umbrie-bezienswaardigheden-zien

 

De leukste plekken en bezienswaardigheden van Umbrië

Ontdek wat je zoal kan doen tijdens een vakantie in het mooie Umbrië. Zo hoef je geen mooie plekken en bezienswaardigheden te missen.

1. Marmore waterval
De Marmore Waterval, ook wel de Cascata delle Marmore, is een kunstmatig aangelegde waterval, welke je in Umbrië kan vinden. Het is een imposant schouwspel en een van de grootste toeristische trekpleisters van Midden-Italië. Het scenario bestaat uit meerdere watervallen, welke van 165 meter hoog naar beneden denderen.

Niet alleen is deze plek mooi om te zien, ook kan je hier wildwatervaren en kajakken. De wandelpaden hebben een stevige klim en je kan de wandeling in drie etappes maken. Op ieder niveau vind je een plateau van waaruit je het schouwspel kan aanschouwen.

marmore-waterval-umbrie-italie2. Gubbio

Gubbio is een stad in het noorden van Umbrië, waar je geweest moet zijn. Het ligt vlakbij de grens van Le Marche. Het fijne aan deze stad is dat je hier vrijwel geen toeristen tegenkomt. Het is dus nog een van de plekken waar je echt vakantie kan vieren, zonder bekenden tegen te komen. Bezienswaardigheden zijn er ook meer dan genoeg in deze stad. Zo kan je de Romeinse invloeden op veel plekken nog tegenkomen.

In het stadscentrum heb je juist weer middeleeuwse invloeden. De stad zelf is gebouwd tegen de helling van de Monte Ingino. Alle huizen, kerken en winkels lijken daarom ook tegen de berg aangeplakt. Als je de stad verkent, kom je steeds weer steile straatjes tegen. Na iedere hoek zie je dus ook weer een verrassing tevoorschijn komen.

umbrie-italie-gubbio-bezienswaardighede3. Trasimeno meer

Het Trasimeno meer is één van de plekken waar Umbrië om bekend staat. Het is namelijk het vier na grootste meer van Italië en de enige in de omgeving dat echt groot is. Het meer is daarbij heel ondiep. Met slechts 6 tot 8 meter leent het zich voor veel verschillende watersporten. Zo kan je hier bijvoorbeeld windsurfen, zeilen, kanoën of kiten.
In het meer liggen drie eilanden: Isola Maggiore, Isola Minore en Isola Polvese. Op Isola Maggiore kan je nog veel locals terugvinden, die zich hier gevestigd hebben.

Rondom het meer is ook voldoende te beleven. Zo heb je hier verschillende stadjes waar je een bezoek aan kan brengen. Enkele voorbeelden zijn: Castiglione del Lago, Passignano sul Trasimeno en Paciano Panicale. Maar ook sommige kleinere dorpjes mag je eigenlijk niet missen tijdens je vakantie.

umbrie-trasmimeno-meer-tips4. Spoleto

Spoleto is een stad waar je veel bezienswaardigheden tegen kan komen. Eén van de bekendste bezienswaardigheden is de kathedraal van Spoleto. Het gebouw is gebouwd in de 12e eeuw en heeft een groot aantal mooie fresco’s van Filippo Lippi. De kunstenaar is hier later ook nog begraven. In de kathedraal kan je tevens kunstwerken bewonderen van Pinturicchio en Annibale Carracci.

Als je nog meer kerken wilt bezoeken in de stad, mag je San Salvatore niet vergeten. Deze kerk staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst en is een van de voorbeelden van de Longobardische architectuur. Ook de Sant’Eufemia is de moeite waard. Deze ligt op de binnenplaats van het bisschoppelijk paleis.

Ook kan je in Spoleto een groot aantal bijzondere bruggen tegenkomen. De Ponte delle Torri is een Romeins uitziend aquaduct, met een afstand van 230 meter en een hoogte van 80 meter. De Ponte Sanguinario, ook wel de Bloederige Brug, is niet meer volledig toegankelijk. Deze is namelijk deels overwoekerd. De brug dankt zijn naam aan de afgehakte hoofden van martelaren die hieraf gegooid zijn.

umbrie-italie-spoleto-info5. De sfeervolle stad Todi

Todi is een stad waar je niet alleen de mooiste uitkijkpunten kan vinden, maar ook alle wijnen uit de omgeving kan proeven. Er zijn daarnaast een groot aantal bezienswaardigheden waar je naartoe moet als je in de buurt bent. Eén van de bezienswaardigheden is de Santa Maria della Consolazione. De kerk is gemaakt in de Renaissance en dat spat er ook vanaf. Het is niet helemaal zeker wie het ontwerp gemaakt heeft, maar verhalen gaan dat Bramante de ontwerper was.

Todi kent ook een groot aantal pleinen waar je uren door kan brengen. Vanaf de pleinen heb je een mooi uitzicht over de omgeving. Het centrale ontmoetingspunt voor toeristen en locals is Piazza del Popolo. Van hieruit kan je ook naar alle andere pleinen die de stad kent. Ook vind je aan het grote plein de duomo, welke een bezoekje waard is.

todi-umbrie-leuke-plekken6. Assisi

Assisi is een stad waar je veel bezienswaardigheden kan vinden. Als je jouw auto hebt geparkeerd op de parkeerplaats kan je de roltrap naar boven nemen richting de Porta Nuova. Dit is één van de stadspoorten van de stad. Ook kan je naar de Via Borgo Arentino. Hier is regelmatig een markt te vinden, waar je ook lokale etenswaren aan kan schaffen.

