sri-lanka-mooie-stranden-vakantie

Wat te doen in Sri Lanka? De leukste bezienswaardigheden

Mooie bezienswaardigheden zijn er in Sri Lanka genoeg. Het land heeft op het gebied van natuur en cultuur veel te bieden. Ook zijn er meerdere invloeden vanuit het boeddhisme terug te zien. Ontdek wat je kan gaan doen tijdens je vakantie dankzij dit overzicht van de mooiste bezienswaardigheden in Sri Lanka.

1. Adam’s Peak
Als je het hebt over bezienswaardigheden in Sri Lanka, dan kan je niet om de Adam’s Peak heen. Deze piek ligt op een hoogte van zo’n 2243 meter in het midden van het land. Al jaren is het een belangrijke plek. Het is voor veel toeristen een pelgrimsoord. De mooiste uitzichten vanaf de berg zie je met zonsopkomst of zonsondergang. Ook overdag is het een prachtige bezienswaardigheid van het land waarbij je een uniek uitzicht hebt over de groene omgeving.

sri-lanka-mooie-bezienswaardigheden-hoogtepunten2. Leeuwenrots Sigiriya
Midden in de jungle van Sri Lanka vind je de leeuwenrots Sigiriya. Dit is een plek met een verhaal. In een ver verleden, 15 honderd jaar terug, werd er op deze plek een paleis gebouwd door koning Kasyapa. Veel van het paleis is verloren gegaan, maar onder andere de leeuwenrots is nog bewaard gebleven. Bij de leeuwenrots kun je muurschilderingen bewonderen van half blote vrouwen, ook wel de wolkenmeisjes genoemd. Ook zijn er restanten van een oude paleispoort zichtbaar. Dit zijn niet zomaar restanten, het zijn de poten van een leeuw. Een erg gaaf gezicht. Vroeger was de gehele poort in de vorm van een leeuw gebouwd.

sri-lanka-hoogtepunten-wat-zien3. Gouden tempel Dambulla
Eén van de mooiste tempels in Sri Lanka, is de gouden tempel van Dambulla. De tempel ligt in de gelijknamige stad Dambulla, centraal in Sri Lanka en omgeven door prachtige natuurparken. Deze tempel bestaat uit meerdere historische gebouwen die een belangrijke rol spelen in het boeddhisme. In Dambulla vind je verschillende grottempels die zeker de moeite waard zijn om met eigen ogen te bekijken.

Naast gebouwen vind je er bovendien grotten en meerdere heiligdommen die met Boeddha te maken hebben. Van beelden tot kloosters, er is van alles. Ook is het een plek om wandschilderingen te bewonderen. Die beslaan een groot oppervlakte van de muur en geven je een kijkje in het leven van Boeddha. Naast de elementen uit het boeddhisme, zijn er ook beelden uit het hindoeïsme te vinden.

sri-lanka-bezienswaardigheden-leuke-plekken4. Botanische tuin van Penaderiya

Houd je van natuurlijke bezienswaardigheden? Dan kan de Botanische tuin van Penaderiya een goede tip zijn. Het ligt in de wat hectische stad Kandy en vormt daar een echte oase van rust. Maar dit is niet zo maar een botanische tuin. Het staat namelijk bekend om de hoge kwaliteit en wordt daarom jaarlijks door maar liefst ruim 2 miljoen mensen bezocht. De grote tuin is daarmee één van de populairste bezienswaardigheden van de stad.

sri-lanka-hoogtepunten-toeristische-attracties5. Tempelstad Anuradhapura

Houd je van culturele en historische bezienswaardigheden? Dan mag de stad Anuradhapura eigenlijk niet op de route ontbreken tijdens je vakantie door Sri Lanka. Je kunt er namelijk verschillende indrukwekkende tempels en andere historische bouwwerken gaan bekijken. Daardoor staat het zelfs op de de UNESCO werelderfgoedlijst.
Je kunt onder andere de gigantische Jetavanarama stoepa bezoeken. Een indrukwekkend bouwwerk.

sri-lanka-mooie-bezienswaardigheden

 

 

Tip: mis ook zeker niet de handige pagina over de mooiste plekken in Sri Lanka.6. Walvissen spotten

Voor de kust van zuidelijke badplaatsen zoals Galle en Mirissa, leven relatief veel walvissen. Vanaf de kust kan je ze geregeld zien opduiken. Zeker in de vroege ochtend. Wil je ze extra dichtbij zien? Dan kan je eens een excursie gaan doen. Daarbij ga je met een boot op zoek naar de indrukwekkende dieren.7. Ga eens surfen

Je zal het misschien niet meteen verwachten bij een land als Sri Lanka, maar je er ook mooi gaan surfen. Met name bij badplaatsen als het zuid westelijke Hikkaduwa en het oostelijke Arugam Bay. Je vindt er alle ingredienten voor een surfvakantie. Van surfscholen tot hoge golven en van allerlei soorten accommodaties tot hippe strandtentjes.8. Nederlandse invloeden in Galle

In het zuiden van het land ligt de leuke badplaats Galle. Uiteraard om de stranden, winkeltjes en restaurants maar ook om de historie. In de plaats zijn namelijk nog verschillende Nederlandse invloeden zichtbaar. Bijvoorbeeld in de vorm van de straten en het fort. Deze werden namelijk gebouwd door Nederlanders tijdens de Nederlandse bezetting in de 17e en 18e eeuw.

