gambia-eilanden-stranden-vakantieplekken

Wat te doen in Gambia? De leukste bezienswaardigheden

Gambia is maar een klein land maar dat betekent niet dat er niet veel te zien en doen is. Gambia heeft namelijk fantastisch stranden, mooie natuur en allerlei culturele hoogtepunten. Waar je ook komt in Gambia, overal kun je rekenen op gezelligheid en lekker veel tropisch avontuur. In combinatie met de geweldige gastvrijheid en uitstekende locatie is Gambia een prachtige reisbestemming in Afrika.

Ontdek wat je kan gaan doen tijdens je vakantie dankzij dit overzicht van de mooiste bezienswaardigheden in Gambia.

1. Katchikally Crocodile Park
In het Katchikally Crocodile Park in Gambia wordt je letterlijk omringd door heel veel krokodillen Dat klinkt eng, maar dat is het helemaal niet. Sterker nog, het is één van de meest populaire bezienswaardigheden in vakantieland Gambia. De imposante dieren zijn heilig voor de Gambianen en worden daarom goed verzorgd. Met zulke goed gevoede dieren hoef je je geen zorgen te maken dat ze aan bezoekers knabbelen. Integendeel, de krokodillen zijn zo gewend aan mensen dat je ze zelfs zonder problemen kunt aaien in het bijzijn van de gidsen.

Het park bevindt zich in het uiterste westen van Gambia bij de monding van de rivier en dicht bij alle resort stranden. Naast prachtige wandelpaden omgeven door exotische planten, heeft het park ook een museum waar je meer te weten kunt komen over de fascinerende schubdieren. Overigens worden krokodillen in Gambia ook gezien als symbool van vruchtbaarheid en om te helpen bij gezinsplanning. Daarom nemen sommigen locals zelfs een duik in het zwembad van het park.

gambia-mooie-bezienswaardigheden-plekken2. Brikama Craft Market

Brikama is de meest zuidwestelijke regio van het toeristische deel van Gambia. Het is ook de thuisbasis van het grootste deel van Gambianen en heeft het geluk om een ​​deel van de kleine en felbegeerde kustlijn van het land te hebben. De meeste Gambianen en bezoekers zijn het erover eens dat een belangrijk hoogtepunt van deze regio de Brikama Craft Market is. Hier wordt een scala aan handgemaakte producten verkocht en het is de ideale plek om te oefenen met afdingen.

Als je op zoek bent naar souvenirs die geen massaproductie zijn, slenter dan over de Brikama Craft markt, waar fantastisch houtsnijwerk wordt verkocht dat tot in de kleinste details is afgewerkt. Wil je een heel origineel souvenir, spreek dan gerust je wensen uit, want deze worden daar met een vleesmes uitgevoerd. Verder genieten toeristen van de kleurrijke drukte, exotische kruiden en handgemaakte kunstwerken te midden van de levendige charme.

gambia-toeristische-attracties-plekken-tips3. Kololi strand

Het noordelijke Kololi is één van Gambia’s meest populaire vakantieoorden aan de noordwestkust. Geen wonder, want het strand lijkt rechtstreeks van Instagram te komen: lichtgekleurd zand, schaduwrijke palmbomen en een schone, zacht glooiende zee. Snacks en heerlijke cocktails worden daar verkocht en muziek bepaalt de sfeer in de avond. Dit belooft een puur vakantiegevoel, maar het strand is uitermate populair, vooral bij gezinnen en koppels. Goed om te weten, dat het strand bij vloed aanzienlijk wordt ingekort en het wat krap kan worden. Het is dus het beste om vooraf op de hoogte te zijn van de getijden.

gambia-mooie-stranden-plekken-vakantie4. Kuna Kinteh

Het kleine eiland Kuna Kinteh ligt in de monding van de van Gambia rivier, op zo een dertig kilometer van de Atlantische Oceaan. Kuna Kinteh wordt ook wel St. James Island genoemd en is een historisch beladen plekje in het midden van de Gambia river. Het waren de Britten die het St James Island noemde en sinds de 17e eeuw gebruikte in de slavenhandel. Dankzij de diverse geschiedenis maakt het eiland nu ook deel uit van het Unesco Werelderfgoed en is het daarom een ​​echte trekpleister voor cultuurliefhebbers. De vestingwerken van het voormalige Fort James zijn nog gedeeltelijk bewaard gebleven en er is ook veel te ontdekken van overblijfselen uit Nederlandse en Portugese koloniale tijden.5. Kajakken in de Gambia rivier

