split-informatie

De mooiste plekken en bezienswaardigheden in Split

Split is een stad waarin oude tijden nog steeds goed zichtbaar zijn. Na bijna elke straathoek is er wel weer een andere historische bezienswaardigheid te zien. Daarom is het de populairste stad van de zuidelijke regio Dalmatië. Maar de stad heeft meer te bieden dan alleen historie. Je vindt hier een handig overzicht van de mooiste bezienswaardigheden in Split.

1. De Bell Toren
Eén van de letterlijke hoogtepunten van de stad is de Bell Toren. Een mooie toren dat onderdeel is van het Paleis van Diocletianus. Het kan interessant zijn om de toren van buiten te bekijken. Heb je wel zin in wat meer uitdaging? Dan kan je de toren ook gaan beklimmen. Via een wat smalle trap, kan je naar het uitkijkplatform lopen. Daar wordt je beloond met prachtige uitzichten over de stad.

split-wat-doen-highlights2. Het Paleis van Diocletianus

Het historische hoogtepunt van Split is het Paleis van Diocletianus. Een groot bouwwerk dat bestaat uit meerdere historische bezienswaardigheden. Daarom worden de verschillende bouwwerken vaak als aparte bezienswaardigheden gezien.

Het complex bestaat uit pleinen, kelders, straten, kerken en torens. Een bijzonder gebied dat zelfs is gebruikt bij een aantal scènes voor de bekende Game of Thrones series.

split-bezienswaardigheden3. Ontdek Split eens per fiets

Als je de hele dag door een stad slentert, kan een fiets wel even heel fijn zijn. Even niet hoeven lopen en toch allerlei leuke plekken kunnen zien. Een handige manier waarbij je ook nog extra informatie over de stad kan krijgen. Je kan namelijk ook kiezen voor een fietstour met een gids. Zo hoef je niet zelf de juiste route te vinden en krijg je onderweg wat handige uitleg.

Via de volgende pagina vind je meer informatie over de leuke fietstours door Split.4. Riva boulevard

Langs de kust loopt een brede stijlvolle boulevard. Het is mooi aangekleed met palmbomen en is een levendige plek. Mede dankzij de marktkraampjes, restaurants en barretjes die langs de boulevard staan. De haven ligt aan de andere zijde van de boulevard. Vanaf de kade heb je een mooi uitzicht op zee, diverse boten en bebouwing in de omgeving. Een leuk gezicht, zeker wanneer er een cruiseschip ligt.
De Riva boulevard is een leuke plek om te gaan wandelen. De restaurants zijn er echter wat duurder dan op veel andere plekken in Split.

split-leuke-plekken5. Het Republieksplein

Eén van de bezienswaardigheden aan de Riva Boulevard, is het Republieksplein. Een sfeervol plein dat wordt omringd door historische gebouwen in een warm rode kleur. De twee lange zijden zijn voorzien van galerijen in de gebouwen. Hier vindt je tegenwoordig restaurants en winkels. Desondanks ademt het plein nog veel historie uit.

Het is één van de meest populaire pleinen van Split, wat ook merkbaar is aan het aantal concerten en andere evenementen.

split-highlights6. Het Romeinse Peristil plein

Ook het mooie Peristil plein is onderdeel van het Diocletianus paleis. Het is een vrij goed behouden Romeins plein midden in het centrum. Je waant je hier echt even in de Romeinse tijd doordat je er omsingeld bent door Romeinse zuilen, een kerk en andere historische gebouwen. Ondanks de drukte is het een mooie plek, zowel overdag als ’s avonds. In het donker zijn de Romeinse zuilen namelijk mooi verlicht.

