cyprus-mooie-plaatsen-toerisme

 

De mooiste plekken en bezienswaardigheden in Nicosia

Ontdek hier wat je zoal kan doen en zien in de hoofdstad van Cyprus; het mooie Nicosia. Je kunt bijvoorbeeld de volgende leuke bezienswaardigheden bezoeken:

1. De stadsmuren van de stad
De zeer imposante oude Venetiaanse stadsmuren die rondom de oude stad Nicosia liggen zijn eigenlijk het meest herkenbare kenmerk van de stad geworden. De stadsmuren vallen al behoorlijk uit elkaar, maar het grootste deel van de oorspronkelijke constructie staat nog overeind. Het deel van de Venetiaanse vestingwerken dat in de beste staat bewaard is gebleven is de Famagustapoort, welke versierd is met indrukwekkende wapenschilden.

nicosia-bezienswaardigheden

 

Zowel de Paphos Poort als het Roccas Bastion, die binnen de stadsmuren van Nicosia liggen, hebben in de loop van de geschiedenis belangrijke rollen gespeeld. Deze poorten waren tot 2003 de enige punten op het eiland waar Grieks-Cyprioten en Turks-Cyprioten bij elkaar in de buurt konden komen. Op deze plekken was de oude bufferzone tussen Noord-Cyprus en de Republiek Cyprus niet meer dan twee meter breed. Vandaag zijn er vlaggen te zien van alle vier de landen die betrokken zijn bij de lopende kwestie.2. Het Cyprus Museum

Het Cyprus Museum is een attractie die zeker niet gemist mag worden wanneer je op vakantie in Nicosia bent. Dit museum toont de geschiedenis van het eiland aan de hand van de enorme collectie relikwieën, waarvan de vroegste dateren uit het neolithicum. Vondsten die tijdens het Neolithicum zijn opgegraven, worden tentoongesteld zodat bezoekers ze kunnen waarderen. Tot deze vondsten behoren veel met dieren versierde vazen en kruiken uit de prehistorie evenals Myceense overblijfselen uit de oude stad Kourion.

Het echte hoogtepunt van dit museum is een unieke verzameling aan beelden die dateren uit het jaartal 6 voor Christus. Tot de beelden behoren een Minotaurus en soldaten en wagenmenners. Andere tentoonstellingen in het museum die je niet mag missen zijn het behoorlijk grote bronzen beeld van de keizer Septimius Severus, de collectie oude wapens en de bekende Egyptische amuletten. Er zijn in het museum ook verschillende marmeren beelden van Salami die je kunt bewonderen, naast artefacten die in Egyptische graven zijn ontdekt.

nicosia-wat-zien-info3. Het Leventis Municipal museum

In Nicosia is het Leventis Municipal museum te vinden. Dit is een museum waar geen entree wordt gevraagd. In het museum vind je een interessante en gevarieerde collectie historische voorwerpen die verdeeld zijn over twee verdiepingen. Alles komt in dit museum langs, beginnend bij de prehistorie en eindigend bij de verdeling van de stad. Het museum is voorzien van duidelijke aanwijzingen en in het Engels geschreven uitleg zodat alles goed te volgen is. Omdat het museum aan de kleine kant is, zijn er ook geen overdreven veel artefacten om je mee te overweldigen.

nicosia-wat-doen-museum4. De Caravanserai Büyük Han

In de Turkse wijk van de hoofdstad van Nicosia staat de historische karavanserai Büyük Han, de grootste in zijn soort op het eiland Cyprus. De Ottomanen begonnen met de bouw van het bouwwerk in 1572, hetzelfde jaar dat ze de controle over Cyprus overnamen. Op de binnenplaats is ook een moskee te vinden. De Büyük Han werd gebruikt als strafinrichting toen Cyprus nog Brits grondgebied was.

Na enige tijd werd het omgebouwd tot woonruimte voor gezinnen met een laag inkomen. De karavanserai werd in de jaren negentig gerestaureerd en veranderde daarna in een bijzonder cultureel centrum. Er zijn tegenwoordig een aantal winkels die handgemaakte voorwerpen verkopen, naast een groot aantal terrassen waar je even tot rust kunt komen.

cyprus-vakantie-tips-informatie5. De Kumarcilar han

In Nicosia staat ook een ander bouwwerk dat erg interessant is. Een historisch bouwwerk dat dienst heeft gedaan als een soort hotel. Net als de andere caravansara, heeft de Kumarcilar Han twee niveaus. De passagiers kunnen naar het bovenste niveau, terwijl de dieren naar het onderste niveau konden. In 2018 onderging dit gebouw uitgebreide renovaties, met als resultaat dat het tegenwoordig verschillende eetgelegenheden herbergt. Een gezellige plek dat met recht tot de bezienswaardigheden behoord.6. De Bundabuliya Bazaar

Eigenlijk zou naar de lokale markt gaan een vereiste moeten zijn wanneer je in Nicosia bent. In Nicosia bevindt zich de markt Bundabuliya. Deze markt is niet verschrikkelijk groot, maar toch leuk om te voet te verkennen. Een overdekte structuur met een verscheidenheid aan kleine winkeltjes die van alles verkopen, van vers fruit en groenten tot namaakproducten van populaire kledingmerken, zoals in Turkije gebruikelijk is.7. De Selimiye Moskee

De Selimiye Moskee, die nu een moskee is maar vroeger een kerk was en het bekendste herkenningspunt in het noorden van Nicosia is, werd uiteindelijk in 1326 voltooid na een ongelooflijke bouwtijd van 78 jaar. Toen de Ottomanen in de 16e eeuw bezit namen van het eiland, werd het bouwwerk omgebouwd tot moskee om aan hun religieuze behoeften te kunnen voldoen. De Selimiye moskee is een unieke locatie geworden doordat het eigenlijk een eenvoudige moskee was, maar later werd omgebouwd tot een complexe middeleeuwse kerk.

