belgie-toerisme-vakantie-gebieden-bestemmingen

Toeristische informatie over de Belgische stranden

Als je van zon, zee en strand houdt, dan raden we aan om eens naar de Belgische kust op vakantie te gaan. Het is een van de regio’s in België waar het meest te beleven valt. Voor jong en oud. De zee is prachtig, de brede zandstranden goudgeel en de badplaatsen aan de Belgische kust zijn druk en gezellig. Je kunt hier heerlijk flaneren over de boulevard, winkelen, eten en drinken, naar het casino gaan, en natuurlijk lekker in de zon op het strand liggen. Naast kunst-, cultuur- en strandvakanties staat kent de Belgische kust ook voor een gevarieerde keuken die veel verder gaat dan bier en chocolade.

Dit deel van de Noordzeekust ligt in Vlaanderen, waar je op vakantie kunt naar de bekende  badplaatsen als De Panne, Knokke-Heist of Zeebrugge. De fijne zandstranden, omgeven door enorme groene natuurgebieden, zijn ook in trek bij actieve vakantiegangers die graag gaan voor een spannende wandeltocht of uitgebreide fietstocht, om dan vervolgens af te koelen in de ruige Noordzee. En ook in de andere seizoenen is er veel te beleven aan de Belgische kust.

kust-belgie-stranden-mooie-badplaatsen

 

Leukste bezienswaardigheden van de Belgische kust

Er is veel te zien en doen aan de Belgische kust. Je kunt gemakkelijk een week of twee vol plannen met het bezoeken van bijzondere bezienswaardigheden en interessante plekjes aan de Vlaamse kust. Het is en regio met een lange geschiedenis en veel mooie tradities om te leren kennen. Om jou op weg te helpen hebben we een top tien samengesteld met de leukste bezienswaardigheden van de Belgische kust.

1. Beaufort Beeldenpark
De meest bekende attractie van de Belgische kust is het Beaufort Beeldenpark dat zich uitstrekt over de ruim zestig kilometer lange kuststrook. Op verschillende locaties zijn er bijzondere moderne kunstwerken te bewonderen. Een aantal zijn blijvend, maar ieder jaar komen er weer nieuwe installaties bij. Een van de bekendste kunstwerken is de gouden schildpad in de badplaats Nieuwpoort. De kunstenaar Jan Fabre heeft zichzelf ook vereeuwigd op de rug van de enorme schildpad. Verderop heeft kunstenaar Daniel Buren een enorm vlaggen park aangelegd met een grote aantal kleurige vlaggen die constant wapperen in de zeewind. Dichtbij de vlaggen is een landtong waar ook veel zeehonden aan land komen om lekker te zonnen.2. Zeilschip Mercator

De statige 78,5 meter lange driemaster de Mercator ligt in de haven recht voor het stadhuis van Oostende. Tegenwoordig is het niet alleen een van de bezienswaardigheden van de stad, maar ook een drijvend museum. Het is vernoemd naar de beroemde Vlaamse cartograaf Gerard Mercator en werd gebouwd in Schotland. Na een periode waarin slechts twee kapiteins aan het roer van de Mercator stonden, werd het schip in 1964 al omgebouwd tot museumschip. In 1996 kreeg het ook de status van nationaal cultureel erfgoed in België.

belgische-kust-leuke-plekken-dingen3. Kusttram

Met de langste tram ter wereld bereik je binnen korte tijd de twee landsgrenzen aan weerszijde van de Belgische kust. Die met Nederland en met Frankrijk. In slechts twee en een half uur rijdt de kusttram langs 68 haltes via alle belangrijke badplaatsen, zoals Knokke-Heist, Oostende en De Panne. De tram is een echte nostalgische ervaring en super praktisch als je meerdere stranden wilt bezoeken. Het spoor loopt direct langs de kust en daarom is het nodig dat de rails iedere dag van al het zand ontdaan moeten worden.4. Vissen te paard

Ja je leest het goed. In Oostduinkerke bestaat een uniek traditie van te paard vissen. De lokale vissers rijden iedere dag te paard de branding in om te vissen op krabbetjes en garnalen. De vissers rijden met hun netten op sterke paarden de branding in om hun geld te verdienen. Het is tegenwoordig een populaire toeristische attractie. Bezoekers kunnen zelf ook te paard garnalen proberen te vissen aan de Belgische kust. Voor wie het vissen zelf iets te spannend is, kun je ook het visserijmuseum bezoeken en verse garnalen en krab eten in het lokale restaurant. Dan kun je heerlijk eten en drinken terwijl je uitkijkt op de stoere vissers met hun gele oliejassen die vissen te paard.

