kroatie-mooiste-plekken-bestemmingen

Wat te doen in Kroatië? De leukste bezienswaardigheden

Er is historisch en cultureel veel te ontdekken in Kroatië. Aloude kloosters die al eeuwenlang olijven en wijn verbouwen en oude forten nodigen uit voor een reis door de geschiedenis van Kroatië. En natuurlijk heeft Kroatië ontzettend veel mooie natuurparken en eilanden. Ondanks de komst van de moderniteit houden de charmante steden nog steeds vast aan hun gewoonten en verrassen ze bezoekers met hun gastvrijheid, traditionele festivals en mediterrane keuken.

Ontdek wat je kan gaan doen tijdens je vakantie dankzij dit overzicht van de mooiste bezienswaardigheden in Kroatië.

1. Stadsmuren van Dubrovnik
De stadsmuren van Dubrovnik behoren tot de absolute hoogtepunten in het zuiden van Kroatië. De historische verdedigingswerken zijn op zichzelf al interessant om te verkennen en bieden ook een onvergetelijk panoramisch uitzicht over de pittoreske oude binnenstad van Dubrovnik en de Adriatische Zee. Sinds de 7e eeuw beschermen de machtige muren de inwoners van Dubrovnik en zijn architecturale juwelen. Het is één van de grote vestingwerken van de Middeleeuwen, omdat geen enkel vijandelijk leger het ooit heeft weten te overwinnen.

Vier poorten in de vestingmuren maakten communicatie met de buitenwereld mogelijk. Dit waren echter niet alleen stadspoorten, maar bestonden meestal uit een reeks van meerdere poorten, gescheiden door ophaalbruggen en kronkelende doorgangen om het binnendringen van te veel potentiële vijanden tegelijk te voorkomen. De stadsmuren van Dubrovnik worden op vier strategische punten versterkt door forten.

De muur is te betreden via twee ophaalbruggen en alleen te bezoeken in het eenrichtingssysteem. Je moet dus beslissen aan welke kant je gaat klimmen. De meeste bezoekers beginnen aan de zeezijde van de stadsmuur, maar als je besluit naar de havenzijde te gaan, heb je vanaf het begin het beste uitzicht over de stad en de Adriatische Zee.

Naast de stadsmuren bekijken, kan je nog veel meer leuke dingen doen in de populaire stad. Je bent er makkelijk een dag zoet. Houdt echter wel rekening met een flinke drukte.

Meer informatie over de prachtige stad vind je op de pagina over de vele mooie bezienswaardigheden in Dubrovnik.

kroatie-leuke-bezienswaardigheden-hoogtepunten2. Plitvice meren

Gelegen in het heuvelachtige karstgebied van centraal Kroatië, vlakbij de grens met Bosnië en Herzegovina, is het Nationaal Park Plitvice meren één van de meest adembenemende landschappen van het land. Te midden van de weelderige vegetatie van het bergachtige gebied van Mala Kapela liggen in totaal 16 kristalheldere meren, die met elkaar verbonden zijn door vertakte rivieren en fantastische watervallen.

Door het grote hoogteverschil binnen het nationale park biedt het afwisselende landschap een beschermd leefgebied voor een groot aantal dieren. De bruine beer, lynx en wolf kunnen hier overleven, maar ook meer dan 300 soorten vlinders en meer dan 50 soorten orchideeën zijn het vermelden waard. De gele dames pantoffel staat onder strikte natuurbescherming en wordt beschouwd als de mooiste orchidee van Europa.

Meer informatie vind je op de pagina over de populaire Plitvice meren.

kroatie-mooie-toeristische-attracties3. Trogir

Het hart van de Kroatische stad Trogir herbergt de best bewaarde romaans-gotische architectuur in heel Oost-Europa. De stad was niet belangrijk genoeg om verwoesting te rechtvaardigen, en vandaag de dag heeft Trogir nog steeds de rustige straten van de 15e eeuw. De oude binnenstad van de Kroatische stad Trogir, 25 kilometer ten westen van Split, is een fantastisch juweel van middeleeuwse architectuur. Op zijn gedeeltelijk kunstmatige eiland in de Adriatische Zee voor de Kroatische kust, verstopt het zich al honderden jaren achter machtige muren en ontsnapte op wonderbaarlijke wijze aan elk militair conflict.