Ook de kelders van het paleis kan je bezoeken. Echte authentiek zijn ze echter niet meer want er zijn winkels te vinden. Echter zijn de kelders toch vrij populair. Mede dankzij het museum en doordat deze plek een filmlocatie was van de bekende Game of Thrones serie.

split-wat-te-zien7. Het Fruitplein (Trg Braće Radić)

Een andere mooie plek in het centrum is het Brace Radicaplein (Trg Brace Radic). Ook wel bekend als het Fruitplein omdat er vroeger fruitmarkten werden georganiseerd. Tegenwoordig is het vooral een toeristische trekpleister. Mede dankzij de Venetiaanse toren, het palei en het standbeeld dat je er kan zien.
Extra sfeer is er dankzij de winkels en restaurants die rondom het plein liggen.

split-mooiste-plekken8. Golden Gate van Diocletian’s Palace

Het oorspronkelijke centrum van Split was veilig omringd door stadsmuren. In de muur zaten vier stadspoorten, waarvan de Golden Gate de meest bekende is. Mede omdat veel toeristen via deze poort het oude centrum betreden. Het bouwwerk is goed behouden gebleven en je kunt dus nog goed zien hoe de stad ooit beschermd werd. Er staan geregeld “poortwachters” in historische kleding bij de poort om de ervaring compleet te maken.

split-mooie-bezienswaardigheden9. Silver Gate van Diocletian’s Palace

Een andere bekend stadspoort is de Silver Gate. Deze poort is minder goed behouden gebleven, dan de Golden Gate maar het blijft een mooi bouwwerk. Naast de poort stonden ooit twee achthoekige torens, deze zijn echter in de loop der tijd helaas verloren gegaan. Ook was het ooit dubbel uitgevoerd voor extra veiligheid. Tegenwoordig is alleen het binnenste gedeelte nog te zien.

Je vindt de Zilveren Poort in de oostelijke zijde van de stadsmuur.10. Vestibule van Diocletian’s Palace

Het Romeinse paleis heeft een grote entreehal bij de Keizerlijke ingang. De ronde hal heeft een hoogte van 17 meter en was ooit rijkelijk versierd. Zo stonden er beelden in nissen er waren en versieringen op de wanden aangebracht. Deze onderdelen zijn helaas niet meer te zien maar desondanks blijft de vestibule een indrukwekkend bouwwerk. Mede omdat het nog zo goed behouden is.

Door de goede akoestiek, wordt het gebouw tegenwoordig ook gebruikt als concertruimte. Met name door Kroatische koren die traditionele muziek ten gehore brengen.

split-wat-doen11. De levendige haven

Split is een echte havenstad. Het heeft zelfs de grootste haven van Kroatië. Het is een leuke plek om eens doorheen te wandelen. Bekijk bijvoorbeeld eens de cruiseschepen, vissersbootjes, zeilboten en jachten.
Verder kan je de haven als vertrekpunt gebruiken naar één van de Kroatische eilanden. Zoals het populaire Brac, Hvar en Solta. Ook kan je de oversteek maken naar meerdere Italiaanse steden.

Meer informatie vind je op de pagina over: wat te doen op Hvar?

split-haven-wat-zien12. Croatian National Theatre

Het Kroatische Nationale Theater staat al sinds 1893 in Split. Na al die jaren is het nog steeds gevestigd in het originele gebouw. Een sierlijk, geel gebouw met verschillende versieringen. Een brand heeft het gebouw helaas gedeeltelijk verwoest in 1970. Daardoor is het weer opgebouwd en dus niet helemaal origineel meer.

Ook wanneer je geen voorstelling gaat bijwonen, kan het gebouw leuk zijn om eens te gaan bekijken. Zeker omdat het staat in het centrum, waardoor er niet ver voor hoeft te lopen.13. Split City Museum

Wil je graag wat meer weten over de geschiedenis van de stad? Dan kan je een bezoekje brengen aan het (kleine) Split City Museum. Je vindt er informatie over de stad en over het bekende paleis. Je kunt er een beeld krijgen over hoe het paleis er ooit heeft uitgezien. Maar niet alleen de informatie in het museum kan interessant zijn, ook het oude gebouw kan leuk zijn.

Je vindt het museum in het historische gedeelte van de stad.14. Marjan heuvel

Wil je de stad wel eens van boven bekijken? Dat kan onder andere vanuit het stadspark. Het ligt op de Marjan heuvel dat naast de haven ligt. Het is een mooie plek waar je even tot rust kan komen. De wandeling naar de top van de heuvel kan echter best pittig zijn. De route leidt je over een lange trap. Eenmaal boven wordt je beloond met een mooi uitzicht over de stad.

split-wat-te-doen15. Game of Thrones tour

Ben je een fan van de populaire Amerikaanse serie Game of Thrones? Dan kan het leuk zijn om een Game of Thrones tour te gaan doen. Een (Engels sprekende) gids zal je langs verschillende plekken leiden waar opnames hebben plaats gevonden. Mede dankzij foto’s van de scenes, kunnen veel deelnemers de scenes wel herinneren.

