leipzig-bezienswaardigheden

 

De mooiste bezienswaardigheden van Leipzig

Ontdek hier wat je zoal in de stad kunt gaan doen tijdens je bezoek. De volgende bezienswaardigheden kunnen leuk zijn om te bezoeken:

1. Het oude stadscentrum
De grootste charme vind je in het oude stadscentrum van Leipzig. Het centrum is opgebouwd in de 16e eeuw en heeft de compactheid sindsdien behouden. Het is vrij klein vergeleken met de rest van de stad. Dit komt mede door de verwoestingen die zijn aangebracht tijdens de oorlogen.

In het oude stadscentrum vind je een groot aantal bezienswaardigheden terug. Zo zijn er meerdere historische gebouwen in verschillende stijlen te bezichtigen. De architectonische schoonheid laat jou iedere keer weer verwonderen wat er allemaal gebeurd is in de geschiedenis. Talloze kerkjes en universiteiten zijn nog altijd te bezoeken binnen de openingstijden.

leipzig-centrum-wat-doen2. Muzikale wandelroute door Leipzig

Voor de echte muziekliefhebbers kan je ook een muzikale wandelroute bewandelen. Deze route is door de gehele stad aangegeven en zorgt ervoor dat je in 5 kilometer alles te weten komt over de oorspronkelijke woonplaatsen en verschillende werken van wereldberoemde componisten en musici. Je kan de route volledig zelf lopen, maar hebt ook de mogelijkheid om een georganiseerde tour te boeken. Tijdens de tour krijg je meer informatie over de geschiedenis van de bouwwerken, de componisten en alles wat erbij komt kijken. De lokale gids kan dus ook al jouw vragen beantwoorden.3. Marktplatz

De Marktplatz is één van de gezelligste plekken van Leipzig om te verblijven. Het plein zelf laat jou even helemaal tot rust komen en je geniet van de eeuwenoude gebouwen, met prachtige gevels, die het plein omringen. Zo kan je onder andere denken aan het Altes Rathaus, welke gebouwd is in renaissancestijl.

Op het plein vind je echter meer dan architecturale hoogstandjes. Zo zijn er ook veel gezellige restaurants en cafés te bezoeken. Hier krijg je voornamelijk lokale gerechten, maar ook internationale gerechten zijn uiteraard te nuttigen. In de zomermaanden kan je urenlang op het terras zitten en kijken naar iedereen die voorbij komt. Iedere week is hier ook een markt te vinden, waar je verse producten aan kan schaffen en meerdere delicatessen kan proeven.

leipzig-marktplein-wat-zien4. Altes Rathaus

Het Altes Rathaus is het meest opvallende gebouw op de Marktplatz. Het oude stadhuis is tegenwoordig niet meer in gebruik als stadhuis, maar ingericht als gemeentemuseum. De officiële naam: Stadtgeschichtliches Museum Leipzig. Het gebouw is in 1556 gebouwd en volledig in renaissance stijl ontwikkeld. Veel mensen vinden dit het mooiste Renaissance gebouw dat er nog in Leipzig te vinden is.

In het museum kan je veel over de geschiedenis van de stad terugvinden. Een van de zalen is volledig gewijd aan Felix Mendelssohn Bartholdy. Andere tentoonstellingen gaan weer over de geschiedenis of je vindt er een grote verzameling van historische instrumenten uit de muziekgeschiedenis terug. Het is een ideale plek voor het gehele gezin en in korte tijd leer je steeds meer over Leipzig en de omgeving.

leipzig-bezienswaardigheden-stadhuis5. Museum in de Runde Ecke

Was jij je ervan bewust dat de oorsprong van de revolutie in Duitsland is ontstaan in Leipzig? Ongetwijfeld ken je het verhaal van de Berlijnse muur en hoe deze uiteindelijk weggehaald is. In het Museum in de Runde Ecke, welke gevestigd is in het voormalige hoofdkwartier van de Stasi, kan je hier alles over te weten komen. Tijdens een rondleiding vertelt een gids jou alles over de tijd toen Oost-Duitsland onderdrukt was. Zo verdiep je je meer in de geschiedenis van de Stasi en DDR. Ook leer je veel over de gruwelijke periode die het land heeft doorgemaakt.

