brac-kroatie-bezienswaardigheden

 

De mooiste plekken en bezienswaardigheden van Brac

In dit overzicht vind je de plekken die je niet mag missen tijdens je vakantie op het mooie Brac.

1. De Vidova Gora
Over Vidova Gora gesproken, hier wil je ook zeker de tijd voor vrijmaken. Vidova Gora is niet alleen de hoogste top van het eiland Brac, maar ook nog eens het allerhoogste topje van de Adriatische eilanden. De beklimming die loopt vanaf Bol naar de top van de Vidova Gora is een unieke ervaring en is daarnaast ook bijzonder aangenaam, vooral in de mildere maanden van het voor- en najaar. De top ligt op ongeveer 780 meter hoogte en biedt een adembenemend panorama over de omgeving, inclusief Hvar en de andere nabijgelegen eilanden.

De klim die je moet nemen gaat over een goed onderhouden pad en de afstand van Bol naar het topje van de berg en terug is ongeveer 11 kilometer. Gemiddeld doen wandelaars er 3,5 uur over om de hele route af te leggen. Een voertuig dat het rijden over oneffen wegen goed aankan, kan je ook naar de top van de berg brengen, mocht je wat minder goed ter been zijn.

wat-te-doen-brac2. Excursies

Olijven en witte kalksteen zijn de twee primaire landbouwproducten die Brac hebben gevormd. Je leert over deze allebei de unieke bezienswaardigheden in Brac tijdens een onvergetelijke dagtocht. Je begint deze dagtrip met een bezoek aan een olijvenpers. Hier krijg je ook een zeer uitgebreide rondleiding waarbij je alles verteld wordt over de werking.

Het proeven is een vanzelfsprekend onderdeel van deze rondleiding. Daarna maak je een wandeling in de oudste steengroeve van Brac, waar zelfs stenen beelden van Romeinse figuren zijn uitgehakt. De witte kalksteen die in Brac wordt gevonden staat bekend om zijn schitterende tint en superieure kwaliteit.3. Pučišća

Je kunt er ook voor kiezen om een hele dag of misschien wel langer naar het plaatsje Pučišća te gaan. Je zult tijdens een uitstapje naar deze stad al snel begrijpen waarom Pučišća door velen wordt beschouwd als een van de mooiste steden van heel Europa. Er zijn al meer dan genoeg redenen om deze plaats te bezoeken vanwege het achterblijven van demodernisering en de prachtige oude bouwwerken die verspreid liggen langs de mooie kustlijn. Je gaat in Pučišća letterlijk terug in de tijd, wat zeer bijzonder is om mee te maken.

brac-mooie-plekjes-pucisca4. Zlatni Rat in Bol

Het strand in Bol staat bekend als Zlatni Rat, oftewel de gouden kaap, en wordt gekenmerkt door een kaap van stenen die zich uitstrekt in het water vanaf de kust. Een groot aantal toeristen gaat hier in de zomermaanden heen om te genieten van de zon, de oceaan en natuurlijk het strand. Activiteiten zoals bijvoorbeeld snorkelen en windsurfen zijn bijzonder geliefd in dit gebied. In dit gebied vind je ook enkele pijnboombossen waar verschillende Romeinse ruïnes te vinden zijn. Verder steekt het strand prachtig af tegen Vidova Gora.

brac-kroatie-wat-doen5. Sumartin

In 1645 stichtten Dalmatische pelgrims die de Turken probeerden te ontvluchten de stad Sumartin op. Het Franciscanenklooster en de bekende kerk van St. Martin zijn twee van de bekendste bezienswaardigheden van Sumartin. Rond het jaar 1738 bruiste het klooster van de activiteiten, maar tegenwoordig is het er een stuk rustiger.

