dubrovnik-informatie

Wat te doen in Dubrovnik? De mooiste bezienswaardigheden

Ontdek hier wat je kan doen tijdens een vakantie in en rond de Kroatische stad Dubrovnik.

1. De mooie stranden
Voor toeristen vallen ook de verschillende mooie stranden in en rond de Dubrovnik tot de hoogtepunten. Bij het centrum en in de omgeving liggen meerdere mooie zandstranden. Het heldere azuurblauwe water maakt het helemaal af. Bij de meeste stranden wordt het water vrij langzaam dieper, wat fijn is met kinderen.

dubrovnik-stranden2. De historische stad

Het historische gedeelte van Dubrovnik is eigenlijk de grootste bezienswaardigheid. Het is namelijk één van de best bewaarde historische steden ter wereld. Wanneer je via de stadspoorten, binnen de stadsmuren komt, waan je je even ver terug in de tijd. Je kunt er heerlijk dwalen door historische straatjes en steegjes. Onderweg kom je langs allerlei mooie gebouwen en pleintjes. Auto’s zal je onderweg vrijwel niet zien. Gemotoriseerd verkeer is binnen de stadsmuren namelijk niet toegestaan.

De grotere straten kunnen aardig druk zijn door de toeristen. De smalle zijstraatjes en steegjes worden al snel rustiger. Wil je de stad in de zomer bezoeken? Ga dan lekker vroeg, dan ben je de drukte wat voor.

dubrovnik-centrum-wat-zien3. De stadsmuren

Dubrovnik is één van de weinig steden die nog geheel omringd is door stadsmuren. Ze zijn zo goed behouden dat je nog helemaal een rondje kan lopen. Daarbij leg je een afstand van twee kilometer af en kan je genieten van vele mooie uitzichten. Namelijk over de zee, de stad en de naast gelegen bergen. Ook kan je onderweg zes verdedigingswerken bekijken.

Wil je graag een extra goed beeld van de historie van de stadsmuren? Dan kan je ook een tour met een gids gaan doen.

dubrovnik-bezienswaardigheden4. De kabelbaan

Net buiten de stadsmuren is een kabelbaan gebouwd. Deze kan je naar de top van de naastgelegen Srđ berg brengen. Een tocht met de kabelbaan kan een leuker ervaring zijn. Eenmaal boven kan je genieten van prachtige uitzichten.

Een tocht met de kabelbaan is echter behoorlijk prijzig. Daarom kan je er ook voor kiezen om met de auto naar boven te rijden.

dubrovnik-mooie-plekken5. Het groene eiland Lokrum

Wil je even wat anders dan de historische stad? Dan kan je kiezen voor een boottochtje naar Lokrum. Een groen eiland op slechts een paar kilometer afstand van Dubrovnik. Je kunt er lekker ontspannen dankzij de wandelpaden tussen de vele begroeiing. Onderweg zal je diverse pauwen tegenkomen. Dit zijn namelijk de hoofdbewoners van het eilandje.

Ook kan je bezienswaardigheden bezoeken zoals de botanische tuin en het klooster. Strandjes zijn er niet zoveel te vinden doordat de kust nogal rotsig is. Echter zijn er wel meerdere zwemplekken en kliffen waar je vanaf kan springen. Verder kan je sportieve activiteiten gaan doen zoals snorkelen of kajakken.

dubrovnik-kroatie-bezienswaardigheden6. De kathedraal

Het historische centrum is één groot hoogtepunt maar er zijn enkele extra bekende bezienswaardigheden. Waaronder de kathedraal. De Engelse koning Richard Leeuwenhart liet de kathedraal bouwen na zijn redding tijdens een schipbreuk. Helaas raakte het bouwwerk later flink beschadigd tijdens een aardbeving. Echter is het weer hersteld en heeft het nu de huidige barokke stijl.

dubrovnik-mooiste-bezienswaardigheden7. Game of Thrones locaties

Dubrovnik was gedeeltelijk het decor van Kings’s Landing in de Game Of Thrones. De wereldberoemde serie over een spannende fantasiewereld. Wanneer je de serie hebt gevolgd, kan het leuk zijn om de plekken te bezoeken waar opnames zijn gemaakt. Dat kan je onder andere doen tijdens een speciale Game of Thrones excursie. Een gids zal je alle plekken laten zien en informatie geven. Zo hoef je zelf niet op zoek en kan je bij elke locatie, foto’s van de bijbehorende scene zien.8. Kajakken