Er zijn een groot aantal tentoonstellingen en voorwerpen te aanschouwen. Al deze tentoonstellingen laten jou kennismaken met de leef- en werkwijze van de inlichtingendienst en hoe de inwoners van de omgeving hieronder gebukt gingen. De dossiers van de inlichtingendienst zijn ook in te kijken! Laat je ook verrassen door alle ondergrondse tunnels en bunkers.6. Thomaskirche

De Thomaskirche is één van de grootste bezienswaardigheden die je in Leipzig tegenkomt. Het is een protestantse kerk, welke aan het begin van de 13e eeuw is gebouwd. Onder andere de legendarische toespraken van Martin Luther in 1539 zijn hier gehouden. Een ander belangrijk spektakel in de geschiedenis is de show van Johann Sebastian Bach. Hij was koormeester en later ook dirigent van het jongenskoor.

In de kerk liggen nog altijd stoffelijke resten van de componist begraven. Het standbeeld, dat ter nagedachtenis aan hem gebouwd is, staat bij de ingang van de kerk. De kerk zelf is ook meer dan de moeite waard. Deze is namelijk gebouwd in laatgotische stijl en heeft een opvallend steil dak. De kerktoren kan je beklimmen, vanwaar je een mooi overzicht hebt over het centrum van de stad.

leipzig-thomaskerk7. Mendelssohn-Haus

Felix Mendelssohn was iemand die veel invloed heeft gehad op de geschiedenis van de Europese muziek. Vooral voor Leipzig heeft hij veel betekend. Zo kwam hij in zijn eigen woonhuis vaak samen met andere beroemdheden, waaronder Wagner en Schumann. Het Mendelssohn-Haus is één van de plekken waar je geweest moet zijn als echte muziekliefhebber.

Het huis is volledig omgetoverd tot een interessant museum. In het museum kom je meer te weten over het leven en de carrière van Mendelssohn. Zo wandel je door de studeerkamer, kom je in de muziekkamer en zie je de originele meubels nog staan. De authentieke muziekvellen, brieven en aquarellen laten jou je ogen uitkijken. Houd wel rekening met de openingstijden, zodat je niet voor teleurstellingen komt te staan.8. Auerbachs Keller

De Auerbachs Keller zijn geen bezienswaardigheden zoals de eerder genoemde gebouwen. Het is namelijk een gezellig en elegant restaurant, welke een van de oudste horecagelegenheden in de stad is. Het is een restaurant waar veel beroemdheden gegeten en gedronken hebben. Voordat je het weet, zat je aan een tafel waar onder andere de beroemde filosoof en schrijver Goethe heeft gezeten.

leizpig-auerbachs-kelder-info9. Bach Museum

Bach is één van de meest belangrijke componisten uit de muziekgeschiedenis. Je kan daarom ook een bezoek brengen aan het Bach Museum. De wereldberoemde componist heeft veel klassiekers gecomponeerd, welke vandaag de dag nog bekend zijn bij een groot publiek. Het Bach Museum is zijn voormalige woning en je kan er een rondleiding boeken. Tijdens de rondleiding zie je de instrumenten, handgeschreven noten en persoonlijke voorwerpen. Ook heb je de mogelijkheid om zelf te experimenteren met muziek en klanten. Ook voor de kinderen is het daarom een leuk uitstapje tijdens de vakantie.10. Völkerschlachtdenkmal

Het Völkerschlachtdenkmal is een Monument dat je aan de rand van het stadscentrum kan vinden. Het monument staat ook wel bekend als het Monument voor de Battles of the Nations. Het is een van de grootste monumenten die je in Europa kan bezoeken. Het is gebouwd in 1813, ter nagedachtenis van de Volkerenslag tussen de Duitsers, Oostenrijkers, Russen, Pruisen en Zweden tegen het leger van Napoleon. Tijdens deze slag kwamen er meer dan 100.000 soldaten en burgers om het leven. Vandaag de dag is het monument ook te beklimmen. Het is een pittige klim, dus daar moet je wel rekening mee houden. Bovenaan word je wel beloond door een geweldig uitzicht.