Trogir is door twee bruggen verbonden met het Kroatische vasteland en het eiland Čiovo. De waardevolle oude binnenstad, een adembenemend openluchtmuseum, wordt sinds de middeleeuwen beschermd door een indrukwekkende stadsmuur, die tegenwoordig grotendeels bestaat uit huizen die dicht bij elkaar zijn gebouwd. De meest indrukwekkende overblijfselen van de vestingwerken van Trogir liggen ten oosten van de oude stad. Het fort Kamerlengo is overdag te bezoeken en was, net als de ronde toren van Sveti Marko, tot de 19e eeuw verbonden met de stadsmuren, toen ze gedeeltelijk werden afgebroken.

kroatie-leuke-bezienswaardigheden-plekken4. Kustweg van Senj naar Maslinica

De kustweg van Senj naar Maslinica is een adembenemende route tussen zee en bergen. Het kan gebeuren dat je vergeet te rijden omdat je zo versteld staat van het landschap. Onderweg passeer je een aantal gezellige stadjes die goedkope accommodaties, restaurants en baaien met kristalhelder water bieden. Voor de kust zijn er altijd fantastische uitzichten op de eilanden Krk, Rab en Pag. Het is zeker niet altijd mogelijk om je ogen op de weg te houden met deze uitzichten, dus hard rijden is sowieso niet aan te raden.

Het Velebit gebergte langs de kustweg wordt op drie manieren beschermd met hun endemische flora en fauna. Het is een UNESCO biosfeerreservaat, een natuurpark en een nationaal park. De ruige kalksteenriffen kunnen worden verkend op bewegwijzerde natuurpaden. Vrije klimmers worden aangetrokken door de enorme noordwand van Veliki Kozjak. Gezinnen met kinderen gaan graag naar het Kuterevo Bear Sanctuary in de buurt van Krasno, dat zorgt voor beerwelpen zonder ouders.5. Rab

Wil je er niet alleen even tussenuit, maar ook van alles gaan doen, dan ben je op het hippe eiland Rab aan het juiste adres. Het is het groenste en meest bevolkte eiland van Kroatië. De beeldschone hoofdstad van Rab, met zijn levendige nachtleven, wordt vaak de mooiste stad van Kroatië genoemd. Rondom de typisch Kroatische vissersdorpjes nodigen wandelpaden en mountainbikeroutes uit om de prachtige natuur van Rab te ontdekken.

Ook strand vakantiegangers zijn op Rab aan het goede adres, want de ongeveer 30 stranden van het eiland hebben allemaal warm, helder water. Overigens zijn de mooiste stranden van Rab te vinden rond de stad Rab zelf, in de buurt van Pudarica, op het schiereiland Kalifront en in de buurt van Lopar.

kroatie-wat-doen-leuke-plekken6. Romeinse amfitheater van Pula

In het centrum van de noordelijke kustplaats Pula, staat één de best behouden Romeinse amfitheater van Europa. In het grote theater was ooit ruim voor 20.000 bezoekers. Deze kwamen met name af op gevechten tussen gladiatoren met gevaarlijke dieren. De dieren woonden in de kelders en gangen onder het bouwwerk.

Gelukkig worden de gevechten niet meer georganiseerd. Wat er nog wel wordt georganiseerd is een filmfestival tijdens de zomermaanden. Het is tijdens die periode zelfs de grootste buitenbioscoop ter wereld. Maar je kan het theater ook gewoon eens van binnen en buiten gaan bekijken. Een indrukwekkend bouwwerk dat is uitgegroeid tot een bekende bezienswaardigheid.

