bergen-noorwegen-bezienswaardigheden

 

De mooiste plekken en bezienswaardigheden in Bergen

Ontdek hier wat je zoal kan doen en zien in de tweede stad van Noorwegen; het sfeervolle Bergen. Je kunt bijvoorbeeld de volgende leuke bezienswaardigheden bezoeken:

1. De wijk Bryggen
De wijk Bryggen is de historische kern van Bergen, met een kade en een aantal gebouwen in middeleeuwse en Hanze-stijl. Deze veelkleurige bouwwerken, waarvan veel bouwwerken geheel van hout zijn, zijn de stad eigenlijk op een unieke manier gaan vertegenwoordigen. Sinds 1979 staat Bryggen dan ook op de lijst van werelderfgoederen die door de UNESCO wordt bijgehouden.

bergen-noorwegen-tips2. Het Bryggens Museum

De ruïnes van de vroegste huizen in Bryggen, die helaas in 1955 door een brand werden verwoest, werden gebruikt als basis voor de bouw van het Bryggens Museum. In het museum zijn veel verschillende voorwerpen te zien die op die plek zijn ontdekt. Het Bryggens Museum organiseert regelmatig tijdelijke tentoonstellingen over de meest uiteenlopende onderwerpen. Het Bryggens Museum maakt sinds 2005 daarnaast deel uit van het Bergen Museum.3. De vismarkt Fisketorget

De vismarkt die bekend staat als Fisketorget is te vinden in de buurt van de oude wijk Bryggen, dicht bij de kleinere haven van de stad. Als je in Bergen bent, moet je hier zeker wat tijd voor vrijmaken. Verse vis is een specialiteit in Noorwegen en je zult nergens anders zulke verse vis vinden als hier. Vaak wordt de vis voor je eigen ogen bereid.

De markt biedt een uitgebreide selectie van traditionele Noorse en regionale delicatessen, zoals bijvoorbeeld ingelegde haring en vissoep. De vismarkt is gedeeltelijk open in de buitenlucht en gedeeltelijk overdekt en is vrijwel het hele jaar geopend. Er wordt geen entree gevraagd om de markt te bezoeken. De vis wordt gemiddeld voor een hogere prijs verkocht dan in de supermarkten, maar je geniet dan wel van vis die echt heel vers is en ook van een stuk betere kwaliteit is.4. De Mariakirken

De Mariakirken, ook wel bekend als de Mariakerk, is één van de oudste bouwwerken van Bergen. De bouw ervan begon in de 12e eeuw en volgde de romaanse bouwstijl. In de jaren 1198 en 1248 werd het bouwwerk door brand verwoest en gedurende zijn lange bestaan heeft de kerk ook een aantal verschillende verbouwingen ondergaan. De meest recente verbouwingen vonden onder andere plaats in 1860 en opnieuw tussen de jaren 2010 en 2015. Bezoekers kunnen in deze kerk in de zomermaanden deelnemen aan verschillende begeleide excursies.

bergen-noorwegen-wat-doen5. Het Akvariet I Bergen

Het wereldberoemde aquarium in Bergen heet Akvariet I Bergen en is ook ontzettend leuk om een dagje te bezoeken. Je zult in dit aquarium versteld staan van de overvloed aan leven in het ijskoude water van de zee die Noorwegen omringt, waar een opmerkelijke verscheidenheid aan zeeleven voorkomt, waaronder vissen en zoogdieren.6. Het Bergenhus

De burcht Bergenhus is de bekendste toeristische bestemming in de gebieden Vågen en Bryggen. Deze bijzondere burcht ligt aan het water en is één van de oudste en best bewaarde burchten van heel Noorwegen. Het is daarnaast ook een niet te missen attractie in Bergen vanwege de ligging aan zee.

Wanneer je hier bent kun je niet alleen de architectuur van het gebouw van buiten bekijken, maar je kunt ook naar binnen om het museum te verkennen en meer te weten te komen over wat er tijdens de Tweede Wereldoorlog in Bergen allemaal is gebeurd.

bergen-noorwegen-highlights7. De Fløibanen en Ulriksbanen kabelbanen

De stad Bergen wordt door zeven bergen omringd. De kabelbaan Flibanen kan passagiers in slechts een paar minuten van Bergen naar de bovenkant van de berg Flien brengen, die 320 meter boven de zeespiegel ligt. Vanaf dit uitkijkpunt zijn de stad, de woeste zee, de fjorden en ook het betoverende landschap in hun volle glorie te zien. Op Flien kun je verschillende wandelroutes nemen die je over de berg brengen.

