costa-brava-informatie

Toeristische informatie over de Costa Brava

De Costa Brava is een 200 kilometer lange kuststrook aan de Middellandse Zee. De naam Costa Brava, wat letterlijk vertaald ‘Wilde Kust’ betekent, leent zich ook aan het karakter van de kust. Er zijn namelijk veel rotsen en baaien, waardoor de zee op sommige plekken erg ruig kan zijn. Met een veelzijdigheid aan bezienswaardigheden bij de Costa Brava en de vele baaien die je kan bezoeken, kun je er veel plezier beleven.

De Costa Brava heeft een mediterraan klimaat, aangezien het zich bevindt rondom de Middellandse Zee. De zomers zijn er warm en droog waartegen de winters mild en nat zijn. De zomermaanden zijn dan ook de mooiste maanden om het gebied te bezoeken.

De Costa Brava is een populaire vakantiebestemming van Europa. Met parelwitte stranden, leuke dorpen en steden te bezoeken en talloze activiteiten te ondernemen heeft de regio voor iedere vakantieganger wat leuks. Bovendien dateren sommige bezienswaardigheden en plaatsen terug tot de vierde eeuw voor Christus. Dit zorgt ervoor dat er ook veel historie te ontdekken is.

spanje-leuke-gebieden-plekken

 

Wat is er te doen aan de Costa Brava? De bezienswaardigheden

Wat is er eigenlijk allemaal te doen aan de Costa Brava? Welke bezienswaardigheden zijn er bijvoorbeeld te zien? Je vindt de antwoorden in dit handige overzicht met mooie plekken.

1. De hoofdstad Girona
De hoofdstad van de Costa Brava, Girona, heeft veel geschiedenis te bieden. Hier vind je bijvoorbeeld bezienswaardigheden van zowel de Visgoten, Moren en de Romeinen. Neem een bezoek aan de oude stadsmuren, gezellige steegjes met poorten en de kleurrijke huizen aan de oever van de Onyar.

Ook is een bezoekje aan de kathedraal erg de moeite waard. Deze stamt af uit de veertiende eeuw en het grote bouwwerk is alleen te bewonderen door meer dan een trap van meer dan honderd treden te beklimmen. Fan van Game Of Thrones? Deze beroemde trappen zijn gebruikt voor de opname van de populaire serie.

costa-brava-leuke-plekken2. De musea over kunstenaar Dali

Een groot deel van de geschiedenis van de Costa Brava vind je in plaatsen als Figueres, Púbol en Portlligat. Als liefhebber van kunst moet je zeker een bezoekje brengen aan de Dalí triangel. Dit bestaat uit drie museums in Figueres, Púbol en Portlligat. De musea zijn gewijd aan het leven van Dalí en zijn kunstwerken. Ook vind je hier geweldige gebouwen. Figueres is de geboortestad van de schilder. Dalí heeft het museum wat hier staat zelf ontworpen, de Teatro Museo Dalí.

Púbol ligt ten oosten van Girona. Hier vind je ook een museum van Dalí, hij heeft hier namelijk een kasteel gekocht waarin ook veel van zijn kunstwerken zijn te bewonderen. Als afsluiter vind je in Port Lligat de villa van Dalí waar hij lange tijd heeft gewoond. Hier vind je enkele van zijn meest bekende en grootste schilderijen.
Je kunt alle drie musea binnen een dag bezoeken en je vindt gegarandeerd indrukwekkende kunst.

costa-brava-vakantie-informatie3. Feesten of historie: Lloret de Mar heeft beide

Lloret de Mar is een populaire vakantiebestemming voor feestende vakantiegangers. Je vindt er dan ook veel jongeren. De plaats biedt zon, zee, strand en tot in de late uurtjes feesten. Wat echter veel mensen niet weten is dat je hier ook veel historie kunt vinden die teruggaat tot de Iberische tijd.