belgische-kust-stranden-vakantie-leuke-badplaatsen5. Atlantikwall

De Atlantikwall ligt in het plaatsje Raversyde, aan de rand van Oostende. Het is een van de best bewaarde overblijfselen van de formidabele Duitse kustverdediging van de Tweede Wereldoorlog. Deze bestaat uit een systeem van tunnels, loopgraven, bunkers, observatieposten en geschutsopstellingen. Tegenwoordig is de historische plek aan de Belgische kust een openluchtmuseum dat je op eigen gelegenheid kunt verkennen. De 80 jaar oude bouwwerken zijn allemaal in hun staat van oorlog hersteld en voorzien van authentieke wapens, meubilair en uitrusting.

belgische-kust-wat-leuk-te-doen6. Kristallen Schip

Als je op zondag in Oostende bent, dan mag je een tour naar het Kristallen Schip niet overslaan. Dit is een van de topattracties langs de Belgische kust. Lokale kunstenaar Bjorn van Poucke neemt eens per week bezoekers mee op tour door zijn stad. Het is echter geen normale stadstour. Het is een tour langs de kunst en cultuur scène van Oostende met veel streetart en creatieve installaties. In de grootste stad aan de Belgische kust vind je murals van grote internationale kunstenaars zoals Eversiempre, Phlegm, Montgomery, Roa en Guido van Helten.7. Mosselen eten

De Belgische kust staat bekend om zijn zeevruchten. Zomaar op de bonnefooi plaatsnemen in een restaurant is niet zo eenvoudig zonder een reservering. Maar als je een mooi plekje aan de strandpromenade kunt bemachtigen, dan moet je natuurlijk een moules frites (mosselen met frietjes) bestellen, met een heerlijke flesje droge witte wijn. Aan de Belgische kust ben je verzekerd van de meest verse mosselen, krabbetjes en andere zeevruchten. Na het eten kun je de avond afsluiten met een romantische wandeling langs de boulevard terwijl de zon langzaam in de zee zakt.8. Mu.ZEE

Mu.Zee heeft de oudste kunstcollectie van de hele Belgische kust. De collectie wordt tentoongesteld in een voormalig warenhuis in het oude centrum van Oostende. De kunstcollectie bestaat uit voornamelijk Belgische kunst vanaf het midden van de 19e eeuw tot heden. Je vindt hier kunstwerken van lokale kunstenaars als Constant Permeke, Léon Spilliaert en James Ensor. ALs je hun kunst nog niet kent, dan zul je zeker verrast worden door dit museum. Er hangen ook werken van bekende schilders als Magritte, Jan Fabre, Karel Appel, Delvaux en Panamarenko.9. Sint Petrus en Pauluskerk

Een van de spannendste gebouwen in Oostende is de Sint Petrus en Pauluskerk. Deze schitterende neogotische kerk, op het gelijknamige plein, ziet er veel ouder uit dan het in werkelijkheid is. Het dateert namelijk uit de 20e eeuw. De nieuwe kerk gemaakt van Maaskalksteen werd voltooid in 1907 en is indrukwekkend met zijn 70 meter hoge toren en 70 meter lang schip. De kerk is rijkelijk versierd met steunberen, pinakels, kappen, blinde bogen, een spectaculair glas in lood, en bijzonder houtsnijwerk rond het hoofdportaal.

kust-belgie-mooiste-plekken-dingen-doen10. Uitkerkse Polder

Als je even genoeg hebt van alle drukte langs de boulevards van de Belgische kust, dan kun je lekker even uitwaaien in de Uitkerkse Polder. Deze polder bevindt zich tussen Blankenberge en Wenduine. De polder is onderdeel van het grootste natuurpark van Vlaanderen. Vanaf de uitkijktoren kun je genieten van het uitzicht over het landschap. De Uitkerkse Polder is uitstekend voor het spotten van mooie vogels als de Kluut, Kievit, Grutto en Tureluur.  Er zijn vier vogelhutten aangelegd voor vogelspotters.
Het gebied is geen echte bezienswaardigheid maar wel een mooi stuk natuur waar je tot rust kan komen tijdens je vakantie.11. Geniet van de duinen

