portugal-mooie-vakantie-bestemmingen-gebieden

Algarve; de leukste plekken en bezienswaardigheden

Waarom is de Algarve eigenlijk een populaire bestemming? Alleen om de stranden? Of ook om de andere mooie plekken? Je vindt het antwoord hier in de vorm van een handig overzicht van bezienswaardigheden.

1. Ponta da Piedade
Denk je aan de Algarve, dan is de Ponta da Piedade één van de eerste dingen die je voor je ziet. Deze kliffen bij Lagos geven de karakteristieke kust mooi weer. Het heldere water van de zee biedt spectaculaire uitzichten in combinatie met de oranjekleurige rotspartijen en knusse stranden. In de rotsen zijn bijzondere bogen en vormen ontstaan door erosie.

Je kunt de Ponta da Piedade op verschillende manieren verkennen. Al wandelende kun je boven langs de kliffen lopen en uitzicht bewonderen bij een van de uitzichtpunten. Daarnaast kun je bij diverse trappen afdalen naar een mooi strand. Maar je kunt er ook voor kiezen om een boottocht te maken. Kajakken valt ook onder de opties. Met een kajak verken je de kust op eigen houtje en kom je op plekken waar je met grote boten niet kan komen.

algarve-bezienswaardigheden-natuur2. Lagos
De Ponta da Piedade ligt dus aan de kust van Lagos. Maar dat is niet alles wat je in Lagos kunt doen en zien. De stad zelf is ook erg gezellig en karakteristiek. Loop eens over de boulevard, kijk je ogen uit in de haven of ga op een terras zitten bij een mooi plein. Als je van het shoppen bent kun je je goed vermaken bij alle winkels.

Ook voor een dagje strand ben je in Lagos op de juiste plek. Het ene strand is knusser dan de ander. Tussen de rotsformaties geniet je van een heerlijke stranddag. En voor wat verkoeling duik je de zee in, die is er erg fris. Een aanrader is Praia do Camilo.

algarve-bezienswaardigheden-plaatsen3. Benagil grot
De indrukwekkende kustlijn is waar de Algarve bekend om staat. Een plek die je op ansichtkaarten vaak ziet staan, is de Benagil grot. Een grot met een strand erin, waar zonlicht vanaf de bovenkant door een gat naar binnen schijnt. Het is erg sprookjesachtig en idyllisch. Met eb is de grot goed te bereiken, met vloed kan een deel van de grot onder water staan en is het water wat wilder.

Wil je de Benagil grot met eigen ogen zien? Huur dan een sup of kajak bij het nabijgelegen strand. Het is een klein stukje om er te komen. Toch wordt zwemmen wegens het wilde zeewater en de stroming afgeraden. Je hebt ook de mogelijkheid om boven de klif te wandelen, daar zie je de grot vanaf boven. Het gat is met een hek afgezet en je kunt een beetje naar beneden kijken als je op je tenen gaat staan.

algarve-hoogtepunten-natuur4. Praia da Marinha
De Benagil grot ligt vlakbij de Praia da Marinha. De Praia da Marinha wordt ook wel gezien als het mooiste strand van de omgeving. Ideaal voor een stranddag dus. Vanaf dit strand kun je daarnaast prachtige wandelingen langs de kust maken. Ook kom je dan langs de bovenkant van de Benagil grot.5. Sagres
Helemaal in het zuidwesten van de Algarve ligt de stad Sagres. In dit kleine plaatsje leeft de visserij. In de vismarkt kun je de levendigheid het best ervaren. Je kijkt er je ogen uit bij alle vissoorten die gevangen worden. Het is dus niet gek dat je er heerlijk kunt eten bij één van de visrestaurants. De Portugese visschotels vallen bij velen goed in de smaak.

Ook is het een hotspot voor ervaren surfers en is er een vuurtoren. Die vuurtoren staat op de meest zuidwestelijke plek van Europa. Een tip is om er met zonsondergang eens heen te gaan. De zon kleurt de kliffen nog roder dan ze al zijn en dat levert prachtige plaatjes op.

algarve-sagres-bezienswaardigheden6. Faro
Faro is een bekende stad in de Algarve. De kans is groot dat je hier terecht komt of langs rijdt, want hier zit het grootste vliegveld in de omgeving. De stad zelf is ook de moeite waard, het oude centrum heeft leuke sfeervolle straatjes die vol zitten met goede restaurants en kleurrijke winkels.

In de buurt van Faro kun je ook de Quinta do Lago bezoeken. Dit ligt in het oosten van de stad om precies te zijn. Het leuke aan de Quinta do Lago is ook, dat er jaarlijks veel flamingo’s te zien zijn.

algarve-bezienswaardigheden-tips7. Ria Formosa
Wat je daarnaast in de omgeving van Faro kunt bezoeken, is Ria Formosa. Ria Formosa is een spectaculair uitgestrekt natuurgebied aan de kust met mooie tropisch witte stranden, lagunes en eilandjes. Voor de natuurliefhebber the place to be. Voor het bewonderen van trekvogels is Ria Formosa een meer dan geschikte omgeving. Ook zijn er zeepaardjes te zien en staat het natuurgebied bekend om de diversiteit in flora en fauna.8. Albufeira
Ook Albufeira is een bekende stad in de Algarve. Het ligt in de buurt van Faro en staat in Nederland vooral bekend als bestemming voor feestgangers. Dat imago doet echter af aan hetgeen Albufeira allemaal te bieden heeft. Het is namelijk een schattige badplaats aan een prachtige kust. De kleine straatjes en steegjes zijn leuk om eens in te verdwalen.