Zo zijn er bijvoorbeeld nederzettingen uit deze tijd te vinden rondom Lloret de Mar. Ook vind je hier een Middeleeuws kasteel genaamd Castell de Sant Joan, een kerk gebouwd in gotische stijl Iglesia de Sant Roma en een Benedictijns klooster Sant Pere del Bosc. Kortom: of je nu houdt van feesten of een vakantie wilt vullen vol historie en gebouwen: Lloret de Mar is hier de uitgelichte plaats voor.

Check de volgende pagina voor meer informatie over het bruisende Lloret de Mar.

costa-brava-wat-doen4. De gouden driehoek van de Costa Brava

De Costa Brava kent de zogenaamde gouden driehoek. Dit zijn de drie mooiste en populairste middeleeuwse dorpjes van de Costa Brava. Hieronder vallen Pals, Palau Sator en Peratallada. Deze plaatsen zijn zeker de moeite waard om te ontdekken, want elk dorpje heeft haar eigen karakteristieke schoonheid.

Het middeleeuwse centrum van Pals is goed bewaard gebleven, waardoor je de oude invloeden goed kan bewonderen. Ook de huizen zijn in perfecte staat, het lijkt net alsof de tijd heeft stil gestaan. Het hoogtepunt van Pals is Castell de Pals. Deze bestaat uit vijf meter hoge kantelen, Middeleeuwse woningen, een vijftien meter hoge toren en een binnenplein.

Na je bezoekje aan Pals kun je doorrijden naar Palau Sator. Dit is het kleinste dorpje van de drie, met maar 300 inwoners. Je zult hier dan ook snel zijn uitgekeken, maar dankzij haar goed behouden historie is een bezoekje de moeite waard. Hier vind je namelijk een twintig meter hoge toren, oude stadskantelen en smalle straatjes. Wandel door het gehele dorp en je zult de oude invloeden goed meekrijgen.

De gouden driehoek eindigt bij Peratallada. Dit wordt gezien als één van de mooiste dorpjes van heel Spanje. In het centrum vind je oude huizen die omringd zijn door poorten en bruggen. Het kasteel van Peratalla zal je ook veel leren over de Middeleeuwse tijd.

costa-brava-bezienswaardigheden-info5. Ruïnes d’Empúries

Heb je zin om een historische bezienswaardigheid te gaan zien? Dan kunnen de Ruïnes d’Empúries een geschikt idee zijn. Het is één van de best bewaarde vloerplannen uit de Romeinse tijd. Het zijn  de overblijfselen van een oude Griekse, en later Romeinse, handelsstad.

Je kan de overblijfselen combineren met het bijbehorende museum. Dit staat in de nabij gelegen badplaats In L’ escala. Door beide attracties te combineren, kan je een goed beeld van de geschiedenis krijgen.6. De historische plaats Besalu

In de binnenlanden van de Costa Brava ligt een mooi historisch plaatsje. Het is een verzameling van goed behouden historische bouwwerken waardoor Besalu is uitgegroeid tot een populaire plek onder vakantiegangers.
Je kan het dorp betreden via de 80 meter stenen boogbrug. Een bijzonder bouwwerk en een leuke plek dankzij de uitzichten. In het dorp vind je sfeervolle pleintjes, meerdere kerken, een badhuis en andere historische gebouwen. Maar je vindt er ook gezelligheid van restaurantjes.

costa-brava-mooiste-bezienswaardigheden7. Montgrí Castle

Een ander historische hoogtepunt van de regio is het Montgrí Castle. Een goed behouden kasteel dat ook in de buurt van de plaats L’ escala is te vinden. Het kasteel is groot, goed behouden en kan gratis worden bezocht. Er is alleen wel een maar . . . het staat bovenop een flinke heuvel. Daarom zal je er wel een flinke wandeling voor over moeten hebben.

costa-brava-mooie-bezienswaardigheden8. Het bijzondere klooster Sant Pere de Rodes

Op circa zeven kilometer van de kust, staat hoog in de heuvels een indrukwekkend klooster. Het bouwwerk is namelijk opvallend groot en robuust. Het lijkt haast op een kasteel. Ook de twee hoge torens zijn opvallend voor een klooster. De ligging op een heuvelrand maakt het plaatje helemaal compleet.
Op slechts een kilometer afstand liggen de Santa Creu de Rodes. Het zijn ruïnes van een middeleeuws dorpje uit de 12e eeuw. Beide historische hoogtepunten kunnen eenvoudig worden gecombineerd.

