kroatie-vakantie-plekken-kinderen-stellen

 

De mooiste bezienswaardigheden van de Kvarner baai

In dit overzicht vind je de plekken die je niet mag missen tijdens je vakantie in de mooie Kvarner baai in Kroatië.

1. Het sfeervolle dorp Rastoke
De kleine dorp Rastoke is een weinig bekende schat die te vinden is halverwege Zagreb en de Plitvice Meren. Het dorp ligt aan de oever van de rivier en in het hele dorp zie je zowel oude gebouwen als watervalletjes die ontworpen zijn in de traditionele bouwstijl van het land.

Je zult merken dat de fundering van de gebouwen voornamelijk van steen is gemaakt, terwijl het hoofdgedeelte van de gebouwen van hout zijn gemaakt. De mensen bouwden hun huizen vroeger altijd op deze manier, aangezien het gedeelte dat van steen gemaakt was het huis op deze manier zou moeten beschermen tegen het water dat uit de rivier stroomde.

Het kleine stadje telt maar liefst 22 water- en meelmolens, die enorm hebben bijgedragen aan de opmerkelijke economische groei die in deze streek heeft plaatsgevonden. De vroegste molen werd gebouwd in de 17e eeuw en er zijn veel molens die vandaag de dag nog steeds werken.

Er zijn ook erg veel watervallen in deze regio en veel daarvan hebben de namen gekregen van de verschillende molenaars die er vroeger gewerkt hebben.

kvarner-baai-bezienswaardigheden2. Senj

Senj is een charmant strandstadje dat dient als een uitstekende uitvalsbasis voor het verkennen van zowel de kustlijn in het noorden als het binnenland van de meest noordelijke regio van Kroatië. De badplaats bestaat uit een compacte historische wijk waar je veel verschillende winkels en eetgelegenheden kunt vinden.

Daarnaast heb je hier ook de mogelijkheid om langs de stranden te wandelen of naar de haven te wandelen. Bij het Vidikovac Senj uitzichtpunt, dat bovenop een heuvel ligt, kun je ’s avonds een adembenemend uitzicht op de zee en de omliggende stad in je opnemen.

kvarner-baai-senj-plekken3. De Burcht van Nehaj

Het historische verdedigingsbolwerk dat bekend staat als de Burcht van Nehaj werd gebouwd in de tijd dat Venetië en de Turken de dominante wereldmachten waren. Na een reeks van aanvallen op het dorp en de mensen die er woonden, werd er in 1558 een fort gebouwd. De burcht ligt bovenop de heuvel van Trbunjak. Dit is een dunne rots van ongeveer 62 meter hoog. Je kunt hier ook de ruïnes vinden van de pre-Romaanse kerk van St. George, die dateert uit de 11e eeuw.

kvarner-baai-mooie-plekken4. Lubenice

Aan de bodem van een steile klif aan de westelijke kust van Cres ligt een strand dat vaak tot de mooiste van het hele eiland wordt gerekend. Bovenop de top van deze berg ligt het piepkleine plaatsje Lubenice, dat een adembenemend uitzicht biedt over het water en de kustlijn in het westen.

Het dorpje is voornamelijk bekend onder creatieve types. In de zomermaanden zijn er dan ook verschillende muzikale acts en tentoonstellingen die je kunt bezoeken. Vanaf het strand is het daarnaast slechts een korte wandeling door de wijngaarden om Anja Bay en zijn blauwe grot te bereiken, mocht je wat meer van het plaatsje willen verkennen. De blauwe grot is een bijzondere grot op het niveau van het water die wordt verlicht door een prachtig blauw licht.

kvarner-baai-bezienswaardigheden-tips5. De rivieren van de Korana en de Slunjčica

Twee rivieren, de Korana rivier en de Slunjčica rivier, komen samen in het land van het pittoreske Rastoke. Dit levert natuurlijk bepaalde watervallen op die zich goed lenen voor het maken van foto’s. Er zijn veel bekende watervallen in dit gebied, waaronder de Hrvoje, de Vilina Kosa en de Buk, die de grootste waterval is.

Heb je zin om een sportieve activiteit te gaan doen? Dan is er altijd nog de mogelijkheid om te gaan wildwatervaren op de Korana rivier. Dit is een ervaring die ontzettend spannend is en je voor altijd zal bijblijven.

kvarner-baai-highlights-rivieren6. Rijeka

Het is zeker een aanrader om een bezoekje te brengen aan Rijeka, de grootste stad aan de Kvarner Baai. Omdat in deze stad de grootste haven van Kroatië te vinden is, speelt de stad een essentiële rol in de algehele economie van het land. Als gevolg daarvan zijn hier een onder andere olieraffinaderijen, industrieën en verschillende scheepswerven gevestigd.

