kroatie-leuke-bestemmingen-gebieden

 

De mooiste plekken en bezienswaardigheden van Hvar

In dit overzicht vind je de plekken die je niet mag missen tijdens je vakantie op het mooie Hvar.

1. Hvar stad
De meeste veerboten zullen aankomen in de hoofdstad van het eiland; Hvar Town. Dit is meteen één van de meest populaire bezienswaardigheden van het eiland. Het is namelijk een sfeervolle stad met gezelligheid van restaurants, terrassen en winkels. ’s Avonds kan je er genieten van het rijke uitgaansleven.

Het uiterlijk van de stad zorgt voor extra sfeer. De plaats wordt namelijk omringd door 13e eeuwse stadsmuren. Eenmaal binnen kan je dwalen door vele authentieke straatjes en steegjes. De pleinen en de haven maken het geheel helemaal af. Een letterlijk hoogtepunt is het historische fort dat hoog boven de stad uittorent. Het goed behouden fort is een interessant bouwwerk en biedt prachtige uitzichten. Andere highlights zijn de kathedraal, het klooster en het oude theater.

hvar-bezienswaardigheden2. De mooie stranden

Voor veel bezoekers zijn de mooie stranden de belangrijkste bezienswaardigheden. Je kunt op Hvar namelijk genieten van de combinatie van mooie stranden en kraakhelder zeewater. Daarbij kan je kiezen voor kiezelstranden of zandstranden. Ook kan je kiezen tussen rustige verscholen baaitjes of grotere stranden met allerlei voorzieningen.

In het zuid westen vind je veel kiezelstranden. De rest van het eiland heeft ook zandstranden. Stranden met uitgaansgelegenheden zoals beachbars, vind je vooral rond Hvar stad. Dankzij 300 kilometers kustlijn, is er vast wel een mooie plekje voor je te vinden.

hvar-plaatsen-plekken3. De prachtige jachten

Hvar is ook populair onder rijke mensen. Dit is vooral te zien in de jachthaven van Hvar stad. Voor bezoekers kan het interessant zijn om de jachten eens van dichtbij te zien. Dankzij de wandelboulevard rondom de haven, kan je de jachten rondom goed zien. Het aanbod zal per dag verschillen.

Ter afwisseling kan je er ook allerlei excursieboten en kleine bootjes zien liggen.

hvar-kroatie-bezienswaardigheden4. Ontdek de rust van het oosten

Het westen van Hvar is het meest drukke gedeelte. Hier zijn de meeste badplaatsen, accommodaties en toerisme. Dus wanneer je extra tot rust wil komen, kan het oosten een geschikt gebied zijn. Zowel in de binnenlanden, als aan de kust, vind je mooie plekken. Waaronder diverse olijfboomgaarden en wijngaarden. Wanneer je wat meer wilt weten of de wijnproductie, kan je een wijntour gaan doen.5. Het oudste theater van Europa

In de hoofdstad kan je het oudste theater van Europa bezoeken. Het theater is gebouwd in de 16e eeuw en is ondertussen nog steeds in gebruik. Daarmee is dit het oudste theater dat nog in gebruik is.
Het heeft een Venetiaanse bouwstijl en biedt ruimte aan 3000 bezoekers. Het authentieke interieur maakt het gebouw tot een echte bezienswaardigheid. Niet alleen onder bezoekers van voorstellingen, maar ook overdag tijdens een bezichtiging.6. De grot van Grapčeva

Aan de centrale zuidkust ligt het gehuchtje Gromin Dolac. Afgezien van mooie natuur, een strand en rust, is er niet zoveel te zien. Op één bezienswaardigheid na; de prehistorische grot. Het is zelfs één van de meest belangrijke archeologische plekken van de Adriatische kust. Er zijn namelijk bewijzen gevonden van prehistorische bewoning. Mede in de vorm van wandschilderingen.

