suriname-mooiste-gebieden-plekken-hoogtepunten

Wat te doen in Suriname? De leukste bezienswaardigheden

De groene jungle met al zijn prachtige planten en dieren om te ontdekken, zijn natuurlijk de mooiste bezienswaardigheden van Suriname. Neem daarom de tijd om een of meerdere van de natuurparken in Suriname te bezoeken. Verder kun je van het culturele mix genieten in de hoofdstad Paramaribo die vol staat met prachtige bezienswaardigheden.

Ontdek wat je kan gaan doen tijdens je vakantie dankzij dit overzicht van de mooiste bezienswaardigheden in Suriname.

1. Galibi Nature Reserve
Galibi Nature Reserve is wereldberoemd als broedplaats voor bedreigde zeeschildpadden. Tussen februari en augustus komen hier vier soorten zeeschildpad aan land om hun eieren te leggen. De nabijgelegen Indiaanse dorpen Christiannkondre en Langemankondre kunnen ook worden bezocht, waardoor je de mogelijkheid hebt meer te weten te komen over de inheemse cultuur in dit deel van Suriname. Dit is een heerlijke plek om een ​​paar dagen tot rust te komen.

Op de stranden van Galibi zijn beschermd en de zeeschildpadden kunnen ongestoord hun eieren leggen. De volgende soorten komen voor in dit gebied van Suriname: Groene zeeschildpad, Olijf Ridley schildpad en de Lederschildpad. Eilanti Beach is het enige strand waarvan bekend is dat er massaal eieren worden gelegd door de Olijf Ridley schildpad in de hele  Atlantische regio. Dit strand is daarom een van Suriname’s meest bijzondere plekjes.

Het Galibi Nature Reserve is gelegen in het noordoosten van Suriname, aan de monding van de Marowijne rivier en grenst direct aan buurland Frans-Guyana. Omdat zowel de zoute oceanische Guyana stroom en de zoetwaterstroom van de Marowijne rivier langs het reservaat stromen, wordt het blootgesteld aan diverse natuurlijke fenomenen. Dit heeft geleid tot een grote biologische diversiteit die kenmerkend is voor hele kust van Suriname.

Het natuurreservaat en de nabijgelegen indianendorpen zijn alleen per boot bereikbaar. De tocht vertrekt van grensdorp Albina in het uiterste oosten van Suriname en duurt bijna twee uur. De dorpelingen mogen het reservaat gebruiken voor vissen, jagen, planten verzamelen en kleinschalige landbouwactiviteiten. Toeristen zijn in beperkte mate toegestaan en reserveren is aan te raden.

suriname-wat-doen-mooie-plekken2. Centraal Suriname Natuurreservaat

De Sipaliwini regio, zoals Centraal Suriname bekend staat bij de lokale bevolking, is niet alleen de grootste regio van Suriname, het beslaat zelfs meer dan de helft van het land. Desondanks is het een zeer dunbevolkte regio, onder meer omdat het historisch gezien de Nederlandse aanwezigheid beschermend werkte tegen de verder naar het zuiden in Brazilië gestationeerde Portugezen. Aan het begin van de 20e eeuw was dit gebied van laagland jungle en lage bergen zelfs nog geheel onontgonnen.

Dit is de reden waarom de jungle in een maagdelijke staat is gebleven en vandaag de dag praktisch nog intact is. Het landschap wordt gedomineerd door regenwoud op uitgestrekte vlaktes. Verspreid in het regenwoud zijn er granieten verhogingen die boven de jungle  uitsteken, zoals de beroemde Voltzberg met iets van 300 meter hoogte. Deze tafelvormige bergen worden tepuis genoemd. De meest bekende van allemaal is de Tafelberg zelf. Die is 1026 meter hoog en heeft een lengte van tien bij vijftien kilometer.3. Natuurpark Brownsberg

Het Natuurpark Brownsberg ligt in het zuidoosten van Suriname direct aan de noordwestelijke oever van het Blommesteinmeer en is erg populair voor excursies bij zowel vakantiegangers als de locals. Het park is vooral bekend om zijn grote aantal vlinders en de alomtegenwoordige brulapen. De twee hoogste toppen in het natuurpark, Brownsberg en Mazaroniberg, torenen iets meer dan 500 meter uit boven de weelderige groene vegetatie, die in Natuurpark Brownsberg voornamelijk uit tropische regenwouden bestaat.

Palmbomen en de langzaam groeiende balata bomen met hun spreidende kronen zijn te vinden op lagere hoogten, terwijl ingipipa bomen en ceders op grotere hoogten gedijen. Tussen het kreupelhout groeien varens, mossen en kleurrijke orchideeën, die ook te bewonderen zijn in een speciaal aangelegde tuin in het STINASU (Stichting Natuurbehoud Suriname) kamp op het hoogplateau.

Natuurpark Brownsberg is vooral bekend om zijn spectaculaire dieren in het wild. Je kunt de alomtegenwoordige brulapen in de boomtoppen niet missen. Zij delen het bladerdak van het regenwoud in het Natuurpark Brownsberg met zeven andere soorten primaten. Andere dierenbewoners zijn agoeti’s, padden, een verscheidenheid aan gevleugelde wezens, waaronder de grijze trompetvogel en vlinders. ’s Nachts worden duizenden insecten in hun soms spectaculaire vormen en maten aangetrokken door de lichtjes van het kamp.