Maar laat je daardoor niet afweren, want het plaatsje heeft zijn eigen unieke charmes te bieden. Rijeka heeft namelijk een erg rijk verleden dat minstens tweeduizend jaar teruggaat. Wandel bijvoorbeeld door de oude stad en baan je een weg naar de Korzo promenade door de gebouwen in neoklassieke stijl en de opvallende rode dakpannen. Daarnaast vind je in de stad ook enkele Hongaarse en Oostenrijkse invloeden terug en heb je de mogelijkheid om het Tsrat fort te bezoeken, dat het oudste gebouw van Rijeka is.

kvarner-baai-wat-doen7. Nationaal Park Risnjak

Risnjak is een plek die het hele jaar door veel bezoekers trekt. Een bezoek aan het Nationaal Park Risnjak is zeker een van de leuke dingen om te doen in Kvarner. In de winter is hier een aanzienlijke hoeveelheid mensen die een passie hebben voor sneeuw te vinden, maar die liever niet naar Oostenrijk reizen.
Aan de andere kant kan dit in de zomer, wanneer de zon schijnt en de mensen massaal naar de kust trekken, de ideale locatie zijn voor een zomervakantie. Het landschap van Risnjak wordt gecombineerd met een verfrissende berglucht en een gemiddelde temperatuur van ongeveer 16 graden Celsius gedurende de hele maand juli.

kvarner-baai-bergen-info

 

Je bent in het nationaal park welkom om van dichtbij kennis te maken met de wilde dieren die dit park hun thuis noemen, zoals bijvoorbeeld elanden, beren en lynxen. Wanneer je wilt kun je ook kiezen voor een reis met een gids die vertelt over de geologische en botanische bijzonderheden die je kunt tegenkomen tijdens een wandeling over een van de populairdere wandelpaden.

kvarner-baai-kroatie-plaatsen8. Het eiland Krk

Het bekende eiland Krk is niet alleen het grootste eiland in heel Kroatië, maar het wordt ook door veel mensen beschouwd als een van de mooiste plaatsen om te bezoeken in heel Kroatië. Krk is een juweeltje van een eiland dat het meest bekend is om zijn verschillende stranden die doen denken aan een tropisch paradijs. Maar het eiland heeft ook een grote verscheidenheid aan andere intrigerende bezienswaardigheden. Zo kunnen gasten bijvoorbeeld genieten van het gevarieerde aanbod aan activiteiten.

Dit eiland is een echte uitblinker in Kroatië vanwege de adembenemende natuur, met torenhoge bergen, pittoreske kustdorpen en natuurlijk zijn unieke charmes. Omdat er op Krk zoveel te doen is, kunnen vakantiegangers hun tijd goed besteden aan sightseeing, het leren kennen van de plaatselijke cultuur, het waarderen van de natuur, het beoefenen van sporten of gewoon het relaxen aan het water. Dit maakt het eiland leuk voor iedereen, van gezinnen tot koppels tot ouderen.

krk-baska-kvarner-baai9. Het eiland Losinj

Ook het smalle en langgerekte eiland Losinj is een populaire plek van de Kvarner Baai. Het is bijna één geheel met het eiland Cres maar wordt sinds de Romeinse tijd gescheiden door een kanaal. Het eiland is dicht begroeid en heeft een wat Italiaanse sfeer. Mede dankzij de diverse gekleurde huizen en de vele pijnbomen.
Dankzij de rijke natuur is het een mooie plek voor wandelingen en fietstochten. Ook zijn er sfeervolle dorpen en mooie stranden.

kvarner-baai-losinj-eilanden10. Zandstrand-eiland Rab

Voor de kust van de bekende havenstad Krk, ligt het eiland Rab. Het staat bekend als één van de mooiste eilanden van Kroatië. Mede dankzij de diverse zandstranden. Veel stranden in Kroatië zijn bedekt met fijne kiezels maar op Rab kan je genieten van mooie zandstranden.
Een andere belangrijke bezienswaardigheid van Rab is de hoofdstad; Rab town. Het heeft een historisch centrum met allerlei interessante bouwwerken. Ook kan je er mooi wandelen, vele watersporten doen en goed fietsen.

kvarner-baai-eiland-rab11. De smalle
Zavratnica baai
Vlakbij het kustplaatsje Jablanac, ligt een mooie baai. Je kunt er genieten van een bijzondere zwemomgeving en rustig zeewater. Het water lijkt er net even extra helder en azuurblauw. Een prachtige plek om even te gaan picknicken, zwemmen en snorkelen.
Dankzij de rotswanden kan je er extra mooi snorkelen. Je kunt er zelfs de resten van een Duits oorlogsschip op de bodem zien liggen.

De omliggende rotswanden van wel 100 meter hoog, maken de baai helemaal tot een echte bezienswaardigheid.

kvarner-baai-wat-doen-zavratnica12. Velebit gebergte

In de binnenlanden achter de Kvarner baai, ligt het Velebit gebergte. Een ruig berglandschap dat een walhalla voor wandelaars en mountainbikers is. Maar het is niet alleen voor mooie plek voor mensen, ook voor allerlei dieren zoals beren, wolven, gemzen, lynxen en vele vogelsoorten. Mede door deze dieren is het gebied uitgeroepen tot een Nationaal Park.

Het park is bereikbaar via twee ingangen. Hier kan je toeristische informatie krijgen. Bijvoorbeeld over wandelroutes en de voorzieningen. Dit is geen overbodige luxe want in het park vind je vooral onherbergzame natuur.

bestemmingen-regios-kroatie-info

 

Zoals je ziet zijn er allerlei leuke dingen te doen in de Kvarner baai. Ook benieuwd naar de rest van het land? Bekijk dan eens de pagina’s over de mooiste plekken in Kroatië en het overzicht van de mooiste bezienswaardigheden in Kroatië.

Of bekijk eens de pagina’s over het noordelijke gebied Istrië of de havenstad Zadar.

 

© 2024 SuggestMe.com