veiligheid-mallorca-tips

 

De natuur en het klimaat op Mallorca

Mallorca, een eiland in de Middellandse Zee, staat bekend om zijn gevarieerde landschappen die een aantrekkelijke mix vormen van bergachtige gebieden, kustlijnen, vruchtbare valleien en culturele landschappen. Hier zijn de belangrijkste soorten landschappen en natuurlijke kenmerken op Mallorca:

De bergen:
Het noordwesten van Mallorca wordt gedomineerd door de Serra de Tramuntana, een bergketen die dramatische kliffen, steile hellingen en prachtige valleien omvat. Hier vind je de hoogste pieken van het eiland, waaronder de berg Puig Major. Een mooi natuurgebied voor wandelaars met de nodige conditie.

Baaien en stranden:
Mallorca biedt een gevarieerde kustlijn met prachtige baaien, afgelegen stranden en levendige badplaatsen. Langs de kust vind je zowel brede zandstranden als rotsachtige baaien, elk met hun eigen charme.

mallorca-bezienswaardigheden-wat-doen-zien-badplaatsen

 

Natuurparken:
Mallorca heeft natuurparken zoals Parc Natural de Mondragó in het zuidoosten en Parc Natural de s’Albufera in het noorden. Deze gebieden bevatten een verscheidenheid aan landschappen, waaronder wetlands, duinen, bossen en diverse flora en fauna.

Cultuur en landbouw:
Het binnenland van Mallorca toont het traditionele landschap van het eiland, met terrasvormige heuvels, olijf- en citrusboomgaarden, stenen muurtjes en charmante dorpjes die de agrarische en historische achtergrond van het eiland weerspiegelen.

Grotten:
Mallorca heeft verschillende indrukwekkende grotten, zoals de Coves del Drach, met ondergrondse meren en prachtige stalactieten en stalagmieten. Een gedeelte van de grotten kan onder begeleiding van een gids bekeken worden. Een deel van de ondiepe grotten kan zelfstandig bekeken. Je vindt ze onder andere bij verschillende (verborgen) baaien.

mallorca-mooie-badplaatsen-bezienswaardigheden-spanje

 

Het eiland staat bekend als een levendig vakantie-eiland met onder andere uitgaansgebieden. Maar Mallorca heeft dus ook rustige plekken waar je helemaal op kunt gaan in de ongerepte natuur. Er zijn diverse afgelegen natuurgebieden waar je het gevoel hebt dat je op een onbewoond eiland bent.

Veel mensen zullen de natuurgebieden wandelend gaan verkennen. Maar je kunt ook kiezen om te gaan fietsen (mountainbiken), paardrijden of varen. Verder kan je kiezen voor één van de aangeboden natuurexcursies.

spanje-vakantie-ideeen-bestemmingen-gebieden

 

De mooiste wandelroutes van Mallorca

Je kan de natuur uiteraard vooral goed gaan ervaren tijdens een wandeling. Hier zijn diverse mogelijkheden voor dankzij het vrij goede netwerk van wandelpaden. Je kunt hier verschillende mooie wandelroutes ontdekken:

1. GR-221 (Ruta de Pedra en Sec):
Deze lange-afstandsroute loopt door de Serra de Tramuntana en biedt spectaculaire uitzichten, historische stenen muren en prachtige natuur. Verschillende secties van deze route zijn geschikt voor dagtochten.

2. Torrent de Pareis kloofwandeling:
Een uitdagende wandeling door de Torrent de Pareis, een smalle kloof die uitmondt in de zee. Dit is één van de meest iconische wandelingen van Mallorca. Dankzij het indrukwekkende landschap kan dit ook een leuke route zijn met pubers.

3. Parc Natural de Mondragó:
Het flink begroeide natuurgebied Parc Natural de Mondragó bestaat uit prachtige zandstranden, rotsachtige kusten en weelderige vegetatie. De wandelroute loopt van Cala Mondragó tot Cala Figuera.

4. Puig de Massanella: voor ervaren wandelaars biedt de beklimming van Puig de Massanella, de op één na hoogste piek van Mallorca, adembenemende uitzichten over het eiland.

5. Cap de Formentor:
Een wandeling van Port de Pollença naar Cap de Formentor biedt een panoramisch uitzicht op de kustlijn, kliffen en de Middellandse Zee. Een relatief eenvoudige route langs de noord oostkust.

6. Torrent de Coanegra:
Deze route door een kloof met watervallen, natuurlijke zwembaden en een weelderige omgeving is een verborgen juweeltje op het eiland.

