kroatie-bezienswaardigheden-mooie-plekjes

 

Toeristische informatie over de Plitvice meren

De Plitvice meren bestaan uit 16 helderblauwe meren die zijn verdeeld in de Bovenmeren (Gornja) en Ondermeren (Donja). Ook zijn er ruim 90 watervallen, bossen, grotten, heuvels en riviertjes. Verder kan je met wat geluk, dieren spotten zoals beren, dassen, herten, wolven, zwijnen en vele vogelsoorten.

Tip: sinds 2019 moeten bezoekers twee dagen voor hun bezoek, online entreetickets kopen. Er mogen per dag namelijk nog maar een beperkt aantal bezoekers het park betreden. Zo wordt de drukte beter in de hand gehouden.

In het hoogseizoen kan het tussen 11:00 en 15:00 uur behoorlijk druk zijn. Daarom wordt geadviseerd om buiten het hoofdseizoen te komen of een vroeg tijdstip te kiezen.

 

De mooiste wandelroutes langs de Plitvice meren

Er zijn meerdere wandelroutes aangelegd waarbij je langs de mooiste plekken en bezienswaardigheden komt. Je vindt hier handig uitleg over de routes zodat je kunt bepalen welke route bij je past.

Wandelroutes vanaf ingang 1 (onderste meren)

De Plitvice Meren in Kroatië staan bekend om de mooiste wandelroutes. De onderste meren zijn hier een goed voorbeeld van. Dit zijn de lagere meren, welke ook de meeste populariteit hebben. Er zijn verschillende paden te bewandelen. Pad A is in het nationaal park Plitvice en kent een eenvoudige route. De route begint en eindigt bij ingang 1. Pad B is een extra stapje erbovenop. Je kan hier ook een mooie zeiltocht maken en nog meer van de omgeving genieten.

Wil je nog meer uitdaging? Dan kan je pad C bewandelen. Je steekt hiervoor de rivier over met een zeilboot, waarna je nog drie meren kan ontdekken en verkennen. Je moet hier wel fit voor zijn. Houd daar dus rekening mee.

kroatie-mooie-toeristische-attractiesWandelroutes ingang 2 (bovenste meren)

De bovenste meren beginnen bij ingang 2. Dit is de zuidelijke ingang van de Plitvice meren. Hier zijn wederom verschillende wandelroutes om te bewandelen. Pad E is niet te uitdagend en heeft een afstand van 5.2 kilometer. Je kan binnen 3 uur het volledige pad hebben bewandeld en tevens een zeilboottocht maken. Pad F is iets uitdagender en zal meer inspanning vereisten. Het is een kortere route, welke dus wel meer van jouw lichaam eist. De wandeling duurt ongeveer 4 uur en neemt jou mee in de betoverende omgeving.

Deze routes beginnen bij ingang 2, ook wel de zuidelijke ingang van de Plitvice Meren. Ze zijn meestal minder druk in het hoogseizoen, dus het is een goede optie als je de drukte wilt ontvluchten. Vooral midden in de zomer met de warmte en drukte kunnen deze wandelroutes een stuk aangenamer zijn. Pad H is ook de moeite waard. Hiervoor start je met een busreis, waarna je de lager gelegen meren en de grootste waterval verkent.

plitvice-meren-bezienswaardigheden-routes

 

Een route per boot en trein

Wil je eigenlijk niet te ver lopen? Dan kan je ook kiezen voor een route per boot en in een treintje. Zo kan je op een eenvoudige manier, toch een deel van de Plitvice meren gaan zien. De boten en het treintje zijn echter alleen actief in de maanden april tot en met oktober.

Er zijn twee bootroutes die beide over het Kozjak meer lopen. Gratis boottochten die lopen tussen P3 en P2 en een kortere route tussen P2 en P1.
De elektrische treintjes lopen vanaf ingang 1 en 2 naar een station bij het einde van de hoge meren.

 

De leukste bezienswaardigheden van de Plitvice meren

Het merengebied bestaat niet alleen uit meren, er zijn veel meer mooie plekken te zien. Ook kan je er verschillende (sportieve) activiteiten gaan doen. Je vindt hier een handig overzicht van de bezienswaardigheden.

1. De mooiste Plitvice watervallen
De Plitvice watervallen moet je gezien hebben als je in de omgeving bent. De watervallen liggen in het Nationaal Park en bestaan uit meerdere varianten. De meest beroemde is de Veliki Slap waterval. Deze is beter bekend als ‘de grote waterval’. De waterval is 78 meter hoog.