In de noordelijke stad Pula kan je trouwens veel diverse andere leuke dingen gaan doen. Daarom kan de regio een leuke vakantiebestemming zijn. Mede omdat er een vliegveld in de buurt ligt.

kroatie-mooie-bezienswaardigheden-vakantie7. Rovinj

Ondanks zijn toeristische populariteit heeft de Kroatische stad Rovinj de charmante sfeer van een historische kustplaats behouden en blijft ze betoveren met zijn kronkelende straatjes en prachtige pleinen direct aan zee. De beeldschone stad Rovinj behoort tot de meest pittoreske en gefotografeerde kustplaatsen van Kroatië. Rovinj scoort met fantastische uitzichten, idyllische baaien, mediterrane flair en een betoverende middeleeuwse oude stad.

Een rondleiding door de mooiste straten van Rovinj kan het beste beginnen in de haven. Slenterend langs de Obala Alda Rismonda promenade leidt het pad langs sneeuwwitte jachten, strakke zeilschepen en kleine vissersboten. Daarachter staan de mooie pastelkleurige huizen van de oude stad in de hoogt met als middelpunt de klokkentoren van de kerk van Sveti Eufemija, die van ver te zien is.

kroatie-vakantie-plekken-gebieden8. Zlatni Rat

Het karakteristieke strand Zlatni Rat in het zuiden van Brac, wordt beschouwd als één van de meest populaire stranden aan de hele Adriatische Zee. De karakteristieke punt van het land gemaakt van stralende heldere kiezelstenen ligt aan de zuidkust van het eiland bij Bol en wordt door velen beschouwd als het symbool voor vakantie in Kroatië

Ongeveer 2.5 kilometer ten westen van Bol steekt de hoorn van zand en bos ongeveer 500 meter uit in de azuurblauwe Adriatische Zee. De Gouden Hoorn is uitgeroepen tot natuurmonument en verandert van richting en vorm afhankelijk van de stroming, wind en golven. Gedurende miljoenen jaren werd de landtong gevormd door rots afzettingen die in de loop van de tijd fijngemalen waren door de constante branding.

Uiteraard laat de infrastructuur op het bekendste strand van Bol niets te wensen over. Parasols en ligstoelen, restaurants en toiletten maken Zlatni Rat tot een paradijs voor strandvakanties in Kroatië. Ook kan je er allerlei watersporten gaan doen. Verder zijn ook nudisten hier welkom, een deel van de Zlatni Rat is namelijk aangewezen als naturisten zone.

kroatie-mooie-bezienswaardigheden-attracties9. Nationaal Park Brijuni

Ben je op vakantie in Istrië? Dan is een uitstapje naar de Brijuni archipel, die uit 14 eilanden bestaat, een goed idee. Het nationale park is per veerboot te bereiken en heeft een oppervlakte van ruim 30 vierkante kilometer. Sommige eilanden kunnen echter niet door vakantiegangers worden bezocht. Je kunt prima wandelen in het Brijuni National Park, meer dan 250 vogelsoorten observeren en opgravingen uit allerlei tijdperken bezoeken. Je vindt er bijvoorbeeld overblijfselen van dinosaurussen.

Op het hoofdeiland Veli Brijun vind je een beroemde dierentuin, opgericht door het voormalige Joegoslavische staatshoofd Tito. Hij woonde ooit gedeeltelijk op het eiland en kreeg exotische dieren cadeau van beroemde bezoekers, voor wie hij het park creëerde. Het is vandaag de dag nog steeds te bezoeken en is dankzij de olifanten, ezels en zebra’s een populaire bezienswaardigheid, vooral voor gezinnen met kinderen.

Andere hoogtepunten vind je op de pagina over de hoogtepunten in Istrië.

kroatie-bezienswaardigheden-istrie10. Paleis van Diocletianus

Het bijna 2000 jaar oude paleis van Diocletianus in de Kroatische stad Split werd oorspronkelijk gebouwd als bejaardentehuis voor de Romeinse heerser. De uitzonderlijk goed bewaard gebleven gebouwen vormen nu het hart van de oude binnenstad van Split. Het paleis is een vakkundige mix van luxe villa en militair kamp met dikke muren, een kruis, een lange straat en vier imposante hoektorens.