Je kan de tour combineren met een bezoek aan het Game of Thrones museum16. Game of Thrones museum

Er zijn diverse scenes van de bekende Game of Thrones serie, opgenomen in Split. In het museum vind je allerlei beelden en objecten om een goed beeld te geven van de serie. Ook is er informatie over opnames in andere delen van Kroatië en kan je op de foto met levensgrote figuren van hoofdpersonages.
De aankleding, geuren, belichting en muziek in het museum, zorgt er voor dat je helemaal in de Game of Thrones sferen komt. Ter herinnering kan je nog op de foto terwijl je op de iconische ijzeren troon zit.17. Het gezellige Volksplein (Narodni trg)

Volgens velen is het Volksplein één van de gezelligste pleinen van Split. Mede dankzij de verschillende restaurants en cafés met de terrassen. Maar ook de vorm en de omliggende bebouwing zorgen voor de sfeer. Aan het plein kan je highlights zoals de klokkentoren, het 15e eeuws paleis, statige gebouwen en Morpurgo. Eén van de oudste boekenwinkels ter wereld.

split-bezienswaardigheden-info18. Het archeologisch museum

Bij de vele historische gebouwen in Split, hoort uiteraard ook een historisch museum. En dat is zeker gelukt. Je kan er namelijk het oudste museum van Kroatië bezoeken. Al sinds 1860 heeft de stad een museum over de geschiedenis van de stad.
Al sinds 1914 is het museum te vinden in het huidige pand, aan de Zrinsko Frankopanska. Een straat in het centrum van de stad.

In het museum zijn maar liefst ruim 150.000 objecten te zien. Zo kan je een beter beeld krijgen van de stad tijdens verschillende perioden.19. De Tempel van Jupiter

Wat verscholen tussen kleine straatjes, ligt de ingang van de Tempel van Jupiter. Een Romeinse tempel dat zeer goed is behouden. Daardoor kan je de tempel ook nog van binnen bekijken. Groot is het niet maar daarom niet minder interessant. Binnen kan je onder andere een sarcofaag en een beeld zien. De toegang is gratis.20. De kelder van het paleis

Zelfs de kelder van het paleis valt onder de highlights van de stad. De eeuwenoude gewelven worden mooi verlicht en vormen een bijzonder plek. Enerzijds door de historie en anderzijds omdat dit ook een opnameplek was voor een scene van the Game of Thrones. De kelders deden dienst als drakenverblijf. Maar wees gerust, je zult er geen draak tegenkomen.

In de kelders is ook een museum over het paleis te vinden.

split-hoogtepunten

 

Zoals je ziet zijn er allerlei leuke dingen te doen in Split. Ook benieuwd naar de rest van het land? Bekijk dan eens de pagina’s over de mooiste plekken in Kroatië en het overzicht van de mooiste bezienswaardigheden in Kroatië.

Of bekijk eens de pagina’s over de vele mooie bezienswaardigheden in Dubrovnik of het nabij gelegen Zadar.

 

De mooiste stranden van Split

Na alle historie in het centrum, kan een middagje strand een leuke afwisseling bieden. Ook voor een strandvakantie kan Split een leuke bestemming zijn. Je hebt er namelijk de keuze uit verschillende stranden, waarvan een deel op loopafstand van het centrum ligt. Je vindt hier een handig overzicht.

Bačvice strand
Dit is het meest bekende strand, mede door de ligging. Het ligt namelijk het dichtste bij het centrum en een busstation. Je vindt het zandstrand wanneer je in de richting van de veerbotenhaven loopt. Het strand is bedekt met zand maar je kunt ook kiezen voor de beboste grasvelden die achter het strand liggen.