Een andere waterval die je niet over het hoofd mag zien tijdens jouw bezoek aan het Nationaal Park is de Galovački Buk. Deze waterval is slechts 16 meter hoog, maar wel mooier. Er zijn verschillende stromen die naar beneden vallen. Vooral fotografen zullen bij deze waterval veel plezier beleven. Onder andere de paden leiden naar deze watervallen, maar je kan ook de watervallen afzonderlijk bezoeken.

plitivce-meren-bezienswaardigheden2.
Nationaal Park Krka
Tijdens jouw vakantie bij de Plitvice Meren hoef je niet alleen in het park te blijven. Ook de omgeving heeft veel te bieden. Denk bijvoorbeeld aan Nationaal Park Krka. Het is een park dat kleiner is dan het nationale park bij de meren, maar biedt ook een groot aantal bezienswaardigheden.
Hier vind je onder andere watervallen, meertjes en riviertjes. Je kijkt jouw ogen uit in de omgeving en na iedere bocht van het wandelpad ontdek je weer wat anders. De wandelpaden zijn een lust voor het oog en ook fotografen kunnen hier naar hartenlust foto’s maken.

kroatie-mooiste-plekken-bestemmingen3.
Mrežnica rivier
De rivier Mrežnica mag je niet missen als je op vakantie bent bij de Plitvice Meren. De rivier heeft een geweldige omgeving, waar je iedere keer weer van iets nieuws kan genieten. Bijvoorbeeld tijdens een kajaktocht. Dit kan een leuke en mooier activiteit zijn. Niet alleen door de sportieve uitdaging maar ook door de steeds weer veranderende natuur die je voorbij ziet komen. Je komt op de meest magische plekken, die je nergens anders tegenkomt. De kajaktocht brengt je ook langs de mooiste watervallen, waar tijd genoeg is om een aantal foto’s te maken.

slovenie-mooiste-bezienswaardigheden-natuur4.
Naar het Biokovo-gebergte en uitkijkpunten
Heb je een beperkt budget, maar wil je wel meer ontdekken van de omgeving? Dan mag het Biokovo-gebergte niet ontbreken op jouw lijst. Je hoeft hier namelijk geen gids voor in te schakelen. Het biokovo-gebergte is op zichzelf al adembenemend, maar er zijn ook een groot aantal uitkijkpunten waar je de mooiste foto’s kan maken. Ook de Biokovo Skywalk is de moeite waard. Als laatste ga je naar de Sinjal-piek. Voor de gemiddelde wandelaar duurt de volledige wandeling 5 uur. Houd echter rekening met extra reistijd en eventuele extra stops om weer op adem te komen.

plitvice-meren-highlights-zien5.
Fotografietours voor de fanatieke fotografen
Hoewel de omgeving van de Plitvice Meren al veel fotomomenten oplevert, wil een fanatieke fotograaf natuurlijk nog veel meer. Er zijn daarom ook meerdere fotografietours te boeken. Tijdens deze tours heb je een gids tot jouw beschikking, welke jou naar de mooiste plekken brengt. Ook kan je hier tips krijgen van andere fotografen om jouw vaardigheden nog verder te ontwikkelen. Of je nu een beginnende fotograaf bent of juist al meer ervaring hebt, je kijkt jouw ogen uit en zal met een groot aantal foto’s naar huis gaan.6.
Een quadavontuur in Slunj
Een uitstapje naar Slunj mag niet ontbreken als je in Kroatië bent. Hoewel je hier even voor moet rijden, zal je een herinnering hebben die je altijd bij zal blijven. In Slunj kan je namelijk met een quad meer van de omgeving ontdekken. Nadat je alle papieren hebt ondertekend bij het bureau krijg je de volledige uitrusting van de gids. Ook de quad en de werking ervan worden volledig voor jou uitgelegd. Vanaf dat moment ga je op pad en cross je door de wijde omgeving. Uiteraard zijn er ook voldoende momenten om even foto’s te maken en de herinneringen ook daadwerkelijk vast te leggen.7. Geniet van de rust op het water

Helaas is zwemmen in de meren niet toegestaan. Je kunt echter wel andere activiteiten gaan doen. Waaronder wandelen en een boottocht. Je kunt je laten varen met een (elektrische) rondvaartboot of kiezen voor een romantisch tochtje in een roeiboot. Maar ook met kinderen kan dit een leuke activiteit zijn om te gaan doen.
De uitzichten vanaf het water zijn vaak toch weer heel anders. Daarnaast kan je goed het heldere water in kijken en bij allerlei leuke plekjes komen.

plitvice-meren-routes-info8.
Een dagje naar Split
Als je in Kroatië bent, mag een dag naar Split ook niet ontbreken. Split is een van de bekendste plekken van het land en heeft jou veel te bieden. Zo kan je hier niet alleen een groot aantal bezienswaardigheden terugvinden, maar ook meer te weten komen over de geschiedenis en cultuur. Door je bloot te stellen voor alle verhalen van de lokale bewoners leer je steeds meer over het land en wat je nog meer kan bezoeken. Je ontdekt ongetwijfeld plekken die andere toeristen nog niet gezien hebben.

split-info-vakantie

 

Ben je ook benieuwd naar de rest van het land? Bekijk dan ook de handige pagina’s over mooie Kroatische gebieden en het overzicht van highlights in Kroatië.

Of bekijk de pagina’s over het noordelijke gebied Istrië en het eiland Krk en het grote eiland Brac.

 

© 2024 SuggestMe.com