rondreis-canada-groepsreis-info-tips

Wat te doen in Canada? De leukste bezienswaardigheden

Wie naar Canada op vakantie gaat, komt meestal voor de bijzondere en soms buitenaardse natuurlijke verschijnselen, zoals de Niagara Falls of het Jasper National Park. Maar Canada heeft nog veel meer bezienswaardigheden op historisch en cultureel gebied. Canada is immers een fantastische mengelmoes van inheemse volkeren, vermengd met Engelse, Fransen en Chinezen immigranten.

Ontdek wat je kan gaan doen tijdens je vakantie dankzij dit overzicht van de mooiste bezienswaardigheden in Canada.

1. Jasper National Park
Jasper National Park in de Canadese staat Alberta is een uniek juweeltje van adembenemende natuurlijke schoonheid. Dit grootste nationale park in de Rocky Mountains, biedt bezoekers een onvergelijkbaar panorama aan machtige bergtoppen, enorme gletsjers, alpine grasgebieden, bloementapijten, diepe kloven en spectaculaire watervallen. De bezienswaardigheden in Jasper National Park in Canada zijn ontelbaar. Waar het oog ook kijkt, overals zie je paradijselijke landschappen en de ongerepte wildernis.

De Maligne Canyon is een smalle, ongeveer 50 meter diepe incisie in de rots met adembenemende, vaak bevroren rivieren en watervallen. Een ijswandeling door deze bizarre wereld mag niet ontbreken tijdens jouw bezoek aan Canada. Mount Columbia is met bijna 3.750 meter de hoogste berg in de staat Alberta. In de Hot Springs kun je ontspannen van de ontberingen met een bad in de 40° C warmwaterbronnen.

Naast de landschappelijke attracties is er ook een schat aan diersoorten te observeren in Jasper National Park. Elanden, kariboes, herten, hoornschapen, zwarte beren, grizzlyberen, lynxen, berggeiten, poema’s, wolven en coyotes behoren tot de belangrijkste bewoners van het park, om maar een paar van de meer dan zestig gecatalogiseerde zoogdiersoorten te noemen die in dit deel van Canada vrij rondlopen.

canada-mooie-plekken-gebieden2. Niagara watervallen

Niagara Falls ligt op de grens tussen de Amerikaanse staat New York en de Canadese provincie Ontario. De Niagara rivier stroomt tussen de twee enorme meren van Lake Erie en Lake Ontario en stort zich bijna 60 meter naar beneden in een kloof bij de Niagara Falls. De toepasselijke naam van de Indianen voor deze plaats “Niagara” betekent vertaald “donderend water”. De spectaculaire Niagara watervallen behoren tot onze top van mooiste watervallen ter wereld.

Goat Island, in het midden van de Niagara rivier, splitst de watervallen in tweeën. De grens tussen de Verenigde Staten en Canada loopt dwars door het midden van dit bijzondere eiland. Zo is er een Amerikaans deel van de watervallen dat slechts 21 meter hoog is met een zijlengte van circa 260 meter en een Canadees deel met een zijlengte van bijna 800 meter. De Niagara watervallen zijn sinds de jaren 1800 opengesteld voor toeristen.

verenigde-staten-amerika-bezienswaardigheden-vakantie3. Vancouver Aquarium

Het Vancouver Aquarium aan de westkust van Canada is het grootste aquarium van Canada. Rondleidingen, spectaculaire dolfijnenshows en fascinerende voersessies brengen de dieren dichter bij de bezoekers. Naast talloze waterdieren zijn er ook een groot aantal amfibieën, zoogdieren en insecten te zien. In het aquarium zijn er meer dan 50.000 dieren te zien van meer dan 600 verschillende diersoorten.