Maar ook de grot zelf kan interessant zijn. Je kunt het bekijken tijdens een rondleiding met een gids.

hvar-kroatie-highlights-grot7. Pakleni eilanden

Een bekende bezienswaardigheid in de directe omgeving van Hvar, zijn de Pakleni eilanden. Een eilandengroep van 21 eilandjes voor de kust van Hvar. De bijzondere vorm en de mooie natuur en stranden, maken de Pakleni eilanden tot een echte attractie. Vanuit de haven van Hvar stad en de badplaats Stari Grad, vertrekken dagelijks excursieboten naar dit bijzondere stukje Kroatië. De overtocht duurt slechts een kwartiertje.

Eenmaal aan land kan je genieten van mooie natuur, prachtige stranden, een mooi onderwaterleven, watersportmogelijkheden en beachbars.

pakleni-hvar-bezienswaardigheden8. De Stari Grad vlakte

In de heuvelige binnenlanden van het eiland is een bijzonder natuurgebied te zien. Het is de Stari Grad vlakte. Een landbouwgebied dat sinds de 4e eeuw voor Christus onveranderd is. Nog steeds worden de weilandjes afgebakend met stenen muurtjes. Het is zelfs zo’n bijzonder stukje landbouwgebied, dat de Stari Grad vlakte is toegevoegd aan de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Tegenwoordig worden er vooral vijgen, olijven, druiven en amandelen verbouwd. Het kan een interessante plek zijn om te bezoeken tijdens een rondrit over Hvar.9. Ontdek Hvar lopend of per mountainbike

Heb je zin om iets sportiefs te gaan doen? Dan kan je kiezen voor een mountainbiketocht door de mooie natuur. Er zijn meerdere leuke mountainbikeroutes. Daarbij kan je kiezen voor een tocht op eigen houtje of voor het gemak van de kennis van één van de gidsen.

Uiteraard kan je ook andere sportieve activiteiten gaan doen. Naast de diverse watersporten, kan je bijvoorbeeld ook gaan wandelen.

hvar-mooiste-plekken10. Verlaten dorpjes

In de binnenlanden zijn meerdere verlaten dorpjes te vinden. Iets wat we bij ons niet gewend zijn. Ooit waren ze bewoond door onder andere schaapsherders. Tegenwoordig zijn het alleen nog maar plekken die interessant kunnen zijn voor wandelaars en mountainbikers.

Je kunt bijvoorbeeld Malo Grablje eens bekijken. Het ligt boven het zuid oostelijke kustplaatsje Milna.

hvar-wat-te-doen11. Sportieve activiteiten

Zoals je ziet is er van alles te doen op Hvar tijdens een vakantie. Naast de genoemde bezienswaardigheden, kan je ook excursies of sportieve dingen gaan doen. Zoals kajakken langs de kust, klimmen op de kliffen bij Sveta Nedjelja, zeilen, duiken of een jeepsafari.

Vanuit de grotere badplaatsen zijn uiteenlopende excursies en activiteiten te boeken.

hvar-activiteiten-doen

 

De mooiste plaatsen op Hvar

Bezoek je Hvar één dag? Dan zal je waarschijnlijk alleen Hvar stad zien. Maar het eiland heeft meer mooie plaatsen te bieden. Je vindt hier de leukste voorbeelden.

Stari Grad

De op één na populairste plaats, is het noordelijke Stari Grad. Ook dit is een plek met een mooi historisch centrum. Het is zelfs de oudste plaats van Kroatië. Dat is ook wel te zien aan de vele oude panden in en rond de haven.
Stari Grad is een sfeervolle plaats dankzij de ligging rond een slingerende baai. Het historische centrum, de diverse restaurants, de pleinen en de groene bergen, zorgen voor een mooie sfeer. Naast het centrum, is ook het kleine kasteel een interessante bezienswaardigheid. Mede dankzij het interieur, het oude zwembad en de bijbehorende tuin.

hvar-mooie-bezienswaardigheden


Milna

Zoek je een plaats in de buurt van de hoofdstad maar dan met een fijne rust? Dan kan Milna een geschikte bestemming voor je zijn. Je kunt er genieten van een rustige zon, zee en strand vakantie. Mede dankzij het strand en de azuurblauwe zee. Je kunt er kiezen uit vier nette kiezelstranden. In het dorp zijn wat restaurants en winkeltjes. Meer voorzieningen vind je in Hvar stad, dat op 4 kilometer afstand ligt.