De kabelbaan Ulriksbanen, die naar de top van de berg Ulriken gaat, is een ander geliefd vervoermiddel. Op de top van deze berg bevindt zich een lekker restaurant. Hier is ook het uitzicht bijzonder adembenemend. Ben je een wat meer sportief type? Dan is er ook de mogelijkheid om de Ulriken berg te voet te beklimmen. Er zijn namelijk verschillende routes die naar de top van de berg kunnen brengen.

noorwegen-bergen-hoogtepunten-kabelbaan8. Het park Byparken

In het zuiden van de haven ligt het openbare park Byparken. Er worden in dit park regelmatig verschillende feesten gehouden. In dit park kun je onder andere Japanse kersenbomen vinden, evenals een bijzondere muziekkoepel en een monument van Edvard Grieg, een van de bekendste componisten uit de geschiedenis.

Je vindt bij dit park ook het populaire Bergen Kunstmuseum en ook de bekende Bergen Kunsthall. Deze liggen net naast het park. Deze beide musea zijn zeker het bekijken waard.

noorwegen-bergen-highlights-centrum9. De stad per fiets verkennen

Wil je even wat anders dan het vele wandelen? Dan kan je stad stad ook eens te fiets gaan bekijken. Je kunt een fiets huren of een fietstour met een (Nederlandstalige) gids gaan doen. Onderweg krijg je wat uitleg over de stad en wordt de langs de leukste plekken geleidt.

Nieuwsgierig geworden? Bekijk dan eens de volgende pagina over fietsverhuur en leuke fietstours door Bergen.10. Het gezellige centrum van de stad

De binnenstad van Bergen is zeer overzichtelijk en eenvoudig te voet te navigeren. Het toeristenbureau, dat aan het water ligt, geeft je gratis kaarten waardoor je precies weet waar je allemaal naartoe kunt gaan. Deze kaarten voorzien je daarnaast van diverse leuke wandelpaden die je lopend langs de primaire bezienswaardigheden in Bergen voeren. Stop ook zeker even voor een lekkere lunch of een ontspannende kop koffie in een van de vele restaurantjes die langs de routes liggen.

noorwegen-bergen-oslo-trondheim11. De Festspillene

Edvard Grieg en Ludvig Holberg, de Deens-Noorse schrijver, zijn beiden geboren en getogen in Bergen. Ter nagedachtenis aan hen wordt jaarlijks een belangrijk cultureel feest georganiseerd dat bekend staat als de Festspillene. Een andere naam voor dit feest is het Bergen International Festival.

Bovendien vindt in de stad elk jaar het festival Grieg International Choir Festival plaats. Dit zijn prachtige evenementen en het bijwonen van in ieder geval één ervan is erg leuk.12. De Hurtigruten

Veel toeristen die naar de Noorse fjorden komen beginnen of eindigen hun reis in Bergen, dat vaak als ideale locatie dient. De Hurtigruten route begint en eindigt ook in Bergen, waardoor het de ideale boottocht is om de Noorse fjorden vanuit Bergen te kunnen verkennen.

noorwegen-hoogtepunten-vakantie-informatie13. De Opslagplaatsen

De historische opslagplaatsen in Bergen waar kooplieden vroeger hun goederen bewaarden behoren tot de meest fascinerende gebouwen om te verkennen. Zorg er dan ook voor dat je hier zeker even wat tijd voor vrijmaakt tijdens jouw bezoek aan de stad. Net zoals je misschien weet van Amsterdam had Bergen een groot aantal pakhuizen waar koopwaar werd bewaard. De drukte stimuleerde een bruisende handel in allerlei verschillende goederen en waren.

noorwegen-bergen-mooie-plekken14. Mooie uitzichten dankzij de tandradbaan

De stad Bergen wordt omringd door zeven bergen. Daardoor heerst er een extra natuurlijk gevoel. Vanuit de bergen heb je een mooi uitzicht over de stad en de omgeving. De top van de Floyen berg kan je eenvoudig bereiken via de Fløibanen. Een moderne tandradbaan dat vlot langs de berg omhoog rijdt. Tijdens de leuke rit kan je al genieten van mooie uitzichten.

Zeker onder kinderen valt de tandradbaan tot één van de populairste attracties.

bergen-noorwegen-attracties

 

Ben je ook benieuwd naar de rest van het land? Bekijk dan eens de handige pagina’s over de mooiste plekken in Noorwegen en de diverse bezienswaardigheden in Noorwegen.

Of bekijk de pagina over de leuke fietstours door Bergen.

 

© 2024 SuggestMe.com