De duinen bieden een leuke bezienswaardigheid voor zowel volwassenen als kinderen. Je kan er namelijk fijn tot rust komen maar ook leuk spelen. Uiteraard kan je er mooi wandelen en fietsen, maar met een beetje fantasie is er veel meer te doen. Zoals bijvoorbeeld zandsleeën. Met een vlakke slee kan je leuk de steilere duinen af sleeën. Ook met een grote plastic zak voldoet vaak goed.

belgische-kust-leuke-dingen-doen

 

 

Leuke badplaatsen aan de Belgische kust

Veel buitenlandse bezoekers denken bij België vooral de bekende steden als Brussel, Antwerpen, Brugge en Gent. Maar België heeft veel meer te bieden. Na de Ardennen, is de Belgische kust de meest toeristische regio van het kleine land. Bezoekers komen niets tekort in een van de bijzondere badplaatsen als Knokke-Heist, Oostende, Nieuwpoort, De Haan en Oostduinkerke. Wat je waar kunt beleven lees je hieronder.

Knokke-Heist

Een van de mooiste stranden van de Belgische kust beginnen direct over de grens met Nederland. Hier ligt het stadje Knokke-Heist met zijn twaalf kilometer lange Noordzeestrand. Het fijnkorrelige zandstrand wordt omgeven door een uitgestrekt duinlandschap, dat door een lange strandpromenade wordt gescheiden van het stadsleven. Veel vakantiehuizen staan ​​hier op de eerste rij in het zand en hebben een vrij uitzicht op zee. De restaurants en hotels in de stad zijn eerste klasse. De lokale restaurateurs hebben zelfs meerdere Michelinsterren weten te bemachtigen.

kust-belgie-leuke-badplaatsen-steden-dorpen


Oostende

Oostende is een populaire plek voor een weekendje weg en wordt ook wel de koningin van de badplaatsen genoemd. De  Belgische kust van Oostende is een van de levendigste stranden van het land. De brede strandpromenade strekt zich uit langs de gehele zeedijk en biedt bezoekers leuke winkels, restaurants en bars. Oostende is de perfecte bestemming voor een dagje shoppen of een korte vakantie. Vooral gezinnen met kleine kinderen ravotten direct aan de branding. De toegang tot de zee is hier namelijk ondiep en er is ook een badmeester station. Er is elke dag een grote vismarkt in de haven. Hier kunt je vers gevangen mosselen, krabben en garnalen kopen. Net als op andere stranden in België vind je ook in Oostende mooie hotels direct aan zee.

leuke-badplaatsen-belgische-kust-vakantie


Middelkerke

Middelkerke heeft niet alleen de meeste zonuren van de hele Belgische kust, maar ook de langste van alle stranden van België. De strandgedeelten in Middelkerke zijn stuk voor stuk zeer goed uitgerust en worden tot in de puntjes schoongehouden. Er zijn extra strandgebieden alleen voor zwemmers en andere gebieden speciaal voor het beoefenen van watersporten, als kiten, surfen en kajakken. Badmeesters, strandwachten en meerdere EHBO-plaatsen zorgen voor een hoog niveau van veiligheid op het strand. Gezellige strandbars en restaurants zorgen voor een gezellige en ongedwongen sfeer. Er is ook een regelmatige markt direct aan de kust waar je Belgische specialiteiten, kleding en alledaagse artikelen kunt kopen.


Westende

Zoals veel stranden in België, is de kuststrook van Westende omzoomd met hoge gebouwen vol met vakantieappartementen. Westende is zeker een van de rustigere vakantieplekken aan de Belgische kust. Vooral de lokale bevolking brengt hier graag de zomermaanden door. Het uitgestrekte, negen kilometer lange en 500 meter brede zandstrand is zelfs in het hoogseizoen niet overvol.