leipzig-duitsland-mooie-plekken11. Porsche fabriek

Ben je een echte autoliefhebber? Dan is de Porsche fabriek dé bezienswaardigheid waar je moet zijn. De fabriek organiseert vrijwel iedere dag rondleidingen. Met een deskundige gids ga je door het gebouw en leer je meer over het productieproces van deze luxe sportwagens. Ook kan je naar het circuit dat bij de fabriek hoort. Het circuit wordt voortdurend gebruikt voor het maken van een eerste testrit als er een nieuw model is ontwikkeld. Ook kan je hier zelf in een auto stappen.12. De Nicolaikerk

De mooie Nikolaikirche is het oudste bouwwerk van de stad. Al sinds het jaar 1165 staat de kerk in het centrum van Leipzig. Het kan leuk zijn om de kerk eens te gaan bekijken. Niet alleen van buiten maar ook van binnen. De binnenzijde is namelijk anders versierd dan veel mensen verwachten. Zo kan je er bijvoorbeeld bijzondere zuilen met palmbladeren zien. Ook de gebruikte kleuren, roze, appeltjesgroen en wit, zal je niet zo snel verwachten in een kerk. Mede door de uitstraling is de kerk één van de bekendste bezienswaardigheden van Leipzig.

leipzig-must-sees-nicolaikerk13. Leipzig Zoo

Ben je met het volledige gezin op vakantie? Dan kan je ook een bezoekje brengen aan de Leipzig Zoo. De dierentuin is al in 1878 opgericht en wordt daarom als een van de oudste dierentuinen van Europa beschouwd. Er zijn een groot aantal dieren terug te vinden, welke opgedeeld zijn over 6 verschillende themawerelden. Je vindt hier ook een groot aantal zeldzame dieren terug. Echte dierenliefhebbers kunnen hier een volledige dag doorbrengen zonder zich te bevelen.14. Neues Rathaus

Het Neues Rathaus is een gebouw dat is ontstaan op de overblijfselen van het voormalige Middeleeuwse kasteel Pleissenburg. Het stadhuis lijkt daarom ook wel op een kasteel. Aan de binnenkant vind je veel architectonische en waardevolle interieurstukken. De muren zijn prachtig versierd. Er zijn kostbare houten panelen te zien en het plafond bestaat uit vergulde cassetten. De rijkelijk versierde hoofdtrap trekt direct jouw aandacht.

In het Neues Rathaus kan je ook meerdere tentoonstellingen bekijken en kan je richting de kelder om de historische wijnkelder aanschouwen. Hier vind je ook een gezellig restaurant waar je nog even kan genieten van een hapje en een drankje.

leizpig-neues-rathaus-tips15. Clara Zetkin Park

Tijdens een vakantie wil je ook zo veel mogelijk kunnen ontspannen. Hiervoor kan je naar het Clara Zetkin Park. Hier kan je de mooiste wandelingen maken. Het grote park is vooral geliefd bij de lokale bevolking, omdat het net buiten het centrum ligt en daarmee ook een stuk rustiger is. Je kan in het park zelf bepalen wat je doet. Zo hoef je niet alleen te wandelen, maar kan je ook genieten van een picknick. Voor de kinderen is er ook een speeltuin, dus zij kunnen zich ook even volledig uitleven. In de zomer zijn er ook evenementen waar je naartoe kan.16. Het hoge City-Hochhaus

Vrijwel iedereen zal bij een bezoek aan Leipzig, een bekend gebouw zien. Het gaat om de wolkenkrabber al sinds 1972 hoog boven het centrum uit torent. Het gebouw heeft een hoogte van 142 meter en was daarmee het hoogste gebouw van Duitsland net na de bouw. Tegenwoordig zijn er ruim 40 hogere wolkenkrabbers in Duitsland.

Desondanks blijft het een enorme hoogte waar je van kunt genieten dankzij het observatiedek. Met een lift wordt je vlot naar prachtige uitzichten geleidt. En niet alleen overdag, ook ’s avonds kan je geregeld genieten van de uitzichten.