Vrboska

Een andere rustige plaats is Vrboska. Gelegen in het centrale noorden, op circa 6 kilometer van de hoofdstad. Het is een stijlvol dorp dat is gebouwd rondom een opvallende smalle baai. De diepe lijkt haast op een rivier.
Ondanks de vrij kleine omvang van Vrboska, zijn er toch allerlei restaurants en winkeltjes. Ook dit is een plaats waar je kunt genieten van een rustige vakantie. Uitgaansgelegenheden vind je er niet echt. Wel een mooie jachthaven en meerdere mooie stranden en baaien in de directe omgeving. Ten slotte staat de plaats bekend als een vrij goedkope bestemming.

hvar-leuke-plaatsen


Ivan Dolac

In het centrale zuiden ligt het rustige dorpje Ivan Dolac. Je vindt hier vooral mooie stranden en rust. Verder heeft het dorp niet zoveel vermaak te bieden. Afgezien van mooie natuur en wat restaurants en winkeltjes. Desondanks kan het een fijne plek zijn om even helemaal tot rust te komen.

Door de rust, is vervoer wel aan te raden wanneer je Ivan Dolac als vakantiebestemming kiest. Zo kan je gebruik maken van voorzieningen van plaatsen in de omgeving.


Jelsa

Aan de rustige noordkust, ligt het dorp Jelsa. Een plek dat vooral is bestemd voor een rustige zonvakantie. Het massatoerisme is er namelijk (nog) niet te vinden. Ondanks dat het een mooie plek kan zijn voor toeristen. Ook dit plaatsje heeft namelijk een gezellig en historisch centrum. Verder is er een gezellig haventje en zijn er bezienswaardigheden zoals twee kerken, een park en meerdere strandjes. Ook zijn er waterportmogelijkheden en een opblaasbaar hindernisparcours op het water.

Uitgaanspubliek zal je hier minder vinden. Het is vooral een plek voor rustige gezelligheid.

hvar-jelsa-plekken-info

 

Toeristische informatie over Hvar

Het eiland ligt voor de kust van het vaste land van Kroatië. Onder andere bij de geliefde havenstad Split. Door de ligging nabij het vaste land, is het al na een korte overtocht te bereiken. Met name vanuit het kustplaatsje Drvenik is de overtocht maar kost. Vanuit de populaire plaats Split duurt de overtocht een uur wanneer je een snelle veerboot kiest.

Hvar heeft een lange smalle vorm. Het is namelijk 70 kilometer lang maar gemiddeld slechts vijf kilometer breed. Door het vrij grote oppervlakte, kan je een plek kiezen dat bij je past. Het eiland staat namelijk vooral bekend als party-eiland. Daardoor is het een geliefde bestemming onder jongeren. Maar je kan dus ook kiezen voor een rustig gedeelte van Hvar.

Op het eiland wonen ongeveer 12.000 mensen maar hier komen uiteraard nog vele toeristen bij. Zij komen er onder andere genieten van het mediterraan klimaat. Van mei tot en met oktober ligt de temperatuur er meestal boven de 20 graden.

hvar-kroatie-informatie

 

Zoals je ziet zijn er allerlei leuke dingen te doen op Hvar. Ook benieuwd naar de rest van het land? Bekijk dan eens de pagina’s over de mooiste plekken in Kroatië en het overzicht van de mooiste bezienswaardigheden in Kroatië.

Of bekijk eens de pagina’s over de vele mooie bezienswaardigheden in Dubrovnik of het nabij gelegen Split.

 

Via de bovenstaande links kom je rechtstreeks op de websites van goede reisorganisaties en vind je direct de overzichten van vakanties op het mooie Hvar. Ook vind je er meer informatie en foto’s.

© 2024 SuggestMe.com