In de zomer zijn er veel gratis activiteiten op het strand, van beachvolleybal en crossfit tot strandvoetbal. Als dat niet genoeg activiteit voor je is, kun je aan de rand van de stad surfen en kajakken. Op dit deel van de Belgische kust zijn sanitaire voorzieningen, restaurants en bars te vinden, evenals een strandwachtpost en een EHBO post. De vakantiehuizen en appartementen vlakbij het strand zijn hier goedkoper dan in Oostende of andere stranden in België.

belgie-kust-waar-vakantie-overnachten-plaats


De Panne

De Belgische kustplaats De Panne ligt op de grens met Frankrijk en staat bekend om zijn uitgestrekte duinlandschap. Het enorme aaneengesloten duingebied wordt ook wel de Vlaamse Sahara genoemd en maakt de kust van De Panne tot een van de toppers in België. Geen wonder dat hier ooit een nieuwe sport zijn oorsprong vond: het strandzeilen. Een strandzeiler is als een kajak op wielen met een groot zeil. Het door de wind aangedreven voertuig wordt bestuurd met een speciaal voorwiel. Strandzeilen is een cult sport aan de Belgische kust, en vooral in De Panne.

badplaatsen-belgie-mooie-bezienswaardigheden-kust


 

De Haan

De Haan is de enige plaats aan de Belgische kust zonder wolkenkrabbers. Daarom is De Haan zo populair bij Nederlandse en Franse vakantiegangers? De Haan scoort met een nostalgisch decor van witte villa’s, authentieke huisjes in cottagestijl en kleurrijke voortuinen die met liefde zijn beplant. De hotels zijn ook in de stijl van de zogenaamde Belle Époque opgetrokken. De brede strandpromenade bij de badplaats met zijn talrijke terrassen nodigt uit tot een drankje in de avond. Er zijn hier ook enkele uitstekende restaurants te ontdekken.

Tussen De Haan en de badplaats Wenduine ligt een circa twaalf kilometer lang zandstrand dat uitermate geschikt is voor een lange dag aan de Belgische kust. Direct erachter ligt een bebost duinlandschap van ruim 150 hectare, dat je tijdens lange wandelingen kunt verkennen.

belgische-kust-gezellige-badplaatsen-vakantie

 

 

Wat is er te doen voor een actieve vakantie?

Aan de Belgische kust wachten 65 kilometer strand en 15 grotere badplaatsen op jou. Dat biedt genoeg ruimte voor allerlei activiteiten. Maar wat kan je er allemaal doen tijdens een vakantie? Je vindt hier verschillende leuke dingen die je kan gaan doen:

De badplaats De Haan is ideaal voor actieve vakantiegangers die ook op zoek zijn naar wat rust. Als je een wandeling langs de Belgische kust wilt maken zonder al te veel andere wandelaars tegen te komen, is dit de perfecte locatie.

In Bredene kun je bijzonder goed surfen en kitesurfen. Het strand strekt zich enkele kilometers uit tussen zacht glooiende heuvels en de ondiepe zee en biedt voldoende ruimte voor sportieve strandactiviteiten. Bredene heeft ook een van de mooiste naaktstranden van België.

Niet te vergeten is Oostende, een van de bekendste badplaatsen langs de Belgische kust. Het strand biedt je een breed scala aan sporten en activiteiten – het aanbod is hier groter dan menig ander strand in België. Beachvolleybal, paardrijden op het strand, surfen of lekker wandelen. In Oostende kan het allemaal.

 

Fietsen van badplaats naar badplaats

Langs de Belgische kust fietsen is fantastisch als je van fiets vakanties houdt. De zilte zeelucht is heerlijk fris en houdt je hoofd koel tijdens een van de vele fietstochten. Er is veel te ontdekken in dit deel van West-Vlaanderen,  zoals veel pittoreske dorpjes en prachtige bos- en duingebieden. Er zijn veel fietspaden die het makkelijk maken om je te fiets te verplaatsen tussen badplaatsen als Middelkerke, Koksijde, Bredene en Nieuwpoort. Er zijn veel fietsroutes om te ontdekken, lang en kort.

 

Wandelen langs de Belgische kust

Kies je voor een wat zwaardere wandeling, dan kun je natuurlijk ook langs de kust wandelen. In de herfst of in de zachte lentezon, met een fris briesje wandelen langs de Belgische kust voelt goed. Vooraf uitgestippelde routes zoals de wandelroute Duinbossen in De Haan of de kustwandelroute in Wenduine zijn slechts enkele van de wandelroutes die zeker de moeite waard zijn. Van vlak tot licht hellend: de Belgische kust heeft voor elke wandelaar wat in petto.

belgische-kust-vakantie-wat-doen-zien-tips

 

Of ga eens varen voor heel andere uitzichten

Water is er genoeg langs de Belgische kust, varen is daarom een populaire bezigheid in deze contreien. Langs de Noordzee zijn er zeer veel ligplaatsen en jachthavens die je me jouw eigen, of gehuurde, schip aan kunt doen. Populaire havens zijn Novus Portus in Nieuwpoort, de haven van Oostende en de luxe Yacht Club in Knokke-Heist.