De kustlijn vol rotspartijen is een mooi gebied om ook vanaf het water te gaan bekijken. Dat kan per boot maar ook door te gaan kajakken. Een ontspannen manier om de afwisselende rotspartijen te zien. En dankzij het heldere water kan je vanuit de kajak, ook de onderwaterwereld gedeeltelijk zien.

dubrovnik-wat-te-doen9. Dominicanenklooster

Binnen de muren staat ook een klooster. Het werd al gebouwd in het jaar 1225. Daarmee is het één van de oudste gebouwen van de stad. Ook is het nog steeds grotendeels in originele staat want het klooster raakte nauwelijks beschadigd tijdens de zware aardbeving die de stad ooit trof. Wel is het gebouw meerdere keren uitgebreid waardoor deze gedeelten minder oud zijn.

Het klooster kan zowel van buiten als van binnen worden bekeken. Daarbij kan je ook diverse ruimten maar ook allerlei waardevolle objecten bekijken.

dubrovnik-hoogtepunten10. Blasiuskerk

Een ander bekend bouwwerk is de Blasiuskerk. Te vinden in het midden van de stad aan de bekende Stradun hoofdstraat. Met name de voorkant en de grote koepel maken de kerk tot een hoogtepunt van de stad. Te bezoeken is de kerk niet maar ook vanaf de buitenkant is het een leuke plek om langs te lopen.

dubrovnik-mooie-gebouwen11. Verlosserskerk

Een andere kerk in het centrum is de sobere Verlosserskerk. Je vindt het naast het Franciscanenklooster en is aan de buitenkant niet spectaculair. Echter heeft de kerk ook een binnenkant en dat kan wel interessant zijn. Het heeft namelijk vele barokke versieringen waardoor een bezoek toch leuk kan zijn.
De kerk is ook te bezoeken tijdens één van de klassieke concerten die er wekelijks worden gehouden.12. Stradun straat

Het is haast niet te missen tijdens je bezoek; de hoofdstraat van de stad. Een levendige straat dat bekend staat onder de naam Stradun. Ooit was de straat een natuurlijk kanaal maar na de drooglegging werd het al snel de belangrijkste straat van de stad. Tegenwoordig vind je er vooral veel gezelligheid, horeca, winkels en oude patriciër huizen. Het kan er wat druk zijn maar wanneer je afslaat in één van de zijstraatjes, wordt het vaak al snel rustiger.

dubrovnik-bezoeken-info13. Sponzapaleis

Eén van de meest bekende bezienswaardigheden in de stad, is het Sponzapaleis. Het is een sierlijk gebouw dat nog grotendeels in de originele staat verkeerd. Het heeft de zware aardbeving in 1668 namelijk grotendeels overleefd. Het bouwwerk heeft sierlijke galerijen en prachtige Gotische ramen.

Je kan het paleis ook van binnen bezoeken. Al zal je zien dat de binnenkant niet echt rijkelijk versierd is. Desondanks blijft het een mooie plek.

dubrovnik-wat-doen-zien14. De cruiseschepen

Tijdens de maanden juni, juli en augustus meren er geregeld enorme cruiseschepen in de buurt van de historische stad aan. De schepen zijn indrukwekkend groot en kunnen daarom leuk zijn om eens vanaf de kade te gaan bekijken.

Een nadeel van de cruiseschepen is de drukte die er door ontstaat. Het kan zelfs gebeuren dat je in de rij moet staan voordat je via de stadspoorten de oude stad kan betreden. Een vroeg bezoek wordt daarom tijdens de zomermaanden geadviseerd.15. Het sfeervolle aquarium

Je zal het waarschijnlijk niet verwachten maar binnen de stadsmuren staat ook een aquarium. Uiteraard in een historische stijl waardoor het een heel ander aquarium is dan je misschien al op andere plekken hebt gezien. Mede dankzij het blauwe licht uit de aquaria dat op de oude muren schijnt.