De keizer ontving vroeger zijn staats gasten tegen het prachtige decor van een indrukwekkende binnenplaats met zuilen. Tegenwoordig herbergt de zuilengalerij een paar cafés en wordt het gebruikt voor concerten en andere culturele evenementen. Opmerkelijk is de granieten sfinx die te zien is in de zuilengalerij. Het kwam oorspronkelijk van de plaats van farao Thoetmosis III uit Egypte en is maar liefst 3500 jaar oud.

Meer informatie over het paleis en de historische stad vind je op de pagina over Split.11. Hvar

Hvar staat bekend als het “lavendeleiland” omdat in de vroege zomer de lavendel overal bloeit en het eiland verandert in een paarse bloemenzee  Verder is het eiland vrij groen met mediterrane dennenbossen en talrijke pijnbomen en Macchia. Op de stranden vind je daarentegen talloze palmbomen langs de waterkant ​​en de zee een Caribische flair geven. En alsof dat nog niet genoeg variatie was, wordt er zelfs wijn verbouwd op de Stari Grad vlakte, pal naast zilverachtig glinsterende olijfbomen.

Blauwe luchten en felle zonneschijn zijn je constante metgezellen op Hvar. Om deze reden is het eiland heel populair bij de lokale bevolking van Kroatië, maar nog niet ontdekt door het massatoerisme. Dus als je op zoek bent naar rust en afzondering, moet je hier naar toe. Naast het goede weer heeft Hvar prachtige stranden, adembenemende natuur, een interessante cultuur, een bruisende stad en genoeg feesten voor jongeren.

Meer informatie vind je op de pagina over bezienswaardigheden op Hvar.

kroatie-leuke-bestemmingen-gebieden12. Kasteel Našice

Het kleine stadje Našice in Slavonië, het “binnenland” van Kroatië, is vooral bekend om zijn prachtige barokke kasteel, maar heeft ook andere architectonische bezienswaardigheden te bieden. Sinds de oprichting is het kasteel in het bezit geweest van vele heren, waaronder seculiere prinsen, Franciscaanse broeders, Tempeliers en Turken. Tot 1945 behoorde het kasteel toe aan de Kroatische adellijke familie Pejačević.

Het complex bestaat uit het oude kasteel (1811), waarvan de zijtorens in 1865 zijn toegevoegd, en het nieuwe kasteel (1907). De laatste werd gebouwd door graaf Marko Pejačević naar het model van het Sans Souci-paleis in Potsdam. Tegenwoordig fungeert het als een museum en presenteert het niet alleen de familie Pejačević, maar ook andere belangrijke persoonlijkheden uit de regionale geschiedenis in zijn prachtige kamers. Een etnografische en kunstkeramiek collectie completeren de culturele excursie.13. Kustplaats Sibenik

Dankzij de vele historische gebouwen, gezelligheid en verschillende evenementen, valt ook het mooie kustplaatsje Sibenik onder de highlights van Kroatië. Het stadje staat vol oude gebouwen met de vier forten en de 15e eeuwse Sint Jakob Kathedraal als hoogtepunten. Eén van de forten staat zelfs middenin het centrum.

Maar ook het aantal jaarlijkse evenementen is opvallend. Zo wordt meestal jaarlijks een Bootshow (mei), het Internationale Kinderfestival (juni en juli) en een openlucht muziekfestival (augustus) georganiseerd.

Uiteraard kan je er ook gewoon genieten van zon, zee en strand. Of één van de watersporten gaan doen. Je vindt de badplaats in het zuid westen van het land.

kroatie-bezienswaardigheden-wat-zien14. Waterpret bij Kotli

In de binnenlanden van het Istrië gebied, ligt het plaatsje Kotli. Dankzij de rivier en de watervalletjes wordt het dorp steeds meer een bezienswaardigheid. Mensen vinden het namelijk leuk om te zwemmen en spelen in het water. Vooral kinderen kunnen zich er vaak goed vermaken. De ouders kunnen ondertussen genieten vanaf het naastgelegen terras.
Tijdens een droge periode kan de plek wat tegenvallen doordat er dan veel minder water door het riviertje stroomt.