Het historische gedeelte van Galle ligt op een grote landtong. Hier vindt je verschillende historische hoogtepunten van de plaats. Waaronder het fort, de vuurtoren, de Nederduits Gereformeerde Groote Kerk, een Nederlands kerkhof en een historisch centrum met kleine straatjes.

sri-lanka-bezienswaardigheden-plekken9. Theeplantages
Het land staat onder andere bekend om de theeplantages. Maar veel mensen weten niet precies hoe de thee ontstaat. Daarom kan het leuk zijn om eens een bezoekje te brengen aan één van de theeplantages. Ontdek bijvoorbeeld hoe de thee groeit, hoe het wordt geoogst en hoe de verschillende smaken ontstaan.
Je kunt de theeplantages onder ander bezoeken tijdens een excursie. Hierdoor kan je vervoer en krijg je extra informatie.

Leuk weetje; Sri Lanka heette vroeger Ceylon. Een naam dat je nog steeds tegenkomt als naam voor theesoorten.

sri-lanke-mooie-plekken-plaatsen10. Geniet vanuit een trein

Uiteraard is een treinreis geen bezienswaardigheid maar in Sri Lanka is het toch één groot hoogtepunt. Met name dankzij de prachtige uitzichten, afgelegen gebieden, de buiten de trein hangende passagiers en de bezienswaardigheden die je onderweg passeert. Een rondreis per trein is niet alleen leuk, het is ook de meest veilige manier van vervoer in Sri Lanka. De wegen zijn namelijk vrij slecht en het rijgedrag van de inwoners is nog slechter.

Vanaf de hoofdstad Colombo kan je kiezen uit vier treinroutes. Naar het oosten, zuiden, noorden en de binnenlanden.

sri-lanka-vakantie-informatie-tips11. Schildpaddenboerderij

Om het aantal schildpadden op niveau te houden, staat in de uiterst zuidelijke kustplaats Habaraduwa, een schildpaddenopvang. Hier verzorgt men gewonde schildpadden. Meestal zijn de verwondingen onstaan door de visserij of door aanvaringen met boten. Ook worden er eieren uitgebroed die op de stranden worden gevonden.

De Sea Turtle Farm & Hatchery ligt in het centrum van Habaraduwa en kan tegen betaling worden bezocht.12. De bijzondere vismarkt van Negombo

Bij de westelijke kustplaats Negombo wordt dagelijks een vismarkt gehouden op het strand. Al vanaf de vroege ochtend komen de vissers op het strand samen om hun vis aan te prijzen. Maar ook om de vis te drogen. Daarom wordt een groot gedeelte van de vis uitgelegd op grote doeken. Voor een lekker bakje kibbeling hoef je er niet heen, maar de cultuurshock kan zeker interessant zijn.

sri-lanka-wat-doen-hoogtepunten13. Olifantenweeshuis in Pinnawela

Op circa 100 kilometer afstand van hoofdstad Colombo, ligt het plaatsje Pinnawela. Een jungledorp dat is gebouwd rond een rivier. Er is een opvanglocatie voor olifanten die hun familie zijn kwijt geraakt. Het tehuis kan een leuke tussenstop zijn tijdens je vakantie in Sri Lanka. Je kunt er namelijk de verzorging van de dieren van dichtbij meemaken. Ook kan je overnachten in het bijbehorende hotel gedeelte. Een gedeelte van de hotelkamers heeft balkons met uitzicht op de rivier. Hier kan je de olifanten zien badderen. Een bijzonder gezicht.

sri-lanka-wat-te-doen14. Edelsteenmijnen in Ratnapura

Bij het zuid westelijke dorp Ratnapura zijn mijnen waar vele edelstenen zoals saffieren en robijnen worden gevonden. De mijnen zijn gedeelte geopend voor bezoekers. Hierdoor kan je zien hoe de mijnwerkers werken en welke soorten stenen er worden gedolven. Ook kan je een bezoekje brengen aan het bijbehorende museum om een beter beeld te krijgen van edelstenen.

Er worden verschillende soorten excursies aangeboden vanuit de omgeving. Vaak inclusief gids / chauffeur wat in Sri Lanka geen overbodige luxe is.
Naast je bezoek aan de mijnen, kan je ook nog verschillende leuke dingen zien in de traditionele stad Ratnapura.

sri-lanka-mooiste-bezienswaardigheden

 

Zoals je hebt kunnen zien, zijn er allerlei leuke dingen te zien en doen in Sri Lanka. Hieronder kan je ter inspiratie alvast allerlei vakanties bekijken.

Tip: mis ook zeker niet de handige pagina over de mooiste plekken in Sri Lanka.

 

© 2024 SuggestMe.com