De diversiteit van de inheemse natuur is het meest merkbaar rondom de rivier de Gambia. Voor een onvergetelijke ontdekkingstocht is een begeleide kajaktocht aan te raden. Je duikt dan de mangrovebossen in die in kalme rivierarmen van de Gambia groeien. Vaak al bij zonsopgang, want dan kan je meeste dieren zien. Terwijl de zon de wateren geleidelijk in glinsterend licht baadt, glijd je door de groene vegetatie en observeer je de fascinerende dierenwereld op de oever: zeldzame vogelsoorten, nieuwsgierige apen die over de hangende takken klimmen en hagedissen die langs de oever sluipen.

gambia-leuke-dingen-doen-vakantie6. Tanji Bird Reserve

Natuurliefhebbers beleven een geweldige tijd in het vogelreservaat in Tanji. Meer dan vijfhonderd zeldzame soorten leven en nestelen in dit heiligdom aan de westkust, dat ook een paar kleine eilanden en een lagune omvat. In de kuststreken van Gambia en Senegal vind je een gevederde variëteit die ongeëvenaard is in Afrika. Kaspische Sternen vliegen door de lucht terwijl Slangenhalsvogels met hun lange nek naar voedsel duiken. Verder landinwaarts kijken Dwerguilen vanuit de bomen op je neer en Wevervogels zijn druk bezig hun uitgebreide nesten te bouwen. Je kunt er uren naar kijken, je verwonderen en steeds weer iets nieuws ontdekken. Met een beetje geluk zie je ook Mediterrane monniksrobben en Kameroendolfijnen in het water

gambia-natuur-cultuur-klimaat7. Tanji Fish Market

Naast het vogelreservaat is de vismarkt één van de attracties van Tanji aan de westkust van Gambia. Je ruikt het al van ver. De geur is misschien niet voor iedereen aanlokkelijk, maar het kleurrijke, vrolijke schouwspel is dat des te meer.

Verkopers bieden hun vers gevangen goederen te koop aan in koelboxen direct aan het strand. Kleine vissersboten blijven nieuwe zeevruchten binnenbrengen. Zeker rondom het rookgedeelte ruikt het heerlijk, waar de vis op gepaste manier wordt bereid. Er is veel te zien op de markt en natuurlijk nog meer te proeven. Kijk uit voor de meeuwen die boven je hoofd cirkelen en het heerlijke aanbod nauwelijks kunnen weerstaan. Het is niet de meest frisse bezienswaardigheid maar zeker een cultureel hoogtepuntje.

gambia-vakantie-informatie-toerisme8. Bijilo Forest Park

Bossen die direct aan zee liggen zijn nu een zeldzaamheid. In feite is het Bijilo bos het laatst overgebleven kustbos in Gambia van de westelijke Atlantische Oceaankust. Hier wacht je een betoverende flora en fauna. Vijgen- en baobabbomen, gigantische oliepalmen en Ethiopische Palmyra langs de paden. Je kunt de wandelpaden van het park op eigen gelegenheid verkennen, maar het is nog interessanter met één van de gidsen, die veel interessante details over de natuur van het park zal uitleggen.

Naast talrijke vogelsoorten, passeer je tijdens je wandelingen imposante termieten structuren, maar het echte hoogtepunt zijn de vele apen van het westelijke groene apenras, die altijd blij zijn om bezoekers te zien. Hoewel het officieel niet is toegestaan ​​om de dieren te voeren, komen de pinda’s die bij de ingang van het park worden verkocht altijd in gretige apenhanden terecht en kijken ze je verwachtingsvol aan.

gambia-mooie-natuur-gebieden-vakantie9. Paradise Beach

Het doet zijn naam absoluut eer aan: hier sta je voor een absoluut paradijselijk strand. Het is een beetje hobbelig om er te komen vanwege de verouderde weg die er naartoe leidt vanuit het dichtstbijzijnde dorp Sanyang in het zuidwesten van Gambia, maar het is de moeite waard om de reis van ver te hebben gemaakt: wit zand glinstert onder de zon en leidt naar een turquoise zee.