Er zijn dolfijnen, beluga walvissen, grote witte haaien, mantaroggen, zeeleeuwen, zeehonden, zeeotters en een grote verscheidenheid aan zoet- en zoutwatervissen. Verder zijn er meer dan vijftig verschillende soorten amfibieën zoals kikkers, padden en hagedissen. Van de meer dan zestig soorten zoogdieren zijn de walvissen verreweg het grootst en de favorieten bij menig bezoeker aan dit water paradijs in Canada.4. Wood Buffalo National Park

Wood Buffalo National Park is het grootste nationale park van Canada en een belangrijk toevluchtsoord voor bosbuffels en gierende kraanvogels. Het uitgestrekte, prachtige natuurparadijs is een aanrader voor iedereen die op zoek is naar rust, ontspanning en eenzaamheid. Het is gelegen in het westen van Canada in het grensgebied tussen de Canadese staten Alberta en de Northwest Territories. Hoewel het dicht bij de permafrost zone ligt, kan het in de zomermaanden toch erg droog en heet worden.

Vogelsoorten die hier inheems zijn en waarvan sommige met uitsterven worden bedreigd, zijn de sneeuwuil, neushoornpelikaan, wilgenhoen, slechtvalk, grijze uil, Amerikaanse zeearend en de duiker. In totaal zijn er meer dan 200 verschillende vogelsoorten gecatalogiseerd in Wood Buffalo National Park. Grotere zoogdieren die in dit deel van Canada voorkomen, zijn wolven, kariboes, elanden, beren, lynxen, poolvossen, bevers en natuurlijk de grootste kuddes bosbuffels ter wereld.5. Royal Ontario Museum

Met meer dan vijf miljoen individuele exposities is het Royal Ontario Museum in Toronto een van de grootste musea in Noord-Amerika. Dinosaurussen en andere fossielen uit de oertijd zijn hier te zien, evenals tentoonstellingen over culturen uit de hele wereld, zoals het prehistorische Canada, China, Japan, Europa, Zuid-Amerika en Afrika. Over vijf verdiepingen kun je fascinerende collecties van dinosaurussen en prehistorische culturen bewonderen in dit prachtige museum.6. Walvissen spotten

De belangrijkste bestemmingen om walvissen te spotten voor de kust van Canada zijn Newfoundland, Quebec, New Brunswick en Nova Scotia. Allemaal aan de westkust van Canada. Een dag op een boot op zoek naar de walvissen is goed te combineren met vele andere bezienswaardigheden in Canada.

Je kunt natuurlijk ook een meerdaagse cruise boeken zodat je meer kans maakt om deze prachtige zeezoogdieren in het echt te kunnen aanschouwen. De walvissen zwemmen niet in alle maanden in de zee voor de kust van Canada, dus check goed vooraf bij de organisatie wanneer de beste tijd is voor die specifieke regio.

ijsland-wat-doen-leuke-activiteiten7. Prins Edward Island

Prince Edward Island, gelegen in het oosten van Canada, ten zuidwesten van Newfoundland in de Golf van St. Lawrence. Het wordt beschouwd als een rustig, ontspannend vakantieparadijs. Landschappelijk is dit eiland zeer aantrekkelijk en het heeft veel te bieden op het gebied van cultuur, eten en geschiedenis. Eindeloze stranden en zandduinen wachten op mensen die op zoek zijn naar ontspanning of waterliefhebbers en zorgen voor romantische avondwandelingen bij zonsondergang. Prince Edward Island is ook een paradijs voor golfers.

cananda-wat-doen-leuke-plekken8. CN Tower in Toronto

Met een hoogte van 553 meter is de Canada National Tower (CN Tower) het herkenningspunt van Toronto en werd gebouwd tussen 1973 en 1976. De toren heeft als taak is de meer dan dertig televisie- en radiostations uit te zenden. De CN Tower biedt een bijzondere ervaring voor bezoekers zonder hoogtevrees. Op de Edge Walk loop je, gezekerd met een klimtouw, in de open lucht lopen over een 1,5 m brede loopbrug zonder leuningen op een hoogte van 356 meter. Het is ’s werelds hoogste panoramische pad zonder railing dat bewandeld kan worden.

canada-hoogtepunten-vakantie-tips9. Whistler Ski Area

Whistler en Blackcomb Mountain vormen samen het populairste skigebied van Canada met de langste afdaling en de beste après-ski. De twee toppen zijn verbonden door de “Peak 2 Peak” gondel, die uniek is in de wereld. Zeker sinds de Olympische Spelen van 2010 is het Whistler Mountain skigebied in het westen van Canada een begrip over de hele wereld. Het skigebied met de langste pistes en de vrolijkste après-ski van Canada ligt op slechts 120 km ten noorden van Vancouver.