Je zal er even voor moeten rijden maar voor liefhebbers van religie of historie, kan het een leuke bestemming zijn tijdens een rondrit.

costa-brava-wat-te-doen9. De vele mooie snorkelplekken

Dankzij de verschillende stranden maar ook de ruige kustlijn, zijn er allerlei mooie snorkelplekken ontstaan. Met name langs rotswanden is namelijk vaak veel onderwaterleven te zien. Naast de planten en dieren, kunnen ook de rotsformaties onder water een mooi gezicht zijn.

Tip: kies één van de stranden en ga vervolgens snorkelen bij de uiteinden. Daar zijn vaak rotsen te vinden en dankzij de stranden heb je toch het gemak van allerlei voorzieningen.10. De Medes-eilanden

Voor de kust van de badplaats L’Estartit ligt de eilandengroep Medes. Een verzameling van zeven eilanden waar je kunt genieten van mooie natuur. Zowel boven als onder water. De onderwaterwereld rond de eilanden staat namelijk extra goed bekend. Daarom is het een populaire bestemming onder snorkelaars en duikers voor een dagje uit tijdens de vakantie.

Tijdens het hoogseizoen gaan er dagelijks meerdere veerboten naar de eilanden.

mooiste-duikplekken-wereld-bestemmingen11. De botanische tuin in Blanes

Ook de populaire badplaats Blanes ligt in de Costa Brava. Je zal de naam vast kennen als feestbestemming voor jongeren. Echter heeft de badplaats ook een hele andere kant. Namelijk die van de sierlijke botanische tuin. Voor natuurliefhebbers kan de terrassentuin een leuke bezienswaardigheid zijn.

De tuin is aangelegd op een heuvel waardoor het uit meerdere niveaus bestaat. Dit zorgt voor afwisseling maar ook voor mooie uitzichten. Je kunt er verder genieten van vele plantensoorten en een fijne rust.

costa-brava-bezienswaardigheden12. De bijzondere Esglesia de Santa Maria kerk

In het badplaatsje Cadaques staat een bijzondere kerk. Het is namelijk hoog boven de stad gebouwd waardoor het vanaf vele plekken te zien is. Naast de ligging, is ook het altaar een bijzonder onderdeel. Het is namelijk indrukwekkend versiert met gouden beelden, pilaren en andere versieringen. De wand vol gouden aankleding is een indrukwekkend gezicht. Iets wat je niet zo snel zal verwachten, wanneer je de vrij “saaie” buitenkant van de kerk ziet.13. Water World Aquatic Park

Voor kinderen en jongeren is een waterpark vaak één van de hoogtepunten van een gebied. Ook in de Costa Brava mist een mooi waterpark niet. Je kunt namelijk een dagje het Water World Aquatic Park bezoeken. Je vindt het grote park in Lloret de Mar. Dankzij de 20 zwembaden, vele glijbanen en andere waterattracties, kan het een leuke activiteit voor jong en oud zijn.
Wil je liever even rust? Dan kan je ook even lekker niets gaan doen dankzij de diverse schaduwrijke loungeplekken.

 

Zoals je hebt kunnen zien heeft de Spaanse Costa Brava opvallend veel historische bezienswaardigheden te bieden. Maar uiteraard zijn er ook allerlei (sportieve) activiteiten te doen, kan je er mooi uitgaan en genieten van de zandstranden.

 

De mooiste stranden van de Costa Brava

Zoals eerder genoemd is de kust aan de Costa Brava erg wild en woest. Er zijn veel rotsen, waardoor je op de meeste plekken niet goed kunt zwemmen. Wel zijn er veel baaien, maar brede zandstranden vind je maar zelden. Twee standen die je er wel kunt vinden zijn de Golf van Roses en de Golf van Pals. De kleinere baaitjes zijn ook zeker de moeite waard om te bezoeken. Deze hebben namelijk een unieke en pittoreske uitstraling door de pijnbomen die de baaien omringen.