Echt groot is het aquarium niet maar dankzij het gebouw en de vele vissen kan het toch een leuke attractie zijn. Zeker met kinderen.16. De oude haven

Ook buiten de stadsmuren zijn leuke plekken te vinden. Zoals de oude haven. Mooi gelegen met de oude stad als decor. Het is een gezellige plek dankzij de diverse vissersbootjes, toeristenboten en terrasjes.
Ook is dit het beginpunt van verschillend excursies die je kunt gaan doen. Daarbij kan je kiezen uit:

• kajaktochten
• een overtocht naar het eiland Lokrum
• een kustexcursie langs mooie plekken
• een onderwaterexcursie met een soort onderzeeër

dubrovnik-highlights17. Sint Ignatiuskerk

De derde kerk binnen de stadsmuren is de Sint Ignatiuskerk. Een mooi bouwwerk dat ook van binnen kan worden bezocht. Met name de wand- en plafondschilderingen rond het altaar zijn de moeite waard. Maar ook de buitenzijde maakt de kerk met recht een hoogtepunt van de stad.

Het is niet moeilijk te kerk te vinden. Het staat namelijk in het hoogste gedeelte van de stad. Daardoor kan je het vanaf veel plekken als zien staan.

dubrovnik-mooiste-plekjes18. Museum War Photo Limited

Een groot contrast met de andere bezienswaardigheid maar misschien toch een interessante bestemming; het museum War Photo Limited. Het is een expositie van vele oorlogsfoto’s waardoor je een beetje een beeld kan krijgen van de heftigheid van een oorlog. De foto’s zijn onder andere genomen tijdens de Joegoslavische oorlog. Voor kinderen kan het museum minder geschikt zijn.19. Fort Lovrijenac

Net als de haven en de Srđ berg, is ook Fort Lovrijenac één van de bekendste bezienswaardigheden buiten de stadsmuren. Het fort is in goede staat waardoor je nog goed kan inbeelden hoe het ooit heeft gefunctioneerd. Eerst als verdedigingsfort en later als legerkazerne.

Tegenwoordig is het vooral een toeristische attractie dat een mooi gebouw en prachtige uitzichten heeft te bieden. Je moet er echter wel een stukje voor lopen.

dubrovnik-leuke-bezienswaardigheden

 

Wil je niet de hele dag wandelen? Dan kan je de bijzondere stad ook eens per fiets gaan verkennen. Nieuwsgierig? Bekijk dan eens de volgende pagina over fietsverhuur en leuke fietstours door Dubrovnik.

 

Toeristische informatie over Dubrovnik

Het historische gedeelte van Dubrovnik is één van de best behoudenhistorische steden ter wereld. Binnen de stadsmuren staan eigenlijk geen gebouwen die tijdens de laatste twee eeuwen gebouwd zijn. Dit heeft er voor gezorgd dat de gehele stad is toegevoegd aan de UNESCO werelderfgoedlijst.

Veel gebouwen zijn tijdens de 15e en 16e eeuw gebouwd. Veel huizen zijn echter tijdens de 17e eeuw gebouwd doordat de stad in die periode is getroffen door een zware aardbeving.

De stad is gelegen in het uiterste zuiden van Kroatië en behoord tot de regio Dalmatië. Door de zuidelijke ligging vind je hier de hoogste temperaturen van het land. Er wonen circa 50.000 inwoners in de stad maar tijdens het voorjaar en de zomer, komen hier vele toeristen bij.

dubrovnik-informatie-tips

 

Zoals je hebt kunnen zien zijn er allerlei leuke mooie bezienswaardigheden in Dubrovnik. Benieuwd naar de rest van het land? Bekijk dan eens de pagina’s over de mooiste plekken in Kroatië en het overzicht van de mooiste bezienswaardigheden in Kroatië.

Of bekijk de pagina’s over het nabij gelegen Zadar, het historische Split en het noordelijke gebied Istrië.

 

Via de bovenstaande links kom je rechtstreeks op de websites van goede reisorganisaties en vind je direct de overzichten van vakanties in het mooie Dubrovnik. Ook vind je er meer informatie en foto’s.

© 2024 SuggestMe.com