Je kunt er gebruik maken van voorzieningen zoals toiletten, douches, restaurants en de grote speeltuin. Het water maar langzaam dieper waardoor het strand ook geschikt is voor kinderen.Ovčice Strand

In de Bacvice baai ligt ook het kleine Ovčice Strand. Ook hier kan het aardig druk worden, dus op tijd aankomen kan verstandig zijn. Toch is het hier vaak toch vaak wel wat minder druk dan op het populaire Bacvice strand. Mede daardoor zijn er wat minder voorzieningen. Echter zijn er wel douches, toiletten en een restaurant. Ook is er een speeltuin.Trstenik strand

Ook het grote Trstenik strand staat bekend als één van de mooiste stranden van Split. Ondanks dat het is bedekt met kiezels. Het heeft een flinke lengte en breedte waardoor de drukte zich er goed verspreidt.
Bij de strandbar kan je ligbedden en parasols huren. Op andere strandgedeelten staan geen ligbedden en kan je dus nog extra het natuurlijke gevoel ervaren. Dankzij de bomen langs het strand, zijn er ook verschillende natuurlijke schaduwplekken.

Je vindt het Trstenik strand in de gelijknamige wijk.

split-mooiste-strandenŽnjan Strand

Zoek je een rustiger strand? Dan kan je kiezen voor het Žnjan strand. Het is echter wel bedekt met kiezels. Ook kan je er geen ligbedden en parasols huren, al kan dat ook een voordeel zijn. Je kunt er in een natuurlijke en rustige omgeving genieten van het heldere water. Het strand heeft een lengte van ruim een kilometer waardoor drukte zich goed verspreidt.

Je zal er echter wel 1.5 kilometer extra voor moeten lopen vanaf het Ovčice strand. Zodoende kan je beter een taxi of bus nemen.Strandjes rond de Marjan heuvel

Aan de voet van de bekende Marjan heuvel, liggen ook meerdere strandjes. Ook wel bekend als het Kašuni strand. Afgezien van toiletten, zijn er niet veel voorzieningen. Maar voor liefhebbers van rust kan dit ook een voordeel zijn. De strandjes zijn bedekt met kiezels.

Je kunt ook kiezen voor de gedeelten langs de bosrand. Hier kan je liggen op grote vlakke stenen. Ondanks de natuurlijke omgeving zijn er toch voorzieningen zoals strandwachten, verhuur van waterfietsen, douches en toiletten.

split-mooie-strandenStranden in de omgeving

Je kan eens aan een inwoner vragen welke strand in de buurt ligt. Bijvoorbeeld in je hotel. Je kunt namelijk ook kiezen uit de volgende stranden:

  • Kasjuni (kiezel)
  • Trstenik (kiezel)
  • Firule (zand)
  • Kastelet (kiezels)

 

split-stranden

 

Toeristische informatie over Split

Met 210.000 inwoners is Split de één na grootste stad van Kroatië. Mede door de vele historische bezienswaardigheden is het toerisme de belangrijkste inkomstenbron. Maar ook sectoren als de visserij, wijnproductie en chemische industrie zijn belangrijk.

Split bestaat al ruim 1700 jaar en is toegevoegd aan de UNESCO Werelderfgoedlijst. De stad is goed bereikbaar via snelwegen, per boot vanaf meerdere Italiaanse steden en per vliegtuig. Het dichtstbijzijnde vliegveld ligt bij de plaats Hvar, op 27 kilometer afstand.
Je vindt de stad in de zuidelijke regio Dalmatië, tussen het noordelijke Zadar en het zuidelijke Dubrovnik.

Meer toeristische informatie kan je vinden bij het Tourist Information Center in het midden van de Riva boulevard.

split-info-vakantie

 

Zoals je ziet zijn er allerlei leuke dingen te doen in Split. Ook benieuwd naar de rest van het land? Bekijk dan eens de pagina’s over de mooiste plekken in Kroatië en het overzicht van de mooiste bezienswaardigheden in Kroatië.

Of bekijk eens de pagina’s over de vele mooie bezienswaardigheden in Dubrovnik of het nabij gelegen Zadar.

 

Via de bovenstaande links kom je rechtstreeks op de websites van goede reisorganisaties en vind je direct de overzichten van vakanties in het mooie Split. Ook vind je er meer informatie en foto’s.

© 2024 SuggestMe.com