evora-tips-info

 

De mooiste plekken en bezienswaardigheden in Evora

Wat is er eigenlijk in het sfeervolle Evora te zien en doen? Op deze pagina kan je ontdekken of de mooiste plekken van de zuidelijke stad ook jou kunnen overtuigen.

1. Historische binnenstad
Als je in Evora bent, mag de historische binnenstad niet ontbreken. Het oude centrum staat namelijk al sinds 1986 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Dit komt mede door de combinatie tussen de historische gebouwen en de authentieke Portugese sfeer. In de stad vind je zowel invloeden van de Romeinen als de Moren. Ook de Koninklijke familie van Portugal heeft hier veel invloeden op uitgeoefend.

De volledige stad is omringd door vestingmuren. Dit diende vroeger als bescherming tegen invloeden van buitenaf. In de historische binnenstad kun je ronddwalen door de smalle straatjes en wit-gele huizen. Ook zijn er veel winkelstraten, waar je jouw souvenirs aan kan schaffen. Ook vind je hier alles terug wat gemaakt is van de bekende kurkbomen die in Alentejo groeien.

evora-wat-zien-centrum2. Romeinse tempel van Évora

De Romeinse tempel is een andere bezienswaardigheid die je in Evora kan vinden. De geschiedenis van Evora begint immers in de Romeinse tijd en dat is goed terug te zien in de omgeving. De tempel heet officiëel de Templo Romano, maar wordt in de volksmond ook wel Templo de Diana genoemd. Toch is het niet de tempel die voor de Romeinse godin Diana gebouwd is. In plaats daarvan is de tempel gebouwd ter ere van keizer Augustus.

Het is één van de best bewaarde tempels van het Iberische schiereiland, maar toch is deze niet meer volledig. Het plateau en de Korinthische zuilen zijn nog goed zichtbaar. Je kan het volledige bouwwerk aanschouwen op het hoogste punt van de stad, het plein Largo Condo de Vila Flor. Je hebt daarom ook een mooi uitzicht over de rest van de omgeving.

portugal-wat-doen-leuke-plekken3. São Francisco kerk en de bottenkapel

De São Francisco Kerk is een bezienswaardigheid die je niet over het hoofd mag zien. Het is één van de bekendste bezienswaardigheden en stamt uit de 15e eeuw. Ondanks dat het één van de bekendste is, gaat het in dit geval niet om de kerk zelf. In plaats daarvan moet je de bijbehorende kapel bezoeken.

De bottenkapel, ook wel de Capela dos Ossos, is in de 16e eeuw gebouwd door monniken. Zij hebben de kapel versierd met meer dan 5000 menselijke schedels en beenderen. Het uitgangspunt: het leven is maar kort. Voordat je binnenstapt, staat er een bord met “Wij, de botten die hier al zijn, wachten op die van jou.” Een lugubere tekst, die menig bezoeker heeft tegengehouden om naar binnen te stappen. De kapel zelf is 11 bij 18 meter, dus je gaat een groot aantal botten terugvinden. Bereid je voor op een bezoek dat je nooit meer gaat vergeten.

evora-kerk-bezienswaardigheden4. De universiteit van Evora

De universiteit van Evora is is een eeuwenoude universiteit, welke de op één na oudste van Portugal is. Je kan het historische gebouw gewoon bezoeken. Houd er wel rekening mee dat je niet overal kan komen. De universiteit is namelijk nog altijd in gebruik, dus er lopen ook veel studenten en professoren rond. Je kan wel door de deuropeningen kijken om een goede indruk te krijgen van de verschillende zalen. Vrijwel iedere muur is bedekt met de welbekende Portugese keramische tegels, de blauwwitte Azulejos.