Zelfs vanaf de straat is het duidelijk dat dit bouwwerk oorspronkelijk werd gebruikt als kerk. Op de traditionele gotische gevel is witkalk aangebracht en alle symbool elementen die er waren zijn weggewerkt. Vrouwen zijn verplicht een hoofddoek bij zich te dragen en van zowel mannen als van vrouwen wordt verwacht dat ze zich respectvol kleden. Hierbij moet je de knieën en schouders bedekken.

nicosia-cyprus-highlights8. De jaarlijkse kerstmarkt van Cyprus

Bezoek zeker even de kerstmarkt van Nicosia als je tussen de maanden december en januari in Cyprus bent. Deze kerstmarkt doet een beetje denken aan een kermis. Je kunt hier lekker glühwein drinken en ook de verschillende kraampjes bezoeken. Verder is er ook een reuzenrad te vinden die gewoonlijk in Ayia Napa staat, evenals een achtbaan en een aantal andere attracties.

De kerstmarkt is voornamelijk leuk voor tieners. Er zijn ook enkele attracties die geschikt zijn voor jongere kinderen, waardoor de kerstmarkt ook met kleine kinderen erg leuk is om te bezoeker. Het aanbod aan attracties voor kleine kinderen is wel een stuk kleiner, dus houd daar rekening mee.9. Maak een stadswandeling

Wandelen door Nicosia en de verborgen juweeltjes ontdekken is een andere leuke activiteit om te doen tijdens je bezoek. Wandelen is een prachtige manier om het gebied binnen de oude stadsmuren te bekijken. Je komt onderweg een groot aantal winkels, restaurants en kerken tegen. De overgrote meerderheid daarvan is open vanaf het begin van de dag tot 12:30 uur, hoewel ze daarna pas na 14:00 uur weer open gaan. Een wandeling door de stad brengt je ook in de buurt van een aantal charmante eethuisjes.

nicosia-bezienswaardigheden-cyprus10. Saint John Kathedraal

Indrukwekkend is hij niet maar desondanks kan het een interessante plek zijn. De Saint John kathedraal. Een 17e eeuwse kerk met een bescheiden uitstraling. Eenmaal binnen krijg je echter een hele andere indruk van de kerk. Binnen is het namelijk rijkelijk versierd en hangen er meerdere originele fresco’s uit de 18e eeuw. Daardoor kan de Saint John kerk voor liefhebbers van historie, toch met recht een hoogtepuntje van de stad zijn.

nicosia-wat-te-doen11. Famagusta Poort

Eén van de goed behouden stadspoorten is de Famagusta Poort. Het is in 1567 gebouwd als onderdeel van de stadsmuur. Tegenwoordig is het in dienst als cultureel centrum. Desondanks kan je je nog wat inbeelden hoe de poort dienst heeft gedaan. Mede dankzij informatie in het cultureel centrum.

De grote deur deed dienst als de poort. De twee kleinere deuren boden toegang tot kamers voor de bewakers. Het bouwwerk is goed behouden maar ook gerenoveerd in 1981.

nicosia-highlights-info12. Girne Kapisi (Kyrenia Gate)

Een vergelijkbare bezienswaardigheid is de Kyrenia Poort. Het staat in Noord Nicosia bij het meest noordelijke gedeelte van de stadsmuren. Ook deze poort is goed behouden en gerestaureerd in 1981. Je kunt de poort ook van binnen bezoeken. Hier vind je informatie over de historie van het bouwwerk. Maar ook over andere mooie plekken in Nicosia. Het VVV kantoor van noord Nicosia is er namelijk gevestigd.

nicosia-bezienswaardigheden-tips13. Vrijheidsmonument

Sins 1960 heeft de stad een vrijheidsbeeld in de stadsmuren verwerkt. Het is een vrij opvallend monument ter herinnering van de nationalistische guerrillastrijders die tegen Britse bezetters vochten tijdens de periode van 1955 tot 1959. Het beeld toont guerrillastrijders die een gevangenispoort omhoog trekken om gevangenen te bevrijden.

nicosia-hoogtepunten-informatie14. De grensovergangen tussen Noord en Zuid Cyprus

Cyprus heeft een rijk verleden. Helaas ook op oorlogsgebied. In 1974 heeft Turkije namelijk een machtsgreep gedaan op een deel van het eiland. Sindsdien zijn de Grieken naar het zuiden gevlucht en de Turken naar het noorden. En nu, na vele jaren, bestaat het eiland nog steeds uit twee delen. De grens loopt midden door de hoofdstad Nicosia. Dit is te zien aan grensposten en bijzondere grensblokkades.

Als toerist heb je geen last van de scheiding van het eiland. De blokkades kunnen zelfs wel even interessant zijn om te zien.

nicosia-wat-doen-zien

 

Ben je ook benieuwd naar de rest van het eiland? Bekijk dan de handige informatiepagina over de mooiste bezienswaardigheden op Cyprus.

Of bekijk de pagina’s over de geliefde badplaatsen Ayia Napa of het levendige Paphos.

 

© 2024 SuggestMe.com