De meer dan 200 pistes in het grote skiparadijs zijn indrukwekkend. De twee gelijknamige bergen Whistler en Blackcomb en andere massieve toppen bieden niet alleen een overweldigend panorama, maar ook de langste alpine afdaling van Canada met 11 kilometer ononderbroken skiplezier. Met een gemiddelde jaarlijkse sneeuwval van meer dan 10 meter is skiplezier gegarandeerd van oktober tot mei.10. Château Frontenac

Vieux-Québec, omgeven door 17e-eeuwse vestingwerken, is één van de topattracties in Franstalig Canada. Het herkenningspunt van de oude stad is het Franse chateau in de bovenstad. Het herbergt nu het Grand hôtel Château Frontenac. Een kabelbaan verbindt de benedenstad Basse Ville met het chateau en de uitkijkpunten. De wijk om het kasteel heen, Petit Champlin, is ook interessant met de oude stenen kerk, het Koningsplein en de boetiekjes aan de Rue du Petit Champlin.

canada-mooiste-plekken-plaatsen11. Banff National Park met Moraine Lake

Moraine Lake in de Valley of Ten Peaks is een van de meest bezochte bezienswaardigheden van Canada. Het meer maakt deel uit van Banff National Park in de provincie Alberta in de Canadese Rocky Mountains, het op twee na oudste nationale park ter wereld. Ook beroemd in het park is Lake Louise met het Banff Springs Castle Hotel en Château Lake Louise Hotel. Wandelen, een ritje met de Banff Gondola en de Banff Hot Springs behoren tot de andere activiteiten in het park.

canada-mooie-natuurgebieden-bestemmingen12. Peggy’s Cove

Peggy’s Cove is een historisch dorp aan de oostkust van St. Margaret’s Bay in Nova Scotia. De beroemde vuurtoren aan de Atlantische Oceaan is samen met de kleine dorpshaven het symbool van Peggy’s Cove. De vuurtoren is een van de meest gefotografeerde locaties in heel Canada. Dit heeft hem tot een soort nationaal symbool gemaakt. Ondanks de bekendheid van hun kleine dorp, blijft de lokale bevolking kreeften vangen vanaf vissersboten in de Atlantische Oceaan. Daarom staat kreeft op bijna elk menu in Peggy’s Cove restaurants.13. Aurora in Canada

Het noorderlicht is minstens één keer per jaar in het grootste deel van Canada zichtbaar. In sommige regio’s komen ze echter bijzonder vaak voor. Het noorderlicht in Canada is bijzonder mooi in Aurora Village bij Yellowknife. De lichten verschijnen 240 dagen per jaar in het dorp in de Northwest Territories. Het stadje is volledig gericht op het observeren van het noorderlicht. Je kunt er bijvoorbeeld ook tochten met een hondenslee maken. Verder is het bekijken van de aurora borealis ook mogelijk in de Yukon, Churchill en Newfoundland, afhankelijk van de tijd van het jaar.

canada-wat-doen-zien-vakantie14. West Edmonton Mall

De West Edmonton Mall in Edmonton, Alberta, Canada, was meer dan twintig jaar lang het grootste winkelcentrum ter wereld, tot 2004. Met 350.000 vierkante meter aan winkelruimte is het nog steeds het grootste winkelcentrum in Noord-Amerika en nummer zes in de wereld. Met de extra attracties van de West Edmonton Mall, komt het hele complex op een ongelooflijke oppervlakte van bijna 600.000 vierkante meter, dat is meer dan 200 voetbalvelden. Jaarlijks slenteren er meer dan twintig miljoen bezoekers langs de etalages.