Op het Piazza Santa Chiara kom je ogen te kort. Zo vind je hier de Fontana di Santa Chiara, een achthoekige fontein, een prachtig zicht op het kasteel Rocca Maggiore en heb je bij helder weer ook uitzicht op de stad Perugia. De Basilica di San Francesco is gewijd aan de heilige Franciscus van Assisi en is één van de belangrijkste religieuze plekken die de stad kent. In de basiliek zie je verschillende kunstwerken en een mooi interieur terug.

umbrie-assisi-bezienswaardigheden7. Narni

Narni is een kleine stad waar je niet alleen van de drukte van het stadsleven kan genieten, maar ook meer van de natuur wilt zien. De stad kent namelijk een bosrijke omgeving en je kan het pelgrimspad volgen. Maar eerst moet je een bezoek brengen aan de stad.

Hier vind je onder andere het klooster Santa Maggiore. Het klooster bood onderdak aan pausen en kardinalen, maar werd sinds de overdracht in 1860 aan de Italiaanse staat erg verwaarloosd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn er veel beschadigingen aangebracht. De toegang tot het klooster kwam toen de toegang in 1979 werd ontdekt. Sinds 1994 zijn de ondergrondse ruimtes opengesteld voor het publiek.

Als je de bezienswaardigheden van de stad hebt gezien, kan je een mooie wandeling maken door de natuur. De flora en fauna laten jou iedere keer versteld staan.

umbrie-mooie-dorpen-narni8. Orvieto

Orvieto is een stad in het zuiden van Umbrië. De stad is van oorsprong van de Etrusken en ligt op een plateau van tufsteen. Er zijn veel mooie monumenten, gezellige pleintjes en straten en leuke winkeltjes te vinden. Ook kan je hier de beroemde witte wijn Orvieto Classico proeven.

Eén van de grootste trekpleisters van de stad is echter de Duomo. Deze kathedraal heeft veel bonte versieringen uit de romaanse en gotische periodes. Naast de kathedraal zijn er nog meer mooie gebouwen. Denk aan de 13e eeuwse Palazzo dei Papi, het paleis dat tegenwoordig het museo dell’ opera herbergt.

Ook kan je naar het Museo Faina met Etruskische kunstwerken en de Torre di San Maurizio. Laatstgenoemde is een paleis met een prachtig balkon, kantelen en sierlijke ramen. Je kijkt jouw ogen uit als je bij dit paleis bent.

umbrie-orvieto-mooie-plekken9. Perugia

Perugia is een stad waar je veel bijzondere bezienswaardigheden tegenkomt. Veel studenten trekken naar deze stad omdat hier twee universiteiten te vinden zijn. Een van de universiteiten is speciaal voor buitenlanders en je kan hier de Italiaanse taal leren. Als je in de zomer naar deze stad trekt, wil je ook wat verkoeling krijgen. Er zijn gelukkig een aantal ondergrondse bezienswaardigheden die jou deze verkoeling geven.

Als je toch bovengronds wilt blijven, kan je onder andere naar de kathedraal van San Lorenzo. Ook de Piazza Matteotti is een bezoekje waard. Ondergronds kan je naar de Etruskische Put, de Rocca Paolina, waar de overblijfselen van middeleeuwse huizen nog goed terug te zien zijn. Ook de archeologische opgravingen onder de San Lorenzo kathedraal mogen niet ontbreken tijdens je vakantie.

umbrie-perugia-highlights10. Spello

Spello is een plek waar je vooral met de zonsondergang moet zijn. In de avond krijgt deze namelijk een roze gloed. De huizen zijn grotendeels gemaakt uit een speciale steensoort die in de groeven van Monte Subasio gewonnen worden. De daken en de oude stadsmuur lijken hierdoor in vuur en vlam gezet. Spello bestaat ook overdag uit veel kleur. De kleur van bloemen en planten op de balkonnetjes laat jou genieten van het echte Italiaanse leven.

Ook de Santa Maria Maggiore kerk kent veel kleur. Zo is hier een bijzondere majolica vloer te vinden, welke gemaakt is uit tegels uit de keramiekstad Deruta. In de kerk vind je de goed bewaard gebleven fresco’s van Pinturicchio. De Pinturicchio’s Annunciatie is in dezelfde kapel te vinden en bestaat uit een puzzelstuk waar je steeds weer nieuwe verhalen kan ontdekken.

umbrie-spello-mooie-plekken

 

De ligging van Umbrië in Italië

De regio Umbrië ligt in het centrale midden van Italië. Deze ligging heeft als voordeel dat andere mooie gebieden geregeld in de buurt of op de route liggen. Zo ligt hoofdstad Rome op circa 200 kilometer afstand. Ook verschillende kustgebieden liggen binnen 150 kilometer afstand. Ga je per auto naar Umbrië dan kom je langs steden als Florence, Parma, Bologna en modestad Milaan. Door de ligging van het gebied, zou je het dus kunnen combineren met andere leuke bestemmingen in Italië.

Umbrië is een landelijk gebied met veel wijn- en olijfgaarden. Ook wordt er veel tarwe, suikerbieten, tabak en zonnebloemen verbouwd. De regio heeft een zacht mediterraan klimaat zodat de zomers droog en zonnig zijn. De winters kunnen behoorlijk koud en nat zijn, zeker in de bergen van de Apennijnen.

Veel bezienswaardigheden zijn te vinden in de historische stadjes maar ook de natuur heeft veel mooie plekken te bieden.

umbrie-perugia

 

Ben je ook benieuwd naar de rest van het land? Bekijk dan eens de handige pagina’s over de mooiste plekken in Italië en de diverse highlights in Italië.

Of bekijk de pagina’s over Italiaanse gebieden zoals Toscane, het zuidelijke Campanië of het centraal westelijke kustgebied Calabrië.

 

© 2023 SuggestMe.com