Mallorca biedt wandelroutes voor verschillende niveaus, van ontspannen kustpaden tot uitdagende bergbeklimmingen. Ongeacht je voorkeur vind je op het eiland een breed scala aan prachtige wandelopties.

mallorca-natuur-klimaat

 

Overnachten in de natuur

De meeste accommodaties zijn te vinden in de badplaatsen. Maar heb je liever rust, natuur en mooie uitzichten? Dan kan je kiezen om te gaan overnachten midden in de natuur. Daarbij gaat het meestal om accommodaties in het centrale gedeelte van het eiland. Er is een relatief ruim aanbod van vakantiehuizen, kleine hotels en huurvilla’s waar je vakantie kan gaan vieren. In de fijne rust van de binnenlanden maar echter wel met minder voorzieningen in de buurt. Bij natuurlijk accommodaties zal je dus wel rekening moeten houden met de extra kosten van een huurauto.

Er zijn verschillende aanbieders van accommodaties in de natuur. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor:

  • Elizawashere
  • com
  • nl
  • SNP Natuurreizen

 

Het zomerse klimaat van Mallorca

Het klimaat van Mallorca is mediterraan en wordt gekenmerkt door milde, vochtige winters en warme, droge zomers. Hier zijn de belangrijkste kenmerken van het klimaat op het eiland:

Zomers (mei tot september):
De zomermaanden op Mallorca zijn warm, met temperaturen die vaak boven de 30° C uitkomen, vooral in juli en augustus. De zomer is over het algemeen droog met weinig regenval. De meeste dagen zijn zonnig en helder.

Herfst (oktober en november):
De herfstmaanden hebben nog steeds aangename temperaturen, variërend van 20°C tot 25°C, maar kunnen regenachtiger zijn dan de zomer.

Winter (december tot februari):
De winter op Mallorca is over het algemeen mild en vochtig. Met gemiddelde temperaturen tussen 10° C en 15° C. Het kan regenachtig zijn, vooral in de maanden december en januari.

Lente (maart en april):
De lente begint met gematigde temperaturen die geleidelijk stijgen richting de zomer. Het weer wordt warmer en droger naarmate de lente vordert.

mallorca-natuur-klimaat-info 

 

De Middellandse Zee heeft invloed op het klimaat van Mallorca, waardoor het eiland een zekere mate van gematigdheid heeft. De zee heeft ook invloed op de luchtvochtigheid, vooral aan de kustgebieden.
Het mediterrane klimaat van Mallorca maakt het tot een aantrekkelijke bestemming gedurende het hele jaar, met zonnige zomers en milde winters, ideaal voor verschillende activiteiten en reisvoorkeuren.

Klimaattips:

  • De zomermaanden zijn populair vanwege het strandweer, maar het eiland kan druk zijn. Voor rustigere ervaringen zijn de lente en herfst ook aangename periodes om te bezoeken.
  • Als je van plan bent om in de winter te gaan, houd er dan rekening mee dat sommige toeristische voorzieningen gesloten kunnen zijn.
  • Zorg (zeker in de zomermaanden) voor een goede bescherming tegen de sterke zonkracht. Met name in de vorm van een goede zonnebril en zonnebrandcrème.

 

menorca-activiteiten-doen

 

Welke dieren leven op het eiland?

Er leven relatief veel dieren op Mallorca. Daarbij gaat het met name om vogels, geiten, konijnen, genetkatten, ezels en kleinere zoogdieren. Maar ook schildpadden, zowel op het land als in de zee.

Bekende landvogels zijn adelaars, patrijzen, uilen, haviken, fazanten en valken. Vonder de watervogels zijn de lepelaars, steltkluiten en ibissen de meest bekende. Rond e hoogste berg van het eiland komt de zeldzame zwarte gier nog voor.

Op het eiland leven maar liefst 14 soorten slangen. Daar van zijn 6 soorten giftig, maar niet dodelijk voor mensen. Veel toeristen zullen geen enkele slang zien tijdens hun vakantie. De schuwe dieren leven namelijk vooral in de rustige binnenlanden.

Niet alleen boven water, ook onder water zijn allerlei dieren te spotten. Uiteraard allerlei vissen maar ook extra interessante dieren zoals octopussen, dolfijnen, zeesterren, murenes, zeeslangen en koralen.

 

Meer informatie over het eiland vind je op de pagina’s over bezienswaardigheden op Mallorca. Of bekijk de pagina over de verschillen tussen de Spaanse eilanden.

© 2024 SuggestMe.com