Benieuwd naar de stad? Bekijk dan eens de pagina over de stranden en bezienswaardigheden in Albufeira.

algarve-mooie-plekken-plaatsen9. Dolfijnen of walvissen spotten
Waar je in de Algarve ook de mogelijkheid voor hebt, is om walvissen of dolfijnen te spotten. Dit is een onvergetelijke ervaring. Met het snelle bootje vaar je onder leiding van de kenners verder de zee op. Alleen de bootreis is al een belevenis. Wie weet zwemt er een school dolfijnen met de boot mee of zie je in de verte een walvis.10. Monchique
Als je vanuit de Algarve meer het binnenland in trekt, zijn de heuvels bij Monchique een aanrader. Waar Monchique bekend om staat, is het verse bronwater. Veel Portugezen menen dat het water in Monchique een helende werking heeft. Ga er net als de locals met lege waterflessen heen om je water te vullen.

Niet alleen de waterbron is bekend in Monchique, maar ook de mooie omgeving. De omgeving is er groen. Je vindt er veel kurkbomen, eucalyptusbomen en velden vol sinaasappels. Ook zijn er warmwaterbronnen waar je in kunt baden.

algarve-mooiste-plekken11. Silves
Ook meer in het binnenland ligt het stadje Silves. Dit is één van de oudste steden in de omgeving. Waar het bekend om staat is het kasteel, die kun je al van ver zien liggen. Als je daarnaast aan het begin van de zomer een bezoek aan het stadje brengt, zijn er erg veel ooievaars te vinden. Op bijna elke schoorsteen zie je er wel één, een bijzonder gezicht.

algarve-bezienswaardigheden-plekken12. Keramiek winkels

Waar Portugal ook bekend om staat, is de keramiek. Als je langs de steden aan de kust rijdt, zie je langs de weg meerdere grote keramiek winkels en werkplaatsen. Wel zo leuk om even een tussenstop bij te maken. De kleurrijke schilderwerken op borden, schalen en tegels zijn uniek voor het land en tof om eens met eigen ogen te zien.13. Kurkfabriek
In de omgeving van de Algarve en in de rest van Portugal, staan veel kurkbomen. Het komt dan ook niet geheel uit de lucht vallen dat de kurkfabriek één van de bezienswaardigheden is. In de fabriek kun je zien hoe de kurk wordt verwerkt tot een bruikbaar product. Veel mensen staan er niet bij stil, maar er gaat een behoorlijk lang proces aan vooraf.

algarve-mooiste-plekken-highlights14. Olhos de Agua

Een bijzonder fenomeen bij een Portugees plaatsje in de Algarve zijn de Olhos de Agua. In het Portugees bekend als de ogen van water. De Olhos de Agua worden zichtbaar als het eb is. Dan komen de bronnen bij de kust aan het strand vrij als zoetwaterbron. Het water uit de Olhos de Agua is drinkbaar.15. Praia da Bordeira

Nog zo’n mooi strand in de Algarve, is Praia da Bordeira. In tegenstelling tot andere stranden van de regio, is dit strand erg uitgestrekt. Je kunt er goed terecht voor een stranddag, een stevige wandeling langs de kliffen of een dagje surfen. Voor elk type vakantieganger wel wat te doen dus!

algarve-portugal-bezienswaardigheden16. Tavira

Tavira is een minder bekende stad in de Algarve, maar misschien wel één van de mooiste in de regio. Als je door de straten van Tavira struint, zie je prachtige oude gebouwen en huizen met gekleurde tegels. Er hangt een rustige en gemoedelijke sfeer. Maar ook genoeg gezelligheid dankzij de winkels, restaurants, kraampjes en straatmuzikanten. Ook liggen er in de buurt van Tavira meerdere mooie stranden.

algarve-mooie-bezienswaardigheden-plekken17. Alcoutim

Een stad die je in de regio niet wilt missen, is ook Alcoutim. Alcoutim ligt in het oosten van de Algarve en wat meer het binnenland in. Het is een prachtige route om er te komen. Onderweg zie je groene heuvels langs een brede rivier die de grens vormt met Spanje. Je passeert een indrukwekkende dam.

Naast dat Alcoutim als stad leuk is om te verkennen, vanwege de witte huizen en gezellige historische sfeer, zijn er in de omgeving van Alcoutim leuke wandelingen uitgestippeld. Als je houdt van een wandeling door de natuur is dit dus een goede bestemming.

algarve-bezienswaardigheden-plaatsen-tips

 

Zoals je hebt kunnen zien, zijn er allerlei mooie bezienswaardigheden en plekken in de Algarve. Wil je nog meer inspiratie? Bekijk dan eens de handige pagina’s over de mooiste plekken in Portugal of over de vele bezienswaardigheden in Portugal.

Zin in het eilandgevoel? Doe dan inspiratie op de pagina over over de mooiste Portugese eilanden.

 

© 2024 SuggestMe.com