Om het perfecte strandgevoel compleet te maken, kun je hier zelfs verse kokosnoten kopen. Drink het  super gezonde water rechtstreeks vanuit de kokosnoot, liggend op een comfortabele ligstoel onder de lange palmbladeren terwijl het zachte geluid van de golven je vergezelt.

Er is geen infrastructuur in de directe omgeving, maar dat is maar goed ook, want anders zou Paradise Beach straks geen natuurlijk paradijs meer zijn. In feite is het ook het perfecte startpunt voor vogelspotters, want hier glijden veel gevederde vrienden door de lucht en smullen van de vissen. Dit stuk kust trekt ook vissers, wiens boten je verder op zee kunt bekijken. Dit strand mag je zeker niet missen als je op vakantie gaat naar Gambia.

gambia-stranden-vakantiebestemmingen10. Abuko Natuurreservaat

Echt exotisch wordt het in het natuurgebied van Abuko, het bekendste van Gambia. Kleurrijke vogels vliegen door de lucht, leeuwen laten de zon op hun vacht schijnen, terwijl een roedel hyena’s en gieren vechten om de overblijfselen van een prooi. Krokodillen, slangen en Galago’s, het dierenrijk is groot in Gambia, net als de plantenwereld. Het reservaat heeft ook een speciale opvang voor verweesde apen, die hier liefdevol worden grootgebracht en vervolgens worden vrijgelaten in het wild.

tanzania-safari-rondreis-vakantie-informatie11. Dolfijnensafari’s

Ook onder water rondom de kusten van Gambia leven er prachtige en imposante dieren? Aan de lange lijst van fascinerende dieren in het wild in Gambia kun je ook dolfijnen toevoegen. Deze zeedieren houden van de riviermondingen van het land omdat ze daar veel voedsel vinden. De perfecte plek dus om ze van dichtbij te zien. e kunt per motorboot deelnemen aan excursies langs deze gebieden. Met een beetje geluk kom je hele scholen dolfijnen tegen die zich daar prima vermaken. Meestal kun je tussen december en januari scholen tuimelaars zien zwemmen voor de kust. Minder vaak voorkomend voor de kust zijn de Atlantische bultrugdolfijnen.


 12. Kiang West National Park

Het Kiang West National Park zou je eerste stop moeten zijn als je op zoek bent naar natuurlijke schoonheid. Dit park is het grootste en belangrijkste van Gambia. Het park herbergt een groot aantal verschillende soorten, waaronder krokodillen, mangoesten, hyena’s, otters, wrattenzwijnen en een groot aantal kleurrijke vogels. Het bijzondere park bevindt zich in Mansa Konko, één van de grotere regio’s Gambia. Het is ook een van de minst bevolkte regio’s van het land. Kiang West National Park ligt een stuk landinwaarts, op een aardig eind van de toeristische regio aan de kust van Gambia.

tanzania-vakantie-mooie-plekken-plaatsen13. Sunset Beach Kotu

Ook hier zegt de naam het al. Het zandstrand van Kotu is lang en breed, perfect voor lange wandelingen, vooral wanneer de zon ondergaat als een vurige rode bal aan de horizon. Het Sunset Beach in Gambia heeft vrijwel alles wat je nodig hebt voor een geweldige strandvakantie. Dankzij het formaat en de ligstoelen met parasol kunnen zonaanbidders urenlang genieten van de warme stralen terwijl kleine zwemmers in het ondiepe water spetteren. Surfers en andere watersporters scharrelen verder weg.

Over het algemeen gelden er geen kledingvoorschriften op de stranden van Gambia, maar skinny dippen is over het algemeen verboden. Het kleine Gambia veel geweldige stranden, waardoor elke vakantieganger aan zijn trekken zal komen. Bijna allemaal hebben ze ook uitstekende hotels in de buurt die all-inclusive aanbiedingen bieden voor een perfecte strandvakantie met het gezin, meestal direct aan het Kololi Beach.

zuid-afrika-stranden-mooiste-plekken14. Wassu Stone Circles

Janjanbureh is de thuisbasis van bijzondere attractie in Gambia: de Wassu Stone Circles. Deze aangewezen Werelderfgoedlocatie bestaat uit 11 enorme megalieten die in een cirkel zijn geplaatst. Ze dateren van tussen 927-1305 na Christus en zijn het Gambia  equivalent van het Engelse Stonehenge. Als je Wassu eenmaal hebt bewonderd, kun je naar het eiland Janjanbureh gaan om wilde dieren en vogels te spotten. Of je kunt de stad in gaan en op zoek gaan naar enkele van de afbrokkelende overblijfselen van de koloniale gebouwen die ooit zo trots in deze delen stonden.15. Jinack Island