suriname-mooiste-plaatsen-bezienswaardigheden4. Joden Savanne

Ontdek de eerste de Joodse kolonie in Suriname door een bezoek te brengen aan de ruïnes van de Jodensavanne in het zuidelijke deel van de hoofdstad Paramaribo. De eerste joden die zich hier vestigden, waren gevlucht voor de Spaanse Inquisitie rond 1630. Na die tijd bleven de nazaten in deze regio wonen. Dit gebied werd in 1830 door brand getroffen, wat leidde tot de vernietiging van veel van de originele bebouwing. Tegenwoordig kun je hier de overblijfselen van enkele Joodse synagogen en graven vinden en een inzicht krijgen in de geschiedenis van de Joden in Suriname.5. Nieuw Amsterdam 

In het uiterste noorden op de plek waar de rivieren de rivieren Suriname en Commewijne samenkomen, ligt het dorp Nieuw Amsterdam. Er zijn verschillende regionale voorzieningen en je kunt er bezienswaardigheden zoals een kruithuis dat is vermomd als kerk. Omringd door een gracht vol mooie waterplanten.
Een ander hoogtepunt is het stervormige fort en bijbehorende Openluchtmuseum Fort Nieuw-Amsterdam.

paramaribo-toeristische-attracties-tips-informatie6. Arya Dewaker

Arya Dewaker is de grootste hindoetempel die je kunt vinden in Paramaribo in Suriname. Het is een unieke achthoekige structuur met twee verdiepingen die bestaat uit een bibliotheek, vergaderruimten en een ceremonieruimte. Deze tempel is uiterst belangrijk voor de meer dan 30.000 hindoes die hier wonen. De architectuurstijl van de Arya Dewaker-tempel is een unieke mix van Nederlandse architectuur en oude Mogul stijl. Tijdens een bezoek aan de tempel kom je meer te weten over het verbazingwekkende ontwerp rondom alle aspecten van de zon. Ook kun je hier verschillende Hindi en Sanskriet symbolen ontdekken.7. Onafhankelijkheidsplein

Het Onafhankelijkheidsplein is een andere attractie in de hoofdstad van Suriname met historische betekenis. Het is een gebied in de stad dat de vrijheid van Suriname markeert sinds het onafhankelijk werd van Nederland in 1975. Niet alleen het plein zelf, maar ook de gebouwen rondom het plein zijn bezienswaardig. Hier vind je onder meer het statige presidentieel paleis, openluchtmarkten, de spectaculaire waterkant en prachtige palmtuinen. Ook ‘s avonds is het Onafhankelijkheidsplein prachtig wanneer het wordt opgefleurd met kleine gouden lichtjes.

suriname-leuke-hoogtepunten-plekken-zien8. Wanica

Vlinders en vogels zijn er in overvloed in Suriname, dankzij het vele water en de hoeveelheid bossen. Het tropisch vlinderpark Wanica ligt op slechts enkele minuten van Paramaribo en is de thuisbasis van tientallen Surinaamse vlindersoorten. Naast vlindermuseum is Wanica ook een insectenmuseum met exemplaren uit de tropische bossen vanuit het hele land. Ernaast is een tentoonstellingsruimte met een collectie indrukwekkende schilderijen van lokale en regionale kunstenaars.


 9. Kathedraal van Sint Pieter en Sint Paulus

Een bezoek aan de Rooms-katholieke kathedraal, ook wel bekend als de Sint Peter en Sint Paul, mag je niet missen wanneer je in Suriname bent. Het is het grootste houten bouwwerk, gebouwd in 1885, op het westelijk halfrond en een uniek architectonisch monument. Het is op een eigenaardige manier in gele en grijze kleuren geschilderd en veel toeristen bezoeken het elk jaar om foto’s te maken van deze architectonische structuur.

suriname-hoogtepunten-leuke-plekken10. Braamspunt

Braamspunt is een natuurgebied en vissersdorp in het district Commewijne dat aan de monding van de rivieren Suriname en Commewijne ligt. Het gebied staat bekend als de geboorteplaats van lederschildpadden en groene schildpadden. Naast de diversiteit aan vogels is Braamspunt vooral bekend als hotspot voor rivierdolfijnen. Voor de landtong van Braamspunt komen de kleine, grijze rivierdolfijnen veel voor. Braamspunt ligt vlakbij Paramaribo en is een uitstekende dagexcursie vanuit de hoofdstad.11. Fort Zeelandia

Wil je meer te weten komen over de geschiedenis van Suriname? Bezoek daar Fort Zeelandia, een historische attractie in Suriname die is gelegen in de Paramaribo. Het fort werd gesticht door Fransen in de 17e eeuw, later uitgebreid door de Britten en voltooid tijdens het regime van het Nederlands. Duik in de geschiedenis terwijl je door de oude gangen van fort Zeelandia wandelt. Vanuit dit oude fort heb je ook een prachtig uitzicht over de prachtige Suriname rivier.

suriname-bezienswaardigheden-wat-doen-zien12. Brokopondo meer

In de regio Brokopondo is rond 1964 een stuwdam aangelegd om elektriciteit te kunnen opwekken. Hierdoor kwam echter wel een groot gedeelte van het gebied onder water te staan waardoor een enorm meer ontstond. Sommige bomen steken nog steeds boven het water uit. De dode bomen in het meer zijn een bijzonder gezicht.
Een ander hoogtepunt is het gebied is de Brownsberg. Je vindt het meer in het centrale noorden van Suriname.

suriname-mooiste-bezienswaardigheden

 

 

Zoals je hebt kunnen zien, zijn er allerlei leuke dingen te zien en doen in Suriname. Hieronder kan je ter inspiratie alvast allerlei vakanties bekijken.

Tip: mis ook zeker niet de handige pagina over de mooiste plekken in Suriname.

 

Via de bovenstaande links kom je rechtstreeks op de websites van goede reisorganisaties en vind je direct de overzichten van vakanties per Surinaams gebied. Ook vind je hier meer informatie en foto’s.

© 2024 SuggestMe.com