girona-wat-zien

 

De mooiste plekken en bezienswaardigheden in Girona

Wat is er eigenlijk in het sfeervolle Girona te zien en doen? Op deze pagina kan je ontdekken of de mooiste plekken van de noordelijke stad ook jou kunnen overtuigen.

1. La Catedral de Santa Maria
La Catedral de Santa Maria is de eerste bezienswaardigheid in Girona die je bezocht moet hebben. Oorspronkelijk stond hier een Moorse moskee. Na de verdrijving van de Moren in de 11e eeuw is het gebouw volledig verbouwd tot een kathedraal. De kathedraal is gemaakt in Gotische stijl en staat op het één na hoogste punt van Girona. De kathedraal valt daarom gelijk op als je in de stad bent.

Je moet 90 traptreden betreden om bij de kathedraal te komen. Dit is wel de moeite waard. Je vindt bovenaan de trap namelijk een museum met verschillende schatten van de kathedraal. De kathedraal is ook onderdeel van de Girona Pass, waarmee je direct toegang hebt tot de kathedraal en een aantal andere bezienswaardigheden.

girona-bezienswaardigheden2. Passeig de la Muralla

De oude stadsmuren van Girona zijn een bezienswaardigheid waar je jouw ogen uitkijkt. De Passeig de la Muralla zijn onderdeel van een schitterende wandelroute. Hier heb je een mooi uitzicht over de stad. Je kan langs de torens van de stadsmuur wandelen. Je ziet dan direct de rijke geschiedenis van de stadsmuur. Zo stammen sommige delen van de muur nog uit de 14e eeuw. Andere delen zijn in de 19e eeuw herbouwd om de stevigheid te waarborgen.

Je begint jouw wandeling bij de Placa de General Marva en je eindigt bij Sant Pere de Gillagants, het klooster van Girona.

girona-wat-doen3. El Call

Girona kende in de 12e tot 15e eeuw een groeiende Joodse populatie. Hierdoor ontstond er ook een Joodse wijk in het centrum. De wijk El Call bestaat nog altijd. De wijk zelf is een doolhof van kleine straatjes, pleintjes en trappen. Hier kan je urenlang ronddwalen. Je kan hier verschillende winkels en eetgelegenheden vinden. Zo heb je de mogelijkheid om de lokale gerechten te proeven en jouw souvenirs te kopen.

In de wijk vind je ook het ‘Museu d’Historia dels Jueus’. Het is een Joods Historisch Museum, waar je meer te weten komt over de geschiedenis van de populatie.

girona-spanje-informatie4. Gekleurde huizen aan de Onyar rivier

Girona staat bekend om de hangende en kleurrijke huizen die bij de Onyar rivier te vinden zijn. De rivier stroomt dwars door Girona en laat jou jouw ogen uitkijken. Vanaf de bruggen die je bij de rivier geplaatst zijn, heb je een mooi overzicht over de huizen.

Het bekendste huis is de Casa Maso. Deze kan je bezichtigen, waarvoor je wel entree betaalt. De woning is ontworpen door Rafael Maso. Bij de bruggen valt er ook eentje direct op: de Eiffel brug. Deze is gemaakt door Gustav Eiffel, vlak voordat de Eiffeltoren ontworpen werd. De gekleurde huizen en de bruggen zijn dus de moeite waard om te bezoeken als je in Girona bent.

granada-mooiste-plekken5. Klooster Sant Pere de Galligants

Het klooster Sant Pere de Galligants is een 12e eeuwse klooster, welke gebouwd is in Romaanse stijl. Het is een opvallend gebouw in het straatbeeld van de stad. Bij het klooster heb je vandaag de dag een archeologisch museum. Hier zie je alle archeologische vondsten uit de regio, vanaf de prehistorie tot en met de middeleeuwen. Je kan hiermee ook de ontwikkelingen zien die de regio heeft doorgemaakt. Je zal ervan versteld staan wat er allemaal gevonden is in Girona.

girona-highlights-centrum6. Eglesia de Sant Feliu

De Eglesia de Sant Feliu is een basiliek met een slanke klokkentoren. De basiliek stamt uit de 14e eeuw en valt direct op in de skyline van Girona. In de kerk kan je een aantal opmerkelijke kunstwerken aanschouwen. Denk aan de acht heidense en vroeg-christelijke sacrofagen uit de 4e eeuw.

Je kan de basiliek bezoeken als je een Girona Pass hebt aangeschaft. Ook is de entree los te betalen.

girona-kerken7. Game of Thrones tour

Veel mensen zijn in de ban van Game of Thrones. Girona is vanaf seizoen 6 gebruikt als locatie voor de populaire serie. Denk aan een aantal kerken en straten uit de Joodse wijk, welke een aantal keer voorbij kwamen. Je kan daarom ook een Game of Thrones tour boeken als je in de stad bent. Als echte fan mag deze tour niet ontbreken. Je krijgt namelijk een rondleiding langs alle plekken die in de serie voorbij komen.

