bonn-wat-doen

 

De mooiste bezienswaardigheden van Bonn

Ontdek hier wat je zoal in de stad kunt gaan doen tijdens je bezoek. De volgende bezienswaardigheden kunnen leuk zijn om te bezoeken:

1. Poppelsdorfer Schloss
Eén van de eerste bezienswaardigheden waar je geweest moet zijn als je in Bonn of omgeving verblijft, is het Poppelsdorfer Schloss. Het is een gebouw dat gemaakt is in de Barokstijl. Het kasteel is gebouwd op de fundamenten van een kasteel, dat rond de 16e eeuw volledig verwoest was. Het huidige kasteel is ontstaan in 1818 en maakt deel uit van de universiteit van Bonn. Het kasteel zelf bestaat uit het gebouw en de omliggende tuin.

De botanische tuin laat jou even helemaal tot rust komen. Hier kan je 8000 verschillende plantensoorten ontdekken. Op de binnenplaats van het kasteel kijk je ook jouw ogen uit. Hier zijn ook met enige regelmaat klassieke concerten bij te wonen. Deze worden georganiseerd door de Klassische Philharmonie van Bonn.

bonn-bezienswaardigheden2. Altes Rathaus

Het Altes Rathaus van Bonn ligt aan de markt, midden in het centrum. Het stadhuis is gemaakt in Rococostijl. Tot 1978 heeft het gemeentebestuur zich hier nog vertegenwoordigd. Tegenwoordig is het voornamelijk het toneel voor ceremonies en bijzondere bijeenkomsten van de gemeenteraad. Ook kan je hier in één van de mooiste zalen in de omgeving trouwen.

Je kan het gebouw ook vanaf de buitenkant bewonderen. Dit doe je vanaf de markt, bijvoorbeeld vanaf  één van de terrasjes. Vooral in de zomermaanden is dit meer dan de moeite waard en kan je urenlang doorbrengen op deze plek.

bonn-bezienswaardigheden-rathaus3. Museum Koenig

Het Museum Koenig is het natuurhistorische museum van de stad. Het is gevestigd in een mooi pand, aan de Adenauerallee. Het museum is opgericht in 1934. Alexander Koenig, de zoon van de bekende suikerhandelaar Leopold Koenig, was zoöloog en besloot de vergaarde collectie onder te brengen in het museum. Het complex bestaat uit meerdere gebouwen en parken, welke allemaal afzonderlijk van elkaar te bezoeken zijn.

Zo kan je een bezoek brengen aan het voormalige woonhuis van Koenig, welke bekendstaat als Villa van Professior King. Hier is de verzamelde collectie te aanschouwen. Het Ornithologische Museum, het Private Museum en het hoofdgebouw kennen weer geheel andere tentoonstellingen. Naast de tentoonstellingen zijn er ook verschillende ruimtes om onderzoeken te doen en heb je ook meerdere kinderactiviteiten. Iedereen binnen het gezin kan hier een leuke tijd beleven.4. Munster van Bonn

De Munster van Bonn is de kerk, waarvan je de vijf spitse torens vanuit verschillende richtingen in de stad kan aanschouwen. De kerk zelf is gebouwd tussen de 11e en 13e eeuw en is daarmee een van de oudste kerken van Duitsland. Door de eeuwen heen heeft de kerk veel invloedrijke personen mogen ontvangen.

Het is het symbool van de stad, maar heeft desondanks ook een deel van het aanzien verloren. Sinds 1956 gaat de kerk door als kleine basiliek. Deze eretitel is gegeven door paus Pius XII. In de Munster van Bonn zijn verschillende graven van martelaren van de patroonheiligen Florentius en Cassius te vinden.

bonn-kerk-centrum5. Arithmeum

Het Arithmeum is een museum dat voornamelijk de interessante verzameling rekenmachines van de Duitse wiskundige Bernhard Korte tentoongesteld. Deze rekenmachines zijn ingezet om een link te maken tussen kunst en wetenschap. De tentoonstellingen in het museum nemen jou mee door de geschiedenis van de rekenkunde en welke gereedschappen hiervoor gebruikt zijn. De wiskundige berekeningen zijn in de loop der tijd aanzienlijk veranderd, waar de gereedschappen ook op aangepast zijn.

De verschillende exposities hebben een leuke afwisseling, waardoor het voor iedereen interessant blijft. Het gebouw zelf geeft ook een open uitstraling, waardoor jouw aandacht te allen tijde naar de tentoonstellingen wordt getrokken.6. Kurfürstliches Schloss

Dat het universiteitsgebouw onder de hoogtepunten van Bonn valt, had je waarschijnlijk niet gedacht. Toch is het gebouw zeker wel een bezoekje waard. Het is namelijk gevestigd in het Kurfürstliches Schloss. Een voormalig paleis dat tegenwoordig in gebruik is door de universiteit. Desondanks blijft het een mooi gebouw dat goed bekend kan worden vanuit het naast gelegen park. Maar je kunt ook de binnenzijde nog steeds bekijken.

bonn-paleis-wat-zien7. LVR-LandesMuseum Bonn

Het LVR-LandesMuseum Bonn is een museum waar een groot aantal historische thema’s aan bod komen. Het museum neemt jou mee terug in de tijd en begint zo’n 4000 jaar geleden. Er zijn veel uiteenlopende voorwerpen en kunstwerken te vinden, welke afkomstig zijn uit de oudheid en alle andere tijdsperiodes tot het heden. Denk aan een skelet van de neanderthaler, voorwerpen uit de Keltische cultuur, oude munten uit 1647 en kunst uit de 21e eeuw.

