madeira-vakantie-hotel-natuur-wandelen

 

De mooiste stranden van Madeira

Madeira heeft een mild klimaat, wat perfect is voor een zonnige strandvakantie. Naast reguliere stranden met wit zand, zijn er ook stranden met zwart gekleurd zand en natuurlijke zwembaden in de rotspartijen langs de zee. Een gevarieerd aanbod dus voor de hele familie.

1. Machico Beach

In het historische stadje Machico vind je het grootste zandstrand van Madeira. Het halvemaanvormige strand is gemaakt van geïmporteerd zand uit Marokko. Met de palmen en de vele parasols lijkt het bijna een exotisch strand. Een golfbreker voor de baai creëert een beschermd gebied om veilig te zwemmen. Daardoor is het ook een geschikt strand voor gezinnen met (jonge) kinderen.

Op en rond het strand zijn allerlei voorzieningen. Van toiletten tot restaurants en van douches tot watersportmogelijkheden. Desondanks heerst en een rustige sfeer, mede doordat het dorp even verderop gelegen is. Rust vind je ook in de omliggende natuur. Dankzij verschillende wandelpaden kan je het gebied gaan verkennen.

machico-madeira-plaatsen


2. Porto Moniz

Veel mensen bezoeken Porto Moniz vanwege de natuurlijke zwembaden in de vulkanische rotsen. Dit zijn de bekendste van natuurlijke zwembaden op Madeira. Er is een deel wat openbaar is en een meer natuurlijk deel in de buurt van het fort. Het is aan te raden om de zwembaden eerst te voet te verkennen. De plek is ideaal voor iedereen die van zwemmen houdt en de uitzichten zijn overweldigend. Een zeer ontspannende plek om te zwemmen.

madeira-vakantie-boeken-hotels-informatie


3. Seixal

Seixal is vooral bekend van de imposante lavaboog en de unieke natuurlijke zwembaden in de branding van de zee. Ze zijn moeilijker te bereiken, maar des te indrukwekkender. De natuurlijke lava sculpturen zijn fascinerend, vooral de enorme boog waar je onder kunt zwemmen. Verder heeft Seixal één van de mooiste zandstranden van Madeira. Omringd door weelderige vegetatie en steile kliffen. En dat alles in minder dan uurtje rijden vanaf hoofdstad Funchal.

madeira-vakantie-hotel-natuur-wandelen


4. Praia de Ilhéus da Ribeira da Janela

Ook het Praia de Ilhéus is een strand in Madeira welke omgeven is door rotsen en vulkanische kliffen. Het is heerlijk om hier te wandelen en te genieten van het uitzicht over de Atlantische Oceaan. Ook is er een tunnel in de kliffen uitgehakt waar je doorheen kunt wandelen naar een mooi uitkijkpunt.

Je vindt het strand aan de noordkust van Madeira, nabij de plaats Porto Moniz. Sommige delen van het strand zijn alleen bereikbaar via wandelpaden, dus het is verstandig om stevige schoenen te dragen in verband met de (korte) wandeling.
Omdat het strand wat lastig is te bereiken, is het hier vaak heerlijk rustig. Perfect om even tot rust te komen. De wat afgelegen ligging zorgt er wel voor dat er niet zoveel voorzieningen zijn. Een nadeel voor de één, een voordeel voor de ander.

Het strand is bedekt met vrij grote ronde kiezels. Daarom worden schoenen, slippers of waterschoentjes geadviseerd.

stranden-madeira-info


5. Praia da Calheta

In de stad Calheta, aan de zuidwestkust van Madeira, ligt één van de populairste stranden van het eiland. Het is bedekt met mooi goudkleurig zand, iets wat je niet zoveel op het eiland ziet. Een belangrijk voordeel. Net als de vaak kalme zee dankzij de twee golfbrekers. Hierdoor is Praia da Calheta ook een geschikt strand voor gezinnen met (jonge) kinderen.

Voor extra gemak zijn er allerlei voorzieningen op en rond het strand. Zo zijn er toiletten, douches, kleedhokjes, ligbedden, parasols en strandwachten. Verder zijn er restaurants in de buurt en ligt er geregeld een opblaasbaar parcours voor de kust.

Het strand is gemakkelijk bereikbaar met de auto en er zijn voldoende parkeergelegenheid en openbaar vervoer beschikbaar.

dorpen-madeira-info


6. Praia da Ponta do Sol

Praia da Ponta do Sol is een pittoresk strand gelegen in het charmante stadje Ponta do Sol aan de zuidkust van Madeira. Het is gemakkelijk bereikbaar met de auto en er zijn parkeerplaatsen in de buurt beschikbaar.

Het strand van Ponta do Sol is bedekt met zwart vulkanisch zand, typerend voor veel stranden op Madeira. Ondanks het kleine formaat biedt het strandje enkele basisvoorzieningen, zoals douches en toiletten. Ook zijn er enkele cafés en restaurants langs de kust.