Het stadje bevat een museum met een collectie unieke boeken die met de hand geschreven zijn en kunstwerken uit de 17e en 18e eeuw. Maak hier ook zeker even een wandeling over het kerkhof dat naast de kerk van St. Martin ligt. Er zijn daar veel graven uit 1783 en 1784, toen een verwoestende plaag een groot deel van de plaatselijke bevolking wegvaagde.

brac-sumartin-plekje6. Škrip

Škrip is één van de meest historisch belangrijke en daarnaast ook traditionele dorpen in Brac. Dit intrigerende dorpje zit vol met geschiedenis en bevat veel cultureel erfgoed. Bezoek hier zeker het Museum van Brac als je meer kennis wilt opdoen over de regio Brac, zijn inwoners en zijn geschiedenis. De toren van Radojkovic, die dateert uit de 16e eeuw, herbergt nu het museum, waardoor het museum zelf al erg bijzonder is om te zien.

In Škrip kun je ook het Olijfoliemuseum bezoeken als je meer kennis wilt opdoen over de olijfolie handel die in dit gebied heerst. Je kunt er alles onderzoeken wat te maken heeft met de productie en de smaak van olijfolie en je kunt er ook lokaal geproduceerde olijfolie kopen die veel verschillende prijzen heeft gewonnen.

brac-hoogtepunten-tips7. De Drakengrot in Murvica

Op het eiland Brac is Murvica één van de kleinste gemeenschappen. Dit dorpje ligt niet ver van Bol en beschikt over een prachtig zandstrand. In de vijftiende en zestiende eeuw woonden er veel monniken in de grotten en kloosters op de heuvels boven het dorp.

De Zmajeva Pilja, vaak bekend als de Drakengrot, is een voorbeeld van zo’n bepaalde grot. Je kunt de top bereiken door een pad te volgen dat door herders werd gebruikt. Als je eenmaal bij de top bent aangekomen, krijg je niet alleen een adembenemend uitzicht op Brac en de kust, maar kun je ook de grot zelf zien. De monniken die hier hebben gewoon hebben een draak en een aantal andere ingewikkelde reliëfs in de rotsen gebeeldhouwd. Daarnaast zie je de ruïnes van een bescheiden kapel en de woonvertrekken van de monniken die hier vroeger verbleven.8. Het Blaca Klooster

Vroeger, in de zestiende eeuw, waren er een keer twee nonnen die de Turken ontliepen door zich in een grot te verbergen. In de grotten op het eiland Brac vonden ze veiligheid en daarom besloten ze zich daar te vestigen en zelfs een heel klooster te stichten. In de loop van zijn 400-jarige bestaan was het klooster niet alleen de thuisbasis van de nonnen, maar ook van verschillende andere personen. Het gevolg was dat er in de omgeving van het klooster nog meer woningen, een paar boerderijen en zelfs een school werden gebouwd.

Het Blaca klooster werd in 2007 overgedragen aan de UNESCO en vervolgens omgebouwd tot een museum. Het klooster is inmiddels één van de meest fascinerende musea in heel Kroatië. Alles is in de oorspronkelijke staat gehouden, waardoor bezoekers de indruk krijgen dat ze ook echt door een honderden jaren oud klooster wandelen.

brac-highlights-klooste9. De historische stad Split

Op Brac zijn verschillende sfeervolle plaatsen maar een grote stad is er niet. Heb je zin in een citytrip? Dan kan je vlot de populaire havenstad Split bereiken. De veerboten hoeven slechts een afstand van 35 kilometer te overbruggen. Split is de één na grootste stad van Kroatië en vooral bekend door de verschillende historische bezienswaardigheden. Zoals het Paleis van Diocletanius. Niet één groot bouwwerk maar een verzameling van bouwwerken in het centrum van de sfeervolle stad.

Nieuwsgierig geworden? Bekijk dan dan de interessante informatiepagina over de bezienswaardigheden in Split.

split-bezienswaardigheden-info

 

Zoals je ziet zijn er allerlei leuke dingen te doen op Brac. Ook benieuwd naar de rest van het land? Bekijk dan eens de pagina’s over de mooiste plekken in Kroatië en het overzicht van de mooiste bezienswaardigheden in Kroatië.

Of bekijk eens de pagina’s over de vele mooie bezienswaardigheden in Dubrovnik of het nabij gelegen Split.

 

© 2024 SuggestMe.com