Als je nog dieper in de onderwerpen wilt duiken, kan je ook een rondleiding boeken. Een gids vertelt jou dan alles wat je moet weten en je hebt tijd genoeg om alles op je gemak te bekijken.8. Schloss Drachenburg

Vanaf veel plekken in de stad, kan je een statig kasteel zien staan. Het Schloss Drachenburg staat namelijk op een hoge heuvel net naast Bonn. Het is een bekende bezienswaardigheid. Niet alleen om het bouwwerk, maar ook om de mooie uitzichten over de omgeving. Officieel is het geen kasteel maar een een privévilla met de bouwstijl van een paleis. Een rijke banker liet het in 1884 bouwen maar uiteindelijk heeft hij er nooit gewoond.

bonn-schloss-drachenburg9. Bundeskunsthalle

De Bundeskunsthalle is gelegen aan de Museum Mille van Bonn. Het is een ruimte die volledig in het teken staat van kunst en tentoonstellingen. Op deze plek in de stad komen wetenschap, kunst en cultuur op een bijzondere wijze samen. Niet alleen deze onderwerpen komen hier aan bod. Ook is er ruimte voor sociaal-politieke debatten, expositieruimtes, concerten en workshops.

Het ontwerp en de inrichting zijn gemaakt door 120 kunstenaars, die hun kennis en ervaring hebben gebundeld. In 1989 is de eerste steen gelegd. Het uiteindelijke ontwerp is samengekomen door de Weense architect Gustav Peichl. In 1992 opende het gebouw zijn deuren en is het vanaf dag 1 al een groot succes geworden.10. Japanse tuin en Freizeitpark Rheinaue

Aan de overs van de Rijn, ligt een oase van rust. Het is een Japanse Tuin dat ooit geschonken is door de Japanse overheid. Het kan een leuke plek zijn voor natuurliefhebbers of wanneer je even tot rust wilt komen.
Maar je kunt ook in het omliggende Freizeitpark Rheinaue gaan wandelen. Een groot recreatiegebied met onder andere speeltuinen, een doolhof en een restaurant.

Vanuit het centrum zijn de tuinen in ongeveer een kwartier te bereiken.

bonn-japanse-tuin-info11. Kunstmuseum Bonn

Het Kunstmuseum Bonn is een ander museum waar je naartoe kan. Het is een museum dat volledig in het teken staat van moderne en hedendaagse kunst. Het complex is volledig gemaakt van beton en ligt aan de Friedrich-Ebert-Allee. In 1992 opende het museum zijn deuren. Je kunt er onder andere één van de grootste collecties omtrent het Rijnlandse Expressionisme zien. Maar er zijn niet alleen Duitse kunstwerken te aanschouwen in het gebouw. Ook zie je hier meerdere buitenlandse artiesten, zoals Robert Delaunay, Silvia Bächli en Lucio Fontano.12. Een boottocht over de Rijn
De Rijn stroomt midden door Bonn heen. Langs de oevers lopen wandelpromenaden waar je leuk kunt wandelen. Ondertussen heb je uitzichten over het water en de omgeving. Maar je kunt de omgeving ook gaan bekijken vanaf één van de rondvaartboten. Dit kan een leuke activiteit zijn, ook met kinderen. Daarnaast is het een manier om leuke plekken te zien maar even niet te hoeven lopen.

bonn-duitsland-rondvaartboot13. Bundeshaus

Het Bundeshaus ligt direct aan de Rijn. Het gebouw is in de jaren ’30 gemaakt en diende voornamelijk voor het opleiden van leraren aan de pedagogische academie. Na de Tweede Wereldoorlog is het gebouw ingezet als het huis van de Duitse Bundestag. Vandaag de dag zijn er voornamelijk belangrijke conferenties te vinden. Je kan het gebouw te allen tijde aan de buitenkant bekijken.14. Egyptische Museum Bonn

Een laatste bezienswaardigheid op de lijst is het Egyptische Museum Bonn. Het is een museum dat onderdeel uitmaakt van de Universiteit Bonn en kent een collectie van ongeveer 3000 objecten uit het oude Egypte. Het museum is voornamelijk voor de studenten van de universiteit. De zelfstudies die zij hier kunnen uitvoeren, zorgen voor meer kennis over het oude Egypte. Je kan het museum uiteraard ook zelf bezoeken als je in Bonn verblijft. Je komt dan onder andere meer te weten over de cultuur van de farao’s.

Niet alleen het museum, ook het gebouw kan interessant zijn. Het is namelijk een historisch pand dat is voorzien van diverse versieringen. Ook opvallend is de poort die in het gebouw is verwerkt. Officieel heet dit gedeelte de “Koblenzer Tor”. Of ter wel; de poort die de weg naar Koblenz overbrugt.

bonn-mooie-plekken

 

Via de volgende links kom je op andere interessante pagina’s. Zoals over de nabij gelegen stad Keulen en het iets noordelijkere Dusseldorf. Of bekijk de pagina over mooie plekken in Duitsland.

Ook kan je het overzicht van leuke Duitse steden bekijken.

© 2024 SuggestMe.com