanne d’Arc
Tijdens een bezoek aan Rouen met kinderen zou je naar de de multimediale avonturen tentoonstelling “Historial Jeanne d’Arc” moeten gaan. Het verhaal van de Franse nationale heldin Jeanne d’Arc wordt sinds 2015 vertelt in het voormalige aartsbisschoppelijk paleis. Rouen werd niet toevallig gekozen voor de geschiedenisles. Het was precies op dit punt dat de Maagd van Orléans in 1431 ter dood werd veroordeeld en vervolgens levend op de brandstapel werd verbrand.

 

 

Welke maanden zijn de beste reistijd voor dit gebied?

Het klimaat in Normandië wordt beïnvloed door de Golfstroom, die zorgt voor milde temperaturen. Maar het weer in Normandië kan erg wisselvallig zijn. Zon, wolken, regen en wind naderen snel over het Kanaal. Maar in het algemeen is Normandië het hele jaar door een bezoek waard.

Als je op strandvakantie wilt gaan, moet je in de zomermaanden van juni tot september de kust bezoeken. Dan zijn de temperaturen het hoogst en warmt het water op tot rond de 20 graden. Tijdens de vakantieperiode van juli tot augustus wordt het druk op de stranden van Normandië, dan moet je zeker je accommodatie van tevoren boeken.

Voor een actieve wandel- en fietsvakantie zijn het voor- en najaar de beste tijd om naar Normandië te reizen. Dankzij de warme Golfstroom begint de lente een paar weken eerder dan in Nederland en ontwaakt de natuur tot nieuw leven. De fruitbomen bloeien half april, vooral de appelboom in de Pays d’Auge. In september nemen de toeristenstromen geleidelijk af en het laagseizoen begint. Een heerlijke reistijd dus. Want tot laat in de herfst blijven de temperaturen overdag zacht en bereiken ze rond de 20 graden, terwijl de zee in oktober nog 17 graden warm is.

normandie-vakantie-toerisme-tips-informatie

 

Heb je al ervaringen met Normandië? Plaats dan hier onder je vakantie ervaring en help je medereizigers aan een extra goed beeld van het gebied. Alvast bedankt en een mooie vakantie gewenst!

Reviews

ex1xdb op 18-05-2024
"📜 Тrаnsfеr NоIW25. NЕХТ >>> https://script.google.com/macros/s/AKfycbxcvmJITkBXPp6WSREuyESp4Xg7APO7eaIFjzCGnGfsL0dTvNK3hmrLAxvwFccH5vTI/exec?hs=c19741be90e58a80067ede068b7a0f8c& 📜"

p8du5c

Erik en Francien op 23-03-2022
"Interessant gebied"

We hebben in mei 2021 genoten van de historische bezienswaardigheden en mooie kustgebieden van Normandie. De overblijfselen van de Tweede wereldoorlog vonden we interessant.

Deel jouw Normandië-ervaring en tips!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 SuggestMe.com