Zorg er wel voor dat je jouw plek vooraf gereserveerd hebt. De populaire tour is namelijk snel volgeboekt en de kans is daarom groot dat je het misloopt.8. Cinema museum

Een museum om te bezoeken als je in Girona bent, is het Cinema museum. Deze is gevestigd in het voormalige Casa de les Algües in de wijk Mercadal. Het is een filmmuseum welke de volledige geschiedenis van film toont. Je ziet hier een grote collectie pre-bioscoop stukken. Denk aan de eerste bewegende beelden van schaduwtheaters. Ook de hedendaagse bioscoopattributen zijn hier te aanschouwen.9. Placa del Independencia

De Plaça del Independencia is het bekendste plein van Girona. Het is een 19e eeuws plein waar je veel terrasjes en restaurantjes kan vinden. Zowel voor het nuttigen van lokale gerechten als het ontdekken van het nachtleven is dit de plek waar je moet zijn. In het midden van het plein kan je ook een monument aanschouwen. Het monument is in 1894 gebouwd als hardening van de verdedigers van de stad uit 1809. Het beeld is gemaakt door beeldhouwer Antoni Parera. Het plein is meer dan de moeite waard om te bezoeken in de stad.

girona-wat-doen-tips10. Banys Arabs

Girona kent ook een Arabisch badhuis uit 1194. Dit badhuis heet Banys Arabs en is gebouwd naar het voorbeeld van de oude Arabische badhuizen in de periode van de Moorse overheersing. In het gebouw zijn verschillende ruimtes beschikbaar. Deze zijn allemaal gerestaureerd en te bezoeken. Je komt erachter hoe het is om in een heuse hammam te verblijven en helemaal tot rust te komen.

girona-must-sees-info11. Dalí museum in Figueres

Ook buiten Girona in de omgeving is voldoende te ontdekken. Figueres, op 40 kilometer van de stad, heeft bijvoorbeeld het Dali museum. Dali is één van de meest bekende kunstenaars vanwege zijn surrealisme. Het Dali Theater-Museum toont een groot aantal kunstwerken van deze kunstenaar. Je ontdekt steeds weer iets nieuws als je naar de kunstenaars kijkt. Het is de moeite waard om jouw tocht naar deze stad te maken, want naast het museum zijn er ook nog andere bezienswaardigheden te ontdekken.12. Middeleeuws dorp Pals

Het Middeleeuwse dorp Pals ligt op 40 kilometer van Girona. Het dorp is gebouwd op een heuvel en heeft veel authentieke kenmerken. Het is daarom niet voor niets dat het dorp ook veel toeristen trekt. Het middeleeuwse centrum is goed bewaard gebleven en je kan door de verschillende straatjes dwalen. De lokale bewoners zijn vriendelijk en vertellen jou graag hoe het is om hier te wonen.

costa-brava-bezienswaardigheden-info13. De rode Eiffelbrug

De beide stadsdelen worden onder andere verbonden via een ijzeren loopbrug. Het rode bouwwerk hangt tussen de gekleurde huizen waardoor je mooie uitzichten vanaf de brug hebt. De brug is niet echt een bezienswaardigheid maar dankzij de uitzichten toch een leuke plek.
De brug is ontworpen door de Gustave Eiffel. Ook wel bekend als de architect van de wereldberoemde Franse Eifeltoren.

girona-wat-zien-brug14. De oude wijk Barri Vell

Tussen de oevers van de Onyar rivier en de oude stadsmuren, ligt de oude wijk Barri Vell. Je kan er in relatieve rust struinen door allerlei smalle straatjes en steegjes. Ondertussen kom je langs trappen, cafétjes, historische gebouwen en pleintjes. Een mooie plek dat je eigenlijk niet mag missen.

girona-mustsees-kerk

 

De ligging van Girona in Spanje

De stad ligt in het uiterste noord oosten van Spanje. Het is onderdeel van de provincie Catalonië en ligt ruim 100 kilometer ten noorden van Barcelona. Ook de bekende badplaats Lloret de Mar ligt redelijk in de buurt. Girona ligt echter niet aan de kust maar in de heuvelige binnenlanden.

De grote stad heeft circa 100.000 inwoners en een rijk verleden. Het is namelijk al gesticht door de Romeinen. Tegenwoordig zijn er nog vele overblijfselen uit het verleden te zien.

girona-tips

 

Meer informatie over het land vind je op de pagina over leuke gebieden in Spanje.

Of bekijk de pagina’s over nabij gelegen vakantieplekken als de Costa Brava en badplaats Lloret de Mar.

 

© 2024 SuggestMe.com