Je kunt zelfs gaan eten op hoog niveau, dankzij het restaurant op de 29e verdieping.

leipzig-wolkenkrabber-bezoeken17. De Fockeberg

De Fockeberg is dé plek waar je moet zijn voor een panoramisch zicht over Leipzig. De groene heuvel bevindt zich midden tussen de wijken Südvorstadt en Connewitz. Er is een wandelpad aangelegd, welke jou naar de top van de heuvel leidt. Je kan hier een prachtig zicht krijgen over de skyline van de stad en de rest van de omgeving. Ook is het een goede plek om te genieten van de zonsondergang. Vooral op dagen met mooi weer zijn de zonsondergangen goed te aanschouwen.18. Das Gohliser Schlösschen

Das Gohliser Schlösschen is een bezienswaardigheid voor de echte kasteel liefhebbers. Het kasteel ligt net buiten het stadscentrum. Je kan er in 30 minuten heen wandelen. Het wordt gezien als een van de meest indrukwekkende gebouwen die de stad te bieden heeft. Het kasteel is gebouwd in 1756 en bestaat volledig uit de late barokstijl. De charme is in al deze jaren behouden gebleven, waardoor je echt een uniek gebouw kan zien. Vooral de Saksische cultuurgeschiedenis komt goed naar buiten.

Je kan hier een rondleiding boeken. Met de rondleiding ga je veel van het kasteel zien. Denk aan de schilderijen van de Leipzigse schilder en beeldhouwer Friedrich Oeser en de imposante balzaal. Een wandeling in de prachtige kasteeltuinen maken jouw bezoek helemaal af.

leizpig-highlights-kasteel19. De historische Mende fontein

Midden op het Augustusplatz, een bekend plein in het centrum, staat de historische Mende fontein. Een sierlijk bouwwerk dat best één van de hoogtepuntjes van de stad genoemd kan worden. Volgens velen is het namelijk de mooiste fontein van Leipzig. Het staat al sinds 1886 op het plein maar is desondanks nog in goede staat. De historische fontein is een groot contrast met het moderne universiteitsgebouw dat er naast staat.
Ook ’s avonds is het bouwwerk mooi om te zien, het wordt dan namelijk mooi verlicht.

leipzig-must-sees-centrum20. Het bijzondere universiteitsgebouw

Een andere bezienswaardigheid op het Augustusplein is het futuristische universiteitsgebouw. Voor liefhebbers van moderne architectuur is het zeker een interessante plek. Het gebouw heeft namelijk het ontwerp van een kerk maar dan in een modern jasje. De combinatie van materialen maakt het gebouw extra bijzonder.
Benieuwd hoe het er van binnen uit ziet? Je kunt even de centrale hal in lopen voor een globale indruk.

leipzig-centrum-wat-zien21. De Oude Handelsbeurs

In een ver verleden werd er door handelslieden onderhandeld in de sierlijke “Alte Beurs”. Een stijlvol gebouw met haast een Romeins uiterlijk. Het werd gebouwd op de Naschmarkt en werd in gebruik genomen in het jaar 1687. Tijdens de Tweede Wereldoorlog brandde de beurs volledig af. Ondanks dat het huidige gebouw dus gerestaureerd is, kan het toch een interessante plek zijn.

Tegenwoordig is het niet meer in gebruik als handelsmarkt maar als locatie voor culturele evenementen. Daarnaast is het één van de toeristische bezienswaardigheden van de stad.

leipzig-handelsbeurs-toerisme22. Federale Administratieve Rechtbank

Een andere bezienswaardigheid voor liefhebbers van architectuur en historie, is de Federale Administratieve Rechtbank. Het is namelijk sinds 1895 gevestigd in een imposant gebouw. Het heeft veel gelijkenissen met de de Rijksdag in Berlijn, dat in dezelfde periode is gebouwd. Tegenwoordig is het gebouw de locatie voor het hoogste bestuursgerechtshof van de Bondsrepubliek.

Het kan leuk zijn om het gebouw eens van buiten te bekijken. Maar je kunt ook een rondleiding gaan volgen en zo ook de binnenkant zien. Onderweg krijg je informatie van de gids en kom je in ruimten zoals de rechtszaal.

leipzig-tips-info

 

Via de volgende links kom je op andere interessante pagina’s. Zoals over de redelijk nabij gelegen hoofdstad Berlijn en het historische Dresden. Of bekijk de pagina over mooie plekken in Duitsland.

Ook kan je het overzicht van leuke Duitse steden bekijken.

© 2024 SuggestMe.com