wijken-new-york-veilig

 

De wijken van wereldstad New York

De stad heeft een oppervlakte van 790 vierkante kilometer. Dit gebied is opgedeeld in de volgende vijf stadsdelen; the Bronx, Brooklyn, Manhattan, Queens en Staten Island. Elk stadsdeel is vervolgens weer onderverdeeld in wijken. Deze variëren nogal op het gebied van het type bebouwing, veiligheid, bevolkingsgroepen en toerisme.

Manhattan

Voor toeristen is het meest bekende stadsdeel het meest interessant. Hier zijn namelijk de voornaamste highlights van de stad te zien. Daardoor is dit veruit het meest bekende deel van de stad. Manhattan is een relatief smalle landtong met vele wolkenkrabbers. Het is het financieel centrum van de stad en het deel met de hoogste bevolkingsdichtheid. Er wonen namelijk ruim 1.6 miljoen mensen.

Dit stadsdeel is verder onderverdeeld in Lower Manhatten, Midtown en Upper Manhattan. Dit laatste gedeelte is verder onderverdeeld in Upper East Side en Upper West Side. Het bekende Central Park is de scheiding tussen beide wijken. Het meest noordelijke gedeelte van Upper Manhattan heet Harlem.

new-york-toeristische-attracties-hoogtepunten-vakantie

 

De wijken van stadsdeel Manhattan

Het kan handig zijn om je eens te verdiepen in de diverse wijken van het stadsdeel Manhattan. Zo kan je ontdekken welke buurten je interessant lijken. Ook kan je zo meer te weten komen over de achtergronden van de buurten. Sommige wijken hebben namelijk een geheel eigen identiteit. Zoals bijvoorbeeld:

China Town
In dit stukje Manhattan waan je je even helemaal in China. Op straat lopen namelijk voornamelijk Aziatische mensen en er zijn vele Aziatische winkel en restaurants. De gebouwen zijn wel typisch Amerikaans maar door de Chinese versieringen, passen ook deze in het Chinese straatbeeld.

Voor toeristen is het is een interessante plek, met name door de enorme culturele verschillen.

wat-zien-doen-new-york-stedentripLittle Italy

Een andere wijk met grote culturele verschillen is het nabij gelegen Little Italy. Hier wonen veel mensen met Italiaanse roots. De wijk is ontstaan door Italiaanse immigranten. In latere periode hebben deze zich echter meer verspreidt over de stad. Hierdoor werd de Italiaanse wijk wat overgenomen door het naast gelegen China Town. Tegenwoordig is eigenlijk alleen Mulberry Street nog herkenbaar als Little Italy.


De vele andere wijken van Manhattan zal je vaak onbewust als bezoeken tijdens je tocht langs bezienswaardigheden. De contrasten zijn soms groot. New York staat dan ook bekend als een mengelmoes van culturen. Bekende wijken zijn bijvoorbeeld:

  • Theater District
  • Roosevelt Island
  • Times Square
  • Meatpacking District
  • Financial District
  • SoHo
  • South Street Seaport

 

new-york-wat-doen


Brooklyn

Een stadsdeel dat ook door een deel van de toeristen wordt bezocht is Brooklyn. Mede dankzij de stranden langs de kust en het bekende historische pretpark Coney Island. Een deel van de Hop on – hop off bussen die door Manhattan rijden, zullen ook door een gedeelte van Brooklyn rijden.

Het stadsdeel staat bekend om de diversiteit op het gebied cultuur, kunst en architectuur. Veel wijken zijn vrij veilig en kunnen interessant zijn omdat je hier het “normale” Amerikaanse leven kunt zien. Heel anders dan het leven tussen de wolkenkrabbers in Manhattan.

Je vindt het stadsdeel aan het uiteinde van de bekende Brooklyn Bridge.


Queens

Het grootste stadsdeel is Queens. Een gedeelte van de stad dat vooral wordt gebruikt voor het dagelijks leven. Met name voor de inwoners die vallen onder de middenklasse. Veel toeristen zullen dit gedeelte bezoeken tijdens hun vakantie. Bewust of onbewust. Het La Guardia Airport en John F. Kennedy International Airport liggen namelijk beide in het stadsdeel. De twee grootste vliegvelden van de stad.