De stranden bestaan in grof zand, fijn grind of kiezels. Wanneer je specifieke voorkeur hebt voor één van de drie opties is het dus raadzaam om vooraf te kijken welke type zand of steen zich op de stranden bevinden. Het water in de zee is helder, je kunt er daarom ook veel vissen zien zwemmen. Wij hebben een aantal van de mooiste stranden voor je op een rijtje gezet.

Sa Tuna in Begur
Wanneer je weinig toeristen om je heen wilt, kun je het beste Sa Tuna in Begur bezoeken. Dit strand heeft kiezelstenen en is gelegen aan een pittoreske baai nabij Begur. Je vindt er witte huizen, grote pijnbomen en helder water. Het strand is niet groot, maar beschikt wel over alle faciliteiten die je nodig hebt. Toiletten, douches en parkeerplaatsen zijn er te vinden. Ook kun je voor eten en drinken terecht bij enkele restaurants.

costa-brava-leuke-strandenCala Treumal in Blanes

Cala Treumal bevindt zich in beschermd natuurgebied. Het strand is niet groot, met 400 meter en kristalhelder water kun je hier voor de hele familie plezier beleven. Er is namelijk een botanische tuin waar veel verschillende cactussen zijn te vinden. De zee is erg kalm en ondiep, waardoor het strand kindvriendelijk is. Daarnaast is het de uitstekende gelegenheid om te snorkelen.Platja de Sant Fransesc in Blanes

Rondom Blanes kun je veel leuke stranden vinden. Zo ook Platja de Sant Fransesc. Dit wordt gezien als één van de mooiste baaien van de hele Costa Brava. De bijnaam van het strand is dan ook Cala Cona, wat letterlijk vertaald ‘mooie baai’ betekent.
Het strand beschikt over alle belangrijke faciliteiten. Douches, ligbedden, waterfietsen, een restaurant en parkeergelegenheden zijn er te vinden. Maar er zijn ook gedeelten met de rust en ruimte van een ongeorganiseerd strand.

costa-brava-mooiste-strandenHet rustige Sa Caleta bij Lloret de Mar

Je verwacht in Lloret de Mar misschien alleen maar drukke stranden met allerlei vermaak maar niets is minder waar. Je kunt er namelijk ook genieten van rustige strandjes zoals Sa Caleta. Het ligt mooi verscholen in een kleine baai naast een middeleeuws kasteel.
Het strandje is niet zo groot maar wel mooi gelegen en meestal vrij rustig. De naastgelegen rotswanden bieden mooie plekken om te gaan snorkelen.

costa-brava-mooie-strandenPlatja Gran

Het badplaatsje Tossa de Mar heeft goed behouden stadsmuren te bieden. Vanaf het strand Platja Gran zijn een deel van de muren goed te zien. De naast gelegen muren en de ligging in een baai, maken Platja Gran tot een mooi strand.
Een gedeelte van het strand is ongeorganiseerd en je hebt er dus geen last van rijen ligbedden. Achter het strand zijn wel allerlei voorzieningen die bij de badplaats horen.

costa-brava-stranden

 

Zoals je hebt kunnen zien zijn er allerlei leuke bezienswaardigheden aan de Costa Brava. Benieuwd naar de rest van het land? Bekijk dan eens de pagina’s over de mooiste plekken in Spanje en het overzicht van de mooiste bezienswaardigheden in Spanje.

Of bekijk de pagina over de bekendste badplaats van het gebied; Lloret de Mar.

Ook benieuwd naar andere gebieden? Lees dan meer over de Costa Blanca of zuidelijke Costa del Sol.

 

Via de bovenstaande links kom je rechtstreeks op de websites van goede reisorganisaties en vind je direct de overzichten van vakanties in het mooie Spaanse gebied. Ook vind je er meer informatie en foto’s.

© 2024 SuggestMe.com