Eén van de hoogtepunten van Praia da Ponta do Sol is de spectaculaire zonsondergang die je kunt ervaren vanaf het strand of de nabijgelegen promenade. Dit trekt vaak de nodige toeristen aan.

Ponta do Sol zelf is een charmant stadje met smalle geplaveide straatjes, historische kerken en kleurrijke huizen. Een rustige en sfeervolle bestemming.

mooie-stranden-madeira


7. Praia Formosa

Praia Formosa is één van de grootste en populairste stranden op Madeira, gelegen in de hoofdstad Funchal aan de zuidkust van het eiland. ligt ten westen van het centrum van Funchal, langs de kustweg Estrada Monumental. Het is gemakkelijk bereikbaar met de auto, taxi of bus en er zijn parkeerplaatsen in de buurt beschikbaar.

Net als veel stranden op Madeira, is ook Praia Formosa bedekt met zwart vulkanisch gesteente. Voor dit gedeelte van de kust is er vaak vrij weinig golfslag. Daardoor is het strand ook geschikt voor kinderen en voor watersporten als snorkelen, suppen en kajakken.

Voor extra gemak zijn er allerlei voorzieningen beschikbaar. Daarbij valt te denken aan te verwachten voorzieningen zoals toiletten, strandwachten en horeca. Maar er zijn ook speeltuinen langs de promenade. In combinatie met het ondiepe en rustige water, maakt dit het tot een kindvriendelijk strand.

Tijdens de zomermaanden worden er ook evenementen georganiseerd op het strand. Zoals sportevenementen, concerten en markten.

formosa-strand-madeira


8. Praia de Garajau

Praia de Garajau, ook bekend als Garajau-strand, is een prachtig strand gelegen in de buurt van Caniço, aan de zuidoostkust van Madeira. Het ligt tussen hoofdstad Funchal en de luchthaven van Madeira. Het strand is gemakkelijk bereikbaar met de auto of het openbaar vervoer.

Eenmaal aangekomen kan je genieten van een strand dat ligt in een beschutte baai, omgeven door imposante kliffen en rotsformaties. Deze natuurlijke bescherming zorgt voor kalme wateren en een rustige zwemomgeving.

Het gebied rond Praia de Garajau staat bekend als het Garajau Marine Reserve (Reserva Natural Parcial do Garajau). Het is een beschermd natuurgebied met een rijk zeeleven, bestaande uit kleurrijke vissen, schildpadden en zelfs dolfijnen. Daarom is het een populaire bestemming voor snorkelaars en duikers.

Tijdens je stranddag kan je gebruik maken van basisfaciliteiten zoals toiletten, douches en een strandbar.

leuke-stranden-madeira-garaju


9. Praia dos Anjos

Zoek je een rustig strand midden in de natuur? Dan kan het Praia dos Anjos een aanrader zijn. Je vindt het aan de zuidkust, in de buurt van het dorp Ponta do Sol. Het strand ligt enigszins afgelegen en kan worden bereikt via een onverharde weg en een (enigszins steil) wandelpad. Dit zorgt er voor dat het een rustig strand is waar je even lekker tot jezelf kan komen. De hoge omliggende kliffen maken de rustige sfeer extra speciaal.

De bedekking bestaat uit zwart zand en kiezels. Iets wat je bij veel stranden op Madeira ziet. Afkomstig van het vulkanische verleden van het eiland.
Voorzieningen zijn er bijna niet te vinden. Daarom is het van belang om zelf voldoende eten en drinken mee te nemen.

Voor dit gedeelte van de kust is vaak een vrij rustige zee. Een fijn voordeel voor liefhebbers van snorkelen en zwemmen.


 

10. Prainha do Caniçal

Wil je graag een strand dat is bedekt met zand? Dan kan je met een gerust hart een bezoekje brengen aan Prainha do Canical. Het is namelijk één van de weinige natuurlijke zandstranden van Madeira. Het heeft echter wel de typische zwarte kleur, zoals je haast al kan verwachten op dit eiland.

Het Prainha do Caniçal ligt in de buurt van het dorp Caniçal, aan de oostkust van Madeira. Het vrij kleine strand wordt omringd door rotswanden wat zorgt voor extra sfeer. Vanaf de parkeerplaats zal je alleen via een trap het strand kunnen bereiken.

Voorzieningen zijn er alleen in de vorm van toiletten, douches en een strandbar. Wel zijn er allerlei wandelpaden die je door de mooie omliggende natuur leiden.

rustige-stranden-madeira

 

Zoals je hebt kunnen zien, zijn er allerlei mooie stranden op Madeira. Niet alleen vulkanische stranden met zwart zand maar ook traditionele stranden met goudkleurig zand.

Meer informatie over het eiland vind je op de pagina over wat te doen op Madeira. Of bekijk het overzicht met de mooiste plaatsen op Madeira.

 

© 2024 SuggestMe.com