Het mooie Jinack Island ligt aan de noordwestelijke rand van de monding van de Gambia rivier en is gescheiden van de vasteland delta van het Niumi National Park. Het eiland, door touroperators vaak ‘Paradise Island’ genoemd, is een licht gebogen en taps toelopende strook laaggelegen land van ongeveer tien kilometer lang. Het binnenland bestaat uit droog bos en grasland, met vegetatie zoals Tamarisk struiken, baobabbomen en acacia. Het is omzoomd met mangrove kreken, getijdenplaten, zoutwatermoerassen, lage kustduinen en een kust lagune bij Buniadu Point, in het noordelijke deel. In het winterseizoen wordt het eiland vaak bezocht door dolfijnen.

De stranden op Jinack Island zijn niet te vergelijken met het Caribisch gebied. De wateren zijn ondiep bij eb, maar niet turkoois blauw. Vanwege kusterosie kabbelen zeegolven bij vloed over de palmbomen, Tamarix en ander struikgewas. Bij eb is het strand breed en vlak met een lichte helling, waardoor het goudgrijze zand ideaal is om te wandelen of om verschillende objecten te bekijken die de oceaan heeft voortgebracht, zoals zeeschelpen en kwallen. Af en toe komt er een koe, schaap of dorpeling voorbij. Omdat het zeewater bij eb over het algemeen ondiep is, is het goed zwemmen op dit eiland.

gambia-eilanden-stranden-vakantieplekken16. Vogels kijken aan de Gambiaanse kust

Gambia heeft een respectabel aantal vogelhabitats in een compact landgebied en is een uitstekende plek voor liefhebbers van vogelspotten. De habitats omvatten mangrovemoerassen, wadden, droge bossen, kwelder, grasland, lagunes, duinen en strandplaten. De ondiepe wateren net na de noordkust bieden uitstekende voedingsbodems voor meeuwen, sterns, lepelaars, grote flamingo’s, pelikanen en andere visetende soorten die in grote aantallen voor Buniadu Point aan de noordelijkste kust rusten. Het gebied wordt ook goed bezocht door Europese trekvogels die hier overwinteren.17. Makasutu Culture Forest

Het Makasutu Culture Forest is een privé-bosreservaat voor ecotoerisme in het Kombo Central District, in de westkust van Gambia in West-Afrika. Het bos ligt vijf kilometer ten noordoosten van de stad Brikama en direct ten zuiden van de hoofdstad van Banjul. Het natuurpark omvat de Mandina Bolong, een zijrivier van de Gambia rivier. De beschermde wildernis is een ongerepte uitgestrektheid van rivieroevers, palm- en hardhoutbossen, mangrovekreek-, savanne- en zoutvlakte-ecosystemen. Ook kan je enorme termietenbergen spotten.

Makasutu is een Mandinka woord. ‘Maka’ is de heilige plaats van de islam in Mekka, en ‘Sutu’ betekent bos, wat zich vertaalt naar ‘heilig bos’. De oorspronkelijke naam ‘Maka Sutu’ dateert uit de 12e eeuw toen de islam vanuit de Sahara de regio Senegambia binnendrong. Mandinka folklore, die teruggaat tot de 12e eeuw, zegt dat er een draakachtig wezen in het moeras leeft, bekend als de ‘Ninki Nanka’, die begraven kleding en kroon van Mansa Jatta, een stammenkoning uit het Soninke koninkrijk Busumbala bewaakt. De ‘Ninki Nanka’ zou ook de bossen beschermen en de aangrenzende gemeenschap tegen potentiële dieven.

gambia-natuurgebieden-vakantie-plaatsen

 

 

Zoals je hebt kunnen zien, zijn er allerlei leuke dingen te zien en doen in Gambia. Hieronder kan je ter inspiratie alvast allerlei vakanties bekijken.

Tip: mis ook zeker niet de handige pagina over de mooiste plekken in Gambia.

 

Via de bovenstaande links kom je rechtstreeks op de websites van goede reisorganisaties en vind je direct de overzichten van vakanties per gebied. Ook vind je hier meer informatie en foto’s.

© 2024 SuggestMe.com