Ooit was Kotli vooral een dorp voor molenaars en kleermakers. Dit is nog steeds duidelijk te zien aan de verschillende goed behouden watermolens.

kroatie-bezienswaardigheden-toerisme15. Hum

Op 10 minuten rijden van Kotli ligt Hum. Een hooggelegen gehucht dat bekend staat als het kleinste stadje ter wereld. Het heeft slechts 14 inwoners en 11 huizen. Desondanks is het een toeristische trekpleister. Je kan er beter niet teveel van verwachten maar als je toch in de buurt bent, even doorheen lopen. De uitzichten zullen in ieder geval zeker niet tegenvallen.

kroatie-wat-te-doen-zien16. Mooiste strand van Europa

In 2019 is het Kroatische Pasjača strand uitgeroepen tot het mooiste strand van Europa. Met name dankzij de ligging bij hoge rotswanden, de bijzondere route er heen en het azuurblauwe water. Het strand kreeg 32.000 stemmen uit 116 landen.

Het vrij kleine strand ligt op 30 minuten rijden van de zuidelijke stad Dubrovnik. Ook één van de hoogtepunten van Kroatië. Daardoor zou je de twee highlights handig kunnen combineren tijdens je vakantie. Bij het strand ligt een parkeerplaats dat tijdens het hoogseizoen vol kan raken. Op tijd komen kan daarom verstandig zijn. Vanaf de parkeerplaats loopt een lange trap langs een rotswand naar het lager gelegen strand.

Uiteraard heeft het land nog vele andere mooie stranden en zwemplekken te bieden.

kroatie-mooiste-bezienswaardigheden-tips17. De Chinese muur van Europa

In het zuiden van het land zijn meerdere schiereilanden. Eén daar van is Pelješac. Je kunt er genieten van mooie stranden, goede visgerechten met oesters en mosselen en historische bouwwerken. Het bekendste is de Mali Ston muur. Het is maar liefst 5.5 kilometer lange muur dat de plaatsen Mali en Ston met elkaar verbinden. Ook zijn in de muur 20 torens verwerkt.

Door de grote lengte wordt dit ook wel de Chinese Muur van Europa genoemd. Tegenwoordig is het een populaire attractie onder toeristen.

kroatie-wat-doen-zien18. Dolfijnen

Je zal het misschien niet meteen verwachten, maar in dit gedeelte van de Middellandse zee is de kans vrij groot dat je dolfijnen gaan spotten. Daarom kan het leuk zijn om eens een boottochtje te gaan maken. Dat kan vanuit diverse badplaatsen.

Wil je extra zekerheid op dolfijnen? Dan zou je een bezoekje kunnen brengen aan het dolfijnenreservaat op het eiland Lošinj. Dit ligt in het noorden van het land en kan met een korte overtocht per veerboot worden bereikt.

Maar ook in het zuiden van het land, zwemmen geregeld scholen dolfijnen voor de kust.

 

 

Zoals je hebt kunnen zien, zijn er allerlei leuke dingen te zien en doen in Kroatië. Hieronder kan je ter inspiratie alvast allerlei vakanties bekijken.

Meer informatie over de prachtige stad Dubrovnik vind je op de pagina over de vele mooie bezienswaardigheden in Dubrovnik. Of bekijk de pagina’s over havensteden als Zadar of het historische Split.

Tip: mis ook zeker niet de handige pagina over de mooiste plekken in Kroatië. Of bekijk de pagina over de bezienswaardigheden in Istrië, het populair gebied in het noorden.

 

Via de bovenstaande links kom je rechtstreeks op de websites van goede reisorganisaties en vind je direct de overzichten van vakanties per gebied. Ook vind je hier meer informatie en foto’s.

© 2024 SuggestMe.com