 

Paardrijden over de stranden

Niet veel mensen weten dat je op veel plekken langs de Belgische kust paard kunt rijden. Aan  de rand van de meeste badplaatsen en in het platteland zijn er tal van maneges te vinden waar je paarden en pony’s kunt huren. Je kunt alleen of in groepsverband de duinen en bossen verkennen. Natuurlijk mag je ook niet missen om met je paard over het strand te galopperen. Gezien het in de zomer erg druk is op de stranden, kun je het beste in het voor- of najaar naar de Belgische kust komen als je lekker wilt paardrijden.

belgische-kust-bezienswaardigheden-wat-doen-plaatsen

 

Accommodaties zoals hotels, campings en vakantieparken

Aan de Belgische kust zijn talrijke hotels en accommodaties te vinden. Van ultramoderne luxe hotels met spa langs de boulevard, liefdevol ingerichte bed & breakfasts in de historische centra, tot een rustieke kamer in een kasteel, er is voor iedereen aan de Belgische kust een geschikte accommodatie te vinden. Romantisch en rustig, stijlvol en luxueus of levendig en hip – in België vind je gegarandeerd een accommodatie die bij je past.

Vooral aan de kust en in de landelijke streken vind je talloze vakantie appartementen en vakantiehuizen. Deze zijn zeer geschikt voor een familievakantie en bieden gasten veel vrijheid. Zorg voor recreatiemogelijkheden voor je kinderen in de buurt, zodat de kleine vakantiegangers zich niet snel vervelen.

Als het gaat om gezinsvakanties aan de Belgische kust, dan zijn de vakantieparken bij vele bezoekers favoriet. Bij de meeste parken kun je kiezen tussen vakantiehuizen of vakantieappartementen. Naast comfortabele accommodatie worden er tal van recreatieve activiteiten georganiseerd op het terrein. Dit zorgt ervoor dat er ook bij slecht weer veel te beleven valt. Zo heb je ook de mogelijkheid om een ​​beetje te ontspannen tijdens je familievakantie.

 

Een vakantie met kinderen bij de kust van België

Dankzij de aangrenzende Noordzee en prachtige stranden kun je aan de Belgische kust een ideale vakantie aan zee doorbrengen met de kids. Geniet van de zon en ontspan terwijl je kinderen zandkastelen bouwen of spetteren in het ondiepe water. In het voor- en najaar is doet Belgische kust ideaal voor lange wandelingen. Vul je longen met frisse zeelucht en laat het dagelijkse leven achter je. Samen met je kinderen kun je bij goede wind optimaal vliegeren. Vakantieplezier voor jong en oud is gegarandeerd aan de Belgische kust.

Wil je je kinderen blij maken, neem ze dan mee naar één van de pretparken in de buurt van de  Belgische kust. In Bobbejaanland in Lichtaart, en Walibi Belgium in Waver, tref je spannende attracties voor het hele gezin. Voor gezinnen met kleine kinderen is een bezoek aan familiepark Plopsaland een must. Het attractiepark heeft een bijzonder groot aantal faciliteiten die geschikt zijn voor kinderen vanaf 3 jaar.

 

Het weer en klimaat bij de stranden

Het weer aan de Belgische kust wordt sterk beïnvloed door de omstandigheden van de Noordzee. In de zomermaanden juli en augustus schijnt de zon tot zeven uur per dag. De thermometer klimt naar gemiddelde maximum temperaturen van rond de 22°C. Gedurende deze tijd lonken de stranden van de badplaatsen, waar de Noordzee opwarmt tot circa 18 ° C. Zelfs in het voor- of najaar lokken de milde temperaturen van 11°C tot 15°C uit tot wandelingen langs de Noordzee.

De wintermaanden aan de Belgische kust zijn relatief mild dankzij de nabijgelegen zee. Vorst zal je hier zelden tegenkomen, de gemiddelde minimum temperatuur zakt niet onder de 2 tot 5°C, terwijl de maximumtemperaturen van december tot april tussen de 6°C en 10°C schommelen.

kust-belgie-leuke-plekken-dingen

 

© 2024 SuggestMe.com