De oorsprong van de universiteit ligt in een klooster. Ook deze invloeden zie je nog altijd terug in het gebouw. Denk aan de binnenplaats en de zuilengalerij. Ook moet je de Sala dos Atos en het gebouw achter de Patio dos Gerais hebben bezocht om de kapel en de bibliotheek te ontdekken.

evora-wat-te-zien5. Kathedraal van Évora

De kathedraal van Evora is de volgende op de lijst. Het is een gebouw die je om meerdere redenen moet bezoeken. Het gebouw is tussen 1186 en 1204 gebouwd, waardoor je de Gotische stijl direct terugziet aan de vormgeving. De goed onderhouden kerk kent tevens een mooie collectie aan siertegels. De kloostergang is prachtig. Van buitenaf zie je twee ongelijke torens. De klokkentoren beklim je met een wenteltrap van 135 treden, waarna je bij het betegelde dak van de kathedraal uitkomt. Hier heb je een mooi uitzicht over de rest van de stad. Zeker de moeite waard om de klim te maken en even helemaal tot rust te komen na de drukte van de toeristische attractie.

evora-hoogtepunten-tips6. Het aquaduct van het zilveren water

Eén van de meest opvallende bouwwerken in Evora is het aquaduct van het zilveren water. Het is een aquaduct waarvan nog negen kilometer bewaard gebleven is. In de omgeving was het water vroeger schaars en het aquaduct moest ervoor zorgen dat er toch voldoende was voor het dagelijks onderhoud en het drinkwater.

Net buiten het stadscentrum zijn de indrukwekkende bogen al te zien en hoe dichterbij je komt, hoe indrukwekkender het wordt. Onder de bogen vind je tevens huisjes en winkels. Het is een uniek schouwspel om naar te kijken en je gaat ongetwijfeld naar huis met een groot aantal souvenirs. Loop ook over het wandelpad langs het aquaduct. Zo ervaar je het imposante bouwwerk nog meer.

sintra-portugal-bezoeken7. Het Praça do Giraldo-plein

Het Praca do Giraldo-plein wordt ook wel gezien als het bruisende hart van de stad. Het is hier namelijk altijd druk. Op het plein zijn veel terrassen te vinden, waar je kan genieten van drinken, maar ook enkele lokale gerechten kan proeven. De fontein staat altijd aan. Mensen hebben hier ook geen haast en zullen vooral langs slenteren en van de omgeving genieten. Op het plein vind je ook het monumentale Igreja de Santo Antao. Deze kan je gratis bezoeken. Aan de overkant van het plein is een bankgebouw, wat een mooie uitstraling heeft en daarbij ook monumentaal is. Het plein zelf zal een goede toevoeging zijn aan de lijst als je in Evora terecht bent.

sintra-leuke-plekjes8. De oude stadsmuur van Evora

Uiteraard mag de oude stadsmuur van Evora ook niet ontbreken tijdens jouw bezoek aan de stad. Deze stadsmuur staat rondom het historische deel van de stad. De muur lijkt nog altijd onbeschadigd en kan de stad dus nog altijd beschermen indien nodig. De stadsmuur is gebouwd in de 15e eeuw, om de verdediging veilig te stellen. Ook de torens en verdedigingswerken zijn er op dat moment aan toegevoegd. Na de verovering op de Moren is de stad nooit meer verslagen tijdens een strijd. Ook als je niet in het historische deel van de stad bent, kan je de stadsmuur bewonderen. Maak ook een wandeling langs de stadswallen. Zo heb je ook direct voldoende ontspanning.9. Jardin Publico

Nog een bezienswaardigheid die je binnen de historische muren kan vinden: de Jardin Publico. Het is het groene hart van de stad. De enorme stadstuinen zijn vooral op de zonnige dagen een goede plek om even helemaal te ontspannen. In december is hier ook een grote kerstmarkt te vinden. Je kan daarom op ieder moment van het jaar door de tuinen dwalen. Ook locals zijn hier vaak te vinden en je ziet hier verschillende pauwen rondlopen.

Het oude paleis Palacio de Dom manuel I staat middenin het park. Het paleis is gebouwd in de 15e eeuw en is niet volledig gespaard gebleven. Vandaag de dag kan je namelijk alleen nog de Galeria das Damas bezoeken. Tevens zijn er verschillende (neppe) ruïnes in de tuin. Deze heten de Ruinas Fingidas. Deze zijn in de 19e eeuw ter decoratie gebouwd.

evora-portugal-wat-doen

 

Ben je ook benieuwd naar de rest van het land? Bekijk dan eens de handige pagina over de mooiste plekken in Portugal en het overzicht van leuke bezienswaardigheden in Portugal.

Of bekijk de pagina’s over Portugese steden als Porto of hoofdstad Lissabon. Ook een Portugees kustgebied als de Costa Verde kan interessant zijn.

 

© 2024 SuggestMe.com