Opvallende feitje; Queens heeft een zeer hoge bevolkingsdichtheid. Daarnaast heeft dit stadsdeel opvallend variatie op het gebied van de afkomsten van de inwoners. De diversiteit is enorm. Daardoor is het een mengelmoes van culturen. Vaak is per wijk een andere cultuur merkbaar.


Staten Island

Het meest zuidelijke gedeelte heeft de naam Staten Island. De naam zegt het al; dit stadsdeel is een eiland. Er leven circa 500.000 mensen die dagelijks worden aangevuld met toeristen. Mede dankzij de stranden en het bekende Vrijheidsbeeld dat op een eiland voor de kust ligt. Verder zijn er echter weinig bezienswaardigheden waardoor je dit gedeelte best kan overslaan tijdens je vakantie.

new-york-wijken-onveilig


The Bronx

Het meest noordelijke gedeelte is the Bronx. De geboorteplek van de muziekstijlen rap en hiphop. Dit is ook tegenwoordig nog te merken. Wat je ook kan merken is de hoeveelheid criminaliteit en armoede. Daardoor kan je hier als toerist beter niet komen. Het stadsdeel staat bekend als het meest onveilige gedeelte van de stad. Met name de wijken net ten noorden van Manhattan kunnen gevaarlijk zijn.

Ben je stiekem toch wel eens benieuwd naar de roemruchte wijk? Neem dan een taxi in Manhattan en laat je even rondrijden door de wijken. Vraag of de grotere wegen aangehouden kunnen worden.

new-york-leuke-wijken

 

Welke wijken zijn (on)veilig voor toeristen?

Je zal het misschien niet meteen verwachten, maar New York is de veiligste grote stad van Amerika. Met name Manhattan is een veilige wijk. Mede doordat hier extra veel politie is en er relatief weinig armoede is. Je vindt hier informatie over de veiligheid per wijk:

Manhattan
De meeste toeristen zullen voornamelijk deze wijk bezoeken. Daarom heeft de politie extra aandacht voor dit stadsdeel. Je zult er dan ook opvallend veel politie zien. Daardoor kan je er veilig rondlopen. Wel moet je scherp zijn op gevaren als zakkenrollers en het drukke verkeer.

’s Nachts kan je bepaalde buurten wel beter vermijden. Daarbij gaat het met name om het noordelijke Harlem en de parken.

new-york-highlights-wat-doen-zienBrooklyn

Ook het interessante Brooklyn is grotendeels veilig. Op bepaalde wijken na, echter zijn dit plekken waar toeristen meestal niet verzeild raken. Wanneer je het gedeelte aan de kant van Manhattan aanhoudt, hoef je geen problemen te verwachten. ’s Nachts moet je uiteraard wel wat meer oppassen.
De meeste toeristen kiezen voor de wijk DUMBO, wat staat voor Down Under the Manhattan Bridge Overpass. Dit is het gebied tussen de Manhattan Bridge en de Brooklyn Bridge. Hier zijn namelijk de leukste plekken te vinden voor toeristen.Queens

Ook dit stadsdeel is overdag grotendeels veilig te noemen. Met name de wijken die interessant kunnen zijn voor toeristen, staan bekend als veilig.Staten Island

Ook de wijken van Staten Island zijn veilig. Dit is zelfs het meest veilige gedeelte van New York. Echter is dit vooral een gebied voor inwoners en zullen de meeste toeristen hier niet komen.The Bronx

Ten slotte de roemruchte wijk the Bronx. Gelegen in het noorden en al vele jaren zijn hier diverse beruchte wijken te vinden. Mede door de armoede is er veel criminaliteit. Het wordt dan ook afgeraden om hier als toerist heen te gaan. Ben je toch benieuwd. Maak dan overdag een kort ritje via de grotere wegen met een taxi vanaf Manhattan.

 

 

Benieuwd naar de toeristische kant van de mooie stad? Bekijk dan eens de informatiepagina over de mooiste plekken in New York. Of bekijk de pagina over een bijzondere wijk; het Central Park.

 

© 2024 SuggestMe.com