De West Edmonton Mall omvat ’s werelds grootste overdekte pretpark, ’s werelds grootste overdekte achtbaan met drie lussen, ’s werelds langste overdekte rivier, ’s werelds hoogste indoor bungee toren, ’s werelds grootste golfslagbad en, last but not least, ’s werelds grootste parkeerplaats met maar liefst 23.000 parkeerplaatsen.15. Lunenburg

In Nova Scotia kan je de zeer goed bewaarde Britse nederzetting Lunenburg bezoeken. De kleine vissers- en scheepsbouwhaven van de stad is ook één van de beroemdste bezienswaardigheden in de provincie. De kleurrijke huizen aan zee met kapiteinsvilla’s staan ​​sinds de jaren negentig op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Plan ook een bezoek aan het Visserijmuseum van de Atlantische Oceaan, de schoener Blue Nose II en de kleurrijke houten huizen in de oude binnenstad.

canada-mooie-plekken-bezienswaardigheden16. Athabasca gletsjer

De Athabasca gletsjer maakt deel uit van het Columbia ijsveld in de Canadese Rocky Mountains in de provincie Alberta. De gletsjer wordt geflankeerd door de Snow Dome en Mount Andromeda bergen. De met sneeuw bedekte bergtoppen zijn al van ver te zien als je dichterbij komt. Je hebt het beste uitzicht op de gletsjer vanaf de Glacier Skywalk. Een aparte attractie op de gletsjer is de Ice Explorer tour, waarmee je op een speciaal voertuig de gletsjer kunt verkennen.

canada-mooie-plekken-zien-vakantie17. Vikingen bij L’Anse aux Meadows

Ruim vijfhonderd jaar voor Christoffel Columbus, arriveerde de Viking Leif Erikson vanuit IJsland in Noord-Amerika. De vestiging van de Vikingen op Newfoundland in het uiterste westen van Canada duurde echter niet lang. Een herinnering aan deze eerste immigranten uit Europa is de Viking-nederzetting van L’Anse aux Meadows. De ruïnes van de nederzetting werden gevonden in 1960 en maken nu deel uit van het Unesco-werelderfgoed. In L’Anse aux Meadows zie je opgravingsvondsten, tentoonstellingen over het leven van de Vikingen in Amerika en replica’s van de typische langhuizen.

 

 

18. National Gallery of Canada
Wil je even wat anders dan natuurlijke hoogtepunten en ben je een liefhebber van kunst? Dan zou je een bezoekje kunnen brengen aan de National Gallery of Canada. Een hoohgwaardig kunstmuseum met werken van bekende kunstenaars als Rene Magritte, Piet Mondriaan, Rembrandt Van Rijn en Andy Warhol. Maar je kunt er ook werk zien van minder bekende namen. En niet alleen de schilderijen, ook de diverse (moderne) kunstwerken kunnen je verrassen.

Je vindt het bekende museum in het zuid oosten van het land, in hoofdstad Ottawa.


19. Emerald Lake
In het uiterste westen van Canada, ligt de provincie British Columbia. Het staat bekend om de mooie natuur, onder andere in het Yoho National Park. Hier ligt namelijk Lake Emerald. Het meer ligt verscholen tussen de ruige bergen en heeft een schitterende blauwe kleur.

Doordat het meer niet zo groot is, kan je er tijdens je bezoek omheen lopen. De wandeling heeft een lengte van ongeveer 5 kilometer. Onderweg kan je genieten van de mooie uitzichten. De route leidt je niet alleen over wandelpaden, maar ook over bruggetjes, rotsen en vlonders. Dit maakt de wandeling extra afwisselend. Daarnaast kom je af en toe bankjes en uitkijkpunten tegen.

canada-wat-doen-zien-informatie20. Highlights langs bekende routes

Canada heeft meerdere bekende routes die je door mooie gebieden en langs diverse bezienswaardigheden leiden. Doordat Canada echt een land is voor rondreizen, zijn de routes populair onder toeristen. Desondanks kan je er in relatieve rust rijden doordat er niet zoveel verkeer is. Leuk routes zijn:

  • Route 99; van de noordkust naar de zuidelijke binnenlanden (400 km)
  • Cabot Trail; een circkelvormige route door de Atlantische kustprovincies (300 km)
  • Alaska Highway; dwars door besneeuwde gebieden van Alaska
  • Icefields Parkway; bekende route door de populaire bergachtige regio Alberta
  • Alberta Highway 22; loopt door afgelegen “cowboy” gebieden tussen Calgary en Edmonton

21. Natural Pools
Verdeeld door Canada liggen verschillende natural pools. Natuurlijke waterbronnen die vaak een lekkere zwemtemperatuur worden. Een leuke stukje natuurlijk wellness. Je kunt kiezen voor een warmwaterbron met een bijbehorende wellnesscentrum of juist voor de authentiek ervaring midden in de natuur zonder extra faciliteiten.22. Capilano Suspension Bridge

Het bergachtige Canada heeft diverse kloven met spannende hangbruggen. Door de hoogte en de beweging van de touwbruggen, kan het een spannende wandeling zijn naar de overkant van de kloof. Toch maken de uitdaging en de mooie uitzichten, de overtocht vaak de moeite waard.

Een bekende touwbrug ligt in het Capilano Suspension Bridge park. Een attractiepark met de natuur als attractie. Zo zijn er touwbruggen, natuurlijke speeltoestellen en mooie wandelroutes. Je vindt het park ten noorden van de stad Vancouver.

Tip: de brug is populair en daarom kan het verstandig zijn om het park vroeg te bezoeken.

canada-wat-doen-toerisme-tips23. Notre Dame Basilica

Uiteraard kan je ook in de Canadese allerlei leuke dingen doen en zien. Een voorbeeld is de Notre Dame Basilica. Een enorme kerk in het historische centrum van de stad Montreal. Het kan leuk zijn om te bezoeken waar je in de stad bent. Zeker tijdens één van spectaculaire klank- en lichtspellen die een paar avonden per week in de kerk worden opgevoerd.

canada-wat-doen-mustsees24. Polar Bear Capital of the World

In de provincie Manitoba, in de buurt van de Hudson Bay, kan je jaarlijks een mooi natuurverschijnsel gaan bekijken. Het is de ijsberentrek. Elke herfst trekken de ijsberen van het binnenland naar de zee. Dat doen ze omdat de meren gaan bevriezen. De verhuizing van de ijsberen trekt jaarlijks duizenden toeristen aan. Bedrijven bieden excursies aan waarbij je met verschillende soorten sneeuwvoertuigen, de dieren kunt gaan bekijken. Uiteraard hebben de voertuigen voor de zekerheid wel een veilige kooi. Door de populaire ijsbeertrek wordt het plaatsje Churchill ook wel de ijsbeerhoofstad van de wereld genoemd.

Het kan ook leuk zijn om na je bezoek, ook naar de kust te gaan. Daar zijn namelijk geregeld walvissen te zien. Onder andere tijdens de walvisexcursies die je er per boot kan gaan doen.25. Bay of Fundy

In onze eigen Waddenzee, en op vele andere plekken, hebben we te maken met eb en vloed. Maar het getijdenverschil in de Bay of Fundy is indrukwekkend groot. Het waterpeilverschil tussen eb en vloed is namelijk maar liefst 16 meter! De baai werkt namelijk als een trechter waardoor het water extra hoog komt te staan.

De extreme eb en vloed werking zorgt voor een bijzonder natuur langs de kust. Zo zijn er diverse bijzondere rotsformaties ontstaan, te vinden via de naam Hopewell Rocks.

Je vindt de Bay of Fundy in het uiterste zuid oosten van Canada.

canada-highlights-mustsees

 

Zoals je hebt kunnen zien, zijn er allerlei leuke dingen te zien en doen in Canada. Hieronder kan je ter inspiratie alvast allerlei Canadese vakanties bekijken.

Tip: mis ook zeker niet de handige pagina over de mooiste plekken in Canada.

 

Via de bovenstaande links kom je rechtstreeks op de websites van goede reisorganisaties en vind je direct de overzichten van vakanties per Canadees gebied. Ook vind je hier meer informatie en foto’s.

© 2024 SuggestMe.com